Tagged: Azerbajdzsán Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • hz 11:25 on 2012.10.06 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , ,   

  Az örmény elnök szerint háború fenyeget, az azeri elnök “végső megoldást” emleget 

  Azerbaijan is accumulating a “horrendous quantity” of arms in preparation for a resumption of fighting…

  — Armenian president to Reuters

  […] time to give final solution to Karabakh conflict…

  — Azeri president at the Baku Humanitarian Forum
  (Armenian source, needs independent confirmation!)

   
 • hz 22:27 on 2012.10.05 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , ,   

  Azerbajdzsán gazdaságfejlesztési minisztere hétfőn Budapestre látogat 


  Azerbaijani Minister of Economic Development visits Hungary

   
  • admin 07:31 on 2012.10.06 Permalink | Log in to Reply

   Róbert Joós Elült a zaj, kiegyenlítik a számlát.
   5 hours ago · Like · 1

  • admin 07:32 on 2012.10.06 Permalink | Log in to Reply

   Tony Clifton Nagy tételben rendeltünk tőle baltát ugyanis.
   8 hours ago via mobile · Like · 1

 • hz 11:12 on 2012.10.05 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, ,   

  […] the abhorrent nature of this pardon, as well as the gruesome nature of the original crime and the context in which it occurred, demands something more. It demands a strong and meaningful response.

  [U.S. Congressman] “Howard Berman [the top Democrat on the House Foreign Affairs Committee] Writes Secretary of State Clinton, Calls for Azerbaijan’s Suspension from NATO Partnership for Peace Program and Ending Arms Sales to Azerbaijan”
   
  • admin 18:02 on 2012.10.05 Permalink | Log in to Reply

   László Hegedűs Biztos ők is ki akarnak adni nekik egy gyilkost. Nem szeretnének lemaradni a magyar diplomácia sikerei mögött.
   4 hours ago via mobile · Like · 1

   Daniel A. Nagy A grúziai választásokon győztes koalíció egyik fő ígérete az orosz kapcsolatok normalizálása (modulo a NATO tagságra való törekvés változatlansága), aminek az egyik legkézenfekvőbb módja, hogy nem akadályozzák tovább az orosz fegyverszállításokat Örményországba. Szóval Jerevánban gondolom fellélegeztek a két hír hallatán.
   4 hours ago · Like · 1

 • hz 10:51 on 2012.10.05 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, ,   

  Azerbaijan, as a country of different religions existing in peace and mutual respect, stands ready to be a model for world countries. I am hopeful, the to-be-accepted decisions will be a step forward in this context and make weighty contribution to the intercultural dialogue.

  Azerbaijan’s First Lady
   
 • hz 16:45 on 2012.10.03 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , , ,   

  Németország örményországi nagykövetének véleménye Orbán akciójáról: “Absurd” 

  Suspending diplomatic relations with Hungary was Armenia’s right. That was Armenia’s independent decision, just as a possible decision to restore ties. Germany and Europe did not condemn Armenia’s decision to suspend relations. [This] Move [Ramil Safarov’s extradition and subsequent release] was absurd. The end results were exaggerated in Azerbaijan. It is comprehensible that this was to receive such reaction in Armenia.

  German Ambassador Reiner Morell http://news.am/eng/news/123399.html

   
 • Mázsa Péter 12:28 on 2012.09.08 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , , , ,   

  Amerika (Clinton) és Oroszország (Lavrov) ma az Orbán-akció kezeléséről is tárgyalt Vlagyivosztokban 

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
  Külügyminiszter az orosz Szergej Lavrov és az amerikai külügyminiszter Hillary Clinton
  1649-08-09-2012
  Szeptember 8. A APEC csúcson Vladivostok, orosz külügyminiszter Szergej Lavrov találkozott amerikai külügyminiszter Hillary Clinton. […] A miniszterek megvitatták részletesen helyzet Szíria, Irán atomprogramját, és a Koreai-félszigeten. Szintén foglalkozott a Dnyeszteren túli és Hegyi-Karabah település.[…]

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/86DF979E602E5B9544257A730024A49C


  [Source: Alex Wong/Getty Images North America]

