Tagged: Élelmiszer Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 13:11 on 2013.06.23 Permalink |
  Tags: Élelmiszer,   

  I think vegetarianism is immoral. I could never eat some poor creature that couldn’t run away or fight back.

  Laurence Maloney
   
 • Mázsa Péter 10:57 on 2013.06.22 Permalink |
  Tags: Élelmiszer, ,   

  Étteremválasztás: a közgazdász hat pontja 


  http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2012/05/six-rules-for-dining-out/308929/?single_page=true

  Via: http://priceonomics.com/the-economics-of-eating-out/

  [Kép: Leif Parsons]

   
 • Mázsa Péter 06:30 on 2013.03.27 Permalink |
  Tags: Élelmiszer   

  Húsvéti sonka-összehasonlító bevásárló lista (nyomtatható) 

  Letöltés (2 oldal): link.amexrap.org/sonka

  (Forrás: Mezőhazdasági Szakigazgatási Hivatal
  Megjegyzés: ezt a listát már tavaly is publikáltuk http://amexrap.org/fal/sonka , de továbbra is ezek a legfrissebb sonka-adatok, és ismét aktuálisak.)

   
 • admin 11:59 on 2012.09.24 Permalink |
  Tags: , Élelmiszer, , ,   

  Szenzáció! Amexrap a kormány mellett! Egységfront a mesterséges transzzsírok betiltásáért 

  A népegészségügyi termékadóról szóló szabályozás újabb módosítását tervezi a kormány, a hatálya alá eső termékek köre nem bővül, inkább pontosításról van szó […] A transzzsírok esetében az lesz, hogy egy bizonyos idő után, egy bizonyos szint felett be fogjuk tiltani a használatukat, mert ezeknek a szív-érrendszeri megbetegedésekre, daganatos megbetegedésekre olyan komoly hatása van, hogy ezek okozzák, úgyhogy tiltsuk be, ne mérgezzük az embereket.

  Szócska Miklós Eü államtitkár (aki a fenti képen próbál lélegezni)
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszsegugy/chipsado_betiltana_a_karos_termekeket_a_kormany.173227.html

  Hivatalos véleményünk:

  Az Amexraptól nem áll távol a felvilágosult paternalizmus. Lásd pl. pártunk élelmiszerbiztonsági programját http://amexrap.org/fal/partunk-elelmiszerbiztonsagi-programja is: mivel a bizonyos élelmiszeripari feldolgozási technológiák következtében belénk ürülő és az ereinket eltömítő transzzsírok nem részei a természetes élelmiszerláncnak http://www.bmj.com/content/340/bmj.c1826.full , semmi gondunk sincs azzal, hogy betiltsuk alkalmazásukat.

  http://amexrap.org/fal/nyalasadot-az-amexrap-javaslata-a-koltsegvetesi-lyuk-betomesere
  Ezzel a kiegészítéssel: http://amexrap.org/fal/saturated-fats-summary-based-on-evidence-as-of-2010

  Vajon mennyi hullába került, hogy ezt eddig nem sikerült meglépni?

   
 • Mázsa Péter 09:34 on 2012.09.13 Permalink |
  Tags: Élelmiszer, ,   

  A francia állam működik, és készül a globális éhséglázadásra. A magyar persze megbízhatóan hülye 

  Mindig meglepő, ha egy kormány elvégzi a házi feladatát, és
  1. önállóan kutat,
  2. vagy legalább figyeli, hogy mások mit kutatnak,
  3. végső esetben, ha egyszer már megégette magát, levonja a tanulságokat.
  A magyar állam annyira debil (ide értve a volt szoci és fidesz kormányokat is), hogy ezek közül egyikre sem képes, sőt, bénaságát http://amexrap.org/fal/a-mukedvelo-atommernok-7-pontja még problémaként sem érzékeli http://mazsa.com/kire-szavazok .

  A franciák működnek, és készülnek a globális córeszre, amiről minap írtunk: http://amexrap.org/fal/oktobertol-globalis-ehseglazadasok-varhatok . Az amerikai kutatóintézet ajánlása szerint:

  suspend the ethanol mandate, which should immediately drive down the prices of staple foods. The corn used for ethanol is the same used for animal feed as well as for many processed foods [ http://www.ncga.com/uploads/useruploads/tale_of_two_corns_2012.pdf ], and can provide food for many people. We cannot avert the drought, but we can eliminate the mandates, and diminish the food crisis.

  http://necsi.edu/research/social/foodprices/briefing/

  A franciák éppen ezt tették:

  A French plan to fight food price volatility took further shape yesterday (12 September) with a call to pause global development of biofuels, just a day after President François Hollande pushed for creation of strategic food stocks.

  A government spokeswoman, speaking after a cabinet meeting, said France would “push for a pause in the development of biofuels competing with food.”

  The plan is forming in response to the third global food price spike in four years, this time sparked by the worst US drought in over half a century and persistent dry conditions in other key cereal producing areas that revived memories of unrest from 2007/08’s food emergency.

  Hollande earlier said he was in talks with other heads of state to launch strategic stockpiles of agricultural commodities, one of the boldest measures yet to tame volatile food prices.

  Merthogy a bioetanol még környezetvédelmi szempontből sem olyan jó ötlet:

  The biofuels move is in line with a bid by the European Union executive to impose a limit on the use of crop-based biofuels over fears they are less climate-friendly than initially thought and compete with food production, as shown in draft EU legislation

  http://www.euractiv.com/cap/paris-backs-halt-biofuel-use-ave-news-514774

  Szegény retardált magyarok persze még csak a reménykedésnél, az áremelkedés megjóslásánál, meg a 40milliárdosbioetanol-üzemek avatásánál tartanak:

  Az aszály ellenére a gyenge, 4 millió tonnára becsült kukoricatermés elegendő lehet az ország belső igényének kielégítésére. […] Az egész világot sújtó szárazságok és a hazai gyenge termés következtében az élelmiszerárak emelkedésével kell számolni – utalt rá az államtitkár.

  http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-kukoricatermes-eleg-a-hazai-igenyekre

  Az üzem helyben, illetve a régióban hetvennyolc munkahelyet hozott létre, és közvetetetten további 600 embernek adhat munkát. A gyár évente 240 millió liter üzemanyagot és 175 ezer tonna takarmányt állít elő, amihez 575 ezer tonna kukoricát vásárol a magyar termelőktől. Az alapanyagként szolgáló kiváló minőségű hazai kukoricának és a nemzetközi technológiának köszönhetően a dunaföldvári üzem Európában a legmodernebbek közé tartozik. A gyárban tavasszal kezdődött a termelés, a vállalat már több tízmillió liter fenntartható módon előállított, környezetbarát üzemanyagként felhasználható bioetanolt értékesített európai partnereinek.

  http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/videkfejlesztesert-felelos-allamtitkarsag/hirek/zoldenergiat-es-munkat-ad-a-dunafoldvari-bioetanol-uzem

   
 • Mázsa Péter 09:10 on 2012.09.11 Permalink |
  Tags: Élelmiszer, , , , ,   

  Amerikai kutatók: októbertől globális éhséglázadások várhatók. Magyarországon is erősen emelkednek az élelmiszerárak 

  A New England Complex Systems Institute http://necsi.edu/about modellje szerint:

  In times of food crises, starving people take to the streets. Hunger leads to desperation, and desperation to violence. NECSI has shown that surges in unrest coincided with food price peaks in 2007-01 and 2010-11:

  Food prices (blue) and food price model (red) including projected increases in coming months. The social unrest threshold, corrected for inflation (purple dashed line) is a level of food prices that is likely to cause food riots of impoverished populations and social disruption:


  http://necsi.edu/research/social/foodprices/briefing/

  Érdekes infó az MIT Technology Review-ból:

