Tagged: Gáz Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 23:46 on 2012.04.18 Permalink |
  Tags: , , , , Gáz, , ,   

  Alexey Miller and Viktor Orban stressed that the South Stream implementation was of great value and immediacy, and that the project served the strategic interests of both countries as well as the European region in general.

  Gazprom.com
   
 • Mázsa Péter 21:09 on 2011.01.26 Permalink |
  Tags: , , , Gáz, Litvánia,   

  Lithuanian Ministry of Energy launched a complaint to the European Commission regarding abuse of dominant position by the Russian gas supplier Gazprom 

  “On 25 January 2011 the Ministry of Energy of the Republic of Lithuania launched a complaint to the European Commission requesting to investigate the abuse of dominant position by the Russian gas supplier Gazprom.

  The Ministry of Energy requests the European Commission to impose on Gazprom a requirement to supply natural gas on the basis of transparent, reasonable and non-discriminatory conditions.

  The goal of the Ministry of Energy is to ensure that terms and conditions for supply of natural gas to Lithuania were determined solely by economic considerations. It is also expected that greater attention of the European Commission to this situation would prevent Gazprom from increasing the economic pressure and Lithuania would be in the position to complete the strategic liberation of the gas sector.

  “In our opinion, the economic and political pressure exercised by the monopolistic gas supplier is aimed at prevention of restructuring of Lithuanian gas sector in a way that would encourage entrance into the market of other natural gas suppliers and emergence of a full-fledged competition among alternative sources of supply in the long run. Thus, Gazprom endeavours to eliminate the real potential for competition and disturb creation of a single European gas market.

  As a member of the EU, Lithuania is obliged to implement the EU directives. Therefore, the situation where a full-fledge EU Member State is subject to pressure by the monopoly of a third country just because of determination to implement fundamental principles of the EU – promotion of a single market, competition and interests of the consumers – has no equal precedent”, – says the Minister of Energy Arvydas Sekmokas.” http://www.enmin.lt/en/news/detail.php?ID=1198

  Cf. http://www.euractiv.com/en/energy/lithuania-pressures-commission-gazprom-news-501629

   
 • Mázsa Péter 00:36 on 2010.10.06 Permalink |
  Tags: , , , Gáz, , , ,   

  Az oroszok “az elmúlt 1000 év leghidegebb telére” készülnek – vajon eljut hozzánk a gázuk? 

  Orosz meteorológusok szerint Európában kivételesen hideg lesz a tél. “Bár az előrejelzések a következő hónapra csak 70%-os pontosságúak” – nyilatkozta Vadim Zavodchenkov, a Fobos meteorológiai központ vezető szakértője – “a hideg telet viszonylag valószínűnek tartom”.

  A cikk szerint Közép-Oroszországban már most is tartósan néhány fokkal hidegebb van, mint a sokévi átlag. A nyári negyvenfokos hőség és szmog után a moszkvai hatóságok jelenleg a rendkívüli hidegre készülnek.

  Ha igazuk van az oroszoknak, rajtuk kívül nekünk is szükségünk lesz némi fűtésre, miközben hull a hó, fúj a szél, és Dimitrij Lénáról mesél.

  Ezzel több gond van:

  1. Oroszország gázkitermelése tavaly a 2008 évi csúcs 82%-ára esett vissza, és (a tegnapelőtti, azaz okt4-i napi termelési adatokból extrapolálva) bár növekszik a kitermelés, de év végén még mindig csak a 2008 évi 92%-ánál tart majd.

  2. Az oroszok már a szokott farkasordító hidegben is egyre inkább gázfüggők (2005: gazdaságuk energiafogyasztásának 55%-a gáz, 1992-ben még csak 49%-a) – hát még egy esetleges medvefagyasztó hidegben!

