Tagged: ACTA Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Stefan Marsiske 11:55 on 2012.02.13 Permalink |
  Tags: ACTA,   

  Kedves Ági, 

  nekem ezekkel http://amexrap.org/fal/acta-tenyek-es-tevhitek az a bajom, hogy sem te, sem te, sem a kollegáid nem a saját súlycsoportoddal foglalkoztok, hanem csak ellen-propagandát végeztek.

  Szerintem méltósagon aluli részetekről, h populista kommunikációra reagáltok, miközben ott vannak az igazi finomfalatok:

  Opinion of European Academics on ACTA:

  Contrary to the European Commission’s repeated statements and the European Parliament’s resolution of 24 November 2010, certain ACTA provisions are not entirely compatible with EU law and will directly or indirectly require additional action on the EU level.

  http://www.iri.uni-hannover.de/acta-1668.html

  Douwe Korff & Ian Brown, Opinion on the compatibility of the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) with the European Convention on Human Rights & the EU Charter of Fundamental Rights, 2011
  http://rfc.act-on-acta.eu/fundamental-rights

  European Parliament study
  http://www.europarl.europa.eu/committees/en/INTA/studiesdownload.html?languageDocument=EN&file=43731

  Media Piracy in Emerging Economies, edited by Joe Karaganis
  http://piracy.ssrc.org

  Sean Flynn with Bijan Madhani, ACTA and Access to Medicines
  http://rfc.act-on-acta.eu/access-to-medicines

  Opinion of the European Data Protection Supervisor on the current negotiations by the European Union of an Anti-Counterfeiting Trade Agreement, paragraph 44
  http://www.edps.europa.eu/EDPSWEB/edps/Consultation/OpinionsC/OC2010

  Oxfam Statement regarding ACTA and Public Health
  http://www.oxfamsol.be/fr/IMG/pdf/Oxfam_ACTA_analysis_FINAL.pdf

  Public Citizen
  http://www.citizen.org/documents/Letter-to-Members-of-the-Committee-on-Legal-Affairs-on-the-ACTA.pdf

  ARTICLE 19
  http://www.article19.org/resources.php/resource/2901/en/european-parliament:-reject-anti-counterfeiting-trade-agreement-%28acta%29

  Sakharov price winners on ACTA
  http://en.rsf.org/union-europeenne-online-freedoms-threatened-by-15-12-2011,41557.html

  European Economic and Social Committee
  http://www.laquadrature.net/files/EESC_on_IPR_Streategy.doc

  Amnesty International: “EU urged to reject international anti-counterfeiting pact”
  http://www.amnesty.org/en/news/eu-urged-reject-international-anti-counterfeiting-pact-2012-02-10

  [A lista forrása: http://acta.ffii.org/?p=1156 ]

   
  • Dudas Agnes 13:51 on 2012.02.13 Permalink | Log in to Reply

   Kedves Stefan,

   át fogom nézni a hivatkozott linkeket.

   Az ACTA-val kapcsolatosan több tanulmány készült és a szöveg – hála részben ezeknek is – sokat finomodott. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem a tervezetekre reagáltam, hanem a végleges dokumentumra.

   Továbbá biztosíthatlak arról is, hogy nem kívánok populista kommunikációt folytatni. Csak épp mostanra kezdtek el beszüremkedni a világomba azok a kényszerképzetek, amik 3 verzióval ezelőtti szövegeken alapultak. És ez elszomorított.

   Szerencsére nem kell egyetértenünk.

   Ez eddig az én véleményem. Ha bárki felkérne szakértőnek, természetesen áldoznék rá akár hónapokat is az életemből, hogy egy jobb szöveget állítsak össze. De a vasárnap délutánom arra volt elég, hogy összefoglaljam, amit a témáról gondolok.

   Doctorow mondta egyszer: „When copyright and technology collide, it’s copyright that changes.”

   Ebben hiszek.

  • stef 14:03 on 2012.02.13 Permalink | Log in to Reply

   > Az ACTA-val kapcsolatosan több tanulmány készült és a szöveg – hála részben ezeknek is – sokat finomodott.

   ja, sokkal gumiszerubbek lettek a kifogasolt reszek.

   > Továbbá biztosíthatlak arról is, hogy nem kívánok populista kommunikációt folytatni.

   sajnalom hogy teged szolitottalak meg, ez igazabol altalanos problema. a mediaban valoban a 3-al ezelotti verzio es egyeb erdekes ertelmezesek szolgalnak alapul mindenfele kommentnek. En azt sajnalom, hogy szakertokent/jogaszkent ezen a szinten zajlik a vita. de persze ertheto, a nagy kiabalasban romlik a jelzajarany, es az emberek az erosebb impulzusra reagalnak.