  On 13 December last year, the group wrote to the US government pointing out that global food prices were about to cross the threshold they had identified. Four days later, Mohamed Bouazizi set himself on fire in Tunisia in protest at government policies, an event that triggered a wave of social unrest that continues to spread throughout the middle east today.

  http://www.technologyreview.com/view/425019/the-cause-of-riots-and-the-price-of-food/

  Eredeti kutatás (2011): http://arxiv.org/pdf/1108.2455v1.pdf
  (cf. http://cliodynamics.info/PDF/Turchin_JPR2012.pdf )

  Magyarországi helyzetkép: Erős drágulás jön a nyári kánikula után http://www.portfolio.hu/gazdasag/eros_dragulas_jon_a_nyari_kanikula_utan.172564.html

  Vö.: http://news.slashdot.org/story/12/09/10/2228225/complex-systems-theorists-predict-were-about-one-year-from-global-food-riots

   
  • admin 11:09 on 2012.09.11 Permalink | Log in to Reply

   Daniel A. Nagy Nálunk október egyébként is rioting season, szóval asszem a hosszú hétvégét valami nyugisabb helyen töltöm.
   about a minute ago · Like · 1

  • admin 11:10 on 2012.09.11 Permalink | Log in to Reply

   Gábor Nagymajtényi
   kafa
   Like · · 5 · about an hour ago ·

   Molnár Péter Nemrég én is lázadtam, mikor a Mekiben késett a hagymakarika. Teringettét. Komolyra fordítva a szót, aggasztó nagyon 🙁
   about an hour ago · Like

   Gábor Nagymajtényi durva
   about an hour ago · Like

   Dorottya Graczka Nyilván fegyverkezésre kell költeni, a lázadók ellen, nem pedig kaját juttatni nekik pazarlás helyett. Because fuck logic. 🙂
   about an hour ago · Like · 1

   Gábor Nagymajtényi volt egy cikk tegnap hogy az egész világon megszüntetni az éhezést évi 30md usd lenne, ami pontosan 8%-a lenne az éves fegyverkezési kiadásoknak
   about an hour ago · Like · 1

   Molnár Péter Ha jól emlékszem, ez a 30MD USD csak a szenegáli helyzetre vonatkozott, de tévedhetek én is 🙂
   about an hour ago · Like

  • admin 12:02 on 2012.09.11 Permalink | Log in to Reply

   Eszteragnes Szabo ‎”Aki nem dolgozik ne is egyék…” főleg a nők…, majd nem kapnak enni, mert csak otthon ülnek a békésen éhező családjukban… és tanítják a gyerekeiket írni olvasni, mert nem tudják befizetni őket a iskolába, amiért megbüntetik őket szintén és nem kapják meg a családi pótlékot sem… a pénz tényleg elavult csökevény… mint tudjuk nem lehet megenni…

  • admin 11:51 on 2012.10.18 Permalink | Log in to Reply

  • admin 21:20 on 2012.11.27 Permalink | Log in to Reply

 • Mázsa Péter 07:53 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: , Élelmiszer, ,   

  Obama ezzel kábítja magát: de Orbán vajon mit szívhat? 

  Obama nyilván Amexrap-tagságra tör: mi más lenne a magyarázata annak, hogy egy nyári petícióra válaszolva kiadta a Fehér Házi államtitkos sörrecepteket?

  Íme:

  Jó lenne tudni valamit arról a cuccról is, amire Orbán van rákattanva.

   
 • Mázsa Péter 10:38 on 2012.08.23 Permalink |
  Tags: , , Élelmiszer, , , , , ,   

  Újabb hírek a kis parazitákról: a fertőzött anyukák 2x öngyilkosabbak, az agytumorok 1,8x gyakoribbak tőlük 

  14éves kutatás alapján, 45.788 dán anyukát vizsgálva: akik fertőzöttek közülük az általunk már több cikkben http://amexrap.org/cimke/toxoplasma-gondii tárgyalt macska-élősdivel, a Toxoplasma gondii-val,

  Az összefüggést idősebb (és feltehetően macskásabb) fertőzött nénikre tavaly egy, a fentitől független tanulmány is kimutatta: http://journals.lww.com/jonmd/Abstract/2011/07000/Toxoplasma_gondii_Seropositivity_and_Suicide_Rates.3.aspx

  További izgalom, hogy a fertőzöttek 1,8x hajlamosabbak agyrákra http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21795265 De nem közvetlenül a macskatartástól http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/early/2012/08/22/rsbl.2012.0511 inkább a véres bífszektől, a macskás homokozóktól, meg a nem elég alaposan mosott zöldségektől: http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/early/2012/08/16/rsbl.2012.0625

  Ezek után érdemes komolyabban vennünk a tavaly április 1-i hipotézisemet is (vö.: http://amexrap.org/fal/a-fidesz-es-az-mszp-mint-jarvanyugyi-problema ), amely szerint Kertész Ákos http://index.hu/belfold/2011/09/13/kertesz_akos téved: a magyarok kollektív hülyeségéért nem a (zsidókhoz meg másokhoz képest) selejtesebb gének felelősek, hanem az országban kiterjedt macskaszar.

   
 • Mázsa Péter 13:58 on 2012.04.24 Permalink |
  Tags: Élelmiszer   

  Nagy Budapesti Hurka Teszt 

  Biztos epedve várjátok már, hogy megosszam veletek, hogy ki nyerte a HEBK [Hentesnél Evők Baráti Köre] hurka tesztjét, de meg kell értenetek 40 hurka megkóstolása után négy gyerek között, szombat délután nem lehet írni. Sőt a rákövetkező nap még két vendéggyerekkel sem lehet írni, hétfőn meg elönti az embert a civil foglalkozásából eredő ártalom, azaz a munka, akkor meg azért nem lehet. Így maradt az írás keddre, de most aztán tényleg nekilátok.

  Ám mielőtt megosztanám veletek, hogy melyik hentes nyerte a HEBK Nagy Budapesti Hurka Seregszemléjét, engedjétek meg, hogy felidézzem egy kicsit a szervezés nehézségeit és szépségeit. Ahogy azt a képen is láthatjátok szépen felkészültünk Budapest első nagy hurka seregszemléjére. A város legkülönbözőbb pontjairól, több mint 20 hentestől érkezett véres és májas hurka, és beesett még néhány versenyen kívüli szereplő is, így összesen cirka 50 hurkát kóstolhattunk meg. A szervezettségre jellemző, hogy minden érintett hentesről volt szépen megcsinált címtáblánk, így nem fenyegetett az a veszély, hogy összekeverjük a csodás termékeket. Karácsony Sándor jóvoltából profi szavazólap is készült, aminek az lett a következménye, hogy az első fél órában csak a nyálunkat csorgattuk, és a hurkák küllemét pontoztuk nagy-nagy önfegyelemmel. Hozzátenném, hogy a rovatkiosztást és a súlyozást Sándorral együtt ötlöttük ki, tehát a szemle során elviselt lelki megpróbáltatások miatt szívrohamot kapó két törzsevő halálában engem is terhel a felelősség.

  Lassan rátérvén az eredményekre, meg kell mondjam nektek, hogy 50 hurkát nem lehet megkóstolni, ezt egészen biztosan elrontottuk. Így aztán összevissza kóstoltunk, bár mindvégig rendkívül fegyelmezetten, de az összesítéskor minden hurkára leadott pontokat átlagolnunk kellett az adott hurkát értékelők számával. Most mondhatjátok, hogy ez micsoda egy dolog, meg hol itt a reprezentativitás, de kellett volna eljönni, oszt ott megmutatni, hogy mekkora májerek vagytok. Ez itt kérem egyébként is egy baráti kör, amint azt a neve is mutatja, ha TÜV tesztet akartok, rendeljétek meg, de hurkánál a töréskár kimutatásának majdnem semmi értelme nincs.