  Amellett, hogy a kétoldalú ügyek, mi megérintette és nemzetközi kérdésekben, különösen a helyzet olyan országokban, mint Szíria és Irán. Persze, és valójában, és a többi esetben azonos célokat. Azt akarjuk, hogy Szíria a szabad, demokratikus és virágzó országot, hogy vezeti a kormány, a nép, tükrözve a törekvéseit, akik ott élnek, beleértve az etnikai, vallási és egyéb csoportok.
  Ami Iránt, akár Oroszországban vagy az Egyesült Államok elfogadhatatlan megsértése a nukleáris fegyverek elterjedésének. Mindent megteszünk, hogy ezt megakadályozzák. Ez nem csak az a fő cél, és a próbaköve minden tetteinkért.
  Ami a módszereket fenti célok eléréséhez, az amerikai partner uralja a vágy, hogy fenyegetik, és nagyobb nyomást, hogy elfogadja az új szankciókat mind a Szíria és Irán. Oroszország alapvetően nem ért egyet azzal, hogy mivel a problémák megoldását kell vonni, nem pedig elszigetelni az országot, amelynek kérdései. Többek között az Egyesült Államok egyoldalú szankciók Szíria és Irán egyre inkább a karakter kívüli közvetlen érdekeit érintő orosz vállalkozások, különösen a bankok. Azt elég világosan mesélt elfogadhatatlanságára egy ilyen megközelítés, meghallgatásra. Mi lesz az eredménye – nem tudom.
  Azt is megvitatták a helyzetet a Közel-Keleten. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hívek megállapodások végrehajtására 2010-ben elérhető a felülvizsgálati konferencián szóló szerződés a nem nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról, nevezetesen, hogy az ez év végéig kell konferenciára hívja, és kezdődik az érdemi vita létrehozásáról szóló közel-keleti zóna mentes a tömegpusztító fegyverek megsemmisítés.
  Mi vagyunk a résztvevői az USA-ban a hatoldalú tárgyalásokat a Koreai-félszigeten, és kérte, hogy aktívan létre azok újrafelvételének feltételeiről. Fontos, hogy az összes résztvevő elkerülve hirtelen mozdulatot, nem váltanak ki egymást, nem fenyeget, és felelősséget biztosító stabilitás és biztonság Északkelet-Ázsiában és a cél elérése érdekében mi meg együtt. És ez a cél a nukleáris leszerelés a Koreai-félsziget.
  Újabb találkozóra kerül sor az Egyesült Államokban, New York, “a tőke”, az ENSZ Közgyűlése, amely egy rendkívüli ülést a Tanács külügyminisztereinek a szíriai kérdés. Ezért a mai tárgyalásokat amerikai külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Oroszország támogassa az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az elfogadott kommüniké június 30-án Genfben az öt állandó tagjai a Biztonsági Tanácsnak, az ENSZ főtitkárának, képviselői az Arab Liga, Törökország és más országokban.
  Geneva közlemény – a konszenzus gyakorlati lépéseket kezdeni nemzeti párbeszéd Szíriában, ahol szírek önmagukban, külső beavatkozás nélkül kell megállapodni eljárás és paraméterei az átmeneti folyamat, beleértve a kialakulása egy átmeneti irányító testület.
  A rögzített genfi ​​közlemény erre a célra, és a szíriai kormány és az ellenzék már hívott, hogy jelöljön ki tárgyalók. Kormányt, hogy tegyen. Reméljük, hogy azok, akik több, mint Oroszország befolyása az ellenzék kell alkalmaznia, hogy a felszólalás meghatározott tárgyalók. Ez egy igazi, konstruktív alternatívát, hogy folytassák a háborút, amíg győzelmet, hogy hozzon létre egy ilyen konfrontatív struktúra “emigráns kormány”, ami lesz felszólalás nem csak a hatóságok, hanem a belső ellenzék. Általánosságban azt hangsúlyozta, hogy támogatjuk a kezdeményezést vnutrisiriyskoy legnagyobb ellenzéki csoport – a nemzeti koordinációs bizottság -, hogy tartsa egyenesen Szíria, Damaszkusz konferencián minden ellenzéki erőket, hogy dolgozzanak ki közös tárgyalási álláspont és az azt követő párbeszéd támogatását a kormánnyal.

  Azt megerősítette elkötelezettségünket dolgozni tagjaként az “5 plusz 2” találni a Dnyeszteren túli település, és kifejezte azon szándékát, hogy nem hagynak erőkifejtés társelnökei az EBESZ Minszki Csoportjának a tárgyalások újrakezdését a hegyi-karabahi konfliktus.

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/047B486F7FE2020F44257A730033198B

   
 • Mázsa Péter 12:28 on 2012.09.06 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , ,   

  Itthon a TEK erősen terrorelhárít, Azerbajdzsánban meg holnapra várják a NATO-főtitkárt 

  Sikerült egy különlegesen buta közlemény kirakni a Miniszterelnökségség honlapjára, amelyből semmi más nem derül ki, mint hogy a terrorelhárítók terrolerhárítanak.

  A Terrorelhárítási Központ többek között azzal a céllal jött létre, hogy megvédje Magyarország polgárait egy esetleges terrortámadástól, megelőzze és megakadályozza annak bekövetkezését. Az azerbajdzsáni nagykövetséget ért fenyegetéssel kapcsolatban minden információt értékelünk és elemzünk, szoros együttműködésben a társszervekkel és partner szolgálatokkal. A Terrorelhárítási Központ mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország polgárai és a diplomáciai testületek tagjai továbbra is a lehető legnagyobb biztonságban éljék mindennapjaikat.

  http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-tek-minden-informaciot-elemzett-az-azerbajdzsani-nagykovetseget-ert-fenyegetessel-kapcsolatban

  Amexrap-vélemény: tartsák a jó irányt. Sokkal jobb, ha az intelligens terrorelhárítók terrorelhárítanak, nem pedig a külső kommunikációval foglalkoznak.