   > Szerencsére nem kell egyetértenünk.

   szerintem egyetertunk. neked is bajod van, azzal h. regi verziokkal es velemenyekkel foglalkoznak, nekem is. nekem csak annyi, hogy te is (de talan ez elmulik). 🙂

  • admin 12:50 on 2012.02.27 Permalink | Log in to Reply

   What’s (still) wrong with ACTA, and why governments should reject the illegitimate agreement http://www.keionline.org/node/1369

 • Dudas Agnes 21:12 on 2012.02.12 Permalink |
  Tags: ACTA,   

  A titkos ACTA, azaz tények és tévhitek a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodással kapcsolatosan 

  Olvasom a híreket a neten, a facebookon, a portálokon, az erre létrejött oldalakon és úgy tűnik valóban, mintha itt holmi X- ACTA-ról lenne szó. Elképesztően titkos tartalmakkal, amikről csak beavatottak tudhatnak ezt-azt, a többieknek pedig el kell hinniük, hogy amit ők olvastak és értelmeztek, az az igazság.

  A témával kapcsolatos jogászi írásokat (mert szerencsére vannak azért megszólaló szakértők is) mintha nem látná meg senki.

  A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás szövege – ez az ACTA teljes neve – nyilvános és köszönettel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (a továbbiakban: SZTNH) magyarul is olvasható. Záró rendelkezések nélkül alig 20 oldal… nem mondom, hogy egy Rejtő Jenő, de az adójogszabályoknál mindenképpen olvasmányosabb, jól tagolt és kereshető. Mi kell még? Valószínűleg szükség lehet a megfelelő értelmezéshez egy elvégzett jogi egyetemre, de legalábbis az alapvető jogi jártasságra polgári, büntető, eljárásjog és nemzetközi közjog témákban. Ezek azért fontosak, mert az ACTA tele van a „felek” nemzeti jogrendszerére való utalásokkal.

  Van pár – az index.hu-n, origón, hvg-ben is megjelent – téves alaptétel, amit megpróbálok tisztázni itt. Érdemes emellett elolvasni még SZTNH és Kalóz Párt véleményeit valamint egy, az utóbbival kapcsolatos reakciót. Ezek szólnak közérthetően a részletkérdésekről (a félreértés elkerülése végett, magam is a jogi álláspontokkal értek egyet). Illetve fontos figyelni az egyes cikkekben használt hivatkozások dátumára is, hiszen az ACTA szövege sokat változott és a hivatkozott kritikák közül néhány olyan részleteket elemez, amelyeket a végleges szöveg nem tartalmaz.

   
  Az ACTA célja

  A megállapodás célja, hogy visszaszorítsa a hamisított és kalóz áruk, valamint a jogsértő anyagok forgalmazásával összefüggő szolgáltatások elszaporodását és kezeli a szellemitulajdon-jogok megsértésének problémáját olyan megoldás keresésével, amely „egyensúlyt teremt az érintett jogosultak, a szolgáltatók és a felhasználók jogai és érdekei között”. (Preambulum) A sajtóban ezzel kapcsolatosan mostanában ellenőrizetlenül megjelent anyagok pontatlanok, és csúsztatásokon alapulnak.

  Ahogy egy-egy ezzel kapcsolatos cikk sorait olvasom, szinte biztos vagyok benne, hogy az írójuk nem vette a fáradságot, hogy átrágja magát az ACTA-n… Persze arról írni, hogy az ACTA által támasztott elvárásoknak Magyarország hatályos jogrendje megfelel és ezzel kapcsolatosan változtatások nem várhatóak nyilván nem olyan érdekes, kevesebb olvasót vonz. De hát mit tegyünk, ha ez az igazság?

  Az ACTA-ban szereplő valamennyi elvárásnak megfelelünk, vámszabályozási, büntetőjog és kártérítési területen is.

   
  A szólás és alkotás szabadsága

  Az egyik legkedvesebb könyvem Laurence Lessig Szabad kultúra c. írása. Szeretem ezt a könyvet, mert nagyon jól szemlélteti a jelen kor szerzői jogi kihívásait. Meglehetősen komoly feladat összehangolni a felhasználói és jogosulti (ide értve többek között most minden filmstúdiót, kiadót, zenészt és színészt is) érdekeket. Vannak amerikai példák, amikor ez nem sikerült. Minden államban vannak olyan – nem csak a szerzői jog körébe tartozó – döntések, amelyek megosztják a közvéleményt. (Hazánkban most éppen ilyen – többek között – Geréb Ágnes ügye).

  Azért, hogy születik pár „rossz” döntés, nem feltétlenül a jogrend a hibás. Ez nem egy tökéletes világ.

  Az tény, hogy a szerzői jog komótos és nehezen követi a technológia változását és meg kellene találni – érdemi egyeztetésekkel és kommunikációval – közös irányokat, amely felé fejlődni lehet.

  De ez sem változtat azon a tényen, hogy amiről az ACTA szól (a kereskedelmi mértékű, engedély nélküli felhasználás szankcionálása), annak jelenleg helye van.