  Most már tényleg az eredményeknél maradva, jelentenem szükséges, hogy Budapest hurkái nem egyformák. Vannak rizsesek (sokan) és zsemlések (kevesen), sósak és majoránnások, de legnagyobb különbségek mégis az állagba mutatkoznak. A kemény fűrészporostól a finoman át a petyhüdt szétfolyósig minden van, és az élvezeti érték szempontjából ennek talán nagyobb jelentősége van, mint az íznek, legalábbis ez olvasható ki a pontozásból. A jó hurkából éles késsel igeis lehet vágni egy, ha nem is szeletet, de karikát mindenképen, az ennél puhább hurkával az értékelők szerint valami baj van, és ezen bizony sokan elvéreztek.

  Maradva a pontoknál és a győzteseknél, nem hagyhatjuk szó nélkül abbéli megállapításunkat, hogy a párolás nem a megfelelő eljárás a hurka elkészítésénél, nem véletlenül mondja a köznyelv azt, hogy hurkát sütök, és nem azt, hogy hurkát posírozok. A túl párás közegben sütött hurka laza marad, a zsírok nem távoznak, ellenben megszívja magát. Gyanítom, hogy egynémely hentesek azért választják mégis ezt a megoldást, mert a pultban a lámpa alatt a hurka gyorsan szikkad, de nem ez a jó megoldás a kiszáradás elkerülésére, hanem az, hogy sűrűn sütünk keveset.

  Kicsit talán eltértem a szigorú értelemben vett eredményhirdetés forgatókönyvétől, de szabad legyen e helyütt elmondanom, hogy az itt közölt eredmény csak némi korlátozással jelenti azt, hogy a győztes süti a legjobb hurkát Budapesten. Az ismert világ hentesinek is csak mintegy harmadát tudtuk tesztelni, de mozgalmunk folyamatosan erősödik, eltökéltségünk nőttön-nő, így előbb utóbb tényleg a végére járunk a nagy kérdésnek.

  Addig legyen elég annyi, hogy 2012 tavaszán, egészen pontosan múlt szombaton a legjobb hurkát Budapest általunk tesztelt hentesei közül a Dohány utca 47-ben sütötték. Gratulálunk, különösen ahhoz, hogy az egység mind a véres, mind a májas kategóriában első helyen végzett, 8,23, illetve 8,34 ponttal.

  [Forrás: Hentesnél Evők Baráti Köre]

  A részletes eredményeket itt láthatjátok:

   
  • admin 14:40 on 2012.04.24 Permalink | Log in to Reply

   David Kitzinger Hiánypótló, csak rossz a fejléce a táblának. melyik a májas, melyik a véres?
   29 perce · Tetszik · 1

   Mázsa Péter Köszi, javítottam
   pár másodperce · Tetszik

   Máté Dugó Dániel köszi
   2 perce · Tetszik

 • Mázsa Péter 10:54 on 2012.04.08 Permalink |
  Tags: Élelmiszer,   

  Mit hozott a nyuszi? Az elmúlt 8 év hatása a tojásárakra 

  Források:
  1. http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf003a.html
  2. http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf003b.html
  3. Lehel téri piac, tegnap reggel

   
 • Mázsa Péter 11:38 on 2012.03.31 Permalink |
  Tags: Élelmiszer   

  Húsvéti sonka-összehasonlító bevásárló lista (nyomtatható) 

  Letöltés (2 oldal): link.amexrap.org/sonka

  (Forrás: Mezőhazdasági Szakigazgatási Hivatal)

   
 • Mázsa Péter 07:32 on 2012.02.10 Permalink |
  Tags: , Élelmiszer,   

  Híresek lettek a kis gonosztevők A Fidesz és az Mszp mint járványügyi probléma c. április 1-i cikkemből! 

  Emlékeztek a kicsi gonosztevőkre A Fidesz és az Mszp, mint járványügyi probléma c. tavaly április 1-i cikkemből és az azt követő Hogyan előzheted meg, hogy a Magyarországon elterjedt zombi-parazita bekerüljön az agyadba? c. cikkből?

  Az Amerikaiak megint ráparáztak, mégpedig az Atlantic-ban: How Your Cat Is Making You Crazy (vö.: http://news.ycombinator.com/item?id=3573694 ) A cuki pasi (képe az Atlantic-cikk elején), aki keresztülrágta a témát a globális médián, itt már igazi hős.

  Néhány idézet a cikkből:

  JAROSLAV FLEGR IS NO KOOK. AND YET, FOR YEARS, HE SUSPECTED HIS MIND HAD BEEN TAKEN OVER BY PARASITES THAT HAD INVADED HIS BRAIN. SO THE PROLIFIC BIOLOGIST TOOK HIS SCIENCE-FICTION HUNCH INTO THE LAB. WHAT HE’S NOW DISCOVERING WILL STARTLE YOU. COULD TINY ORGANISMS CARRIED BY HOUSE CATS BE CREEPING INTO OUR BRAINS, CAUSING EVERYTHING FROM CAR WRECKS TO SCHIZOPHRENIA? A BIOLOGIST’S SCIENCE- FICTION HUNCH IS GAINING CREDENCE AND SHAPING THE EMERGING SCIENCE OF MIND- CONTROLLING PARASITES. […]

  Compared with uninfected people of the same sex, infected men were more likely to wear rumpled old clothes; infected women tended to be more meticulously attired, many showing up for the study in expensive, designer-brand clothing. Infected men tended to have fewer friends, while infected women tended to have more. And when it came to downing the mystery fluid, reports Flegr, “the infected males were much more hesitant than uninfected men. They wanted to know why they had to do it. Would it harm them?” In contrast, the infected women were the most trusting of all subjects. “They just did what they were told,” he says. […]

  Toxoplasma might have an adverse impact on driving, where constant vigilance and fast reflexes are critical. He launched two major epidemiological studies in the Czech Republic, one of men and women in the general population and another of mostly male drivers in the military. Those who tested positive for the parasite, both studies showed, were about two and a half times as likely to be in a traffic accident as their uninfected peers. […]

  Flegr now calculates that T. gondii is a likely factor in several hundred thousand road deaths each year. In addition, reanalysis of his personality-questionnaire data revealed that, just like him, many other people who have the latent infection feel intrepid in dangerous situations. “Maybe,” he says, “that’s another reason they get into traffic accidents. They don’t have a normal fear response.” […]

  He hands me a recently published paper on the topic that he co-authored with colleagues at Charles University, including a psychiatrist named Jiri Horacek. Twelve of 44 schizophrenia patients who underwent MRI scans, the team found, had reduced gray matter in the brain—and the decrease occurred almost exclusively in those who tested positive for T. gondii. After reading the abstract, I must look stunned, because Flegr smiles and says, “Jiri had the same response. I don’t think he believed it could be true.” When I later speak with Horacek, he admits to having been skeptical about Flegr’s theory at the outset. When they merged the MRI results with the infection data, however, he went from being a doubter to being a believer. “I was amazed at how pronounced the effect was,” he says. “To me that suggests the parasite may trigger schizophrenia in genetically susceptible people.” […]

  The researchers also discovered that infected male rats suddenly become much more attractive to females. “It’s a very strong effect,” says Vyas. “Seventy-five percent of the females would rather spend time with the infected male.” […]

  Just as worrisome, says Torrey, the parasite may also increase the risk of suicide. In a 2011 study of 20 European countries, the national suicide rate among women increased in direct proportion to the prevalence of the latent Toxo infection in each nation’s female population. […] “As far-fetched as these ideas may sound,” says Postolache, “the American Foundation for Suicide Prevention was willing to put money behind this research.” […]

  “We’ve found all kinds of excuses for why we do the things we do,” observes Moore. “‘My genes made me do it.’ ‘My parents are to blame.’ I’m afraid we may have reached the point where parasites may have to be added to the laundry list of excuses.” […]

  I may have dodged T. gondii, but given our knack for fooling ourselves—plus all those parasites out there that may also be playing tricks on our minds—can anyone really know who’s running the show?