  Más. A Nato-főtitkár a mai Örmény konyakok http://amexrap.org/fal/nato-chief-visiting-armenia-tensions után holnap átruccan tutovkázni egyet:

  NATO Secretary General, Mr. Anders Fogh Rasmussen, will visit Azerbaijan on Friday, 7 September 2012, as part of regional trip to the South Caucasus region. During his visit, Mr. Rasmussen will meet with the President of Azerbaijan, Mr. Ilham Aliyev.

  http://www.nato.int/cps/en/SID-D9DAD531-47BDCC9F/natolive/news_89734.htm

   
 • Mázsa Péter 10:15 on 2012.09.06 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , , , Szíria   

  Moszkva: Oroszország a tegnapi Izraeli találkozó után ma Irakkal találkozott 

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
  A találkozó különleges képviselője az elnök az Orosz Föderáció a Közel-Keleten és külügyminiszter-helyettes Oroszország M.L.Bogdanova a nagykövet az iraki Moszkvában F.F.Nervei
  1628-06-09-2012

  Szeptember 6 különleges elnöki képviselője a Közel-Keleten és a külügyminiszter-helyettes az orosz M.L.Bogdanov fogadta a nagykövet az Iraki Köztársaság moszkvai F.F.Nervei kérésére.

  A fél megvitatta aktuális kérdéseiről regionális kérdések, különös tekintettel a szíriai helyzetre és a körül.

  A felek megvitatták a helyzet az orosz-iraki kapcsolatok, megerősítve a kölcsönös érdeklődésre számot tartó további fokozatos fejlődést.

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/53CE28C9B40B794544257A7100294EEA

   
 • Mázsa Péter 07:12 on 2012.09.06 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , ,   

  Vagy a magyarok a hazugok, vagy az örmények: “Hungarian side gave unequivocal assurances that such a step is excluded” 

  The Foreign Minister Edward Nalbandian’s Speech at the Extraordinary Session of the National Assembly of Armenia

  05.09.2012

  Honorable President of the National Assembly,

  Distinguished Members of Parliament,

  I would like to address the following points of this issue:

  1. Immediately after the crime committed by Ramil Safarov in 2004, during the trial process, after the sentence, during these years Azerbaijan was making intensive efforts to release and to transfer the criminal.

  Regularly getting information about those attempts of Azerbaijan, Armenia continuously drew the attention of Hungarian leadership on all Presidential, Parliament Speaker, Prime Ministerial, Foreign Ministerial, ambassadorial levels to the inadmissibility of transferring the murderer, and many times the Hungarian side gave unequivocal assurances that such a step is excluded. Similar assurances were provided in answer to our inquiries during the second half of August, including on August 22, 23, 24 in the Hungarian Ministries of Foreign and Justice Ministries, as well as in the Parliament. To reaffirm those assurances we submitted a written inquiry to the authorities of Hungary. Due to the delay of the answer to that inquiry, at the initiation of the Armenian side meetings were held in the Ministry of Foreign Affairs and Parliament of Hungary on August 28, during which yet again it was reassured that there was no such thing. Further developments are well-known.

  2. Since the first days of the crime the Hungarian authorities were well-aware that Azerbaijan was heroizing that crime and glorifying the criminal, even to the extent of presenting the murderer as an example for the Azeri youth. Naturally during those years the Hungarian authorities were not giving in to the false promises of Azerbaijan that the murderer would continue to bear his penalty after his transfer. The current Hungarian Government, issuing a fabricated Azeri letter it received, pretends that it believed in the false assurances of Azerbaijan.

  It is not accidental that the Hungarian Government is not able to give a precise explanation why they so drastically changed their position and why suddenly they so gullibly accepted the lies of Azerbaijan.

  3. The current Hungarian Government is also not able to present any convincing argument why it acted secretly, as is claiming Baku. And as the meeting held with the OSCE Minsk Group Co-Chairs on September 2 shows the co-chairing countries were not aware about that deal either. The condemnation statements by the Co-Chair countries are another proof of that.

  4. By that deal the Hungarian Government made a big blow not only to its international image, but also to the Armenian-Hungarian interstate relations, which resulted in the suspension of the Armenian-Hungarian diplomatic relations. The reaction, statements and protests of thousands of Hungarians, religious leaders, NGOs and political structures are the proof of the fact that the Hungarian society is not sharing and is strongly condemning this inadmissible step of the government, shows its support to the Armenian people. Surely the Armenian and Hungarian people who have centuries-old traditions of friendship would be able to overcome that test imposed by the present Hungarian Government.

  5. Those demonstrative and vulgar steps of the Azeri Government to release and glorify the murderer have shocked the international community, but not less shocking are the latest reactions from Azerbaijan. In fact Azerbaijan expresses its cynical contempt towards the international law and in general towards the international community. The several assessments about this deal given by various international structures, countries are well-known. I would like to quote from the statement by Jean-Claude Mignon, President of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) where specifically extreme disappointment is expressed that in this affair a Council of Europe legal instrument was abusively used.

  The international community’s unanimous negative assessment to that infamy with an addressee witnesses that such phenomena can not be tolerated.

  6. The Azeri-Hungarian deal has seriously undermined the process of the settlement of the Nagorno-Karabakh issue, as well as the efforts aimed at the strengthening of regional stability and security. It is another attempt by Azerbaijan to fail the peaceful settlement of the Nagorno-Karabakh issue and the efforts of the international community, the OSCE Minsk Group Co-Chairs undertaken to that end. The international community should not tolerate the continuation of Azerbaijan’s adventurous policy under the cover of negotiations. Armenia, together with international organizations and partner countries, has exerted and will keep on exerting intensive efforts in that direction.

