Tagged: Dánia Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 15:55 on 2013.03.12 Permalink |
  Tags: , Dánia, , , , , , , ,   

  A német-holland-finn-dán mesterterv Orbán kezelésére 


  Executive Summary

  Recent illiberal turns in Hungary and Romania have prompted the question what, if anything, the EU could and should do to protect liberal democracy within member states. This paper discusses four principled concerns about democracy-saving EU interventions in member states: that an institution that is itself largely undemocratic cannot credibly protect democracy; that there are in fact no common European standards that could be used to determine whether a member state is departing from a shared European understanding of democracy; that interventions are per se illiberal; and, finally, that only small states will be subject to intervention, a form of EU hypocrisy that delegitimizes Brussels both in the states concerned and possibly across the EU as a whole. This paper counters all these concerns and argues that, ultimately, the problem with intervention is not to be found on a theoretical normative level, but on a practical plane. As of now, the EU lacks a tool-kit to intervene effectively in member states; whatever it has recently used by way of sticks and carrots can seem arbitrary or opportunistic. This paper concludes by making a number of modest proposals as to how this situation might be remedied. In particular, it suggests the creation of an expert body, tentatively called the “Copenhagen Commission,” which continuously assesses democracy and the rule of law within member states. Such an institution ought to be authorized to conduct its own investigations, to raise the alarm about turns to illiberalism — and to impose a very limited range of sanctions. The existing mechanisms should stay in place, but ideally would be complemented with the possibility of entirely excluding a state from the EU.

  Link a teljes szöveghez: Jan-Werner Müller: “Safeguarding democracy inside the EU” http://www.transatlanticacademy.org/sites/default/files/publications/Muller_SafeguardingDemocracy_Feb13_web.pdf

  Ki a pasi?: http://www.princeton.edu/~jmueller/ http://www.all-souls.ox.ac.uk/people.php?personid=224

  Ki és mit javasolt a fenti mesterterv alapján:
  “Németország, Hollandia, Finnország, Dánia: Politikai mechanizmus kell az Európai alapértékek biztosítására” http://amexrap.org/fal/politikai-mechanizmus-kell-az-europai-alapertekek-biztositasara

   
 • Mázsa Péter 09:07 on 2011.11.02 Permalink |
  Tags: Dánia, ,   

  Hogyan fogyókúrázz rendkívül tudományosan? 

  Sok rossz módszer van, amelyek mögött mind olyan történetek állnak, amelyek hihetően hangzanak – de persze végül nem működnek.

  Mi az, ami működik?

  1. Az első pont a könnyebb része a dolognak, mert nem kell rajta különösebben gondolkozni: egyszerűen csak le kell fogyni. Ez a való világban úgy megy, hogy
  1.1 kevés kalóriát veszel magadhoz +
  1.2 mozogsz (téli kedvencem az ellipszis tréner) +
  1.3 méred magad.

  Gyarorlatilag mindhárom szükséges hozzá, és így kb napi átlag 8-10 dekát lehet leadni, ha hosszú távon (legalább 2 hónapon át) tudod tartani magad.

  Ha akaraterőd zokni, használj okos, helyes megfontolások alapján működő, külön az esendő emberekre méretezett eszközöket, mint a
  http://www.stickk.com (vö. http://www.polc.hu/konyv/nudge/714236/ ) meg a
  https://www.beeminder.com (vö. http://lesswrong.com/lw/7z1/antiakrasia_tool_like_stickkcom_for_data_nerds ).

  2. A bonyolultabb – és itt jön a tudomány része – az elnyert súlyod megtartása.

  Dán kutatók vettek vagy ezer felnőttet, először lefogyasztották, aztán csoportokra bontották őket, majd a csoportokat fél évig különböző (de mindegyiket alacsony zsírtartalmú http://pediatrics.about.com/od/nutrition/a/low_fat_foods.htm ) kajákra fogták, mégpedig úgy, hogy e 2. fázisban már nem kellett visszafogniuk magukat: a saját csoportjukhoz tartozó ételekből annyit ehettek, amennyit csak akartak.