   
  • admin 08:04 on 2012.03.18 Permalink | Log in to Reply

   petfold “the real me would have displayed better self-control”
   ( http://www.theatlantic.com/magazine/print/1969/12/how-your-cat-is-making-you-crazy/8873/ )
   – The problem with this kind of argument is that there isn’t really such thing as “real me”, a “me” in a pure Platonic world. “Me” is the result of the interactions of lots of influences which include even the viruses. And if the “French national character” includes the effect of the infection, so it is. The mechanism is less relevant, it is the end result (behaviour) that will drive evolution. After sufficient time, the hypothetical “me without this or that biological component” makes as little sense as to try to imagine cells without mitochondria.

   AMEXRAP What about invasive UFOs secretly taking over us? Cf. http://amexrap.org/fal/they-live What about VERY small UFOs?

 • Mázsa Péter 12:15 on 2012.01.19 Permalink |
  Tags: Élelmiszer   

  Hentesnél evők baráti köre: Törzsanyagok törzsevőknek 

  Hamarosan itt az ebédidő, dőljetek hátra, képzeljetek magtok elé egy gyöngyöző fröccsöt a jobbikból és egy minden eddiginél nagyobb fatálat, rajta a következő falatokkal:
  Egy-egy csodálatos véres és májas hurka Budafoki útról, az újbudai sejt törzshelyéről. A májas pozícióját többen ostromolják, de bevenni még nem tudta senki. (Budafoki út 28.)
  Bőrös sült csülök a Belvárosi Disznótorosból. Hallhattátok a filmen is, hogy roppan szét a fogam alatt a sült bőre. (Károlyi Mihály u. 28.)
  Főtt fejhús a Nyugati melletti hentestől. Hiánypótló termék haladóknak. (Teréz krt. 51.)
  Egy filézett csirke felsőcomb rántva a Visegrádi utcából. Isten tartsa meg a jó szokásukat, hogy nem sajnálják azt a négy késmozdulatot a panírozás előtt. (Visegrádi u. 12.)
  Egy szép sült cserkész a Bakács térről abból a múltkori szépen megsütött alomból. (Ráday u. 49.)
  Kolbász a Bartók Béla útról, Ica mamától. Helyes kis kolbásztöltelék rózsákkal a végükön. (Bartók Béla u. 64.)
  Dagadó a Hajós utcai hentestől, hozzá egy szép öreg kés a nagy tivornyához. (Hajós u. 21.)
  Rántott tarja és egy sült kacsamell a Tátra utcából. (Oppácska el is felejtettem a Húsimádó kritikába beleírni, hogy túrás után hazavittem egy finom kacsamellet.) (Tátra u. 11.)
  Vasi pecsenye a Városház utcából, Balláéktól. Ha meg akarsz győződni róla, hogy az eszedért szeretnek, kezdd egyszer ezzel a napot. (Városház u. 6.)
  Ropogós külsejű, de puhára sült bundázott csirkeszárny a Csanádi utcából. (Csanády u. 8)
  Rántott májas szárnya a Semmelweis utcai csirkéstől. (Semmelweis utca közepe).
  Egy csodálatos Nagyvárad téri tarja, katartikus élményként él emlékeimben. (Üllői út 121.)
  Egy frankó oldalas, no és a köretnek szánt tócsni (némi fokhagyás tejföllel) a Bosnyák térről. (Csömöri út 9.)
  Egy nyakkendős főtt debreceni a Benczúr utcából, mert ott az a tuti. (Benczúr u. Hoppácska, tud vki egy házszámot?)
  Sült pörc a Pacsirtamező utcából, azoknak, akik szeretnek roppantani való bőröket harapni. (Pacsirtamező út. 22.)
  Na, van még kedvetek menzára/önkiszolgálóba menni tarhonyáért duplaszafttal?

  https://www.facebook.com/notes/hentesn%C3%A9l-ev%C5%91k-bar%C3%A1ti-k%C3%B6re/t%C3%B6rzsanyagok-t%C3%B6rzsev%C5%91knek/332325513455166

  https://www.facebook.com/pages/Hentesn%C3%A9l-ev%C5%91k-bar%C3%A1ti-k%C3%B6re/219460661408319

   
 • Daniel A. Nagy 00:48 on 2012.01.18 Permalink |
  Tags: Élelmiszer, ,   

  Agricultural Revolution in a Debrecen backyard 

  Debrecen, Hungary – A hobby gardener from Csapókert accomplished something that no-one before him had. His solution which provides his family with vegetables and fish is incredibly cheap, simple, healthy, and it works! In snow and frost, too.


  The crime scene (photo from private archive)

  The story begins in a backyard in Debrecen, where disease caused by fungi after plentiful summer rain made all vegetables rot. But the owner did not give up and began toying with ideas. Finally, he came up with an ingenious solution, requiring minimum investment that in addition to vegetables also covers his family’s supply of fish. While even some university professors do not understand it fully, the solution is based on nature’s pure logic, and also provides a glimmer of hope for the currently quite blurred future of the human race.

  “When my garden was devastated by the fungi, I started looking for greenhouses on the net” says Péter Gönczi who otherwise works as an online-marketing manager. “I have stumbled upon the passive greenhouse heated by sunlight by accident, but the information on world wide web was patchy.” He also found a video that he did not quite understand: “fish were swimming in a tank while lettuce grew from pebbles next to the fish tank…”

  Nature provides the solution

  Question marks soon turned into exclamation marks in the mind of the 34 year father of two, when he realized just what he had found. For the video showed the so far not very well known aquaponics, which emerged from joining intensive fish breeding in tank (aquaculture) with growing plants without soil (hydroponics). Its greatness in simplicity results from its ability to transform the disadvantages of the two methods into advantages, thus providing for natural and remarkably cheap operation.

  Both processes are efficient by themselves and as such quite popular, but both are fraught with huge costs. “In hydroponics, plants are grown in water without soil and all the required nutrients are added to the water with the fertilizer. The supermarkets’ vegetables with their mud-free roots come from this process, so it’s workable. But hundreds of cubic meters of water need to be regularly changed and the drained water needs to be treated before it can be released into the environment. Aquaculture is also spreading with the retreat of fishing. Intensive fisheries also require regular changing of water for maintaining water quality. Moreover, the water in the tanks often requires heating.”

  In aquaponics, all the costs enumerated above are eliminated by a natural cycle. “The water containing the excrement of fish is saturated with nutrients important for the plants thanks to bacteria converting ammonia into nitrates. So, the fish tank gets next to the pebble bed and the water coming out of it irrigates the pebble bed of the plants. The latter nicely grow from it and clean the water in addition. The water recycled from the plants thus becomes of excellent quality for the fish and rich in oxygen.”

  “If it is so logical, how the heck we don’t have it yet?!”

  This article at this point would deserve a few minutes’ break, a coffee and some pondering, though the best is saved for last. For the hobby gardener from Debrecen, uniquely, started operating this system in a passive greenhouse.

  “Aquaponics emerged in climates warmer than ours, where even wintertime operations posed no problem. However, no matter how I calculated, it did not seem impossible to make do with a passive greenhouse.” As examples of the latter concept are also few and far in between, it was difficult to plan the process in advance. “I had calculated all parameters, starting from the inclination of sunrays, through the number of sunny hours, down to outside temperature. Though it was described on some level online, there was no actual data sequence, even less so for our climate. I’ve gone though all of it several times and though it all fit perfectly together, it made me suspicious precisely on that account. If it is so logical, how the heck we don’t have it yet?!”

  Heats itself during the winter!