  7. Taking into account all this, we should build our further decisive steps, continue our balanced and constructive policy perceptible by the international community and together with our partners increase our efforts directed to the peaceful settlement of the Nagorno-Karabakh issue through the implementation of the right to self-determination of the people of Nagorno-Karabakh, to the strengthening of stability and security in the region.

  http://mfa.am/en/speeches/item/2012/09/05/sp_an/

   
 • Mázsa Péter 15:01 on 2012.09.05 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , ,   

  NATO Chief Visiting Armenia Amid Tensions 

  NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen is expected to meet with Armenia’s leadership during a two-day visit to Yerevan that begins on September 5. […]

  It is not clear if the NATO chief will visit Azerbaijan, with NATO saying only that Rasmussen is opening a regional tour of the South Caucasus. […]

  http://www.rferl.org/content/azerbaijan-nato-rasmussen/24698408.html

  On Wednesday, 5 September, Mr. Rasmussen will meet with the President of Armenia, Mr. Serzh Sargsyan. On Thursday, 6 September, Mr. Rasmussen will meet with the Minister of Foreign Affairs, Mr. Edward Nalbandian and the Minister of Defence, Mr. Seyran Ohanyan.

  http://www.nato.int/cps/en/natolive/news_89717.htm?mode=pressrelease

   
 • Mázsa Péter 12:52 on 2012.09.05 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , ,   

  Most szeretném, ha az összes külföldi börtönben ülő magyart hazahoznák. Kitüntetni nem fontos.

  Szabó Eszter Ágnes
   
 • Mázsa Péter 20:25 on 2012.09.04 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , , , , ,   

  HVG fail: “Már Gyurcsányék jóba lettek az azeri despotával” 

  Micsoda irtózatos hülyeség és a szituáció teljes félreértése ez a HVG-cikk: http://hvg.hu/gazdasag/20120904_Mar_Gyurcsanyek_joba_lettek_az_azeri_desp

  Gyurcsánnyal nem az volt a baj, hogy jó viszonyt szeretett volna kialakítani Azerbajdzsánnal, hanem hogy elég gyanúsan pont az ellenkezőjét tette:

  Gyurcsány, amennyire tudom,

  • nem érte el a vevők közös hatékony gázpolitikáját, sem Uniós, sem más szinten,
  • nem érte el, hogy csökkentse energiafüggőségünket, különösen
  • nem érte el, hogy csökkentse energiafüggőségünket az oroszoktól, sőt,
  • az ilyen irányú erőfeszítéseket majdhogynem ellehetetlenítette (pl. kijelentette http://www.origo.hu/itthon/20070423afidesznek.html , hogy az oroszokat kikerülő Nabucco-gázvezeték “egy álom, és nekünk nem álmokra van szükségünk” – angolul lásd pl. itt http://www.nytimes.com/2007/03/12/world/europe/12iht-hungary.4885468.html?_r=1 ),
  • az oroszoktól való energia-függőségünk csökkentése érdekében saját kezdeményezéseket, tudomásom szerint, Orbánnal ellentétben http://www.miniszterelnok.hu/cikk/alairtak_a_bakui_nyilatkozatot nem tett [pl. annak ellenére sem, h az Azeri elnökkel kapcsolatban több mint 3 éve explicite ezt tanácsoltam neki],
  • még amely intézkedése az energiaellátás biztonságát fokozta is (az orosz-magyar közös gáztározók építése Magyarországon), azzal is növelte a stratégiai függőségünket az orosz gázipartól,
  • és ami legalább ennyire fontos, mint a fentiek: semmilyen olyan kezdeményezéséről nem tudok, amely az oroszok energia-exporttól való függőségét csökkentette volna.

  http://amexrap.org/fal/feri-ez-ciki , 2010.12.06

  Fiúk-lányok ott a HVG-nél: kéne kezdeni valamit a minőségbiztosítási rendszeretekkel.

   
 • Mázsa Péter 11:48 on 2012.09.04 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , , , , , , , ,   

  Bennfentes anonim orosz szakértő: Azerbajdzsán-Nato-Izrael vs Örményország-Oroszország-Irán, avagy a III. világháború forgatókönyve 

  Nézzétek csak, mit találtam: egy nagyon informáltnak és orosznak tűnő elemző vadiúj cikkét az Orbán-féle háború kiinduló stratégiai pozícióiról. Azért közöljük le, mert

  • kedvenc miniszterelnökünk portréját új, rejtett vonásokkal gazdagítja, vö:

   Nem meglepő, hogy az MSZP józan jogi megfontolások helyett ebben az ügyben is az oroszok álláspontjára helyezkedett. […] – írja közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az azeri kiadatás kapcsán.

   http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=183905 , és

  • a sztori teljesen egybevág a http://amexrap.org/fal/erdekes-targyalasok cikk végén általunk is érdekesnek tartott helyi mozgásokkal.