  Lessig írja a „Kalózkodásról” szóló fejezet legelején az alábbiakat:

  A szerzői jogi védelem alatt álló művekkel való kalózkodás nagyon is létezik. Ennek a kalózkodásnak számos megjelenési formája van. A legjelentősebb a kereskedelmi célú kalózkodás, amikor anyagi haszonszerzésre használják fel engedély nélkül a mások által létrehozott műveket. A védelmére felhozott számos mentség ellenére az ilyenfajta felhasználás helytelen. Ezt senkinek nem volna szabad elnéznie, és a törvénynek meg kellene állítania.

  Az ACTA – jelenlegi szövegével – nem több, mint egy kísérlet erre.

   
  Az adatok bizalmas kezelése

  E megállapodás rendelkezései nem írják elő a feleknek, hogy:
  a, olyan információkat szolgáltassanak, szolgáltassanak, amelyek közlése ellentétes a jogszabályaikkal, ideértve a magánszférához fűződő jogok védelméről szóló jogszabályokat, illetve azokat a nemzetközi megállapodásokat, amelyeknek a felek részesei; (4. cikk)

  Az emberek – szerintem – nem azért vonultak az utcára, mert szeretnék, ha védjeggyel ellátott bóvlit vásárolhatnának a sarki üzletben, hanem azért mert félnek. Félnek attól, hogy valaki megfigyelheti az internetezési szokásaikat, valaki rájön, hogy melyik a kedvenc sorozatuk, amit minden hétvégén letöltenek egy megosztó oldalról. Nem hiszem, hogy volt közöttük bárki, akiről tényleg szól az ACTA, aki pl. fizetős FTP szervereket üzemeltet vagy nyilvánvaló jogsértésekhez ad technológiai támogatást.

  A magyar szerzői jog szabályai nem változnak az ACTA miatt, sem az esetleges jogsértésekhez kapcsolódó adatszolgáltatási és kártérítési eljárások.

  E körben jelenleg sincs egységfront. A jogászok egy része szerint a filmek, zenék esetén csak a megosztás jogellenes, azok letöltése nem. A másik oldal nyilván abból indul ki, hogy valamennyi szabad felhasználás csak addig jogszerű, amíg a jogosult jogos érdekeit nem sérti. Ehhez az ACTA-nak semmi köze, ezt a bírói gyakorlat fogja eldönteni, vagy a technológia meghaladni.

   
  Jogérvényesítés a digitális környezetben

  A 27. cikk beszél egyébként erről a digitális világról.

  A felek saját törvényeiknek és rendeleteiknek megfelelően felhatalmazhatják illetékes hatóságaikat arra, hogy kötelezzék a hálózati szolgáltatót, hogy haladéktalanul bocsássa a jogosult rendelkezésére azokat az információkat, amelyek alapján a feltételezhetően jogsértés céljára használt hozzáférés előfizetője azonosítható, amennyiben az adott jogosult védjegybitorlás, illetve szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt megalapozott keresetet nyújtott be, és amennyiben ezek az információk az említett jogok védelme vagy érvényesítése érdekében szükségesek. Ezeket az eljárásokat úgy kell alkalmazni, hogy azok a jogszerű tevékenységeket, többek között az elektronikus kereskedelmet ne akadályozzák, és – a felek nemzeti szabályozásával összhangban – tiszteletben tartsák az olyan alapelveket, mint a szólásszabadság, a méltányos eljárás és a magánszféra védelme. [A kiemelések a http://sorkoz.freeblog.hu oldalról származnak]

  Ez a pont legalább három fontos – reményeim szerint félelemoszlató – tételt tartalmaz:
  1. Az adatszolgáltatást csak folyamatban lévő eljárásban lehet kérni (ha már legalább alapos gyanú merül fel a jogsértésre vonatkozóan). Ez konkrétan azt jelenti, hogy nem lehet „mindenkit” megfigyelni.
  2. A megkeresés csak a jogvédelem érdekében történhet. Tehát nem ismerhetik meg a netezési szokásainkat, kedvenc oldalainkat, párkeresési elvárás listánkat stb.
  3. Minderre csak a szólásszabadság, a méltányos eljárás és a magánszféra tiszteletben tartása mellett kerülhet sor.

  Nem tudom, ki hogy van ezzel, én már évek óta próbálom az ügyfeleim jogait érvényesíteni, pl. letiltatni jogellenesen a netre kikerült tartalmakat. Mert egy kiadó esetében tényleg nagyon komoly károkat okoz, ha egy bestseller könyv megjelenését követő 2-3 napon belül már scannelve elérhető a neten. Ez nem az, amit fair use-nak hívok. Ez messze nem fér bele a szabad felhasználás fogalmába.