  Suspicions were eventually swept aside by entrepreneurial drive: “Let us be realist and demand the impossible; a greenhouse in the backyard that heats itself during the winter and cools itself during the summer in which I can grow veggies and fish with zero effort…”

  In March, he built the 22 square meter greenhouse with the help of friends. Only the southern wall is made of glass, the rest is insulated. The accumulation of heat from sunlight happens in the barrels full of water along the northern wall. The greenhouse was equipped with a fish tank with 50 rainbow trouts, the water is circulated by an old pump between the 30 centimeter pebble bed below the plants and the fish tank. Almost everything is built from recycled materials, so the start did not require an investment unavailable for the average person.

  Costs cleared in two or three years, invested work minimal

  Although two winter months are yet to come, which pose the toughest conditions due to little sunshine, so far aquaponics have passed the test with flying colors. The greenhouse was able to provide appropriate climate both for the vegetables and the rainbow trout without any (artificial) heating. “At the beginning, my wife was not enthused by my idea; she has since perceptibly warmed to it, as the system provides high quality tomatoes, green peppers, onions, raddishes, lettuce and cabbage that are also guaranteed to be chemical-free, covering the vegetable needs of our entire family year-round. It also provides herbs (both flavoring and for medicinal purposes), and ensures one fish-based meal a week to boot.’

  Kiss goodbye to weeding or watering

  The majority of incurred costs stem from the usage of the pump, which costs appr. HUF 3500 (roughly $14.43 USD) per month. The only other external ‘ingredient’ is fish food, which costs even less; water lost due to evaporation is replaced by rain. The rainbow trouts hail from Lillafüred; as their growth exceeds expectations, they presumably also feel well. “According to my calculations, with the same parameters I will get return of investment in two or three years. The daily required labor is minimal. Weeding and watering are unnecessary. Planting is pretty much just spreading seeds on the pebbles; for seedlings, you make some space, put in the seedling, put the pebbles back, and you’re done. I usually drop in at the greenhouse on my way to work, give the fish some food, check whether the pump is running, and off I go, done til the next morning..’

  A Chinese trend

  Péter Gönczi emphasized that aquaponics had not grown out of the combination of aquaculture and hydroponics; rather, it is a return to an original natural method. ‘ To this day, when Chinese farmers flood rice fields, they use trouts for pest control, cleaning up algae and trash, and of course to fertilize the ground, so that rice grows better. The very same method was used in Hungary as well in some forms of traditional agriculture with basin irrigation. The whole system was invented by nature, or rather: the system is nature, and that is why it is perfect.’

  Our story however is not complete yet, since this method opens up novel possibilities, with quite a few important questions. The innovator from Debrecen is willing to answer these, so we shall provide space for further elaboration of this matter on Cívishír!

  Translation by Orsolya Kiss and Daniel Nagy.
  Original article in Hungarian available at

  http://www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/agrarforradalom-egy-debreceni-hatso-kertben/1231121853

   
 • Mázsa Péter 20:17 on 2011.12.27 Permalink |
  Tags: Élelmiszer,   

  Excellent Nature-article + infographics on regional cooking and food pairing 

  Nice breakdown of the differences between the South-East and the North-West:)

  [Question:] do we more frequently use ingredient pairs that are strongly linked in the flavor network or do we avoid them? [i.e. the authors break ingredients into flavor compounds and examine what the ingredients had in common] […] For instance, fruits and dairy products are close to alcoholic drinks, and mushrooms appear isolated, as they share a statistically significant number of flavor compounds only with other mushrooms.
  [Results:] North American and Western European cuisines exhibit a statistically significant tendency towards recipes whose ingredients share flavor compounds. By contrast, East Asian and Southern European cuisines avoid recipes whose ingredients share flavor compounds.

  http://www.nature.com/srep/2011/111215/srep00196/full/srep00196.html

  Other covered topic is co-occurrence in recipes:

   
 • Mázsa Péter 11:21 on 2011.12.27 Permalink |
  Tags: Élelmiszer   

  Szilveszter előtt: Nagy Virsli-összehasonlító Teszt 

  A SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT VIRSLIK KEDVELTSÉGI RANGSORA:

  5 pontot kapott (nagyon jó):

  HORECA Bécsi virsli,
  védőgázas, juhbeles
  Wiesbauer-Dunahús Kft. Gönyü

  HORECA Koktél virsli,
  védőgázas, juhbeles
  Wiesbauer-Dunahús Kft. Gönyü

  Karát Bécsi virsli,
  védőgázas, juhbeles
  Wiesbauer-Dunahús Kft. Gönyü

  PROFI Frankfurti virsli,
  vákuumcsomagolt, emészthető bélben
  Pápai Hús Kft. Pápa

  HORECA juhbeles virsli,
  védőgázas
  Pick Szeged Zrt. Baja

  TESCO Bécsi virsli,
  védőgázas
  Származási hely: Németország

  Karát Inyenc virsli,
  vákuumcsomagolt, emészthető bélben
  Származási hely: Csehország

  4 pontot kapott (jó):

  Nádudvari roppanós virsli,
  védőgázas, emészthető bél
  Nádudvari Élelmiszer Kft. Nádudvar

  Cora Bécsi virsli,
  védőgázas, emészthető bél
  KOMÉTA ’99 Zrt. Kaposvár

  Sajtos virsli,
  vákuumcsomagolt, hámozott
  Pick Szeged Zrt. Szeged

  Wiener Würstel,
  védőgázas, juhbeles
  Wiesbauer-Dunahús Kft. Gönyü

  Frankfurti juhbeles virsli,
  vákuumcsomagolt
  Származási hely: Ausztria

  3 pontot kapott (közepes):

  Wikinger Hot Dogs virsli,
  üveges, hámozott
  Származási hely: Németország

  Profi sertés virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  ZIMBO Perbál Kft, Perbál

  AHD sertés virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Alföldi Hús Zrt. Szarvas

  Frankfurter virsli,
  vákuumcsomagolt, hámozott
  Pick Szeged Zrt. Szeged

  COOP műbeles virsli,
  Vákuumcsomagolt
  Pick Szeged Zrt. Szeged

  2 pontot kapott (gyenge):

  Sertés virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Pick Szeged Zrt. Szeged

  Cora Ínyenc virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Pick Szeged Zrt. Szeged

  TV (Tesco Value) sertés virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Surjány Hús Kft. Törökszentmiklós-Surjány

  1 és 0 pontot nem kapott egy termék sem.

  A BAROMFIHÚSBÓL KÉSZÜLT VIRSLIK KEDVELTSÉGI RANGSORA:

  5 pontot kapott (nagyon jó):

  Kaiser baromfihúsos tartós virsli,
  vákuumcsomagolt, hámozott
  Debreceni Csoport Húsipari Kft. Szolnok

  Sága Füstli, füstölt pulykavirsli,
  bükkfával füstölt, vákuumcsomagolt, hámozott
  Sága Foods Zrt. Sárvár

  Sága Füstli, füstölt pulykavirsli, ízletes sajtdarabokkal,
  vákuumcsomagolt, hámozott
  Sága Foods Zrt. Sárvár

  4 pontot kapott (jó):

  Falni jó, pulykavirsli, füstölt ízű,
  vákuumcsomagolt, hámozott
  Sága Foods Zrt. Sárvár

  3 pontot kapott (közepes):

  eFeF baromfi virsli, 67% hússal
  vákuumcsomagolt, műbeles
  eFeF Kft. Pécs

  Dárdás baromfi virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Pick Szeged Zrt. Szeged

  JUH-ÁSZ virsli,
  védőgázas csomagolás
  Származási hely: Csehország

  Orsi Kölyök virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Merian Foods Kft. Orosháza

  TS (Tesco) Baromfi virsli, füst ízű,
  vákuumcsomagolt, hámozott
  Gallicoop Zrt. Szarvas

