Tagged: Háború Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 21:50 on 2013.04.10 Permalink |
  Tags: , Háború, ,   

  Strategic narrative must not only be persuasive in rational terms 

  […] in addressing a strategic audience, […] a “strategic narrative” is all-important. This is a public explanation of why one is at war at all, and how the military operations are devised to serve the strategy that will lead to the desired political outcome. Without such a narrative, no government can command the support of its people, nor, indeed, ensure effective planning by its armed forces – to say nothing of gaining the sympathy of “the strategic audience” beyond its own frontiers. The narrative must not only be persuasive in rational terms. It also needs drama to appeal to the emotions. Above all, it needs an ethical foundation. Not only one’s own people, but the wider “strategic audience” must believe that one is fighting a “good” war. The genius of Winston Churchill in 1940 was to devise a strategic narrative that not only inspired his own people, but enlisted the support of the United States: indeed, most of British military operations in the early years of the war were planned with an eye on that strategic audience. The great shortcoming of Hitler’s strategy was his failure to create a strategic narrative that appealed to anyone apart from his own people – and a rapidly decreasing number of them. […]

  http://www.the-tls.co.uk/tls/public/article1239841.ece

   
 • Mázsa Péter 14:55 on 2013.04.07 Permalink |
  Tags: , Háború, , ,   

  Új modell: Mitől válik a politika fekete-fehérré? 

  Are we as a society getting more polarized, and if so, why? We try to answer this question through a model of opinion formation. Empirical studies have shown that homophily results in polarization. However, we show that DeGroot’s well-known model of opinion formation based on repeated averaging can never be polarizing, even if individuals are arbitrarily homophilous. We generalize DeGroot’s model to account for a phenomenon well-known in social psychology as biased assimilation: when presented with mixed or inconclusive evidence on a complex issue, individuals draw undue support for their initial position thereby arriving at a more extreme opinion. We show that in a simple model of homophilous networks, our biased opinion formation process results in either polarization, persistent disagreement or consensus depending on how biased individuals are. In other words, homophily alone, without biased assimilation, is not sufficient to polarize society. Quite interestingly, biased assimilation also provides insight into the following related question: do internet based recommender algorithms that show us personalized content contribute to polarization? We make a connection between biased assimilation and the polarizing effects of some random-walk based recommender algorithms that are similar in spirit to some commonly used recommender algorithms.

  http://arxiv.org/abs/1209.5998

  The team used their working model of biased assimilation to also study the polarizing effects of three popular Internet-based recommender systems. Recommender systems are widely used on the Internet to deliver personalized search results, news articles and product suggestions based on the user’s likes and dislikes.
  It has been claimed that these systems contribute to polarization by creating an echo chamber effect where, for example, a left-leaning user is recommended more liberal articles and a right-leaning user is recommended more conservative ones.
  “The system that recommends the most relevant item to a user turns out to be always polarizing. The other two systems, which chose a random item liked by the user and recommends an item most similar to it, were polarizing only if the user was biased to begin with. It was surprising to find that biased assimilation provides a useful framework to analyze the polarizing effects of recommender systems.” Dandekar said.

  http://engineering.stanford.edu/news/world-through-rose-colored-blinders-new-mathematical-model-how-society-becomes-polarized

   
 • Mázsa Péter 13:42 on 2013.03.09 Permalink |
  Tags: , Háború, ,   

  Fidesz-őrség, Munkásőrség, Sturmabteilung (SA): a Fidesz pártőrséget szervez 

  Fidesz:

  […] A Központi Hivatal védelmében várjuk azon Fidesz-tagok jelentkezését, akik a tegnapihoz hasonló agresszió esetén 1 órán belül a helyszínen tudnak lenni. A jelentkezéseket kérjük, juttassátok el a riadolanc@fidesz.hu címre, nevetek, tagkártya-számotok és mobilszámotok feltüntetésével.

  Sok munka áll előttünk, de addig is, szeretnénk köszönetet mondani minden munkatársnak és szimpatizánsnak, akik segítettek megvédeni a székházat és az itt dolgozó embereket.

  Üdvözlettel:

  Kubatov Gábor
  pártigazgató

  Magyar Szocialista Munkápárt:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Munkásőrség

  Nemzetiszocialista Német Munkáspárt:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sturmabteilung

   
  • admin 14:18 on 2013.03.09 Permalink | Log in to Reply

   Richard Borbas igen, pontosan ezt irtam enis mikor meghallottam a hirt: munkasorseg
   28 minutes ago · Like

 • Mázsa Péter 12:28 on 2013.03.09 Permalink |
  Tags: , , Egyesült Nemzetek, Háború,   

  Háborús bűnökről szóló információk megosztása: fontos esemény, nem csak az USA, de az emberiség számára is 

  Gábor Nagymajtényi Fontos esemény ( http://www.bradleymanning.org/news/bradley-mannings-own-words-blowing-the-whistle-on-war-crimes ), nem csak az USA, de az emberiség számára is. A kérdés, hogy az információ szabadsága-e a fontosabb, vagy a nemzet biztonsága ( még ha ez nem is forgott jelen esetben veszélyben, de nyilván ezzel vádolják ). Woodward szerint “megköszönni kéne, nem bűntetni”. A védelem is erős lapokkal nyit, hisz a vád ellenében a háborús bűnök információinak megosztásával szerintük az információ szabadsága érvényesült, mely alkotmányos kérdésként veti fel a történetet, s ezzel nem Manning tevékenységét téve a téma középpontjába.
  4 hours ago · You and Attila Széplaki like this.

  Gábor Nagymajtényi ami még roppant érdekes, hogy Manning több mint három év magánzárka, megalázás ( indokolatlanul meztelen tartás … ) után a kezdeti ijedt, megszeppent kiskatonából egy büszke, kemény emberré vált. nem semmi pszichikai teljesítmény.
  4 hours ago · Like

  Mázsa Péter Ez tényleg nagyon érdekes, írhatnál ebből egy rövid szösszenetet az amexrapra. Bár nyilván nem kapna 350+ megosztást, mint a http://amexrap.org/fal/microsoft-ugy cikked:)
  3 hours ago · Like

  Gábor Nagymajtényi Péter, nem vagyok jogász, nincsenek emócióim se az ügyben, csak mint roppant érdeklődő kivülálló figyelem az eseményeket. Nincsenek infóim. Az MS sztorinak lesz folytatása, de az már nem érzelmi alapon, hanem digitális közösségi alapon dontpara!
  3 hours ago · Like

  Mázsa Péter ok. de semmiképp sem morális kérdésként vetetted fel a sztorit, hanem morálisként és intézményesként, mint ahogy ők is. Ez teszi érdekessé a problémát.
  3 hours ago · Like

  Gábor Nagymajtényi Ha rendszerszinten filozofálgatunk, akkor ugye látható az eddigi háborús bűncselekmények kérdésében, hogy valójában az arra hivatott szervezet ( ENSZ ), nem tölti be a megfelelő kontrollt. ha valaki nyer egy háborút, akkor utána mint győztes, elitéli az ellent. na de jelen esetben tovább megyünk, hisz ha elismernék egy ilyen intézményt, akkor nem kéne engedélyt is kérni a beavatkozás megkezdésére? hisz akkor már ott tartunk, mi a jogi alapja az iraki háborúnak? a morális eldöntetlenség megfejelve egy globális intézmény hiányával a szabályzás globális igényével túlmutat a nemzeti érdekeken, és nyilván ezt itt most nem fog sikerülni áttörni. mert milyen világ lenne, ha nem lehetne Aleppo-ban szírek tízezreit lelövetni, mert az oroszok nem akarják hagyni az izraeli légierőnek, hogy iráni célokat lövöldözzenek. megszűnne a diplomácia és a biztonságpolitika igénye, ha ez szabályzottan ( kontrollal, és megfelelő elrettentő büntetési képességgel ) menne. gondoljunk csak bele, milyen nehéz volt a németeket ismét katonai táncba vinni afganisztánban, hisz a második világháború elvesztése után, morálisan kellett túllenni ( még mindig nincsenek – de folyamatosan dolgoznak rajta ), hogy a hadseregük milyen háborús bűnöket követett el.
  3 hours ago · Like

  Gábor Nagymajtényi a világkormányban még kevéssé hiszek
  3 hours ago · Like

  Mázsa Péter az hivatkozásodban általad olyan találóan felvetett probléma: probléma. Ilyenként való azonosítása az első lépés. Olyan probléma, amire a jelenlegi rend (a nemzetközi) nem ad választ. Ez a második lépés. Az ENSZ (mint az államok demokráciája) és egy hipotetikus világkormány (mint egy hipotetikus globális demokrácia végrehajtó szerve) nyilván nem megoldások. Ez a harmadik lépés.
  3 hours ago · Like

