Tagged: Katasztrófa Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 13:06 on 2013.03.17 Permalink |
  Tags: , Katasztrófa, ,   

  Jószolgálat.hu, avagy mit hogyan akadályozzunk meg? 

  Pintér ma jelentést ír Orbánnak. A sikerek részletezése mellett, a katasztrófahelyzeteknek a még eddiginél is sikeresebb jövőbeni kezelése érdekében – vétek lenne kihagyni az alkalmat! – nyilván javaslatai lesznek a kormánynak.

  A kormány Pintér javaslata alapján a héten be fogja jelenteni, hogy mondjuk 2,4 milliárd forintot szán a költségvetés tartalékából arra, hogy a Közgép egy olyan szuper online rendszert húzzon fel, amely sms-en, emailen, twitteren, facebookon, stb. gyűjt be és oszt szét krízisinformációt (tehát ha mondjuk elakadsz Székesfehérvár körül, hely- és támaspecifikus specifikus infót adhatsz és kaphatsz automatikusan, pl. email-en vagy smsben).

  Erre szükség van, nem? Megéri a 2400 gurigát, ugye? A kormány is így fogja gondolni.

  Akkor mi a probléma?

  A probléma az, hogy a fent részletezett rendszert mellékesen néhány barátom hétvégén már felhúzta a http://joszolgalat.hu címen (a http://ushahidi.com nyílt forráskódjára támaszkodva, videó lent).

  Mellékesen, mondom, mert közben jutott idejük arra is, hogy kimenjenek vadnyugatra havat lapátolni.

  A jelenlegi válságban a Jószolgálat ugyan gyakorlatilag már nem játszott szerepet, de a következőre globális színvonalú, állammentes megoldást bocsát rendelkezésünkre.

  Különösen, ha a már rendelkezésre álló 1000+ önkéntessel ( https://facebook.com/groups/joszolgalat ) is kiegészítjük a csapatot.

  Azt már tudjuk, hogyan akadályozzuk meg a hétvégén tapasztalt állami impotencia következményeinek tovaterjedését az ugyancsak a hétvégén tapasztalt spontán önszerveződés még ügyesebb segítésével.

  A húszforintos kérdés a következő: hogyan akadályozzuk meg azt is, hogy Pintér és Orbán, a saját nagyszerű teljesítményüket visszhangzó fanfárok hangja mellett, a rendszerük apró kiegészítése címén, még ezt a 2,4 milliárdot is lenyúlja tőlünk?

   
  • admin 09:37 on 2013.03.18 Permalink | Log in to Reply

   Tamás Turcsán Szeva QP! Öröm itt látni téged!
   about an hour ago · Unlike · 1

   Zsuzsanna Tóth Szerintem azt, hogy erre költsenek sehogy nem lehet megakadályozni. Az hogy működni fog-e az megint más kérdés, valószínűleg ezeknek a folyamatoknak a természetéből kifolyólag a kb 3-4 hét múlva bekövetkező árvíz-belvíz helyzetben biztos nem. Hogy utána hogyan fog az is jó kérdés.
   Ellenben a Jószolgalat.hu biztosan. Valószínűleg olyan helyzet fog előállni, mint a krízisközpont és az Időkép esetén. Az nagy kérdés, hogy ez mennyire befolyásolja, egyáltalán kell-e ennek befolyásolnia a Jószolgalat.hu működését.
   about an hour ago · Edited · Like

   Gábor Nagymajtényi Szerintem hagyjuk a politikát. Nyilván nem mi fogunk nagy erőforrásokat mozgatni. Ellenben ami a legfontosabb, a mentális, emócionális, informális segítséget mi tudjuk a leghatékonyabban megadni – erről szól a közösségi média. Ebben nem tud semmilyen kormányzat versenyezni. Kicsit nyugatabbra ezt már felismerték, és a pozitív civil energiákkal szinergiákat alakítottak ki. Az elmúlt pár napban a civil emberek “szolgáltatásai” a joszolgalat.hu nélkül is megszerveződtek. A mi dolgunk hogy ezeket az információ folyamokat a lehető legjobban megszervezzük. Jobban, mint egy FB app, jobban mint egy Twitter stream, de azok integrációjával.
   about an hour ago · Like · 2

   Hajnal Zoltán a talicskát nem tudjuk megakadályozni. azért verhetjük az asztalt, hogy bármit csinálnak, az eredménye nyílt adatfolyam legyen, lehetőleg open-standard mentén… nem lesz könnyű ez se.
   aki ért hozzá, esetleg készülhet előre a “nemzetbiztonsági” kamu kiküszöbölésére, vagy ha nem kamu, akkor a megfelelő integrálására.
   41 minutes ago · Like · 1