  2 pontot kapott (gyenge):

  eFeF baromfi virsli, 48% hússal
  vákuumcsomagolt, műbeles
  eFeF Kft. Pécs

  TV (Tesco Value) baromfi virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Származási hely: Szlovákia

  Sága Fini Mini, pulykavirsli,
  védőgázas, hámozott
  Sága Foods Zrt. Sárvár

  ARO baromfi virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Pápai Hús Kft. Pápa

  CBA baromfi virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Merian Foods Kft. Orosháza

  1 pontot kapott (nagyon gyenge):

  Reál füstölt baromfi virsli,
  vákuumcsomagolt, hámozott
  Merian Foods Kft. Orosháza

  Frankfurti baromfivirsli,
  védőgázas
  Debreceni Csoport Húsipari Kft. Szolnok

  COOP baromfi virsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Merian Foods Kft. Orosháza

  Dárdás füstölt ízű virsli,
  vákuumcsomagolt, hámozott
  Sága Foods Zrt. Sárvár

  0 pontot kapott (elfogadhatatlan):

  Dárdás Frankfurti baromfi
  virsli, védőgázas, emészthető bélben
  Debreceni Csoport Húsipari Kft, Szolnok

  SÁGA Frankfurti pulykavirsli,
  vákuumcsomagolt, műbeles
  Sága Foods Zrt. Sárvár

  Az érzékszervi vizsgálatok alapján az eredményeket 0-5 skálán értékelték, ahol az 5 pont a legjobb, a
  0 pont az elfogadhatatlan tulajdonságot jelentette. Általában a következő tulajdonságokkal
  rendelkeztek a termékek (az alacsonyabb kategóriákba soroláshoz elegendő volt, ha egy-egy
  kedvezőtlenebb tulajdonságot tapasztalt a bizottság).

  5 pont (nagyon jó):
  A termék tökéletesen megfelel az elvárásoknak. Külsőre tetszetős, a burkolat sima, nem ráncos,
  tiszta, a virsli egyenletes vastagságú, mérete megfelelő, előnyben részesül a juhbeles vagy
  emészthető bélbe töltött termék. Tapintásra rugalmas, szerkezete homogén, pép jellegű, a
  fűszereloszlás egyenletes. Ha elvágjuk, egynemű a belseje, legfeljebb néhány apró légüreg látható
  benne. Néhány 1-2 milliméteres ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmazhat, rágás után jól
  összeálló, melegen lédús, kívül-belül egyenletes világos rózsaszínű. Ízében és illatában kellemesen
  füstölt, kellemesen fűszeres, harmonikus, tiszta, minden idegen szagtól mentes.

  4 pont (jó):
  A termék majdnem teljesen megfelel az elvárásoknak. Külsőre tetszetős, a burkolat sima, nem
  ráncos, tiszta, a virsli egyenletes vastagságú, mérete megfelelő, előnyben részesül a juhbeles vagy
  emészthető bélbe töltött termék. Tapintásra rugalmas, szerkezete homogén, pép jellegű, a
  fűszereloszlás egyenletes. Egynemű a belseje, legfeljebb néhány apró légüreg látható benne. Néhány
  ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmazhat, melyek csak 1-2 mm–es méretűek lehetnek. Rágás
  után jól összeálló, melegen lédús, a burkolat és a belseje színe is homogén, de az egyenletes világos
  rózsaszínűtől kissé eltér. Illatában és ízében is kellemesen füstölt, kellemesen fűszeres, harmonikus,
  tiszta, minden idegen szagtól mentes.

  3 pont (közepes):
  A termék még elfogadható, de közepes. Külsőre kevésbé tetszetős, a burkolat kissé ráncos, de tiszta,
  a virsli egyenletes vastagságú, mérete megfelelő, általában műbeles. Tapintásra kevésbé rugalmas,
  szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás kevésbé egyenletes, több apró légüreg látható a
  belsejében. Több ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmazhat, melyek csak 1-2 mm-es méretűek
  lehetnek. Rágás után kevésbé jól összeálló, színe az egyenletes világos rózsaszínűtől kissé eltér.
  Füstölt, fűszeres, de kevésbé harmonikus, tiszta illatú, minden idegen szagtól mentes. Füstölt,
  fűszerezett, enyhén sós, kevésbé harmonikus ízesítésű, vagy kissé üres, kissé jellegtelen.

  2 pont (gyenge):
  A termék még elfogadható, de gyenge. Külsőre kevésbé tetszetős, a burkolat ráncos, vagy kevésbé
  tiszta, a virsli kevésbé egyenletes vastagságú. Tapintásra kevésbé rugalmas, szerkezete kevésbé
  homogén, a fűszereloszlás kevésbé egyenletes. A belseje kissé mozaikos, több apró légüreg látható
  benne. Több ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmaz. Rágás után kevésbé jól összeálló, kissé puha,
  kissé szétmálló. Színe nem homogén, az egyenletes világos rózsaszínűtől eltér. Nem harmonikus,
  enyhe mellékszag és mellékíz érezhető rajta. Sós, vagy valamelyik fűszer erősen dominál a
  termékben, illetve üres, jellegtelen.

  1 pont (nagyon gyenge):
  A termék még elfogadható, de nagyon gyenge. Külsőre nem tetszetős, kissé deformált, a burkolat
  ráncos, vagy nem tiszta, felülete kissé tapadós, a virsli nem egyenletes vastagságú. Tapintásra kissé
  rugalmatlan, szerkezete nem homogén, a fűszereloszlás nem egyenletes. Belső összetételében
  mozaikos, sok apró légüreg látható. Több ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmaz, amelyek 3
  milliméternél nagyobbak. Rágás után kevésbé jól összeálló, kívül-belül nem homogén, kissé elszíneződött. Nem harmonikus, mellékszag vagy idegen szag érezhető rajta. Erősen sós, túl fűszeres,
  glutamátos vagy jellegtelen, üres vagy nem harmonikus ízesítésű, enyhe mellékíz vagy enyhe állott íz
  érezhető rajta.

  0 pont (elfogadhatatlan):
  Külsőre nem tetszetős, deformált, a burkolat ráncos, vagy nem tiszta, felülete tapadós, a virsli nem
  egyenletes vastagságú. Tapintásra rugalmatlan, szerkezete nem homogén, a fűszereloszlás nem
  egyenletes. A belső szerkezete nem tetszetős, mozaikos, sok apró légüreg látható benne. Sok darabos
  ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmaz, rágás után nem összeálló, színe nem homogén,
  elszíneződött. Romlásra utaló kellemetlen idegen íz, vagy szag érezhető a virslin

  http://www.kormany.hu/download/b/5d/60000/virsli%20ertekeles.pdf

  A vizsgálatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága végezte.

   
 • Mázsa Péter 18:47 on 2011.11.23 Permalink |
  Tags: Élelmiszer,   

  Telített-zsírok: tudományos összefoglaló; Saturated fats: summary based on evidence as of 2010 

  [Magyarul: lent]
  The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010?:

  0. Current dietary recommendations advise reducing the intake of saturated fatty acids (SFAs) to reduce coronary heart disease (CHD) risk, but recent findings question the role of SFAs.

  This expert panel reviewed the evidence and reached the following conclusions:

  1. the evidence from epidemiologic, clinical, and mechanistic studies is consistent in finding that the risk of CHD is reduced when SFAs are replaced with polyunsaturated fatty acids (PUFAs).
  1.1. In populations who consume a Western diet, the replacement of 1% of energy from SFAs with PUFAs lowers LDL cholesterol and is likely to produce a reduction in CHD incidence of ≥2–3%.

  2. No clear benefit of substituting carbohydrates for SFAs has been shown,
  2.1. although there might be a benefit if the carbohydrate is unrefined and has a low glycemic index.