  3. Mi (Mao.) pedig gazdaságunk gázfogyasztásának 54%-a erejéig (2006-os adat) az orosz gázcsapon lógunk,

  4. és sajnos a hazai kitermelésünk 2009-re az 1985-ös csúcs 35%-ára(!) csökkent, és most arányaiban itt tart:

  5. Még ami hivatalosan nem az oroszoktól jön, nagyrészt az is onnan ered:

  A Magyarországra érkező gáz 70 százaléka orosz mezőkről, a Gazpromtól jön. Két vezetéken, az egyik Beregdarócnál ér át a határon Ukrajna felől, a másik (jóval kisebb) vezeték pedig Baumgartennél, Ausztria felől lép be az országba. Az 1996-ban átadott nyugati vezeték csak látszólag oldja az egyoldalú függőséget: abból ugyanúgy a Gazprom gáza jön.

  6. Alternatív gázforrások – lesznek. Egyszer. Talán.

  A Krk szigetétől induló gáz sorsáról egy tavaszi hír szerint 2013-ig biztosan nem döntenek, és a létesítmény 2017-ig biztosan nem kezdi a szállítást.

  A Nabucco [a nemorosz gázhoz nemoroszországon keresztül vezető vezeték] – egy másik tavaszi hír szerint – legalább 2018-ig halasztódik. (Gondolom, az amerikaiak szokás szerint ki is vannak akadva az Európaiak töketlenkedésén:)
  [Off-topic: Tudom, hogy mind az oroszok, mind az amerikaiak hülyének néznek, de nekem tetszik Vajda György javaslata:

  A Kék áramlat [az orosz cucc] egy anatóliai török csomópontba fut be, ide a Nabucco is becsatlakozhat, és nem elképzelhetetlen, hogy ebből a csomópontból egyetlen vezeték szállítja a két forrásból származó gázt nyugatra. Ez a feltételezés nem irreális, hiszen a legnagyobb európai gázszállító, az EON, és a legnagyobb orosz gázszállító, a Gazprom éppen most fonódik össze, és éppen Magyarországon. Az EON érdekeltségeinek negyedét átengedi a Gazpromnak, az pedig cserébe kitermelési lehetőséget biztosít Szibériában az EON-nak. Miért ne építhetne közös vezetéket ez a két vállalat?]

  Az új kormányunknak van értelmes oroszfüggőség-csökkentő kezdeményezése (nem is szeretik érte: erről majd máskor:) de egyelőre még senki sem tudja, mikor lesz abból gáz.

  7. A Lőrincz Csaba barátom által (nyugodjék békében!) szorgalmazott és Matolcsy György jelenlegi miniszter által már régóta képviselt politika közel áll az Unió energiapolitikája fő irányához, ti. a megújuló energia erőteljes támogatásához (ami meg nyilván tetszik az amerikaiaknak). Ez azonban láthatóan csak a függőségünk növekedésének megállításához lehet elégséges:

  Szóval, röviden:
  Az oroszok továbbra is nyeregben vannak, és ez mai tudásunk szerint jó darabig így is marad. Ki is használják rendesen: ha hihetünk a (referencia nélküli) számításoknak, egyre több bőrt húznak le a pannon pumáról:

  7. És akkor még nem is beszéltünk Ukrajnáról, aki télen (nyilván bőrlehúzás elleni buzgalmában) einstandolni szokta a rajta átfolyó gázt. Emlékeztek tavaly év elejére?

  Az ukrán Naftogaz gázipari vállalat szerda reggel közölte, hogy Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át. Az orosz exportőrnél, a Gazprom gázvállalatnál viszont azt mondták, ennek az az oka, hogy Ukrajna közép-európai idő szerint reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják.

  Vegyük észre, hogy a “gázfegyver” (azaz a szállítás visszafogása) a legnagyobb termelés esetén is alkalmazható: 2009 elején pl. közvetlenül az orosz kitermelési csúcs után sült el!

  Bár normális telet feltételezve van másfél havi gáztartalékunk, én a parásabb pógárok helyében egyik hétvégén kipucolnám azt a búbos kemencét a tisztaszoba sarkában.

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player