  Gábor Nagymajtényi na de ha elismerik hogy probléma, akkor megoldást is kell rá találni! és ezzel már csávába kerülnek. viszont, ha nem ismerik el, akkor a saját alkotmányukkal fognak szembe menni. szép per lesz.
  3 hours ago · Like

  Gábor Nagymajtényi ha jogtudós lennék, biztos ezzel az esettel szeretnék foglalkozni
  2 hours ago · Like

  Mázsa Péter Szerintem onnan nézve nincs itt bibi, tekintve az elejét: “We the people of the United States […]”
  2 hours ago · Like · 1

  Gábor Nagymajtényi Magyarázd ez Putyinnak!
  2 hours ago · Like

  Gábor Nagymajtényi Vagy Merkelnek, vagy a kínai vezetőknek!
  2 hours ago · Like

  Mázsa Péter Úgy érted, h ha az USA védi az emberi jogokat külföldön [“A múlt század utolsó évtizedében Koszovóban a jugoszláv állam saját polgárai ellen tömeggyilkosságba kezdett. A NATO koszovói beavatkozása kapcsán két értékrend: az emberi jogok („háborúpárti”) támogatói, köztük a magyar állam, és a vesztfáliai rend (izolacionista, beavatkozás-ellenes: „pacifista”) támogatói, köztük az Egyesült Nemzetek Szervezete küzdöttek meg egymással. Václav Havel írta a beavatkozás ideológiájaként: „míg az államot az ember, az embereket Isten teremtette” (Kosovo and the End of the Nation State, The New York Review of Books, June 10, 1999, 6.).” http://beszelo.c3.hu/cikkek/irak-mint-alkalom ] akkor miért nem védi otthon?
  2 hours ago · Like · 1

  Gábor Nagymajtényi Nyilván az USA is tanult, és már nem mint állam, hanem mint szövetség ( NATO ), védi , de igen.
  2 hours ago · Like

  Mázsa Péter Kérdés, hogy 1. mire terjednek ki az emberi jogok és 2. kinek kell védenie őket. ad2. Elég perverz az a szitu, hogy az emberi jogokat az állami jogsértésektől kizárólag államoknak, államok szövetségének vagy államok demokratikus rendjének kell megvédenie. Igazad van abban, hogy az USA itt furi szituban találja magát, amelyre a nemzetközi rend keretei között nem lehet morális megoldást találni – ilyen értelemben ez a probléma a nemzetközi rendben ide http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_undecidable_problems tartozik. ad1. Még ha lenne is olyan szervezet, amely (célszerűen egy másik, tehát nem a nemzetközi rendben) eredendően az emberi jogokat lenne hivatott védeni (nyilván részben az állami túlkapások ellen), kérdéses, hogy az emberi jogok kiterjesztése arra is, hogy szolgálatban lévő állami katonák infót szivárogtathassanak ki emberi jogokat sértő állami katonai műveletekről, stabil egyensúlyi morális rendszerre vezetne-e. Az a morális sejtésem, hogy (hacsak nem vagyunk tök liberálisak olyan értelemben, hogy az államot kizárólag az egyénnel kívánjuk megalapozni http://www.amazon.com/dp/0230573746 ) nem: de ezt a sejtésemet még ellenőrizni kell.
  about an hour ago · Like · 1

   
 • hz 11:25 on 2012.10.06 Permalink |
  Tags: , , Háború,   

  Az örmény elnök szerint háború fenyeget, az azeri elnök “végső megoldást” emleget 

  Azerbaijan is accumulating a “horrendous quantity” of arms in preparation for a resumption of fighting…

  — Armenian president to Reuters

  […] time to give final solution to Karabakh conflict…

  — Azeri president at the Baku Humanitarian Forum
  (Armenian source, needs independent confirmation!)

   
 • admin 10:20 on 2012.09.26 Permalink |
  Tags: , , Háború, , , , ,   

  Szeptember 26, Petrov nap: Az ember, aki tényleg megmentette a világot 

  Today is September 26th, Petrov Day, celebrated to honor the deed of Stanislav Yevgrafovich Petrov on September 26th, 1983. Wherever you are, whatever you’re doing, take a minute to not destroy the world.

  The story begins on September 1st, 1983, when Soviet jet interceptors shot down a Korean Air Lines civilian airliner after the aircraft crossed into Soviet airspace and then, for reasons still unknown, failed to respond to radio hails. 269 passengers and crew died, including US Congressman Lawrence McDonald. Ronald Reagan called it “barbarism”, “inhuman brutality”, “a crime against humanity that must never be forgotten”. Note that this was already a very, very poor time for US/USSR relations. Andropov, the ailing Soviet leader, was half-convinced the US was planning a first strike. The KGB sent a flash message to its operatives warning them to prepare for possible nuclear war.

  On September 26th, 1983, Lieutenant Colonel Stanislav Yevgrafovich Petrov was the officer on duty when the warning system reported a US missile launch. Petrov kept calm, suspecting a computer error.

  Then the system reported another US missile launch.

  And another, and another, and another.

  What had actually happened, investigators later determined, was sunlight on high-altitude clouds aligning with the satellite view on a US missile base.

  In the command post there were beeping signals, flashing lights, and officers screaming at people to remain calm. According to several accounts I’ve read, there was a large flashing screen from the automated computer system saying simply “START” (presumably in Russian). Afterward, when investigators asked Petrov why he hadn’t written everything down in the logbook, Petrov replied,”Because I had a phone in one hand and the intercom in the other, and I don’t have a third hand.”

  The policy of the Soviet Union called for launch on warning. The Soviet Union’s land radar could not detect missiles over the horizon, and waiting for positive identification would limit the response time to minutes. Petrov’s report would be relayed to his military superiors, who would decide whether to start a nuclear war.

  Petrov decided that, all else being equal, he would prefer not to destroy the world. He sent messages declaring the launch detection a false alarm, based solely on his personal belief that the US did not seem likely to start an attack using only five missiles.

  Petrov was first congratulated, then extensively interrogated, then reprimanded for failing to follow procedure. He resigned in poor health from the military several months later. According to Wikipedia, he is spending his retirement in relative poverty in the town of Fryazino, on a pension of $200/month. In 2004, the Association of World Citizens gave Petrov a trophy and $1000. There is also a movie scheduled for release in 2008, entitled The Red Button and the Man Who Saved the World.

  Maybe someday, the names of people who decide not to start nuclear wars will be as well known as the name of Britney Spears. Looking forward to such a time, when humankind has grown a little wiser, let us celebrate, in this moment, Petrov Day.

  Eliezer Yudkowsky http://lesswrong.com/lw/jq/926_is_petrov_day/

  Amexrap: Köszönjük

  Vö.: http://en.wikinoticia.com/Technology/general-technology/124998-stanislav-petrov-the-man-who-saved-the-world-from-nuclear-war
  http://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov

   
 • Mázsa Péter 09:10 on 2012.09.11 Permalink |
  Tags: , , Háború, , ,   

  Amerikai kutatók: októbertől globális éhséglázadások várhatók. Magyarországon is erősen emelkednek az élelmiszerárak 

  A New England Complex Systems Institute http://necsi.edu/about modellje szerint:

  In times of food crises, starving people take to the streets. Hunger leads to desperation, and desperation to violence. NECSI has shown that surges in unrest coincided with food price peaks in 2007-01 and 2010-11:

  Food prices (blue) and food price model (red) including projected increases in coming months. The social unrest threshold, corrected for inflation (purple dashed line) is a level of food prices that is likely to cause food riots of impoverished populations and social disruption:


  http://necsi.edu/research/social/foodprices/briefing/

  Érdekes infó az MIT Technology Review-ból:

  On 13 December last year, the group wrote to the US government pointing out that global food prices were about to cross the threshold they had identified. Four days later, Mohamed Bouazizi set himself on fire in Tunisia in protest at government policies, an event that triggered a wave of social unrest that continues to spread throughout the middle east today.

  http://www.technologyreview.com/view/425019/the-cause-of-riots-and-the-price-of-food/

  Eredeti kutatás (2011): http://arxiv.org/pdf/1108.2455v1.pdf
  (cf. http://cliodynamics.info/PDF/Turchin_JPR2012.pdf )

  Magyarországi helyzetkép: Erős drágulás jön a nyári kánikula után http://www.portfolio.hu/gazdasag/eros_dragulas_jon_a_nyari_kanikula_utan.172564.html

  Vö.: http://news.slashdot.org/story/12/09/10/2228225/complex-systems-theorists-predict-were-about-one-year-from-global-food-riots

   
  • admin 11:09 on 2012.09.11 Permalink | Log in to Reply

   Daniel A. Nagy Nálunk október egyébként is rioting season, szóval asszem a hosszú hétvégét valami nyugisabb helyen töltöm.
   about a minute ago · Like · 1