  Nem lehet egyébként véletlen, hogy most – a Megaupload-ügy miatt – több megosztó oldal bezárt, hiszen azok üzemeltetői – minimális gondosság mellett – kötelesek lettek volna az egyszer már jogsértőnek bejelentett mű ismételt feltöltését ellehetetleníteni, vagy a saját szabályzataik szerint a jogsértő személyek profilját törölni. Azonban mindez – nagyon kevés kivételtől eltekintve – nem történt meg. Nyilván nem, hiszen ezzel ellentétes gazdasági érdek motiválta őket.

  Az ACTA célja a kereskedelmi mértékű jogsértések visszaszorítása, a magánszféra és a szólásszabadság tiszteletben tartása mellett. Az ACTA nem az ördögtől való, a magyar jogrend az abban foglalt követelményeknek eddig is megfelelt. A kérdés tehát inkább az: mihez kezdünk mindezzel? Esélyt ad-e ez tisztességes társadalmi párbeszédre, egyeztetésre a szerzői jog jövőjét illetően a felhasználói érdekképviseletek és a jogosultak között? Van-e bennünk erre igény vagy készség? Van-e bennünk annyi, hogy azokért az elvekért, amikben hiszünk, ténylegesen tegyünk is? Szeretném hinni, hogy elmúlik a puffogás, szitkozódás és a félremagyarázások kora és lesz értelmes párbeszéd, tényekkel, hivatkozásokkal.

   
 • Mázsa Péter 16:10 on 2012.02.02 Permalink |
  Tags: ACTA, ,   

  FELHÍVÁS! Mondj NEM-et az ACTA-ra Magyarországon! 


  View ACTA Protests Worldwide in a larger map

  Budapest: https://www.facebook.com/events/239140316165296/ [Még nincs helyszín]
  Szeged: http://www.facebook.com/events/345332565488424/ [Gyülekező a Móra Ferenc Múzeum, Roosevelt tér 1-3. előtt]

  Kezdeményező: https://www.accessnow.org/policy-activism/press-blog/acta-protest-feb-11
  Aláírás az ACTA ellen: https://www.accessnow.org/acta

  FIGYELEM, HA EZT OLVASOD, TÉGED IS ÉRINT! OLVASD VÉGIG!

  HAZÁNK IS ALÁÍRTA AZ ACTA-EGYEZMÉNYT, AMIT MI NEM HAGYUNK SZÓ NÉLKÜL, ÉS FEBRUÁR 11-TŐL UTCÁRA VISSZÜK AZ ÜGYET! PONTOS HELYSZÍN HAMAROSAN!

  A MAI NAPOKBAN -= A SZABAD INTERNET =- KERÜLT VESZÉLYBE!

  Pár napja Magyarország is aláírta azt a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA), amelyet 39 ország nemzetközi korporációinak képviselői — a nyilvánosság elől teljesen elzárva — írtak az elmúlt években, többek közt az internet teljes felügyeletének szándékával.

  (A most következő sorok kiemelt információkat tartalmaznak az alább linkelt cikkből;
  ezen http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ&hd=1
  a linken pedig magyar felirattal nézhetsz egy rövid videót az ACTA legfontosabb részleteiről!)

  Magyarország állami illetékesei pár napja, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület internetes oldalán, egy szűk nyilatkozatban jelentették be: hazánk is csatlakozik az egyezményhez.
  http://www.hamisitasellen.hu/hu/hirek/2012/magyarorszag-alairja-a-hamisitas-elleni-kereskedelmi-megallapodast

  Nem sokkal ez után az Európai Parlamentnek az ACTA ügyében illetékes jelentéstevője, a francia Kader Arif lemondott feladatáról, mert mint mondta: „ennek a megállapodásnak súlyos következményei lesznek a polgáraink mindennapjaira, mégis, minden úgy zajlik, hogy az Európai Parlamentnek semmi beleszólása — nem veszek részt ebben a színjátékban”.

  Az ACTA — miután érvénybe lép — büntetőjogi felelősséget hárít a csatlakozó országok (tehát egyúttal Magyarország) internetszolgáltatóira a jogvédett tartalmak közvetítéséért, amivel csak a kisebb baj lesz, hogy azonnal magával rántja majd a jelenlegi leglátogatottabb honlapjainkat — pl.: YouTube, Piratebay, Wikipédia és a többi —, de ügyfelei internetforgalmának TELJES FELÜGYELETÉRE kényszeríti majd az internetszolgáltatókat!

  Igen, ez azt jelenti, hogy nézik majd, milyen oldalakat látogatsz, ellenőrzik fel- és letöltött fájljaid tartalmát, elolvassák még a chatelésed és az üzeneteidet is! Mert ha nem teszik ezt, és valamelyik internetszolgáltatónál ezáltal illegális tevékenységet tapasztalnak majd a hatóságok, az ACTA az internetszolgáltató szigorú megbüntetésére utasítja majd őket. Egyértelmű tehát, hogy nem lesz olyan szolgáltató, aki ezt minden erejével ne akarná majd elkerülni.