  Vö. még: http://www.haaretz.com/weekend/magazine/ari-shavit-s-countdown-former-minister-ephraim-sneh-fears-another-hiroshima.premium-1.460280 (már csak fizetősen olvasható)
  http://www.stratfor.com/analysis/geography-iranian-power-robert-d-kaplan (de ezt vö. ezzel http://wikileaks.org/the-gifiles.html is)
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2012

  Egészségetekre:

  Caspian Shitstorm

  Wars never happen, when forces, alliances and intentions are known in advance. In those cases, the weaker party simply yields to the demands of the stronger. Every war is preceded by misunderstanding. That is, the different sides live in different perceived realities. The expectations on both sides are typically completely out of whack. I will going to try to shed some light on these expectations and if you think that they are ridiculous, that’s precisely what makes them dangerous. Also, I should state up front that because of that, these events are quite unlikely and the probability of a large-scale war is fairly low in normal terms, but uncomfortably high in terms of the potential damage it can cause.

  First statement that you can verify by talking to any Armenian you can find: the overwhelming majority of Armenians is crazy. Not just the government, not just the political class, not just the intelligentsia, not just the population of the country, but near-everybody for whom their Armenian heritage is part of identity, both inside and outside of Armenia, including the entire vast Armenian diaspora around the world. Of course, there is a large absolute number of perfectly sane Armenians, but they are a tiny minority with zero political clout. The rest is perfectly capable of enormous sacrifices for their nation, which they perceive to be existentially threatened. They are, on average, much crazier than Israelis even.

  Azerbaijanis are only slightly less crazy. While they do not feel existentially threatened, the refugees from Nagorno-Karabakh and Agdam county as well as the humiliated military establishment thirsts revenge. Politicians of all stripes have vowed to retake Karabakh in the very near future.

  Both Armenia and Azerbaijan spent around 3%-4% of GDP on Military, with a steep hike in the past two years in both countries. Azerbaijan’s GDP is approx. 6 times that of Armenia, meaning that their military budget is bigger than the entire government budget of Armenia.

  So, on paper, Azerbaijan would be ready to launch a military offensive in Nagorno-Karabakh any day, if Armenian armed forces were the only obstacle to overcome. However, there is potentially a bigger obstacle: Russia. Obviously, Armenia’s government want to secure Russian protecion, while Azerbaijan’s government wants the Russian military to stay out of the conflict. So far, both have tried to curry favors with the Kremlin, but things are changing.

  Why would Russia intervene on the side of Armenia? Because they want to keep Nagorno-Karabakh Armenian-occupied, for the same reasons why Transdnistria, Crimean naval bases, South Ossetia and Abkhazia exist: to keep these countries (Azerbaijan, Moldova, the Ukraine and Georgia, respectively) out of NATO. Here’s how it works: because of Article 5, NATO never grants membership to countries with territorial disputes and non-NATO foreign armed forces on their soil; Russian military thinking measures Russia’s security by the distance potential adversaries need to cover on their way to Moscow, as exchanging territory for time has been a time-honored (and mostly successful) strategy for beating back invaders. For numerous reasons (in which both parties share the blame) Russian military establishment considers NATO potential adversaries. Since the eastward expansion of NATO first into former Warsaw-pact countries and then into former Soviet republics, only very hard guarantees (preferably: Russian military bases) are considered reliable (and acceptable). These disputed territories and military bases are Russia’s effective veto on the respective states’ NATO membership. In case of Azerbaijan, Armenian forces substitute for Russians.

  In case of Azerbaijan, keeping it out of NATO is especially important for the Russian government, as its NATO membership could very realistically (in their nightmare scenarios) change the strategic balance around the Caspian Sea and even threaten Russia with disintegration. Here’s why. Right now, the Caspian Sea is the only sea with no U. S. naval presence. By contrast, Russia maintains by far the strongest naval force on that lake (and it is legally a lake, more on this later) and is essentially the arbiter of all disputes regarding seabed (oil & gas) and surface (fisheries, caviar) among littoral states. When separatists in Russia (in Chechnia or Dagestan) used the territory of neighboring countries (Georgia and Azerbaijan) for logistics and training, Russia’s government did not hesitate to apply pressure with the threat of military force and in case of Georgia (in 2003) even acted on it carrying out a number of bombing raids in Pankisi Gorge against Chechen separatists, violating Georgian airspace and bombing undisputed Georgian territory, after deeming the efforts of Georgia’s government (still headed by Eduard Shevarnadze at that time) insufficient. Azerbaijan has so far usually сomplied with Russian demands. When Georgia’s new government (headed by Mikheil Saakashvili) declared its intention to join NATO and then moved to reconquer South Ossetia and Abkhazia (in 2008), the Kremlin responded with a full-scale invasion, the near-total destruction of Georgia’s military infrastructure and the recognition of the two separatist states, maintaining a powerful military presence in both. Now, such measures won’t work against NATO members. All parties know that.