  • admin 11:10 on 2012.09.11 Permalink | Log in to Reply

   Gábor Nagymajtényi
   kafa
   Like · · 5 · about an hour ago ·

   Molnár Péter Nemrég én is lázadtam, mikor a Mekiben késett a hagymakarika. Teringettét. Komolyra fordítva a szót, aggasztó nagyon 🙁
   about an hour ago · Like

   Gábor Nagymajtényi durva
   about an hour ago · Like

   Dorottya Graczka Nyilván fegyverkezésre kell költeni, a lázadók ellen, nem pedig kaját juttatni nekik pazarlás helyett. Because fuck logic. 🙂
   about an hour ago · Like · 1

   Gábor Nagymajtényi volt egy cikk tegnap hogy az egész világon megszüntetni az éhezést évi 30md usd lenne, ami pontosan 8%-a lenne az éves fegyverkezési kiadásoknak
   about an hour ago · Like · 1

   Molnár Péter Ha jól emlékszem, ez a 30MD USD csak a szenegáli helyzetre vonatkozott, de tévedhetek én is 🙂
   about an hour ago · Like

  • admin 12:02 on 2012.09.11 Permalink | Log in to Reply

   Eszteragnes Szabo ‎”Aki nem dolgozik ne is egyék…” főleg a nők…, majd nem kapnak enni, mert csak otthon ülnek a békésen éhező családjukban… és tanítják a gyerekeiket írni olvasni, mert nem tudják befizetni őket a iskolába, amiért megbüntetik őket szintén és nem kapják meg a családi pótlékot sem… a pénz tényleg elavult csökevény… mint tudjuk nem lehet megenni…

  • admin 11:51 on 2012.10.18 Permalink | Log in to Reply

  • admin 21:20 on 2012.11.27 Permalink | Log in to Reply

 • Mázsa Péter 12:28 on 2012.09.08 Permalink |
  Tags: , , , Háború, , ,   

  Amerika (Clinton) és Oroszország (Lavrov) ma az Orbán-akció kezeléséről is tárgyalt Vlagyivosztokban 

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
  Külügyminiszter az orosz Szergej Lavrov és az amerikai külügyminiszter Hillary Clinton
  1649-08-09-2012
  Szeptember 8. A APEC csúcson Vladivostok, orosz külügyminiszter Szergej Lavrov találkozott amerikai külügyminiszter Hillary Clinton. […] A miniszterek megvitatták részletesen helyzet Szíria, Irán atomprogramját, és a Koreai-félszigeten. Szintén foglalkozott a Dnyeszteren túli és Hegyi-Karabah település.[…]

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/86DF979E602E5B9544257A730024A49C


  [Source: Alex Wong/Getty Images North America]

  Amellett, hogy a kétoldalú ügyek, mi megérintette és nemzetközi kérdésekben, különösen a helyzet olyan országokban, mint Szíria és Irán. Persze, és valójában, és a többi esetben azonos célokat. Azt akarjuk, hogy Szíria a szabad, demokratikus és virágzó országot, hogy vezeti a kormány, a nép, tükrözve a törekvéseit, akik ott élnek, beleértve az etnikai, vallási és egyéb csoportok.
  Ami Iránt, akár Oroszországban vagy az Egyesült Államok elfogadhatatlan megsértése a nukleáris fegyverek elterjedésének. Mindent megteszünk, hogy ezt megakadályozzák. Ez nem csak az a fő cél, és a próbaköve minden tetteinkért.
  Ami a módszereket fenti célok eléréséhez, az amerikai partner uralja a vágy, hogy fenyegetik, és nagyobb nyomást, hogy elfogadja az új szankciókat mind a Szíria és Irán. Oroszország alapvetően nem ért egyet azzal, hogy mivel a problémák megoldását kell vonni, nem pedig elszigetelni az országot, amelynek kérdései. Többek között az Egyesült Államok egyoldalú szankciók Szíria és Irán egyre inkább a karakter kívüli közvetlen érdekeit érintő orosz vállalkozások, különösen a bankok. Azt elég világosan mesélt elfogadhatatlanságára egy ilyen megközelítés, meghallgatásra. Mi lesz az eredménye – nem tudom.
  Azt is megvitatták a helyzetet a Közel-Keleten. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hívek megállapodások végrehajtására 2010-ben elérhető a felülvizsgálati konferencián szóló szerződés a nem nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról, nevezetesen, hogy az ez év végéig kell konferenciára hívja, és kezdődik az érdemi vita létrehozásáról szóló közel-keleti zóna mentes a tömegpusztító fegyverek megsemmisítés.
  Mi vagyunk a résztvevői az USA-ban a hatoldalú tárgyalásokat a Koreai-félszigeten, és kérte, hogy aktívan létre azok újrafelvételének feltételeiről. Fontos, hogy az összes résztvevő elkerülve hirtelen mozdulatot, nem váltanak ki egymást, nem fenyeget, és felelősséget biztosító stabilitás és biztonság Északkelet-Ázsiában és a cél elérése érdekében mi meg együtt. És ez a cél a nukleáris leszerelés a Koreai-félsziget.
  Újabb találkozóra kerül sor az Egyesült Államokban, New York, “a tőke”, az ENSZ Közgyűlése, amely egy rendkívüli ülést a Tanács külügyminisztereinek a szíriai kérdés. Ezért a mai tárgyalásokat amerikai külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Oroszország támogassa az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az elfogadott kommüniké június 30-án Genfben az öt állandó tagjai a Biztonsági Tanácsnak, az ENSZ főtitkárának, képviselői az Arab Liga, Törökország és más országokban.
  Geneva közlemény – a konszenzus gyakorlati lépéseket kezdeni nemzeti párbeszéd Szíriában, ahol szírek önmagukban, külső beavatkozás nélkül kell megállapodni eljárás és paraméterei az átmeneti folyamat, beleértve a kialakulása egy átmeneti irányító testület.
  A rögzített genfi ​​közlemény erre a célra, és a szíriai kormány és az ellenzék már hívott, hogy jelöljön ki tárgyalók. Kormányt, hogy tegyen. Reméljük, hogy azok, akik több, mint Oroszország befolyása az ellenzék kell alkalmaznia, hogy a felszólalás meghatározott tárgyalók. Ez egy igazi, konstruktív alternatívát, hogy folytassák a háborút, amíg győzelmet, hogy hozzon létre egy ilyen konfrontatív struktúra “emigráns kormány”, ami lesz felszólalás nem csak a hatóságok, hanem a belső ellenzék. Általánosságban azt hangsúlyozta, hogy támogatjuk a kezdeményezést vnutrisiriyskoy legnagyobb ellenzéki csoport – a nemzeti koordinációs bizottság -, hogy tartsa egyenesen Szíria, Damaszkusz konferencián minden ellenzéki erőket, hogy dolgozzanak ki közös tárgyalási álláspont és az azt követő párbeszéd támogatását a kormánnyal.

  Azt megerősítette elkötelezettségünket dolgozni tagjaként az “5 plusz 2” találni a Dnyeszteren túli település, és kifejezte azon szándékát, hogy nem hagynak erőkifejtés társelnökei az EBESZ Minszki Csoportjának a tárgyalások újrakezdését a hegyi-karabahi konfliktus.

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/047B486F7FE2020F44257A730033198B

   
 • Mázsa Péter 12:59 on 2012.09.07 Permalink |
  Tags: , , Háború, , ,   

  Analyzing the Impact of Preventive Strikes Against Iran’s Nuclear Facilities 

  http://csis.org/files/publication/120906_Iran_US_Preventive_Strikes.pdf

   
 • Mázsa Péter 12:28 on 2012.09.06 Permalink |
  Tags: , Háború, ,   

  Itthon a TEK erősen terrorelhárít, Azerbajdzsánban meg holnapra várják a NATO-főtitkárt 

  Sikerült egy különlegesen buta közlemény kirakni a Miniszterelnökségség honlapjára, amelyből semmi más nem derül ki, mint hogy a terrorelhárítók terrolerhárítanak.

  A Terrorelhárítási Központ többek között azzal a céllal jött létre, hogy megvédje Magyarország polgárait egy esetleges terrortámadástól, megelőzze és megakadályozza annak bekövetkezését. Az azerbajdzsáni nagykövetséget ért fenyegetéssel kapcsolatban minden információt értékelünk és elemzünk, szoros együttműködésben a társszervekkel és partner szolgálatokkal. A Terrorelhárítási Központ mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország polgárai és a diplomáciai testületek tagjai továbbra is a lehető legnagyobb biztonságban éljék mindennapjaikat.

  http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-tek-minden-informaciot-elemzett-az-azerbajdzsani-nagykovetseget-ert-fenyegetessel-kapcsolatban

  Amexrap-vélemény: tartsák a jó irányt. Sokkal jobb, ha az intelligens terrorelhárítók terrorelhárítanak, nem pedig a külső kommunikációval foglalkoznak.