  Meg KELL állítani ezt az őrültséget, amíg még lehetséges, amíg még össze tudunk fogni az interneten keresztül!

  MONDJ N.E.M.-ET A SZABAD INTERNET FELSZÁMOLÁSÁRA!

  MONDJ N.E.M.-ET AZ A.C.T.A.-RA!
  A tüntetésről részletek hamarosan! Addig is SZÓLJATOK MINDENKINEK!

  Az ACTA-ról:
  http://www.nol.hu/kulfold/titkos_megallapodas_az_internetrol

  Tüntetések Európa-szerte!
  http://www.ibtimes.com/articles/288930/20120127/acta-protest-rally-world.htm

  Facebook-esemény:
  https://www.facebook.com/events/171544026282055/

  Tüntetéstérkép:
  http://g.co/maps/dm6pt

  Hazánkban illetékes intézmény:
  http://www.hamisitasellen.hu/hu/elerhetosegek

  Magyarországi FB-oldal:
  http://www.facebook.com/ACTA.NEM

  https://www.facebook.com/events/239140316165296

  Kapcsolódó bejegyzéseink és vitáink:
  http://amexrap.org/cimke/acta

   
 • Stefan Marsiske 09:04 on 2012.01.27 Permalink |
  Tags: ACTA, , , ,   

  acta – gyarmatosítás 

  A gyarmatosításhoz az államoknak hadseregeik vannak, cégeknek meg befolyásuk.

  Minden hadviselésnek törvénye, hogy legjobb épségben hagyni az ellenséges országot, elpusztítani már nem olyan jó. – Szun Tzu

  …így hadsereg helyett nemzeti érdekek álcája mögül kereskedelmi egyezményekkel terjeszkedtek (banán tarifák, dohány, etc), ez vezetett az olyan egyezményekhez, mint a GATT, TRIPS, a szabadkereskedelmi egyezmények, stb. Ebből lett a WTO és a WIPO nemzetközi szervezet, mivel ezek úgy-ahogy demokratikusan működnek, bekerültek a civil szervezetek és a fejlődő országok (legfőképp Brazília, Kína, India és Oroszország). Így itt a cégek befolyása jelentősen csökkent.

  A mezőgazdasági és természeti erőforrások mellett újabban megjelent egy új értékosztály is, a “szellemi monopóliumoké”.

  Itt is komoly gyarmatosítás folyik.

  Ennek egyik kedvelt eszköze a kereskedelmi szankciókkal való fenyegetőzés:


  Külföldi bejelentők Magyarországon

  De ez önmagában nem elég. Ezért az “információs” társadalomban élen járó és néhány fejlődő csatlós kell mutatóba: Egyesült Államok, Japán, az EU, Dél-Korea, Mexikó, Svájc, Marokkó, Kanada, Ausztrália, Szingapúr és Új Zéland.

  Pár éve ezek az országok saját zárt “klubot” hoztak létre, hogy titokban, kereskedelmi egyezménynek álcázva kisajátítsa a világ szellemi értékeit. Banán- és kávétarifák helyett az információ magáncélú felhasználást is széles körben büntethetővé tennék.

  Az egyik tárgyalási forduló után készült egy lista azokról akik – a civil társadalommal ellentétben – hozzáférhettek a tárgyalási dokumentumokhoz, íme egy kivonat:

  International Intellectual Property Alliance
  Time Warner Inc.
  Eli Lilly and Company
  Cisco Systems, Inc.
  Anheuser-Busch Companies, Inc.
  Merck & Co., Inc.
  Biotechnology Industry Organization
  Entertainment Software Association
  CropLife America
  Representing the Thomas G. Faria Corporation
  Recording Industry Association of America
  IBM Corporation
  Intellectual Property Owners Association
  Motion Picture Association of America, Inc.
  Association of American Publishers, Inc.
  General Motors Corporation


  Magyar bejelentők belföldi bejelentései

  A TRIPS egyezményben meghatározott kereskedelmi felhasználással szemben az ACTA az eredeti céllal – a káros hamisított gyógyszerek, vagy gyenge minőségű kereskedelmi mennyiségű termékek bűnözői körök által való forgalomba hozásával – szemben hatástalan.

  Ellenben fenyegeti a kis- és középvállalatokat, a generikus gyógyszerek korlátozásán keresztül a világ egészségét, a megújuló energiaforrások hasznosítását, a másodlagos utángyártott alkatrész ipart, a biotech-ipart, stb.