  Why are Russia’s rulers so nervous about foreign support of separatism in the Northern Caucassus? Losing access to large parts of the mineral and caviar wealth of the Caspian Sea is just one reason. If Dagestan (which already has a simmering separatist civil war going on) and Kalmykia (a national republic with a 3/4 ethnic Kalmyk population) secede, it would become entirely feasible to close the small gap over the Volga delta between Kalmykia and Kazakhstan called Astrakhan county which right now on paper has a 2/3 Russian majority, but which may change very quickly. If Russia ceases to be a littoral state to the Caspian Sea, it loses its veto in re-classifying it from a lake to a sea. Once it is a sea, maritime law requires that access to international waters is granted to all without interference. This is why Turkey cannot stop any ships, including military ones, to travel between the Black Sea and the Mediterranean. In practice that would mean that American naval vessels could sail up and down the Volga waterway (which thus becomes an international one much like the Bosphorus) between St. Petersburg and Astrakhan and Russia’s government cannot legally do anything about it. In Yaroslavl, they would be a mere 230km from Moscow and they are allowed to carry cruise missiles with nuclear warheads. As you can now understand, Russia’s rulers would go to pretty extreme lengths to resist every single step down that road. Sounds crazy? See the first paragraph.

  So how could Azerbaijan’s rulers realistically hope to keep Russia neutral in an armed conflict with Armenia? For instance, by giving them a military base in Azerbaijan’s territory. Namely, they rent them the Gabala Radar Station (a Soviet-era advanced beyond-horizon early warning station controlling the airspace over the entire Middle East). So, they could convincingly claim that they have a proper Russian military base and there’s no need to keep those Armenian occupiers. The lease runs out on December 24, 2012. A few years ago, it was considered a given that it will be prologued after a little bit of haggling over the price and other minor horse-trading.

  But things have suddenly changed last year. The rulers of Israel and the U. S. started preparations for an attack on Iran. For a number of reasons (more on this later), the Kremlin is against it and thus wants to make an attack on Iran as costly as possible. Ways to do that without getting involved in the conflict include providing Iran with effective air defense weapons and early warning in case of an attack. The latter even has the benefit of plausible deniability. The radar station in Gabala is perfectly suited for the purpose. In a surprise move, Azerbaijan’s government raised the annual rent from $7.5M USD to $300M USD and offered to lease it for only seven years. This position has not changed for months and is still the official position of the government of Azerbaijan in the ongoing negotiations. Time is running out and Russia’s military seems to be resigned to the fact that they will have to vacate Gabala before the end of the year; already half of the personnel has been removed, families have been resettled to Russia, etc. Whether or not the new radar station in Armavir is a suitable replacement is anybody’s guess. This development points to the possibility that Azerbaijan got very strong security guarantees from the United States government, because it pushes the Kremlin unambiguously to the Armenian side in the Nagorno-Karabakh conflict. Given the value of Azerbaijan’s support in the event of an attack on Iran, this does not strike me as entirely impossible. It is also worth noting that verbal guarantees and even strong military ties are obviously insufficient: the U. S. military stood idle as Russia’s military invaded Georgia, even though they had direct access through the Black Sea; ferrying back Georgian troops from Iraq to Tbilisi was all the help Georgia got from Uncle Sam. Azerbaijan is not accessible by U. S. Navy, all material aid must arrive through Turkey or Georgia.

  Armenia does not share a border with Russia and has no seaports either. Supplies from Russia (both for Russian troops stationed in Gyumri, Armenia and for Armenian recipients) must pass through third countries. Initially, it was done through Georgia, but since 2003 it has become increasingly difficult and by now effectively impossible. Azerbaijan and Turkey are out of question, which leaves the only possibility: Iran. Stuff gets shipped from Russian ports on the Caspian to Iranian ports; from there it is forwarded by land to Armenia. Thus, Armenia critically depends on Iran and its government is pretty desperate in keeping that relationship warm, even if it means breaching the embargo on pretty much anything and fouling up relationships with the U. S. and their allies. Here’s the latest episode:
  http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9106061134
  see also http://en.wikipedia.org/wiki/US%E2%80%93Armenian_relations#U.S._discontent_on_Armenian_arms_shipments_to_Iran

  For some, it may sound completely incredible that Armenia is on much better terms with Iran than with Georgia, but that’s the relationship between governments, not the people. If it still sounds crazy, see the first paragraph.

  Breaching the embargo on Iran is a huge business in which private and government organizations from all around the Caspian are deeply involved, albeit to varying extent. Remember, there is no U. S. naval presence. There are people in the U. S. embassies in all these countries whose main task is to collect all data that they can about oil shipments on the Caspian (which tanker arrived where, how much time did it spend loading or unloading cargo, etc.) and try to add up the numbers to figure out how many barrels of, say, Kazakhstani oil are actually relabeled Irani oil. Arrival and departure times of Russian container ships and tankers in the Caspian are strangely synchronized with the overflight times of American reconnaissance satellites (they always miss them). All Caspian ports are hiring personnel to deal with increased turnover. Iranian foreign trade is rapidly shifting from the Persian Gulf to the Caspian Sea. It has to.

  At the same time, the relationship between the governments in Baku and Tehran have been deteriorating. Again, this has probably something to do with Azerbaijan’s role in applying U. S. military pressure on Iran and security guarantees to Azerbaijan by U. S. government. I have very little information on the background but the fact remains that Azerbaijan’s government is rapidly extending defense cooperation with the governments of Israel and the U.S. and severing cooperation with Iran’s government and military.