  Más. A Nato-főtitkár a mai Örmény konyakok http://amexrap.org/fal/nato-chief-visiting-armenia-tensions után holnap átruccan tutovkázni egyet:

  NATO Secretary General, Mr. Anders Fogh Rasmussen, will visit Azerbaijan on Friday, 7 September 2012, as part of regional trip to the South Caucasus region. During his visit, Mr. Rasmussen will meet with the President of Azerbaijan, Mr. Ilham Aliyev.

  http://www.nato.int/cps/en/SID-D9DAD531-47BDCC9F/natolive/news_89734.htm

   
 • Mázsa Péter 07:12 on 2012.09.06 Permalink |
  Tags: , , Háború, ,   

  Vagy a magyarok a hazugok, vagy az örmények: “Hungarian side gave unequivocal assurances that such a step is excluded” 

  The Foreign Minister Edward Nalbandian’s Speech at the Extraordinary Session of the National Assembly of Armenia

  05.09.2012

  Honorable President of the National Assembly,

  Distinguished Members of Parliament,

  I would like to address the following points of this issue:

  1. Immediately after the crime committed by Ramil Safarov in 2004, during the trial process, after the sentence, during these years Azerbaijan was making intensive efforts to release and to transfer the criminal.

  Regularly getting information about those attempts of Azerbaijan, Armenia continuously drew the attention of Hungarian leadership on all Presidential, Parliament Speaker, Prime Ministerial, Foreign Ministerial, ambassadorial levels to the inadmissibility of transferring the murderer, and many times the Hungarian side gave unequivocal assurances that such a step is excluded. Similar assurances were provided in answer to our inquiries during the second half of August, including on August 22, 23, 24 in the Hungarian Ministries of Foreign and Justice Ministries, as well as in the Parliament. To reaffirm those assurances we submitted a written inquiry to the authorities of Hungary. Due to the delay of the answer to that inquiry, at the initiation of the Armenian side meetings were held in the Ministry of Foreign Affairs and Parliament of Hungary on August 28, during which yet again it was reassured that there was no such thing. Further developments are well-known.

  2. Since the first days of the crime the Hungarian authorities were well-aware that Azerbaijan was heroizing that crime and glorifying the criminal, even to the extent of presenting the murderer as an example for the Azeri youth. Naturally during those years the Hungarian authorities were not giving in to the false promises of Azerbaijan that the murderer would continue to bear his penalty after his transfer. The current Hungarian Government, issuing a fabricated Azeri letter it received, pretends that it believed in the false assurances of Azerbaijan.

  It is not accidental that the Hungarian Government is not able to give a precise explanation why they so drastically changed their position and why suddenly they so gullibly accepted the lies of Azerbaijan.

  3. The current Hungarian Government is also not able to present any convincing argument why it acted secretly, as is claiming Baku. And as the meeting held with the OSCE Minsk Group Co-Chairs on September 2 shows the co-chairing countries were not aware about that deal either. The condemnation statements by the Co-Chair countries are another proof of that.

  4. By that deal the Hungarian Government made a big blow not only to its international image, but also to the Armenian-Hungarian interstate relations, which resulted in the suspension of the Armenian-Hungarian diplomatic relations. The reaction, statements and protests of thousands of Hungarians, religious leaders, NGOs and political structures are the proof of the fact that the Hungarian society is not sharing and is strongly condemning this inadmissible step of the government, shows its support to the Armenian people. Surely the Armenian and Hungarian people who have centuries-old traditions of friendship would be able to overcome that test imposed by the present Hungarian Government.

  5. Those demonstrative and vulgar steps of the Azeri Government to release and glorify the murderer have shocked the international community, but not less shocking are the latest reactions from Azerbaijan. In fact Azerbaijan expresses its cynical contempt towards the international law and in general towards the international community. The several assessments about this deal given by various international structures, countries are well-known. I would like to quote from the statement by Jean-Claude Mignon, President of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) where specifically extreme disappointment is expressed that in this affair a Council of Europe legal instrument was abusively used.

  The international community’s unanimous negative assessment to that infamy with an addressee witnesses that such phenomena can not be tolerated.

  6. The Azeri-Hungarian deal has seriously undermined the process of the settlement of the Nagorno-Karabakh issue, as well as the efforts aimed at the strengthening of regional stability and security. It is another attempt by Azerbaijan to fail the peaceful settlement of the Nagorno-Karabakh issue and the efforts of the international community, the OSCE Minsk Group Co-Chairs undertaken to that end. The international community should not tolerate the continuation of Azerbaijan’s adventurous policy under the cover of negotiations. Armenia, together with international organizations and partner countries, has exerted and will keep on exerting intensive efforts in that direction.

  7. Taking into account all this, we should build our further decisive steps, continue our balanced and constructive policy perceptible by the international community and together with our partners increase our efforts directed to the peaceful settlement of the Nagorno-Karabakh issue through the implementation of the right to self-determination of the people of Nagorno-Karabakh, to the strengthening of stability and security in the region.

  http://mfa.am/en/speeches/item/2012/09/05/sp_an/

   
 • Mázsa Péter 21:41 on 2012.09.05 Permalink |
  Tags: , Háború, , , ,   

  Nagyüzem: Ma Izrael Moszkvában, holnap a NATO Örményországban 

  A stratégiailag szembenálló felek http://amexrap.org/fal/bennfentes-anonim-orosz-szakerto ezerrel tárgyalnak:

  1625-05-09-2012
  Szeptember 5. különleges elnöki képviselője a Közel-Keleten és a külügyminiszter-helyettes az orosz M.L.Bogdanov

  fogadta nagykövete Izrael moszkvai D.Golender

  saját kérésére.
  A felek véleményt cseréltek a helyzetet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol a hangsúly a helyzet a közel-keleti békefolyamatot. Szintén megvizsgálta a lényeges kérdések további fokozatos fejlesztése az orosz-izraeli kapcsolatokat.

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/7B8FD8353D5983AC44257A70004F3A7D

  06 Sep. 2012
  NATO Secretary General to visit Georgia
  NATO Secretary General, Mr. Anders Fogh Rasmussen, will visit Georgia on Thursday, 6 September 2012, as part of a regional trip in the South Caucasus region.
  During his visit, Mr. Rasmussen will meet with the President of Georgia, Mr. Mikheil Saakashvili.
  He will also participate in the Annual Session of Georgian Ambassadors, hosted by the Georgian Foreign Minister, Mr. Grigol Vashadze.

  http://www.nato.int/cps/en/SID-48D949A2-B267FC40/natolive/news_89728.htm
  cf. http://amexrap.org/fal/nato-chief-visiting-armenia-tensions

   
 • Mázsa Péter 15:01 on 2012.09.05 Permalink |
  Tags: , , Háború, ,   

  NATO Chief Visiting Armenia Amid Tensions 

  NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen is expected to meet with Armenia’s leadership during a two-day visit to Yerevan that begins on September 5. […]

  It is not clear if the NATO chief will visit Azerbaijan, with NATO saying only that Rasmussen is opening a regional tour of the South Caucasus. […]

  http://www.rferl.org/content/azerbaijan-nato-rasmussen/24698408.html

  On Wednesday, 5 September, Mr. Rasmussen will meet with the President of Armenia, Mr. Serzh Sargsyan. On Thursday, 6 September, Mr. Rasmussen will meet with the Minister of Foreign Affairs, Mr. Edward Nalbandian and the Minister of Defence, Mr. Seyran Ohanyan.

  http://www.nato.int/cps/en/natolive/news_89717.htm?mode=pressrelease

   
 • Mázsa Péter 11:48 on 2012.09.04 Permalink |
  Tags: , , , , Háború, , , , , ,   

  Bennfentes anonim orosz szakértő: Azerbajdzsán-Nato-Izrael vs Örményország-Oroszország-Irán, avagy a III. világháború forgatókönyve 

  Nézzétek csak, mit találtam: egy nagyon informáltnak és orosznak tűnő elemző vadiúj cikkét az Orbán-féle háború kiinduló stratégiai pozícióiról. Azért közöljük le, mert

  • kedvenc miniszterelnökünk portréját új, rejtett vonásokkal gazdagítja, vö:

   Nem meglepő, hogy az MSZP józan jogi megfontolások helyett ebben az ügyben is az oroszok álláspontjára helyezkedett. […] – írja közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az azeri kiadatás kapcsán.

   http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=183905 , és

  • a sztori teljesen egybevág a http://amexrap.org/fal/erdekes-targyalasok cikk végén általunk is érdekesnek tartott helyi mozgásokkal.