   Zsuzsanna Tóth Egyetértek Gáborral. A lényeg az, hogy az emberek megkapják a segítséget, és láthatóan ez működött most is, és működni fog legközelebb is még hatékonyabban. Az, hogy a”politika” hogy áll ehhez persze kérdés, és más kérdés, hogy a tűzoltóság és a mentők, rendőrség, katasztrófa védelem, mennyire tud/ akar majd együttműködni. Ez pedig hamarosan ki fog derülni.
   32 minutes ago · Like

   Mázsa Péter Háát… nem tudom. Közgazdász vagyok, nem babapiskóta, és ilyen minőségemben nem zavar, hogy az adóim egy részét elllopják, HA egyébként összességében jobban járunk a projekttel. Itt viszon MINDEN egyes forint, amit erre a sztorira fognak fordítani, pénzkidobás, azaz színtiszta lopás lesz. Ez sehogy sem tetszik nekem.
   A few seconds ago · Like

   • admin 10:21 on 2013.03.18 Permalink | Log in to Reply

    Tamás Turcsán QP, nem politizálva kell rájönni mindenkinek, hogy csak rajtunk múlik minden.
    40 minutes ago · Like · 1

    Mázsa Péter a lopás / hűtlen kezelés köztörvényes, nem? nem hiszem, h politizálás lenne, vagy mégis?
    37 minutes ago · Like

    Mázsa Péter vagy úgy érted, h inkább ne zavarjon bennünket, mert többet nyerünk az önszerveződéssel, mint az így is úgy is ellopott adó összegével?
    34 minutes ago · Like

    Tamás Turcsán Az, hogy segítünk megszervezni egy ilyen rendszert, az önkéntes. Hatékony, Független és politika mentes, példamutató. Ezek nekem éppen jó motivációt adnak. Nem Politizálok!
    30 minutes ago · Like · 3

    Mázsa Péter OK, akkor a konszenzus: a joszolgalat.hu csinálja a dolgát, mint joszolgalat.hu nem bántja a (mindenkori) kormányt (arra ott vannak más fórumok) azon kívül, hogy megpróbálja elérni, hogy bármilyen rendszert is épít ki a kormány bármilyen áron, legalább nyílt szabványos olvasási és írási interfésszel rendelkezzen. Ez így rendben?
    4 minutes ago · Like · 3

    Gábor Nagymajtényi igen
    3 minutes ago · Like · 3

    Tamás Turcsán Igen, nem bánt senkit, csak segít, ha kell.
    3 minutes ago · Like · 2

    Hajnal Zoltán ezzel párhuzamosan megbízunk qp és hasonlók gazdasági és jogi érzékében és szaktudásában, hogy a megfelelő fórumokon az egyébként fontos forrás-allokációs diszkrepanciák ügyében teszik ami tehető, szintén nyílt és politikai részrehajlástól mentes módon mint eddig.
    s a haza fényre derül.
    A few seconds ago · Like · 1

 • Mázsa Péter 10:20 on 2013.03.17 Permalink |
  Tags: Katasztrófa   

  Tömegkarambol belülről: Lami Kriszta beszámolója 

  A gyerekek alszanak hátul, előttünk egyszercsak halvány fények, Tomi fékez és megáll. Nem csúsztunk bele az előttünk egyre növekvő masszába, hátrafordulok a gyerekekhez, és mantrázom mosolyogva, hogy semmi baj nincs, minden rendben. Közben hátulról, oldalról csattannak belénk az autók. […]

  http://nevesincspimpikalandjai.blog.hu/2013/03/16/hogy_nem_mentunk_mariborba_sielni
  (https://www.facebook.com/lami.kriszti)

   
 • Mázsa Péter 18:25 on 2013.03.15 Permalink |
  Tags: , Katasztrófa, , ,   

  3 hír 

  2006:

  Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az augusztus 20-i tömegszerencsétlenség okainak kivizsgálására – mondta a Fidesz frakcióvezetője vasárnap Budapesten.
  “Egy ellenzéki pártnak nincsen más lehetősége, mint parlamenti eszközökhöz nyúlni. (…) Mi a magunk részéről, Lázár Jánossal (…) vizsgálóbizottság felállítását indítványozzuk az augusztus 20-i tragédiával kapcsolatban” – fogalmazott Navracsics Tibor Lázár Jánossal, a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón. […]
  Lázár János elmondta: a parlamenti vizsgálóbizottság – amely paritásos testület lenne – vizsgálná azt is, hogy az ilyen rendezvények megszervezésére vonatkozó jogszabályok alapján kinek milyen felelőssége, kötelezettsége van; megfelelőek-e a vonatkozó jogszabályok. A parlamenti bizottság áttekintené azt is, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban folyó vizsgálat hogyan hozta az ismert eredményt.
  A Fidesz szakpolitikusa hozzátette: “mi nem politikai felelőst, hanem kormányzati felelőst keresünk a vizsgálat eredményeképpen”. Hozzátette: “ennek a vizsgáló bizottságnak egyetlen egy célja van, a (…) halálos tömegszerencsétlenség okainak felderítése, kormányzati felelős megtalálása. […]
  A politikus jelezte: a Fidesz kezdeményezte, hogy a miniszterelnök független szakértőket bízzon meg az ügy felderítésére.