  The Dutch port of Rotterdam is a major transit hub as well as key point of exit and entry for Europe. India says Dutch customs seized at least 19 consignments of drugs in 2008 and 2009, including treatments for blood pressure, cardiological conditions, HIV AIDS, schizophrenia and dementia. French and German customs also seized drugs. – http://www.indiabrazilchamber.org/en/?p=1519


  Magyar bejelentők külföldi bejelentései

  Az egész egyezményt teljes titokban tárgyalták, mindenféle társadalmi konzultáció nélkül, és mindezidáig egyetlen politikus sem vállalta fel nyíltan az ACTA támogatását.

  Az USA kivétel az egyezmény kötelező érvényű, így később ha megváltoztatja a saját szellemi monopóliumokra vonatkozó jogrendszerét, a többi aláíró partner állam versenyhátrányba kerül, mert őket köti az egyezmény.

  Skizofrén jelenet lehetett, amikor itthon Orbán Viktor a nemzeti függetlenség örzője, a napokban szólította fel a minisztériumot az egyezmény megkötésére.

  Egyetlen valódi reményünk maradt, az Európai Parlament.

  2009 óta együttdöntési – egyfajta vétó joguk – van.

  Ez egy új vívmány, és ha nem élnek vele, akkor precedenst teremtenek arra, hogy teljes jelentéktelenségbe süllyedjen, és ettől kezdve minden törvényt nemzetközi egyezmény segítségével erőszakolnak ránk, minden demokratikus intézményrendszert mellőzve.

  Az EP-ben ez az eljárás most van folyamatban, és két dolog van, ami eldöntheti a dolgot:

  Ha az EP kéri az Európai Bíróság álláspontját az egyezménnyel kapcsolatban.
  Ha a parlament a végső szavazáson nemet mond az egyezményre.

  Ha a parlament nem ezt teszi, akkor ez olyan, mintha valaki levágná egy szuper robot frissen átültetett lábait.

  Ezügyben Magyarország szempontjából Szájer József https://memopol.lqdn.fr/europe/parliament/deputy/JozsefSzajer/ a kulcsember, hiszen ő a 14 tagú FIDESZ delegáció vezetője – és összesen 22 magyar képviselő https://memopol.lqdn.fr/europe/parliament/country/HU/ van az EP-ben.

  Mivel az IMF mellett más fenyegetések is leselkednek országunk függetlenségére, ezért akinek számít az innováció, a demokrácia, a jogállamiság, és a nemzeti függetlenség, az kérem, tájékozódjon, és vegye ki a részét az lenti szervezetek kampányaiban: kérdezzen rá az ACTA-ügyre a felelősségüket elkerülő politikusoknál. [pl. Szájer emailcíme a fenti linken: jozsef.szajer@europarl.europa.eu . A szerk.]

  Releváns dokumentumok:

  Foundation for Free Information Infrastructures:

  http://action.ffii.org/acta/
  http://acta.ffii.org/

  European Digital Rights:

  Mi teszi az ACTA-t oly vitatottá? Miért érdekes ez az EP képviselőknek?
  http://www.edri.org/edrigram/number10.1/whats-wrong-with-ACTA
  http://www.edri.org/search/node/acta

  La Quadrature du Net:

  http://www.laquadrature.net/en/ACTA
  http://www.laquadrature.net/en/anti-counterfeiting-trade-agreement-acta

  Act-on-Acta:

  http://rfc.act-on-acta.eu/access-to-medicine
  http://rfc.act-on-acta.eu/fundamental-rights
  http://en.act-on-acta.eu/Main_Page

  Korábbi posztok ACTA témában:

  Nov 18 2009 ACTA
  Dec 11 2009 acta – nyílt levél az eu-nak
  Jan 19 2010 acta fejlemények
  May 14 2010 acta-brief
  Oct 13 2010 ACTA magyarországi ratifikációja
  Dec 23 2010 ACTA magyarországi ratifikációja válasz
  Jan 27 2011 acta – következmények
  [Eredeti, tegnap: http://www.ctrlc.hu/~stef/blog/posts/acta_-_gyarmatosítás.html%5D

  [Tegnap este le is mondott az egész cirkusz miatt az EP véleményéért felelős referens: http://amexrap.org/fal/denounce-strongest-possible ]

  [A grafikonok a Magyar Szabadalmi Hivatal Éves jelentés 2010 (pdf) alapján készültek.]

   
 • Mázsa Péter 02:34 on 2012.01.27 Permalink |
  Tags: ACTA, , , , , ,   

  Így néz ki, amikor egy ország nem teljesen impotens [videó]: ACTA-ellenes tüntetések Lengyelországban 

  A szegény magyarok helyett, akik egyrészt az újfeudális struktúráik le- és visszaépítésével, másrészt a különösen amatőr, komplexusos és akarnok kormányuk bénasága által keltett műviharokkal vannak elfoglalva, tökös lengyel barátaink így reagáltak az ACTA aláírására, szerte az országban:

  Az ACTA az a nemzetközi szerződés, ami miatt Az Európai Parlament ACTA-referense, tiltakozásul az Unió és az Uniós tagállamok antidemokratikus eljárása ellen, amely az ACTA aláírást eredményezte, diplomáciában szokatlanul erős szavakkal fogalmazva lemondott pozíciójáról: http://amexrap.org/fal/denounce-strongest-possible

  Stefan Marsiskét, a Hackerspace Budapest http://hsbp.org kezdeményezőjét kértük fel, hogy ismertesse veletek a vonatkozó itthoni és a fokozódó nemzetközi helyzetet, magyarul.