  Vö. még: http://www.haaretz.com/weekend/magazine/ari-shavit-s-countdown-former-minister-ephraim-sneh-fears-another-hiroshima.premium-1.460280 (már csak fizetősen olvasható)
  http://www.stratfor.com/analysis/geography-iranian-power-robert-d-kaplan (de ezt vö. ezzel http://wikileaks.org/the-gifiles.html is)
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2012

  Egészségetekre:

  Caspian Shitstorm

  Wars never happen, when forces, alliances and intentions are known in advance. In those cases, the weaker party simply yields to the demands of the stronger. Every war is preceded by misunderstanding. That is, the different sides live in different perceived realities. The expectations on both sides are typically completely out of whack. I will going to try to shed some light on these expectations and if you think that they are ridiculous, that’s precisely what makes them dangerous. Also, I should state up front that because of that, these events are quite unlikely and the probability of a large-scale war is fairly low in normal terms, but uncomfortably high in terms of the potential damage it can cause.

  First statement that you can verify by talking to any Armenian you can find: the overwhelming majority of Armenians is crazy. Not just the government, not just the political class, not just the intelligentsia, not just the population of the country, but near-everybody for whom their Armenian heritage is part of identity, both inside and outside of Armenia, including the entire vast Armenian diaspora around the world. Of course, there is a large absolute number of perfectly sane Armenians, but they are a tiny minority with zero political clout. The rest is perfectly capable of enormous sacrifices for their nation, which they perceive to be existentially threatened. They are, on average, much crazier than Israelis even.

  Azerbaijanis are only slightly less crazy. While they do not feel existentially threatened, the refugees from Nagorno-Karabakh and Agdam county as well as the humiliated military establishment thirsts revenge. Politicians of all stripes have vowed to retake Karabakh in the very near future.

  Both Armenia and Azerbaijan spent around 3%-4% of GDP on Military, with a steep hike in the past two years in both countries. Azerbaijan’s GDP is approx. 6 times that of Armenia, meaning that their military budget is bigger than the entire government budget of Armenia.

  So, on paper, Azerbaijan would be ready to launch a military offensive in Nagorno-Karabakh any day, if Armenian armed forces were the only obstacle to overcome. However, there is potentially a bigger obstacle: Russia. Obviously, Armenia’s government want to secure Russian protecion, while Azerbaijan’s government wants the Russian military to stay out of the conflict. So far, both have tried to curry favors with the Kremlin, but things are changing.

  Why would Russia intervene on the side of Armenia? Because they want to keep Nagorno-Karabakh Armenian-occupied, for the same reasons why Transdnistria, Crimean naval bases, South Ossetia and Abkhazia exist: to keep these countries (Azerbaijan, Moldova, the Ukraine and Georgia, respectively) out of NATO. Here’s how it works: because of Article 5, NATO never grants membership to countries with territorial disputes and non-NATO foreign armed forces on their soil; Russian military thinking measures Russia’s security by the distance potential adversaries need to cover on their way to Moscow, as exchanging territory for time has been a time-honored (and mostly successful) strategy for beating back invaders. For numerous reasons (in which both parties share the blame) Russian military establishment considers NATO potential adversaries. Since the eastward expansion of NATO first into former Warsaw-pact countries and then into former Soviet republics, only very hard guarantees (preferably: Russian military bases) are considered reliable (and acceptable). These disputed territories and military bases are Russia’s effective veto on the respective states’ NATO membership. In case of Azerbaijan, Armenian forces substitute for Russians.

  In case of Azerbaijan, keeping it out of NATO is especially important for the Russian government, as its NATO membership could very realistically (in their nightmare scenarios) change the strategic balance around the Caspian Sea and even threaten Russia with disintegration. Here’s why. Right now, the Caspian Sea is the only sea with no U. S. naval presence. By contrast, Russia maintains by far the strongest naval force on that lake (and it is legally a lake, more on this later) and is essentially the arbiter of all disputes regarding seabed (oil & gas) and surface (fisheries, caviar) among littoral states. When separatists in Russia (in Chechnia or Dagestan) used the territory of neighboring countries (Georgia and Azerbaijan) for logistics and training, Russia’s government did not hesitate to apply pressure with the threat of military force and in case of Georgia (in 2003) even acted on it carrying out a number of bombing raids in Pankisi Gorge against Chechen separatists, violating Georgian airspace and bombing undisputed Georgian territory, after deeming the efforts of Georgia’s government (still headed by Eduard Shevarnadze at that time) insufficient. Azerbaijan has so far usually сomplied with Russian demands. When Georgia’s new government (headed by Mikheil Saakashvili) declared its intention to join NATO and then moved to reconquer South Ossetia and Abkhazia (in 2008), the Kremlin responded with a full-scale invasion, the near-total destruction of Georgia’s military infrastructure and the recognition of the two separatist states, maintaining a powerful military presence in both. Now, such measures won’t work against NATO members. All parties know that.

  Why are Russia’s rulers so nervous about foreign support of separatism in the Northern Caucassus? Losing access to large parts of the mineral and caviar wealth of the Caspian Sea is just one reason. If Dagestan (which already has a simmering separatist civil war going on) and Kalmykia (a national republic with a 3/4 ethnic Kalmyk population) secede, it would become entirely feasible to close the small gap over the Volga delta between Kalmykia and Kazakhstan called Astrakhan county which right now on paper has a 2/3 Russian majority, but which may change very quickly. If Russia ceases to be a littoral state to the Caspian Sea, it loses its veto in re-classifying it from a lake to a sea. Once it is a sea, maritime law requires that access to international waters is granted to all without interference. This is why Turkey cannot stop any ships, including military ones, to travel between the Black Sea and the Mediterranean. In practice that would mean that American naval vessels could sail up and down the Volga waterway (which thus becomes an international one much like the Bosphorus) between St. Petersburg and Astrakhan and Russia’s government cannot legally do anything about it. In Yaroslavl, they would be a mere 230km from Moscow and they are allowed to carry cruise missiles with nuclear warheads. As you can now understand, Russia’s rulers would go to pretty extreme lengths to resist every single step down that road. Sounds crazy? See the first paragraph.

  So how could Azerbaijan’s rulers realistically hope to keep Russia neutral in an armed conflict with Armenia? For instance, by giving them a military base in Azerbaijan’s territory. Namely, they rent them the Gabala Radar Station (a Soviet-era advanced beyond-horizon early warning station controlling the airspace over the entire Middle East). So, they could convincingly claim that they have a proper Russian military base and there’s no need to keep those Armenian occupiers. The lease runs out on December 24, 2012. A few years ago, it was considered a given that it will be prologued after a little bit of haggling over the price and other minor horse-trading.

  But things have suddenly changed last year. The rulers of Israel and the U. S. started preparations for an attack on Iran. For a number of reasons (more on this later), the Kremlin is against it and thus wants to make an attack on Iran as costly as possible. Ways to do that without getting involved in the conflict include providing Iran with effective air defense weapons and early warning in case of an attack. The latter even has the benefit of plausible deniability. The radar station in Gabala is perfectly suited for the purpose. In a surprise move, Azerbaijan’s government raised the annual rent from $7.5M USD to $300M USD and offered to lease it for only seven years. This position has not changed for months and is still the official position of the government of Azerbaijan in the ongoing negotiations. Time is running out and Russia’s military seems to be resigned to the fact that they will have to vacate Gabala before the end of the year; already half of the personnel has been removed, families have been resettled to Russia, etc. Whether or not the new radar station in Armavir is a suitable replacement is anybody’s guess. This development points to the possibility that Azerbaijan got very strong security guarantees from the United States government, because it pushes the Kremlin unambiguously to the Armenian side in the Nagorno-Karabakh conflict. Given the value of Azerbaijan’s support in the event of an attack on Iran, this does not strike me as entirely impossible. It is also worth noting that verbal guarantees and even strong military ties are obviously insufficient: the U. S. military stood idle as Russia’s military invaded Georgia, even though they had direct access through the Black Sea; ferrying back Georgian troops from Iraq to Tbilisi was all the help Georgia got from Uncle Sam. Azerbaijan is not accessible by U. S. Navy, all material aid must arrive through Turkey or Georgia.

  Armenia does not share a border with Russia and has no seaports either. Supplies from Russia (both for Russian troops stationed in Gyumri, Armenia and for Armenian recipients) must pass through third countries. Initially, it was done through Georgia, but since 2003 it has become increasingly difficult and by now effectively impossible. Azerbaijan and Turkey are out of question, which leaves the only possibility: Iran. Stuff gets shipped from Russian ports on the Caspian to Iranian ports; from there it is forwarded by land to Armenia. Thus, Armenia critically depends on Iran and its government is pretty desperate in keeping that relationship warm, even if it means breaching the embargo on pretty much anything and fouling up relationships with the U. S. and their allies. Here’s the latest episode:
  http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9106061134
  see also http://en.wikipedia.org/wiki/US%E2%80%93Armenian_relations#U.S._discontent_on_Armenian_arms_shipments_to_Iran

  For some, it may sound completely incredible that Armenia is on much better terms with Iran than with Georgia, but that’s the relationship between governments, not the people. If it still sounds crazy, see the first paragraph.