  3. Insufficient evidence exists to judge the effect on CHD risk of replacing SFAs with MUFAs.

  4. No clear association between SFA intake relative to refined carbohydrates and the risk of insulin resistance and diabetes has been shown.

  5. The effect of diet on a single biomarker is insufficient evidence to assess CHD risk. The combination of multiple biomarkers and the use of clinical endpoints could help substantiate the effects on CHD.

  6. Furthermore, the effect of particular foods on CHD cannot be predicted solely by their content of total SFAs because individual SFAs may have different cardiovascular effects and major SFA food sources contain other constituents that could influence CHD risk. Research is needed to clarify the role of SFAs compared with specific forms of carbohydrates in CHD risk and to compare specific foods with appropriate alternatives. http://www.ajcn.org/content/93/4/684.full

  Azaz:

  0. Eddig aszontuk, hogy ne egyetek telített zsírokat (ilyenek pl. a transzzsírok is). A jelenlegi tudásunk alapján ennyire általánosan már nem fogalmaznánk.

  Sok nagyon szakértő összegyűlt, és konszenzussal inkább az alábbiakat ajánlja:

  1. Ha a telített zsírokat többszörösen telítetlen zsírokkal helyettesíted az étrendedben, akkor esküszünk, hogy meggyőződtünk róla: csökkented a szívkoszorúér betegség kockázatát.
  1.1. Ha EU/USA/ilyesmi kajákat eszel, akkor még azt is meg tudjuk mondani, h mennyivel. Ha az energiabeviteled 1%-ának megfelelő telített zsírral kevesebbet eszel, mint amit szoktál, és ehelyett többszörösen telítetlen zsírokat nyelsz, az csökkenti a “rossz típusú” (LDL) koleszterinszintedet, és valószínűleg több, mint 2-3%-kal csökkenti annak kockázatát, hogy szívkoszorúér betegséget kapsz.

  2. A telített zsírok helyett ne egyél szénhidrátokat,
  2.1. vagy ha mégis, akkor inkább alacsony felszívódási sebességűeket (lásd: http://amexrap.org/fal/hogyan-fogyokurazz-rendkivul-tudomanyosan )

  3. Inkább a többszörösen telítetlen zsírokra hajts: ha a telítetteket egyszeresen telítetlenekre cseréled, az nem igazán segít a szíveden.

  4. Ha cukorbeteg vagy, a két rossz: a telített zsírok és a finomított szénhidrátok közül tökmindegy, melyiket eszed – ezek aránya a cukorbetegségeddel kapcsolatban nem oszt, nem szoroz.

  5. Fogalmunk sincs, hogy mi okozza a szívkoszorúér betegséget, valószínűleg több cucc együtt.

  6. Még a magas telített zsír-arányú kajákkal is lehet szerencséd: ha pl. telített-zsír-irtó manókkal együtt veszed be őket, akkor nem árthatnak neked. Azt viszont senki sem tudja, mikor mely élelmiszerekben jelennek meg a manók.

  Személyes összefoglalóm:

  I. Mint egyik előző anyagunkból kiderült, hájcsökkentésre legalábbis itt Európában a legjobb, ha az alacsony zsír + magas fehérje tartalmú + a szénhidrátokból az alacsony glikémiás indexű kajákat eszed.

  II. Ami ma derült ki, hogy speciálisan, a zsírok esetében, legjobb, ha telített zsírok helyett inkább a többszörösen telítetlen zsírokat veszed és eszed.

  Kapcsolódó rém-hír:

  Ha annak alapján, hogy

  “mivel a bizonyos élelmiszeripari feldolgozási technológiák következtében belénk ürülő és az ereinket eltömítő transzzsírok nem részei a természetes élelmiszerláncnak http://www.bmj.com/content/340/bmj.c1826.full ” ( http://amexrap.org/fal/nyalasadot-az-amexrap-javaslata-a-koltsegvetesi-lyuk-betomesere )

  hiszel abban, hogy a tranzsírok mesterséges nyomatását jobb lenne betiltani vagy erősen adóztatni, akkor ma nagyot koppanhatsz.

  Mint az EU hivatalos lapjában megjelent, 2015-ig nem hogy itthon, hanem még az Unióban sem várható előrehaladás a témában:

  A Bizottság legkésőbb 2014. december 13-ig jelentést
  nyújt be a transzzsírok élelmiszerekben és az uniós lakosság
  teljes étrendjében való jelenlétéről, figyelembe véve a tagálla­
  mokban szerzett tudományos bizonyítékokat és tapasztalatot.
  A jelentés értékeli azokat a módszereket, amelyek segítségével
  a fogyasztók képesek lehetnek egészségesebb élelmiszerek,
  illetve teljes étrend választására, vagy amelyek elősegíthetik,
  hogy egészségesebb élelmiszerválasztékot kínáljanak a fogyasz­
  tóknak, ideértve többek között a fogyasztók számára a transz­
  zsírokról nyújtott tájékoztatást és ezek alkalmazásának korláto­
  zását is. A Bizottság szükség esetén jogalkotási javaslatot csatol
  a jelentéshez.

  És erre még büszke is magyar nemzeti kormány!

  Pártunk élelmiszerbiztonsági programja http://amexrap.org/fal/partunk-elelmiszerbiztonsagi-programja gyászos napok elé néz.

   
 • Mázsa Péter 09:07 on 2011.11.02 Permalink |
  Tags: , , Élelmiszer   

  Hogyan fogyókúrázz rendkívül tudományosan? 

  Sok rossz módszer van, amelyek mögött mind olyan történetek állnak, amelyek hihetően hangzanak – de persze végül nem működnek.

  Mi az, ami működik?

  1. Az első pont a könnyebb része a dolognak, mert nem kell rajta különösebben gondolkozni: egyszerűen csak le kell fogyni. Ez a való világban úgy megy, hogy
  1.1 kevés kalóriát veszel magadhoz +
  1.2 mozogsz (téli kedvencem az ellipszis tréner) +
  1.3 méred magad.

  Gyarorlatilag mindhárom szükséges hozzá, és így kb napi átlag 8-10 dekát lehet leadni, ha hosszú távon (legalább 2 hónapon át) tudod tartani magad.

  Ha akaraterőd zokni, használj okos, helyes megfontolások alapján működő, külön az esendő emberekre méretezett eszközöket, mint a
  http://www.stickk.com (vö. http://www.polc.hu/konyv/nudge/714236/ ) meg a
  https://www.beeminder.com (vö. http://lesswrong.com/lw/7z1/antiakrasia_tool_like_stickkcom_for_data_nerds ).

  2. A bonyolultabb – és itt jön a tudomány része – az elnyert súlyod megtartása.

  Dán kutatók vettek vagy ezer felnőttet, először lefogyasztották, aztán csoportokra bontották őket, majd a csoportokat fél évig különböző (de mindegyiket alacsony zsírtartalmú http://pediatrics.about.com/od/nutrition/a/low_fat_foods.htm ) kajákra fogták, mégpedig úgy, hogy e 2. fázisban már nem kellett visszafogniuk magukat: a saját csoportjukhoz tartozó ételekből annyit ehettek, amennyit csak akartak.

  Nem igazán szeretném leírni a módszertant (aki kíváncsi, kezdje az olvasást itt http://www.physorg.com/news/2010-11-danish-obesity-riddle.html ), de a végeredmény a következő: azok nyertek, akik a magas fehérjetartalmú ( http://lowcarbdiets.about.com/od/whattoeat/a/highproteinfood.htm ) és a szénhidrátokból pedig az alacsony glikémiás indexű ( http://www.tutitippek.hu/blog/glikemias-index.php bal oszlop) étrendet fogyasztották. Az ő súlyukat látjátok az alsó görbén:

  A felnőttekhez tartozó gyerekeket egyáltalán nem fogyasztották, de a 2. szakaszban csak azt ették, amit a szüleik. A gyerekek közül is az alacsony zsír + magas fehérje + alacsony glikémiás indexűek nyertek, sőt, közülük a túlsúlyosak aránya 15%-kal csökkent.