  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=62387

  2012:

  A miniszterelnök szerint valódi sikerágazat a magyarországi katasztrófavédelem, amelynek új rendszerével elkerülhetőek lesznek a 2010-es iszapömléshez hasonló katasztrófák. Az állam mostantól nem moshatja kezét, ha a katasztrófavédelemben valami nem működik rendesen – fogalmazott Orbán Viktor hétfőn az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet megalakulása alkalmából tartott budapesti állománygyűlésen. […] Orbán Viktor a gyűlésen tartott beszédében azt mondta, hogy az új rendszer gyorsan és hatékonyan képes majd reagálni a katasztrófahelyzetekre […] A miniszterelnök a katasztrófavédelmi rendszer átalakítását, egységessé tételét azzal indokolta, hogy a korábbi években az állam erői szétforgácsolódtak, és a magánérdekek a köz érdekei fölé kerekedtek. Szavai szerint mindez súlyos következményekkel, gazdasági károkkal járt, és emberéleteket is követelt.

  http://hvg.hu/itthon/20120102_katasztrofavedelem_orban

  2013.03.15:

  Miközben a köz útjai szinte járhatatlanul havasak, a debreceni városháza lakosságtól elzárt „magán” parkolóját ezerrel takarítják. Itt az önkormányzati képviselők és némely kivételezett városházi dolgozók szoktak parkolni. Mint az alábbi képeken látható, most éppen senki nincs a városházán, mivel ünnepnap van, és munkaszüneti nap lesz holnap és holnapután is, tehát három napig nem használják, ennek ellenére elsőbbséget élvez a kiváltságosok parkolója.


  http://www.vagy.hu/tartalom/cikk/4076_kiknek_kedvez_debrecenben

   
  • admin 19:51 on 2013.03.15 Permalink | Log in to Reply

   Katalin Anna Kelemen Well done. Plusz egy adalék: ma Mesterházi Attila szájából hallottam az Orbán által 2006-ban elmondottakat.
   about a minute ago · Like · 1

   Katalin Anna Kelemen Párdon: szóval a Navracsics által akkor mondottakat.
   A few seconds ago · Like

 • Mázsa Péter 12:48 on 2013.01.05 Permalink |
  Tags: , , , Katasztrófa, ,   

  Prof. Dr. Aszódi Attila igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet: Életveszélyes! NE!!! 

  Vélemény az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Energia Hivatal esetleges összevonásáról

  A Népszabadság 2013. január 4-i számában Dr. Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) korábbi főigazgató-helyettese, az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatóság (a magyar nukleáris biztonsági hatóság) korábbi vezetője Nukleáris csapás című cikkében ( http://nol.hu/lap/forum/20130104-nuklearis_csapas ) azzal kapcsolatban fejti ki súlyos aggályait, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett kormány-előterjesztés javasolja az Országos Atomenergia Hivatal, a Magyar Energia Hivatal (MEH) és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) összevonását egyetlen iparszabályozó hatóságba.

  Lux Ivánnak a cikkben megfogalmazott véleményével – mely szerint egy ilyen összevonás súlyosan sértene fontos, Magyarország által elfogadott nemzetközi egyezményeket és irányelveket – teljes mértékben egyetértek!

  Az Országos Atomenergia Hivatal bevonása egy ilyen hatóságba nem csak egyszerűen óriási hiba lenne, hanem életveszélyes is. A nukleáris szakmában az első számú szabály, hogy a nukleáris biztonság elsőbbséget élvez minden más szempont előtt. Márpedig az Energiahivatal feladata az energetikai ipar versenyszabályozása mellett az ellátásbiztonság biztosítása is. A Magyar Energia Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ – http://www.eh.gov.hu/gcpdocs/42/2012_31%20MEH%20SZMSZ.pdf ) 6. § (1) pont kimondja: „A Hivatal a villamosenergia-piac szabályozása körében … intézkedik ellátási zavarok esetén.” Az Energiahivatal ezen jogosítványa teljes mértékben ellentmond az Atomenergia Hivatal azon feladatának, hogy a nukleáris biztonság kérdésében hozzon döntéseket és adjon ki engedélyeket.