  Breaching the embargo on Iran is a huge business in which private and government organizations from all around the Caspian are deeply involved, albeit to varying extent. Remember, there is no U. S. naval presence. There are people in the U. S. embassies in all these countries whose main task is to collect all data that they can about oil shipments on the Caspian (which tanker arrived where, how much time did it spend loading or unloading cargo, etc.) and try to add up the numbers to figure out how many barrels of, say, Kazakhstani oil are actually relabeled Irani oil. Arrival and departure times of Russian container ships and tankers in the Caspian are strangely synchronized with the overflight times of American reconnaissance satellites (they always miss them). All Caspian ports are hiring personnel to deal with increased turnover. Iranian foreign trade is rapidly shifting from the Persian Gulf to the Caspian Sea. It has to.

  At the same time, the relationship between the governments in Baku and Tehran have been deteriorating. Again, this has probably something to do with Azerbaijan’s role in applying U. S. military pressure on Iran and security guarantees to Azerbaijan by U. S. government. I have very little information on the background but the fact remains that Azerbaijan’s government is rapidly extending defense cooperation with the governments of Israel and the U.S. and severing cooperation with Iran’s government and military.

  Armenia’s government is doing everything they can to raise the stakes to deter an invasion of Karabakh: it provides training, logistics and equipment to Kurdish separatists in Turkey, assists in breaching the embargo against Iran. As a side effect, they have essentially painted themselves into a corner. By now, Armenian diplomacy has lost all room for maneuver, they have firmly hitched their cause to anti-western alliances and — the large and somewhat influential Armenian diaspora notwithstanding — from a Western perspective, Armenia is ready for the Serbia-treatment, at the same time when Azerbaijan’s diplomacy has more-or-less successfully maneuvered itself into being indispensable for the West for a number of strategic energy and military projects as well as the only friendly littoral state on the Caspian that is mostly free of Russian influence.

  Thus, the thinly veiled threats about the imminent reconquest of Karabakh by Azeri officials should be taken seriously. They may well judge that Armenia’s position is weak, the Russian Federation won’t risk confrontation with the West. They have also signaled in no ambiguous terms, that they are absolutely not interested in reconciliation with Armenia until Karabakh is under Azerbaijani control.

  If the American or Israeli strikes against Iran materialize, an Azeri invasion of Nagorno-Karabakh is very likely in my opinion; there is no way the Russian Federation will be able to provide any substantial military aid to Armenian forces short of directly attacking Azerbaijan from the north. Given how high the stakes are for the Kremlin, they might do just that in which case god help us all.

  That is how I see it.

  http://forums.airbase.ru/2012/09/t86082–azerbajdzhan-vs-karabakh-armeniya-na-zadnem-plane.9257.html#p2915213
  [Ha a fenti link nem működik: http://forums.airbase.ru/2012/09/t86082–azerbajdzhan-vs-karabakh-armeniya-na-zadnem-plane.7186.html#p2915213 ]

   
 • Mázsa Péter 22:50 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: , , , , Háború, , ,   

  Az amerikaiak, az oroszok és a franciák közösen próbálnak takarítani a magyarok után 

  1609-03-09-2012
  The Co-Chairs of the OSCE Minsk Group (
  Ambassadors Robert Bradtke of the United States of America,

  Igor Popov of the Russian Federation,

  and Jacques Faure of France

  ) and the Personal Representative of the OSCE Chairperson-in-office,
  Ambassador Andrzej Kasprzyk,

  met on September 2 with the Foreign Minister of Armenia, Edward Nalbandian,

  and on September 3 with the Foreign Minister of Azerbaijan, Elmar Mammadyarov,

  to address recent events in the region [cf. http://amexrap.org/fal/erdekes-targyalasok ] and efforts to peacefully resolve the Nagorno-Karabakh conflict.
  The Co-Chairs discussed with the two Ministers the August 31 decision of the Government of Azerbaijan [

  ] to pardon Ramil Safarov, an Azerbaijani army officer

  who had been serving a life sentence in Hungary [

  ] for the brutal 2004 murder of an Armenian officer [Gurgen Margaryan]

  in Budapest. They expressed their deep concern and regret for the damage the pardon and any attempts to glorify the crime have done to the peace process and trust between the sides.
  The Co-Chairs reiterated to both Ministers that, as their Presidents

  stated in Los Cabos on June 19, there is no alternative to a peaceful settlement of the Nagorno-Karabakh conflict. They will continue to maintain contacts with the sides to reduce tensions and advance the peace process.

  http://www.mid.ru/bdomp/brp_4.nsf/0/C8CB9EB7D26CB30144257A6E005C5B14

  Cf. http://en.wikipedia.org/wiki/OSCE_Minsk_Group

   
 • Mázsa Péter 20:40 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: , , Háború, ,   

  Orbán-háború, Karabahi elnök: “Az azeri agresszió meg lesz torolva” 

  […] this incident reflects the loathsome moral and political atmosphere reigning in Azerbaijan, which is the continuation of fascist ideology and genocidal policy. It is a blatant violation of democratic principles and human rights and must be condemned by the civilized mankind.

  Bako Sahakyan slammed this monstrous deed as a hard blow to the negotiation process and the mediation mission of the OSCE Minsk Group co-chair countries. The President underlined that such actions of the adversary, his subversive aggressive behavior will be retaliated.

  Within this context, the President gave corresponding instructions to the defense and foreign ministries as well as to other interested structures. […]

  http://www.panarmenian.net/eng/news/121444/Azeri_aggression_will_be_retaliated_Karabakh_leader_says

   
 • Mázsa Péter 16:16 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: , , Háború, , ,   

  Orbán-háború: az oroszok hivatalosan is beléptek a sztoriba 

  FRISSÍTÉS, 2012.09.04.: “Bennfentes anonim orosz szakértő: Azerbajdzsán-Nato-Izrael vs Örményország-Oroszország-Irán, avagy a III. világháború forgatókönyve” http://amexrap.org/fal/bennfentes-anonim-orosz-szakerto

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
  Az orosz külügyminiszter első helyettese, Andrey Denisov találkozott Örményország Oroszországi nagykövetével, O.E.Esayanom-mal

  [Google Translate fordítás:]

  1603-03-09-2012
  September 3, első helyettes külügyminiszter, az Orosz Föderáció Andrey Denisov kapott rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az Örmény Köztársaság moszkvai O.E.Esayana kérésére.
  A találkozó során megvitatták a helyzetet által létrehozott fellépések az azerbajdzsáni és a magyar hatóságok ellen azerbajdzsáni katona Ramil Safarov, aggodalmát fejezte ki a lehetséges negatív hatását fejlesztés a stabilitás és a biztonság a régióban.

  Eredeti: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/549B80AC985BC46544257A6E0049CC5C

  [Google Translate fordítás:]

  Nyilatkozata az orosz Külügyminisztérium szóvivője A.K.Lukashevicha Magyarországot kiadatásáról azerbajdzsáni katona
  1599-03-09-2012

  Oroszországban, az EBESZ Minszki Csoportjának a hegyi-karabahi konfliktus rendezésére érkezett, mély aggodalommal jelentések kegyelmi Baku azeri katona Ramil Safarov, magyar bíróság életfogytiglani börtönbüntetést szab ki a jutalék Magyarországon a 2004-es meggyilkolása egy örmény tiszt kegyetlenség és is megelőzte a határozatát a magyar hatóságok kiadják őt Azerbajdzsánnal.
  Hiszünk abban, hogy ezeket az intézkedéseket az Azerbajdzsán, valamint a magyar hatóságokat, hogy ellentétes az erőfeszítéseket nemzetközi szinten elfogadott, különösen az EBESZ Minszki Csoportjának, valamint csökkentsék a feszültséget a térségben.
  Azt is elvárják, hogy megfelelő értékelését lesz a helyzet a közeljövőben adott a társelnökök az EBESZ Minszki Csoportjának.

  Eredeti: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/D965B67452FB30E444257A6E00400A24

   
 • Mázsa Péter 15:31 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: , Háború, ,   

  При любых обстоятельствах и при любом дальнейшем сценарии развития ситуации аморальная акция Венгрии существенно подорвала представления граждан Армении о том, что в рамках ЕС больше демократии, свободы и справедливости, чем в какой-то иной интеграционной структуре современного мира. Там где спасают фашистских преступников, справедливости не было, нет и не будет. А молчание ЕС и НАТО слишком красноречиво указывает, кто же в итоге, помимо Венгрии, покрывает преступление. Вместе с тем при умелой и активной, превентивно-наступательной информационно- пропагандистской политике со стороны властей Армении, сделка Азербайджана и Венгрии вполне может быть плавно трансформирована в мощный козырь армянских сторон на переговорах по урегулированию карабахской проблемы. Причём Будапешт и Баку фактически своими руками открыли и расчистили путь для того, чтобы самостоятельно активизировалась бы и дипломатия Нагорно-Карабахской Республики. Надо только не упустить время и удобный момент, действовать решительно и по нарастающей.