  (Fontos, h nem kevés, hanem alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat érdemes enni – a kevés szénhidrát bajt okoz, vö: http://www.pnas.org/content/106/36/15418.short magyarul http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid=2742 , és http://www.ajcn.org/content/92/4/967.short )

  Cél: hogy messziről elkerüljük a rendeteg pirospozsgás Amerikai tinédszert, akik egyre inkább kitöltik a térképet:

  Vidám fogyást!

   
  • admin 12:13 on 2011.11.02 Permalink | Log in to Reply

   Daniel A. Nagy: Ez úgy ahogy van hibás, mert abból a hamis feltételezésből indul ki, hogy az embereknek alapvetően egyforma az anyagcseréje. Ez nem igaz: túlélésünk egyik záloga az, hogy a rengetegféle táplálékot, amit képesek vagyunk megenni, különbözőképpen dolgozzuk fel és raktározzuk el. Amitől az egyik ember fogy, attól a másik hízik. Aminek a hiányába az egyik ember belahal, a másik túléli.

   • admin 08:38 on 2011.11.03 Permalink | Log in to Reply

    Mázsa Péter Nem gondolod, h ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a fizikában abból a hamis feltételezésből indulunk ki, hogy minden égitestre egyforma fizikai törvények vonatkoznak? Másképp feltéve a kérdést: úgy érzed, hogy zsír-szénhidrát-fehérje szinten minden ember egyedim ezért nem lehet tudományos kísérleteket végezni ezügyben? Vagy ennél ennél azért jobban aggregálható a dolog, csak nem volt elég reprezentatív a mintájuk, és Ausztráliai bennszülötteket is be kellett volna vonni a kísérletbe? Vagy mi?

    Daniel A. Nagy ‎1. Nem gondolod, h ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a fizikában abból a hamis feltételezésből indulunk ki, hogy minden égitestre egyforma fizikai törvények vonatkoznak?

    Nem.

    2. Másképp feltéve a kérdést: úgy érzed, hogy zsír-szénhidrát-fehérje szinten minden ember egyedi ezért nem lehet tudományos kísérleteket végezni ezügyben?

    Még csak ezt sem állítom. Valószínüleg néhány féle emberi metabolizmus van, de az is lehet, hogy van néhány mennyiségi paraméter, amikkel leírható az egyes emberek metabolizmusa. Tudományos kísérleteket végezni az ügyben lehet, de csak ennek a könnyen ellenőrizhető ténynek az ismeretében.

    3. Vagy ennél ennél azért jobban aggregálható a dolog, csak nem volt elég reprezentatív a mintájuk, és Ausztráliai bennszülötteket is be kellett volna vonni a kísérletbe? Vagy mi?

    Nem az a lényeg, hogy Ausztrál bennszülött-e valaki, hanem hogy pl. zsírtól vagy szénhidráttól hízik. Ez két különböző fajta ember hízáskutatási szempontból. Addig, amíg ezt nem vették figyelembe a kísérleteiknél, a csoportok összeállításánál, addig az eredményeik semmitmondóak.
    2 perce · Tetszik

  • admin 21:46 on 2011.11.08 Permalink | Log in to Reply

   petfold Ha jól értem ezt a glikémiás indexet, akkor ezt ki lehet játszani azzal, hogy kissebb adakora osztod az étkezést, és szüneteket tartasz az adagok között.
   19 perce · Tetszik

   AMEXRAP Cukorbetegeknél ez a taktika, mert ott az inzulin csökkentése a cél, de nem tudom, h a GI index általános (fogyókúrás) esetben is ezen keresztül hat-e. http://www.macosz.hu/cukorbeteg-tapanyag.html
   7 perce · Tetszik

   AMEXRAP ‎(A link csak egy jobb táblázathoz vezet, nem az érv része)
   6 perce · Tetszik

  • admin 13:28 on 2012.06.12 Permalink | Log in to Reply

  • admin 01:23 on 2012.08.24 Permalink | Log in to Reply

 • Mázsa Péter 22:30 on 2011.10.17 Permalink |
  Tags: , Élelmiszer, ,   

  🙂 “Of the more than 80,000 chemicals used in the U.S., only 300 or so have ever undergone health and safety testing. In fact, only five chemicals have ever been restricted or banned by the U.S. Environmental Protection Agency (EPA). But now some 10,000 agricultural and industrial chemicals—as well as food additives—will be screened for toxicity for the first time, with the help of a rapid-fire testing robot. […]” http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=robot-allows-high-speed-chemical-testing

   
 • Mázsa Péter 14:58 on 2011.10.04 Permalink |
  Tags: Élelmiszer, , , ,   

  Na né má! Hát nem jön egyre közelebb az a nyalásadó!!?? 

  Emlékeztek tél végi javaslatunkra, hogy ha már dohányzási tilalmat vezetünk be a kocsmák belsejére, akkor érdemes bevezetni a nyalásadót is http://amexrap.org/fal/nyalasadot-az-amexrap-javaslata-a-koltsegvetesi-lyuk-betomesere , mivel ezzel

  • egyrészt növelnénk a költségvetés bevételeit,
  • másrészt csökkentenénk a nyalást,
   • ami vélhetően fokozná a Fidesz-KDNP-féle nemzeti együttműködés intenzitását, és egyben
   • csökkentené a szájrákot, amit a dohányzásnál lényegesen inkább okoz a nyalás során terjedő HPV 16 vírus.

  Hát mit olvasok tegnap a NYT-ban? http://www.nytimes.com/2011/10/04/health/research/04hpv.html?_r=1 (vö.: http://jco.ascopubs.org/content/early/2011/10/03/JCO.2011.36.4596.abstract ) Hogy a HPV által okozott szájrák 1998-tól 2004-ig több mint háromszorosára nőtt az USA-ban!

  Aszongyák hogy “A vírushoz kapcsolódó torokrákok lényegesen elterjedtebbek a férfiak, mint a nők között, amire egyelőre nincs magyarázat.”

  Nincs-e? Mi tudjuk, amit tudunk!;)

  Mindent összevetve javasoljuk az oktatási és kulturális államtitkárságnak, hogy a Fidesz-alkotmány XVI. cikk (1) bekezdésére (“Minden gyermeknek joga van a megfelelõ testi, szellemi és erkölcsi fejlõdéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.”) hivatkozva határozottan lépjen fel a bizonyos közökben elterjedt nyalás csökkentése, egyben a költségvetési bevételek fokozása érdekében!

  Addig is, a nemzeti együttműködésben résztvevőknek és a nemzetből kirekesztett állampolgároknak javasoljuk az alábbi védekezési módszereket:

  1. Nyalás esetén húzzák be a függönyöket, és az esetleges kémkamerákra húzzanak gumit!

  2. Csökkentsék gyerekeik elrákosádának esélyeit, hogy később a rákkezelések költségeire hivatkozva ne lehessen adót emelni! Egyelőre két fertőzés-megelőző oltás létezik, a Cervarix http://en.wikipedia.org/wiki/Cervarix és a Gardasil/Silgard http://en.wikipedia.org/wiki/Gardasil , amelyeket a Magyarországi reklámokkal ellentétben Amerikában nem csak kislányoknak ajánlanak, méhnyakrák-megelőzésre, hanem kisfiúknak is, http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm187003.htm . (Ezek csak megelőző oltások, a terápiára / kezelésre / vírusirtásra nem ezek lesznek alkalmasak, felületesen keresve, ha érdekel vö.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908016/ és http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2917202/ ).

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player