  Képzeljünk el egy nem is annyira valószerűtlen esetet: tél van, nagy hideg, szokásos szmogos, szélcsendes hetek, amikor villamosenergia-ellátási problémák keletkeznek. Szél nem fúj, nap nem süt, Visontán befagy a lignit, földgáz nem jön, mert az oroszok és az ukránok éppen újra összevesztek. És a nukleáris biztonsági hatóság úgy dönt, biztonsági felülvizsgálatra, valamilyen műszaki probléma tisztázására le kell állítani az atomerőmű egyik blokkját. De ezzel a fogyasztók áramellátása veszélybe kerül, sokan áram nélkül maradnak. A mai rendszerben a nukleáris biztonsági hatóság vezetőjére nem lehet nyomást gyakorolni, érvényesítheti a legfontosabb elvet: csak akkor engedi az atomerőművi egységet elindulni, ha az biztonságos. Ha összevonják az energiahivatalt és az atomenergia hivatalt, az új nagyhatóság vezetőjének döntését mi fogja vezérelni: a nukleáris biztonság vagy az áramellátás biztosítása? Ilyen egyszemélyi konfliktushelyzet lehetőségét a törvényhozó nem építheti be a rendszerbe! Ez minden józan elvvel ellenkezik!

  Arra vannak nemzetközi példák (és szakmai logika is van mögötte), hogy a sugáregészségügyi hatóság és a nukleáris biztonsági hatóság egységes keretben működjön. De példa nélküli lenne a villamosenergia-piacot szabályozó Energiahivatal és a nukleáris biztonsági hatóság összevonása.

  Nem is olyan rég láthattunk példát arra, hova vezethet a nukleáris hatóság függetlenségének hiánya. Fukushimában a természeti katasztrófa által kiváltott eseményeken túl más okok is közrejátszottak az atomerőmű súlyos balesete létrejöttében: több vizsgálat (többek között a japán parlament és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálata) szerint is hátráltatta az atomerőmű baleseti helyzetekre való felkészülését a nukleáris hatóság és az ipari igazgatásért, áramellátásért felelős minisztérium összefonódása. A fukushimai balesetet követően a korábbiaknál is jelentősebb hangsúlyt kap a nemzetközi nukleáris közösségben a nukleáris biztonsági hatóság függetlenségének biztosítása. Az itthon javasolt hatósági összevonás megvalósítása ezért nemcsak a magyar nukleáris létesítmények nemzetközi elfogadtatását veszélyeztetné, de egy új paksi blokk építését is jelentősen megnehezítheti a várható európai ellenállás miatt, ha a magyar hatósági rendszer elvi hibás.

  Nagyon bízom benne, hogy a politikai döntéshozók hajlandóak meghallgatni a szakembereket, és a tervezett változtatást nem hajtják végre. A nukleáris biztonsági hatóságnak teljes függetlenséget és önállóságot kell biztosítani!

  Budapest, 2013. január 5.

  Prof. Dr. Aszódi Attila
  igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet

  http://www.reak.bme.hu/fileadmin/user_upload/felhasznalok/aszodi/letoltes/Aszodi_kozlemeny_OAH_fuggetlensegerol_20130105.pdf

   
  • admin 13:13 on 2013.01.05 Permalink | Log in to Reply

   Mázsa Péter Megértük, hogy Orbán TÉNYLEG műkedvelő atommérnököt játszik: http://amexrap.org/fal/a-mukedvelo-atommernok-7-pontja

  • admin 17:03 on 2013.01.05 Permalink | Log in to Reply

   János Sándor Hát igen ! Ha az érdek és a kontroll egy kézben van az valóban életveszélyes !
   5 minutes ago · Like · 1

  • admin 18:48 on 2013.01.05 Permalink | Log in to Reply

   Kati Beke Idáig egyik kedvenc példázatom az volt arra, hogy Viktor gátlástalanul beleszakért mindenbe, az operaigazgatástól a földrajzinév-adásig, a háztáji termelés struktúrájától a nyelvoktatásig, hogy “éppen csak azt nem akarja személyesen megítélni és ELDÖNTENI, hogy Pakson mikor melyik blokkot állítsák vagy ne állítsák le”. de úgy látszik, tévedtem…
   2 minutes ago · Like · 1

   Mázsa Péter Igen: ez a pasi nem csak elvontan veszélyes, hanem teljesen konkrétan is.
   A few seconds ago · Like

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player