  Сергей Шакарянц, эксперт по региональным проблемам (Ереван)
   
 • Mázsa Péter 14:26 on 2012.09.01 Permalink |
  Tags: , , Háború,   

  News.az, Sat 01 September 2012: “Armenians violate ceasefire” 

  Armenian armed forces have again fired at the positions of the National Army of Azerbaijan.
  According to the news service for the Defence Ministry of Azerbaijan, Armenian armed forces fired from positions near Shuraabad, Marzili and Javakhirli villages of the occupied part of the Aghdam region of Azerbaijan, Kuropatkino village of Khojavand and Tapqaraqoyunlu village of Goranboy on 31 August and on the night of 1 September.

  The enemy was silenced by reprisal fire.

  http://www.news.az/articles/karabakh/67401

  Cf. Azerbaijan continues violating ceasefire http://news.am/eng/news/119249.html
  Azerbaijan continues to violate the cease-fire regime intensively http://armenpress.am/eng/news/691910/azerbaijan-continues-to-violate-the-cease-fire-regime-intensively.html

   
 • Mázsa Péter 23:19 on 2012.06.14 Permalink |
  Tags: , , Háború, , , , , , , ,   

  A Nagy Trianon Vita, avagy miben van igazuk a hőbörgőknek, és miben nincs? 

  Na nem olyan nagyon nagy, csak a normál Facebookos vitákhoz képest alaposabb és testesebb. A szövegen nem változtattam, csak a rajtam kívüli vitatkozókat cseréltem ki visszavonhatatlanul V-W-X-Y-Z betűkre.

  Úgy kezdődött, hogy V. megosztotta Gomperz Tamás: Túlélni Trianont http://hvg.hu/velemeny/20120612_tulelni_trianont c. cikkét

  V: Ez a jó Trianonról

  W: Az átlagnál kétségtelenül jobb, de a jótól nagyon messze van.
  kedd, 22:23 · Tetszik

  X: na jó, te voltál a 20. ismerősöm, aki ma megosztotta, akkor most el is olvasom…
  kedd, 22:26 · Tetszik · 1

  Mázsa Péter: Az átlagot csak sejtem, de ez rossz (meglep, h Matyas Eörsi és Gyorgy Gereby Jr is beugrik neki). Ezzel a sztorival

  http://lazarus.elte.hu/hun/maps/ke2500.gif vajon mit kezd a szerző??

  Persze nyilván legjobb egy térképből [amire hivatkozott a vitát kiváltó HVG-cikk szerzője:

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Ethnographic_map_of_hungary_1910_by_teleki_carte_rouge.jpg
  általánosítani:)
  kedd, 23:21 · Tetszik ·

  V: Műfajt adottnak véve jó. Nem monográfia, publicisztika. Péter, szerinted mi következik ebből a térképből, ami ellentétes a szöveggel?
  kedd, 23:30 · Tetszik

  Mázsa Péter: Az, hogy ha Magyarország alapításakor (tehát Trianonban) az országot a jelenlegihez képest É-D-K-NY irányban 300-300 km-rel meghosszabbították volna, akkor most kb minden mástól függetlenül egy nagy vörös kereszt terpeszkedne a térkép közepén. De lehetne halálfej is vagy űrrakéta.
  kedd, 23:42 · Tetszik

  V: De a cikk nem állította, hogy a politikai határok egyáltalán nem hatnak a nemzetiségi eloszlásra, csak azt, hogy egy olyan birodalmat Európában, ahol az államnemzet kisebbségben van, huzamosan fenntartani olyan politikai-katonai intézményrendszerrel lehet, ami Mo-nak tuti nem volt. Ezt az, hogy párszázezer partiumi meg szlovákiai magyart egy sokkal nagyobb többségben levő román, (cseh-)szlovák államnemzet hatvan év alatt asszimilált/elkergetett, szerintem nem cáfolja.
  kedd, 23:48 · Tetszik

  Mázsa Péter: Az tényleg nem cáfolja, viszont ezt nem is állítottam. Amit én állítok, kb: az államközi rend (amit a ius gentiumból való eredete miatt ‘nemzetközi’-nek neveznek, működése lényegétől eltérően) az, ami önfenntartó, a nemzetiség meg függő változó (nekem ezt mutatja a 2. térkép). Természetesen bármely dialektushoz lehet hadsereget rendelni, és ez elérheti az államközi rend módosítását. De a “lehetne másképp” nem eleve hülyeség, mint stratégiai megközelítés: ex post nyilván sokkal kevésbé, de ex ante semmiképp. Bár ez engem nem igazán érdekel Magyarország szintjén, de szerintem ez az, amiről szegény kesergők keseregnek.
  Tegnap, 0:17 · Tetszik

  V: Értem. Nyilván mind a kettő hat a másikra (vagy azt mondod, a XIX és XX századi térképátrajzolások teljesen függetlenek voltak a nemzetiségi eloszlásoktól???), de a megfigyelések (Monarchia, Oroszország, Csehszlovákia, Jugoszlávia) alapján a pre-trianoni magyarország integer fennmaradása inkább elméleti lehetőségnek tűnik. Amit te írsz, az szerintem nem Trianonból levont lecke…
  Tegnap, 0:25 · Tetszik

  Mázsa Péter: Trianon nem térképátrajzolás, hanem térképmegrajzolás volt: a nemzetállamiság Trianonnal ért ide. Addig sokminden volt, de magyar állam nem.

  Monarchia, Oroszo, Csehszl és Jugó: egyis sem jó példa. Monarchia még nem tartozik az államközi rendbe, a többi meg szétesett (amely belefér az államközi rendbe), nem egy szomszédos, Trianon által kijelölt országhoz csatlakozott (amely megsértette volna az államközi rendet). Milyen jól muzsikált Románia, Szlovákia meg Szerbia-Vajdaság (a 2. térkép alapján értékelve), ahol az alternatíva mind a Magyarországhoz való csatlakozás lett volna.

  Szóval ha Trianonban Magyaro-ot nagyobbra rajzolták volna, akkor akár egész Szlovákia, Románia nagy része, Burgenland és Vajdaság tetszőleges mértékben az új Magyarországhoz kerülhetett volna: a nemzetközi rendben nem lett volna más kifutása a dolognak, mint egy jól elmagyarosodott Közép-Eu. Horvátország leszakadhatott volna, vagy ha felosztják Magyarország és Szerbia között, akkor az sem, és az alternatív valóság önbizalomhiányos Viktora jó sok melldöngető magyar fölött uralkodhatott volna.

  Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a környező állampolgárok “valójában” egyenesági magyarok lennének: mint az eddigi legnagyobb (de nem repr[ezentatív]) becslés mutatja, a jelenlegi Magyarországi lakosok több mint 95%-a sem magyar eredetű, sem apai, sem anyai ágon
  http://amexrap.org/fal/a-magyarorszagi-lakosok-nemigen-magyarok . Úgyhogy a szegény … félnótás Trianonozó nagymagyarok rossz vágányon haladnak + semmiképp sem konstruktív, amit csinálnak.

  De lenne tanulság, amit érdemes lenne levonni Trianonból.

  És a cikk, amiről beszélünk, rossz volt.
  Tegnap, 1:15 · Tetszik ·

  V: Ha jól értem, ez az egész azon fordul meg, hogy szerinted 1918-ban ? megfordult a világ rendje: a monarchia még nem tartozott az államközi rendbe, jugoszlávia meg már igen. Miért is? Mert ex post a monarchia nem pontosan belső közig. határai mentén bomlott (bár: is), jugoszlávia meg nagyjából igen (bár: számos kisebb háború, függő kérdés árán)?
  Tegnap, 2:19 · Tetszik

  Mázsa Péter: Általában nem Trianonban, csak lokálisan:) Az államközi rend globális eredeteként talán Francisco de Vitoria jelölhető meg a ius inter gentes fogalmának megalkotásával:

  “Vitoria kifejtette, hogy a ius gentium (népek joga) fogalmát, amelyen a római jogi szövegek a minden nép számára közös jogszabályokat értettek, ius inter gentesként, azaz olyan jogi normák rendszereként is fel lehet fogni, amelyek az egyes népek közötti kapcsolatokat szabályozzák.” [ http://osiriskiado.hu/hu/konyv.html?k=352 126.o.]

  Vitoria a ius gentium fogalmát ius inter gentes-ként értelmezte, intellektuálisan előkészítve az utat az 1555.09.25-i, a cuius regio eius religio típusú megközelítést alkalmazó Augsburgi békének.