  Sfefán cikkéig (amely a délelőtti órákban várható), itt egy videó-összefoglaló angolul [frissítés: magyar felirattal, via Pas]: mi az ACTA?

  Vö.: http://www.laquadrature.net/en/acta-updated-analysis-of-the-final-version

   
  • admin 10:44 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

   David Kitzinger Vagy amikor éppen nincs fontosabb témájuk. A napirendet ennél súlyosabb problémák alakítják itthon.
   kb. egy órája · Tetszik

   • admin 11:25 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

    Bodó Balázs Mnt például, hogy az egykulcsos adó növeli-e a népszaporulatot…
    pár másodperce · Tetszik · 2

   • admin 11:27 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

    Mázsa Péter ‎David Kitzinger : Nincs igazad. Az Internet szabadsága alapvető fontosságú ahhoz, hogy ellen tudjunk állni egy kiépülő neofeudális diktatúrának.
    2 másodperce · Tetszik

    • admin 11:30 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

     David Kitzinger Elvben egyetértek. Gyakorlatilag nem.
     pár másodperce · Tetszik

     Mázsa Péter ‎?
     2 másodperce · Tetszik

     • admin 11:47 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

      Bodó Balázs Objektiváld a szubjektív szempontjaidat, Dávid!
      7 perce · Tetszik · 1

      David Kitzinger Tiltakozási kapacitásom korlátos. Hogyan kössem le a rendelkezésre álló erőforrásokat? Szerintem nem maradi dolog inkább egy silány alaptörvény ellen tüntetni, mint ilyen csitti-fitti netes cuccokért.
      körülbelül egy perce · Tetszik

      • admin 11:53 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

       Mázsa Péter David Kitzinger , ezt mennyire érzed ellenérvnek az alábbi érvvel szeben? “Nincs igazad. Az Internet szabadsága alapvető fontosságú ahhoz, hogy ellen tudjunk állni egy kiépülő neofeudális diktatúrának.” Úgy érted, h az internet hiányában kiépülő neofeudális diktatúrában több erőforrásod marad a neofeudális diktatúra ellen tüntetni?
       44 másodperce · Tetszik

       • admin 11:57 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

        David Kitzinger Aszondom, nem kéne mucsaizni szegény magyarokat, mert az ellen tiltakoznak, amit felfognak.
        körülbelül egy perce · Tetszik

        Mázsa Péter A mucsaizás szempontodból mellékszál: nem érdemi érv tőled, aki felfogja a problémát.
        pár másodperce · Tetszik

        • admin 12:10 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

         David Kitzinger Elvben egyetértek azzal, hogy az online szólásszabadság korlátozása fontos probléma. De megértem polgártársaimat azért, mert sokkal konkrétabb, megfoghatóbb problémákra koncentrálnak. Válaszuk racionális, hiszen nincs elég ismeretük arról, hogy milyen következményekkel jár az online tér szabadságának korlátozása. Ezzel szemben nagyon is közvetlen tapasztalatai vannak szabadságjogok másfajta korlátozásáról (gyülekezési jog, elektronikus és írott sajtó). Racionális annak a válasza, aki először kihúzza a szálkát az ujjából és utána gépel tiltakozó fb posztot az ACTA-ról.
         9 perce · Tetszik

         Mázsa Péter Két dolgot keversz. Az egyik, hogy értjük-e, hogy megértük-e a nyájat, ha a pásztoruk a szakadék felé tereli őket, és ők beleesnek. Jó, ezt megértjük. A másik, hogy azok a birkák, akik látják a szakadék fölötti hidat, miért gondolják, hogy szűkös erőforrásaik miatt nem érdekes, hogy a pásztor a hidat is robbantja.
         2 másodperce · Tetszik

         • admin 12:29 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

          Mázsa Péter De most komolyan, David Kitzinger : ez logikailag nem áll össze. Hogy ne essek az ad hominem http://www.paulgraham.com/disagree.html bűnébe (vö.: http://www.artisjus.hu/egyesulet/munkaszervezet/ ) lsz segíts azzal, hogy álláspontodat logikusan megfogalmazod.