  Armenia’s government is doing everything they can to raise the stakes to deter an invasion of Karabakh: it provides training, logistics and equipment to Kurdish separatists in Turkey, assists in breaching the embargo against Iran. As a side effect, they have essentially painted themselves into a corner. By now, Armenian diplomacy has lost all room for maneuver, they have firmly hitched their cause to anti-western alliances and — the large and somewhat influential Armenian diaspora notwithstanding — from a Western perspective, Armenia is ready for the Serbia-treatment, at the same time when Azerbaijan’s diplomacy has more-or-less successfully maneuvered itself into being indispensable for the West for a number of strategic energy and military projects as well as the only friendly littoral state on the Caspian that is mostly free of Russian influence.

  Thus, the thinly veiled threats about the imminent reconquest of Karabakh by Azeri officials should be taken seriously. They may well judge that Armenia’s position is weak, the Russian Federation won’t risk confrontation with the West. They have also signaled in no ambiguous terms, that they are absolutely not interested in reconciliation with Armenia until Karabakh is under Azerbaijani control.

  If the American or Israeli strikes against Iran materialize, an Azeri invasion of Nagorno-Karabakh is very likely in my opinion; there is no way the Russian Federation will be able to provide any substantial military aid to Armenian forces short of directly attacking Azerbaijan from the north. Given how high the stakes are for the Kremlin, they might do just that in which case god help us all.

  That is how I see it.

  http://forums.airbase.ru/2012/09/t86082–azerbajdzhan-vs-karabakh-armeniya-na-zadnem-plane.9257.html#p2915213
  [Ha a fenti link nem működik: http://forums.airbase.ru/2012/09/t86082–azerbajdzhan-vs-karabakh-armeniya-na-zadnem-plane.7186.html#p2915213 ]

   
 • Mázsa Péter 22:50 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , , , , ,   

  Az amerikaiak, az oroszok és a franciák közösen próbálnak takarítani a magyarok után 

  1609-03-09-2012
  The Co-Chairs of the OSCE Minsk Group (
  Ambassadors Robert Bradtke of the United States of America,

  Igor Popov of the Russian Federation,

  and Jacques Faure of France

  ) and the Personal Representative of the OSCE Chairperson-in-office,
  Ambassador Andrzej Kasprzyk,

  met on September 2 with the Foreign Minister of Armenia, Edward Nalbandian,

  and on September 3 with the Foreign Minister of Azerbaijan, Elmar Mammadyarov,

  to address recent events in the region [cf. http://amexrap.org/fal/erdekes-targyalasok ] and efforts to peacefully resolve the Nagorno-Karabakh conflict.
  The Co-Chairs discussed with the two Ministers the August 31 decision of the Government of Azerbaijan [

  ] to pardon Ramil Safarov, an Azerbaijani army officer

  who had been serving a life sentence in Hungary [

  ] for the brutal 2004 murder of an Armenian officer [Gurgen Margaryan]

  in Budapest. They expressed their deep concern and regret for the damage the pardon and any attempts to glorify the crime have done to the peace process and trust between the sides.
  The Co-Chairs reiterated to both Ministers that, as their Presidents

  stated in Los Cabos on June 19, there is no alternative to a peaceful settlement of the Nagorno-Karabakh conflict. They will continue to maintain contacts with the sides to reduce tensions and advance the peace process.

  http://www.mid.ru/bdomp/brp_4.nsf/0/C8CB9EB7D26CB30144257A6E005C5B14

  Cf. http://en.wikipedia.org/wiki/OSCE_Minsk_Group

   
 • Mázsa Péter 20:40 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , ,   

  Orbán-háború, Karabahi elnök: “Az azeri agresszió meg lesz torolva” 

  […] this incident reflects the loathsome moral and political atmosphere reigning in Azerbaijan, which is the continuation of fascist ideology and genocidal policy. It is a blatant violation of democratic principles and human rights and must be condemned by the civilized mankind.

  Bako Sahakyan slammed this monstrous deed as a hard blow to the negotiation process and the mediation mission of the OSCE Minsk Group co-chair countries. The President underlined that such actions of the adversary, his subversive aggressive behavior will be retaliated.

  Within this context, the President gave corresponding instructions to the defense and foreign ministries as well as to other interested structures. […]

  http://www.panarmenian.net/eng/news/121444/Azeri_aggression_will_be_retaliated_Karabakh_leader_says

   
 • Mázsa Péter 16:16 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , , ,   

  Orbán-háború: az oroszok hivatalosan is beléptek a sztoriba 

  FRISSÍTÉS, 2012.09.04.: “Bennfentes anonim orosz szakértő: Azerbajdzsán-Nato-Izrael vs Örményország-Oroszország-Irán, avagy a III. világháború forgatókönyve” http://amexrap.org/fal/bennfentes-anonim-orosz-szakerto

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
  Az orosz külügyminiszter első helyettese, Andrey Denisov találkozott Örményország Oroszországi nagykövetével, O.E.Esayanom-mal

  [Google Translate fordítás:]

  1603-03-09-2012
  September 3, első helyettes külügyminiszter, az Orosz Föderáció Andrey Denisov kapott rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az Örmény Köztársaság moszkvai O.E.Esayana kérésére.
  A találkozó során megvitatták a helyzetet által létrehozott fellépések az azerbajdzsáni és a magyar hatóságok ellen azerbajdzsáni katona Ramil Safarov, aggodalmát fejezte ki a lehetséges negatív hatását fejlesztés a stabilitás és a biztonság a régióban.