  A ius inter gentes fogalom viszonyát a ius gentium fogalmához képest Francisco Suárez fejlesztette tovább:
  “Francisco Suárez (1548-1617) […] distinguished between two parts of jus gentium, namely, jus quos singulares gentes vel regna intra se observant (the internal law common to different nations) and jus quod omnes populi vel gentes inter se servare debent (the international law properly so called). […] The term jus inter gentes was generally accepted by international practice and adopted in most languages. […] Richard Zouche was the first writer to use the term ius inter gentes in the title of his treatise […] appeared in London in 1650. [ http://books.google.hu/books?id=_Di8lQrMdFoC : 19-20]

  Suárez tehát a ius gentium eredeti fogalmát azonosította a ius intra gentes fogalmával, és Vitoria ius inter gentes fogalmát ettől függetlenítette.

  Műveiken és Alberico Gentili művén keresztül Hugo Grotius tekinthető az 1648.10.24-i Westfáliai béke, és ezzel a partíción alapuló politikai rend szellemi előzményének, vö. a Stein könyv 125-132.p..

  A ius inter gentes elvén működő “nemzetközi” rendszer aztán szépen terjedt a világban, részben implicit módon, részben pedig explicit szabályok mentén ( http://en.wikipedia.org/wiki/Northwest_Ordinance ), Trianonon keresztül, egészen 1960.12.14-ig, amikoris a rend a gyarmatok függetlenségének deklarálásával szimbolikusan globálissá vált. (Ez utóbbi fejleményt sztem nem csak a rend belső logikájának ereje, hanem a white man’s burden szemlélet kudarca is eredményezte: vélhetően jobban megérte saját országok kialakíttatása által elkeríteni és lokálisan kezelni a gyarmatok lakóit, mint egységes birodalmi polgári státuszba rakni őket).

  Szóval errefelé szerintem Trianontól számíthatjuk az új rend kialakítását és a megszilárdítására tett erőfeszítések (vö.: https://zotero.org/mazsa/items/WWTFBTZM ) ezerrel való beindítását: ettől speciális errefelé Trianon.
  Tegnap, 8:12 · Tetszik ·

  W: Nincs olyan, hogy államalkotó nemzet. Meg olyan sincs, hogy egy nemzet “akar” valamit, meg “tanul” valamiből, meg ilyesmi. Nincs olyan tudatos lény, hogy nemzet. A nemzetet mindig valamilyen politikai ambíció hozza létre, méghozzá nagyon-nagyon gyorsan (extrém esetekben hónapok alatt). Releváns kísérlet:
  http://www.simplypsychology.org/robbers-cave.html

  Ezt kell megtanítani gyerekkorban, hogy vegye észre és kezelje helyén a gyerek, ha ilyesmi történik körülötte. Persze az állami iskolától, amelyiknek az a célja, hogy hadrafogható adófizető alattvalókat neveljen a gyerekekből ezt nehéz elvárni.
  Tegnap, 8:18 · Tetszik · 2

  Y: mintha arrol nem beszelne a cikk, h nem csak a tortenelmi Magyarorszag nem volt fenntarthato, hanem az egesz monarchia egy outdated overstretched dolog volt, nem? szoval sztem azzal megis csak egyet kell erteni, h ha nem is pont igy, de a bukas/szeteses elkerulhetetlen volt.

  Péter, ha mashogy alakul, akkor az alternativa nem ” egy jól elmagyarosodott Közép-Eu” hanem egy jól elnemetesedett Közép-Eu lehetett volna, nem?
  Tegnap, 8:55 · Tetszik

  W: Y, nyilván értelmetlen dolog arról beszélni, hogy mi volt szükségszerű és mi volt elkerülhető a múltban, hiszen megváltoztatni a múltat úgysem lehet. A monarchia azonban sok szempontból egy igen előremutató valami volt, amit a mai napig nem sikerült utolérnie a romjain vegetáló utódállamoknak (Ausztriát is beleértve). Érdekes, hogy párezer év távlatából mindenkinek nyilvánvaló, hogy a birodalom és a civilizáció szinonímák, de az, hogy szinte minden, amit a kultúránkból büszkén mutogatunk külföldi barátainknak (beleértve a nemzeti magaskultúrát — annak nacionalista megnyilatkozásaival együtt — és a népművészet jelentős részét) mind-mind a monarchia idején lett világszínvonalú sokaknak nem esik le. Bécsben, Budapesten és Lembergben is többnyire látványosan primitívebb és kultúrálatlanabb majdnem minden, ami a monarchia után épült. Pont ugyanolyan, mint az Aquincumi ásatásokból előkerülő római és középkori edények, ékszerek és épületmaradványok. 1914-től óriási civilizációs visszaesés történt a régióban. És tekintve, hogy mennyien mennyi pénzt és erőfeszítést áldoznak ma annak érdekében, hogy megtanuljanak németül, egyértelmű, hogy azzal is sokat veszítettünk, hogy a közös német nyelvet már nem beszéljük anyanyelvi szinten (gyakran már semennyire sem), mint déd- és ükszüleink.
  Tegnap, 9:19 · Tetszik

  Y: oh egy pillanat, szerintem a kiegyezes utan idoszak igen szuper volt nekunk, csak azt mondom, h *sajnos* addigra az egesz nem volt fenntarthato. ferencjoskas habsburgostul, soknemzetisegu birodalmastul stb.
  Tegnap, 9:21 · Tetszik

  W: Ott, úgy és akkor nyilván nem. De az, hogy az egykori birodalom területén újra ne legyenek államhatárok elég jól halad. Persze az igazi civilizációs ugráshoz az kell, hogy az Atlanti és a Csendes óceánok között ne csak Észak-Amerikában, hanem Eurázsiában is akadálytalanul lehessen közlekedni és kereskedni. A technikai és gazdasági feltételek már adottak, csak a fejekben kéne rendet rakni hozzá.
  Tegnap, 9:40 · Tetszik

  Mázsa Péter: ‎Y: osztástól függően, akár. De ha nagymagyaro is túl nagy volt a nagyhatalmaknak, mekkora para lett volna nagynémeto.

  Más: W: kedvenc példám a http://amexrap.org/fal/skanzen-mint-a-magyar-nemzeti-provincialitas-merteke (ami alapján született egy cikk a MúzeumCaféban [és még csak nem is én írtam:], majd kirakom az amexrapra is, teljesen büszke vagyok rá:)
  Tegnap, 9:42 · Tetszik · 2 ·

  W: Basszus! Elképesztő…
  Tegnap, 9:48 · Tetszik

  Z: ‎V, szerintem a cikk nagyon nem jó. A vita annál inkább. 🙂
  Tegnap, 9:52 · Tetszik

  Y: ‎Péter, ez mar messzire visz az eredeti tematol, de: nem az a lenyeg, h az valhatott vna nagyhatalomma? amugy emlekeztem, h lattam errol egy erdekeset valamikor, uh kikerestem:

  http://www.youtube.com/watch?v=C9yNEvV6lI4
  Tegnap, 10:07 · Tetszik · 1

  Mázsa Péter Milyen jólfésült és kirakatba való pasi ez a Ferguson:) Mindig idősebbnek képzeltem.

  Tetszik a megközelítése, h nagy fejleményeket kis személyes okok is kiválthatnak.

  És egyébként is elég meggyőző. Ha nem avatkoznak be a britek, ahogy mondod, valószínűleg válhatott volna nagyhatalommá (15:30-tól), és a dolgok nagyobb rendszerében, lehet, h azok, akik éltek volna helyettünk, jobban jártak volna Hitler, a 2. vh és a továbbiak nélkül – de azért nem sajnálom, h végül mi születtünk meg:)

  Egyébként ez általában is igaz: a XX. szdi folymatos mészárlás meg Trianon is szükséges ahhoz, hogy éppen a jelenlegi példány szélsőjobbosok születhessenek meg, akik tiltakoznak:)

  Tetszik a “what if”-ről alkotott szemlélete is, ami az I. vh-ra (de Trianonra vonatkoztatva is) annyit jelent: nem keseregni kell rajta, hanem megnézni, mi is történt, miért, milyen tanulságai vannak (25:25-től végig, pl. nyilván Hitler volt a fő probléma: de ő volt eredendő probléma is? 26:20-tól), és e felismeréseink hogyan segíthetik, hogy hasonló esetekben elkerüljük a csapdákat (mint pl. a jelenlegit: http://amexrap.org/fal/mitol-ment-tropara-az-orszag-az-elmult-2-evtizedben ), [és felismerjük] a csapdák okait és a lehetőségeket.

  Persze a XX. szd kívánatos globális és megközelítéséről jó lenne egy valóban hozzáértőt meghallgatni, mint Krisztián Ungváry.
  Tegnap, 11:20 · Tetszik · 1 ·

  Nektek mi a véleményetek?

  [Kapcsolódó cikkek:

  90th Anniversary of the Treaty of Trianon: the default international perspective http://amexrap.org/fal/trianon-the-default-international-perspective

  Trianon, mint a ma 90 éves magyar állam előfeltétele + a 2s állampolgárság http://amexrap.org/fal/trianon-mint-a-ma-90-eves-magyar-allam-elofeltetele-a-2s-allampolgarsag ]

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player