          • admin 12:46 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

           David Kitzinger bocs, ez nekem mára túl skolasztikus
           körülbelül egy perce · Tetszik

           Mázsa Péter nem túl szép megoldás:(
           2 másodperce · Tetszik

           • admin 12:49 on 2012.01.27 Permalink

            David Kitzinger Nekem erre ennyi időm volt. Látod, ez a baj a világgal. Ha nekem ennyi idő alatt elegem lett a logikázásból, akkor mennyire kötheti le ez a kérdés a polgártársainkat?
            8 másodperce · Tetszik · 1

  • stef 13:38 on 2012.01.27 Permalink | Log in to Reply

   ne etessetek a fizetett trollokat.

 • Mázsa Péter 20:25 on 2012.01.26 Permalink |
  Tags: ACTA, ,   

  I want to denounce in the strongest possible manner the entire process that led to the signature of this agreement: no inclusion of civil society organisations, a lack of transparency from the start of the negotiations, repeated postponing of the signature of the text without an explanation being ever given, exclusion of the EU Parliament’s demands that were expressed on several occasions in our assembly. As rapporteur of this text, I have faced never-before-seen manoeuvres from the right wing of this Parliament to impose a rushed calendar before public opinion could be alerted, thus depriving the Parliament of its right to expression and of the tools at its disposal to convey citizens’ legitimate demands. Everyone knows the ACTA agreement is problematic, whether it is its impact on civil liberties, the way it makes Internet access providers liable, its consequences on generic drugs manufacturing, or how little protection it gives to our geographical indications. This agreement might have major consequences on citizens’ lives, and still, everything is being done to prevent the European Parliament from having its say in this matter. That is why today, as I release this report for which I was in charge, I want to send a strong signal and alert the public opinion about this unacceptable situation. I will not take part in this mascarade.

  Kader Arif, rapporteur for ACTA in the European Parliament
   
 • Mázsa Péter 11:15 on 2010.11.13 Permalink |
  Tags: ACTA, ,   

  “Tegnap az alábbi véleményt küldtem be válaszként Digitális Magyarország társadalmi konzultációjára:” http://www.ctrlc.hu/~stef/blog/posts/Digit%C3%A1lis_Magyarorsz%C3%A1g_az_FCForum_Ki%C3%A1ltv%C3%A1ny_szem%C3%A9n_kereszt%C3%BCl.html

  Aláírók:
  Marsiske Stefan
  Andrea Jászai
  Fehér Dániel
  Balint Varga-Perke
  Fórika Endre
  Pász Gergely
  Ferenci László
  Tóth Balázs
  Endre Szabo
  Gabor Toth
  Peter Parkanyi
  Misnyovszki Ádám
  Veres-Szentkirályi András
  Kürti László
  Stygár László
  Szervác Attila
  Madarász Csaba
  Dankaházi Lóránt
  Nagymajtényi Gábor
  Maróy Ákos
  Bognár Attila

   
 • Mázsa Péter 14:29 on 2010.10.13 Permalink |
  Tags: ACTA, , , secret   

  “az alábbi levelet küldtem [Stefan] ma el:
  Navracsics Tibor Miniszter Úrnak

  Tárgy: A ‘Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény’ (ACTA) ratifikálása

  2010 október 13,

  Tisztelt Miniszter Úr,

  Az ACTA egyezménnyel és annak esetleges magyarországi ratifikálásával kapcsolatban kérek tájékoztatást Öntől.

  Az egyezmény tárgyalása titokban folyt annak ellenére, hogy

  • a szóban forgó egyezmény nyilvánvalóan jogalkotó jellegű,
  • beavatkozik jelenleg is zajló európai jogalkotási folyamatokba, mint pl. idevágó uniós szintű irányelveknek és jognak a végrehajtása, felülvizsgálata és konzultációja,
  • az Európai Bíróságnak és a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO) határozatai ill. folyó ügyei is vonatkoznak rá, továbbá
  • több területen is tisztázatlan a tervezett egyezmény rendelkezéseinek és az Európai tagállamok nemzeti jogi hagyományainak, köztük a magyar jognak a viszonya.

  Emiatt félő, hogy

  • az ACTA szuverén magyar jogszabályokba is ütközik, továbbá
  • már előre ellehetetleníti és eleve kizárja a szellemi tulajdon és a közérdek szempontjainak a hazai kigyensúlyozott rendezését.

  Az egyezmény szövege szerint a megállapodás “a tárgyalás résztvevői számára a Letéteményesnél férhető hozzá aláírásra [dátum]-tól [dátum]-ig” (lásd: 6.1 cikk).

  Tisztelt Miniszter Úr! Kérem, tájékoztasson az ACTA egyezmény magyar aláírásával és ratifikálásával kapcsolatos döntés pontos folyamatáról és ütemezéséről.

  Üdvözlettel, Marsiske Stefan”

  http://www.ctrlc.hu/~stef/blog/posts/ACTA_magyarorsz%C3%A1gi_ratifik%C3%A1ci%C3%B3ja.html

  Vö.: http://theunitedpersons.org/blog/tag/acta

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player