  Nem igazán szeretném leírni a módszertant (aki kíváncsi, kezdje az olvasást itt http://www.physorg.com/news/2010-11-danish-obesity-riddle.html ), de a végeredmény a következő: azok nyertek, akik a magas fehérjetartalmú ( http://lowcarbdiets.about.com/od/whattoeat/a/highproteinfood.htm ) és a szénhidrátokból pedig az alacsony glikémiás indexű ( http://www.tutitippek.hu/blog/glikemias-index.php bal oszlop) étrendet fogyasztották. Az ő súlyukat látjátok az alsó görbén:

  A felnőttekhez tartozó gyerekeket egyáltalán nem fogyasztották, de a 2. szakaszban csak azt ették, amit a szüleik. A gyerekek közül is az alacsony zsír + magas fehérje + alacsony glikémiás indexűek nyertek, sőt, közülük a túlsúlyosak aránya 15%-kal csökkent.

  (Fontos, h nem kevés, hanem alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat érdemes enni – a kevés szénhidrát bajt okoz, vö: http://www.pnas.org/content/106/36/15418.short magyarul http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid=2742 , és http://www.ajcn.org/content/92/4/967.short )

  Cél: hogy messziről elkerüljük a rendeteg pirospozsgás Amerikai tinédszert, akik egyre inkább kitöltik a térképet:

  Vidám fogyást!

   
  • admin 12:13 on 2011.11.02 Permalink | Log in to Reply

   Daniel A. Nagy: Ez úgy ahogy van hibás, mert abból a hamis feltételezésből indul ki, hogy az embereknek alapvetően egyforma az anyagcseréje. Ez nem igaz: túlélésünk egyik záloga az, hogy a rengetegféle táplálékot, amit képesek vagyunk megenni, különbözőképpen dolgozzuk fel és raktározzuk el. Amitől az egyik ember fogy, attól a másik hízik. Aminek a hiányába az egyik ember belahal, a másik túléli.

   • admin 08:38 on 2011.11.03 Permalink | Log in to Reply

    Mázsa Péter Nem gondolod, h ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a fizikában abból a hamis feltételezésből indulunk ki, hogy minden égitestre egyforma fizikai törvények vonatkoznak? Másképp feltéve a kérdést: úgy érzed, hogy zsír-szénhidrát-fehérje szinten minden ember egyedim ezért nem lehet tudományos kísérleteket végezni ezügyben? Vagy ennél ennél azért jobban aggregálható a dolog, csak nem volt elég reprezentatív a mintájuk, és Ausztráliai bennszülötteket is be kellett volna vonni a kísérletbe? Vagy mi?

    Daniel A. Nagy ‎1. Nem gondolod, h ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a fizikában abból a hamis feltételezésből indulunk ki, hogy minden égitestre egyforma fizikai törvények vonatkoznak?

    Nem.

    2. Másképp feltéve a kérdést: úgy érzed, hogy zsír-szénhidrát-fehérje szinten minden ember egyedi ezért nem lehet tudományos kísérleteket végezni ezügyben?

    Még csak ezt sem állítom. Valószínüleg néhány féle emberi metabolizmus van, de az is lehet, hogy van néhány mennyiségi paraméter, amikkel leírható az egyes emberek metabolizmusa. Tudományos kísérleteket végezni az ügyben lehet, de csak ennek a könnyen ellenőrizhető ténynek az ismeretében.

    3. Vagy ennél ennél azért jobban aggregálható a dolog, csak nem volt elég reprezentatív a mintájuk, és Ausztráliai bennszülötteket is be kellett volna vonni a kísérletbe? Vagy mi?

    Nem az a lényeg, hogy Ausztrál bennszülött-e valaki, hanem hogy pl. zsírtól vagy szénhidráttól hízik. Ez két különböző fajta ember hízáskutatási szempontból. Addig, amíg ezt nem vették figyelembe a kísérleteiknél, a csoportok összeállításánál, addig az eredményeik semmitmondóak.
    2 perce · Tetszik

  • admin 21:46 on 2011.11.08 Permalink | Log in to Reply

   petfold Ha jól értem ezt a glikémiás indexet, akkor ezt ki lehet játszani azzal, hogy kissebb adakora osztod az étkezést, és szüneteket tartasz az adagok között.
   19 perce · Tetszik

   AMEXRAP Cukorbetegeknél ez a taktika, mert ott az inzulin csökkentése a cél, de nem tudom, h a GI index általános (fogyókúrás) esetben is ezen keresztül hat-e. http://www.macosz.hu/cukorbeteg-tapanyag.html
   7 perce · Tetszik

   AMEXRAP ‎(A link csak egy jobb táblázathoz vezet, nem az érv része)
   6 perce · Tetszik

  • admin 13:28 on 2012.06.12 Permalink | Log in to Reply

  • admin 01:23 on 2012.08.24 Permalink | Log in to Reply

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player