  Eredeti: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/549B80AC985BC46544257A6E0049CC5C

  [Google Translate fordítás:]

  Nyilatkozata az orosz Külügyminisztérium szóvivője A.K.Lukashevicha Magyarországot kiadatásáról azerbajdzsáni katona
  1599-03-09-2012

  Oroszországban, az EBESZ Minszki Csoportjának a hegyi-karabahi konfliktus rendezésére érkezett, mély aggodalommal jelentések kegyelmi Baku azeri katona Ramil Safarov, magyar bíróság életfogytiglani börtönbüntetést szab ki a jutalék Magyarországon a 2004-es meggyilkolása egy örmény tiszt kegyetlenség és is megelőzte a határozatát a magyar hatóságok kiadják őt Azerbajdzsánnal.
  Hiszünk abban, hogy ezeket az intézkedéseket az Azerbajdzsán, valamint a magyar hatóságokat, hogy ellentétes az erőfeszítéseket nemzetközi szinten elfogadott, különösen az EBESZ Minszki Csoportjának, valamint csökkentsék a feszültséget a térségben.
  Azt is elvárják, hogy megfelelő értékelését lesz a helyzet a közeljövőben adott a társelnökök az EBESZ Minszki Csoportjának.

  Eredeti: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/D965B67452FB30E444257A6E00400A24

   
 • Mázsa Péter 15:31 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , ,   

  При любых обстоятельствах и при любом дальнейшем сценарии развития ситуации аморальная акция Венгрии существенно подорвала представления граждан Армении о том, что в рамках ЕС больше демократии, свободы и справедливости, чем в какой-то иной интеграционной структуре современного мира. Там где спасают фашистских преступников, справедливости не было, нет и не будет. А молчание ЕС и НАТО слишком красноречиво указывает, кто же в итоге, помимо Венгрии, покрывает преступление. Вместе с тем при умелой и активной, превентивно-наступательной информационно- пропагандистской политике со стороны властей Армении, сделка Азербайджана и Венгрии вполне может быть плавно трансформирована в мощный козырь армянских сторон на переговорах по урегулированию карабахской проблемы. Причём Будапешт и Баку фактически своими руками открыли и расчистили путь для того, чтобы самостоятельно активизировалась бы и дипломатия Нагорно-Карабахской Республики. Надо только не упустить время и удобный момент, действовать решительно и по нарастающей.

  Сергей Шакарянц, эксперт по региональным проблемам (Ереван)
   
 • Mázsa Péter 12:42 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, ,   

  ha az Azerbajdzsánnak kiadott gyilkos helyett Örményországnak adtunk volna ki egy eszement örmény merénylőt, akkor most „a muszlim Azerbajdzsán”-t biztosította volna messzemenő tiszteletéről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Külügyminisztérium? Vagy – fordítva – próbálgassuk csak végig: vajon megemlékezne-e egy közlemény „a keresztény Németország”-ról? „A keresztény Luxemburg”-ról? „A keresztény Csehország”-ról? Nyilván nem. De most, itt akkor miért?

  Kálmán C. György, Narancs
   
 • Mázsa Péter 19:23 on 2012.09.02 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , , , , ,   

  Értesülve az elmúlt napok eseményeiről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia teljes szolidaritásáról biztosítja az örmény keresztényeket és a sokat szenvedett örmény népet. A leghatározottabban elutasítunk minden etnikai erőszakot és gyűlölködést. Kérjük a Mindenhatót, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására kísérje pártfogásával az egész örmény népet és részesítsen bennünket az igazságosság és a béke ajándékában./ In the light of the latest events the Hungarian Catholic Bishops’ Conference wishes to express full solidarity with the Armenian Christians and with the Armenian people that has so much suffered in the past. We firmly condemn all ethnic violence and hatred. We ask the Almighty that through the intercession of the Blessed Virgin Mary He might lead and protect the whole Armenian people and bless them with the gift of justice and peace.

  Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke / Péter Card. Erdő, Archbishop of Esztergom-Budapest, Primate of Hungary, President of the Hungarian Catholic Bishops’ Conference
   
 • Mázsa Péter 14:26 on 2012.09.01 Permalink |
  Tags: Azerbajdzsán, , ,   

  News.az, Sat 01 September 2012: “Armenians violate ceasefire” 

  Armenian armed forces have again fired at the positions of the National Army of Azerbaijan.
  According to the news service for the Defence Ministry of Azerbaijan, Armenian armed forces fired from positions near Shuraabad, Marzili and Javakhirli villages of the occupied part of the Aghdam region of Azerbaijan, Kuropatkino village of Khojavand and Tapqaraqoyunlu village of Goranboy on 31 August and on the night of 1 September.

  The enemy was silenced by reprisal fire.

  http://www.news.az/articles/karabakh/67401

  Cf. Azerbaijan continues violating ceasefire http://news.am/eng/news/119249.html
  Azerbaijan continues to violate the cease-fire regime intensively http://armenpress.am/eng/news/691910/azerbaijan-continues-to-violate-the-cease-fire-regime-intensively.html

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player