Tagged: Külpolitika Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 09:34 on 2013.03.22 Permalink |
  Tags: , Külpolitika, ,   

  Észlények vitája 5pontban: Orbán-Ponta: Kinek szagosabb a lába? Kövér: minden román politikus kurva 

  Események időrendben:
  1. Vélehetően a német külügyminiszter megbízásából 2013 február 13-án elkészül egy mesterterv Orbán és Ponta kezelésére:

  Recent illiberal turns in Hungary and Romania have prompted the question what, if anything, the EU could and should do to protect liberal democracy within member states.

  http://amexrap.org/fal/az-orbanra-szabott-nemet-holland-finn-dan-terv

  2. Németország, Hollandia, Finnország, Dánia március 8-án levelet ír Barrosonak, hogy politikai mechanizmus kell az Európai alapértékek biztosítására. Bár a levél nem említi Orbánt, pl. a Bloomberg egyértelműen úgy látja, hogy a sztori róla szól:

  While the letter didn’t mention any specific EU member, Hungary has been criticized by Germany and other countries for violating rights such as the independence of the judiciary that are seen as fundamental to the bloc’s cohesion.

  http://amexrap.org/fal/politikai-mechanizmus-kell-az-europai-alapertekek-biztositasara

  3. Szerda: Ponta szerint nem az ő lába büdös, hanem Orbáné:

  Victor Ponta román miniszterelnök elutasítja, hogy Romániát egy kalap alá vegyék Magyarországgal, és őt személy szerint Orbán Viktorhoz hasonlítsák – derült ki abból az interjúból, amelyet az Adevarul.ro portál készített kedden a román kormányfővel.

  […] Pontát a német, finn, dán és holland külügyminiszter leveléről kérdezték, akik egy erősebb számonkérési mechanizmus bevezetését sürgették az unióban, az európai alapértékek védelmében. Az Európai Bizottság elnökének címzett levél egyes bukaresti sajtókommentárok szerint kimondatlanul is Romániát és Magyarországot vette célba.

  Victor Ponta kijelentette: az ő olvasatában csak Magyarországnak szólt a figyelmeztetés. “Romániában egy vesszőt sem változtattunk az alkotmányban, míg Magyarország állandóan módosítja az alaptörvényt. Romániában sajtószabadság van, és a jegybank valóban független, tehát semmiben sem hasonlít a helyzetünk Magyarországhoz, úgyhogy nem akarom, hogy egy kalap alá vegyenek” – mondta Ponta.

  A román miniszterelnök szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a politikai egyensúlyozás kedvéért mutogassanak Romániára is. “Ha nem vigyázunk, ez politikai alapon fog menni: egy tőlük, egy tőlünk. Vagyis ha Orbán úr néppárti politikus, akkor legyen mellette valaki a szocialistáktól, Romániából” – fejtegette Victor Ponta. A román miniszterelnök azt mondta: támogatná egy erősebb számonkérési mechanizmus kidolgozását, amelyre szerinte most Magyarország miatt van szükség.

  “Joggal írta rólam egy publicista, hogy semmi sem idegesít jobban, mint amikor Orbán Viktorhoz hasonlítanak. Ez nem személyes ügy, de ami Romániában történik, egyáltalán nem hasonlít a magyarországi eseményekhez, úgyhogy nem fogadom el ezt a párhuzamot. Tudom persze, hogy sok zenész összekeveri Budapestet Bukaresttel, de szeretném, ha a politikusok és a sajtó nem követnék el ezt a tévedést” – mondta Victor Ponta.

  http://hvg.hu/vilag/20130319_Ponta_kikeri_maganak_hogy_Orbanhoz_hasonl

  4. Tegnap: Orbán megsértődik, hogy kimondták a nevét:

  Budapest, 2013. március 21., csütörtök (OS) – Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára 2013. március 21-én sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula Budapestre akkreditált román nagykövetet. Az államtitkár neheztelését fejezte ki Victor Ponta román kormányfő 2013. március 19-i Adevarul nevű román újságnak adott interjúja miatt, és a román fél magyarázatát kérte. […] Rámutatott, hogy a román fél a miniszterelnöki nyilatkozattal csatlakozott a Magyarországot megalapozatlanul bírálók táborához. Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy Románia nyíltan lépett fel Magyarország ellen, s ez a megnyilvánulás ellentétes az európai együttműködés szellemiségével és a magyar–román stratégiai partnerség gyakorlatával. […] Győri Enikő nyomatékkal kérte, hogy ne kerüljön sor a magyar–román kétoldalú kapcsolatokat terhelő, és a magyar közvéleményre negatív hatást gyakorló nyilatkozatokra, mert ezek kárt okoznak.

  http://os.mti.hu/hirek/84266/a_kulugyminiszterium_kozlemenye-1_resz http://os.mti.hu/hirek/84267/a_kulugyminiszterium_kozlemenye-2_resz

  5. Erre ma a román külügyminisztérium azt sérelmezi, hogy Kövér korábban nyilvánosan kijelentette, hogy nem csak Orbán büdös, hanem Ponta is, csak ezt Európa nem teszi szóvá a románoknak, mert minden román politikus kurva:

  A román fél ugyanakkor Kövér László házelnöknek egy televíziós nyilatkozatát nehezményezte, amely Bukarest szerint sértő Romániára és a román politikustársadalomra nézve.

  A házelnök a köztévé A Lényeg című műsorában azt mondta: Románia nem kap olyan negatív megítélést az EU-ban, mint Magyarország, pedig ott “lenne mit keresni és találni”. Kövér László megfogalmazása szerint utóbbira azért nem kerül sor, mert a román politikusok pártállástól függetlenül vezényszóra nyúzzák le saját állampolgáraik bőrét a multik és a külföldi pénzügyi csoportok érdekében. […]

  “A román külügyminisztérium azt várta volna, hogy a magyar fél az Országgyűlés elnökének elfogadhatatlan nyilatkozatára reagáljon aggodalommal” – olvasható a bukaresti kommünikében.

  http://www.maszol.ro/index.php/belfold/10292-ujabb-diplomaciai-csorte-budapest-es-bukarest-kozott

  Na itt tartunk az észlények vitájában.


  [Illusztráció: Kurva Kövér, http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/3489688/Obese-man-who-weighs-38-stone-poses-naked-for-calendar.html ]

   
 • Mázsa Péter 14:35 on 2012.05.29 Permalink |
  Tags: , , , Külpolitika, , , , ,   

  A 2011-es magyar alkotmány a történelmi tényekkel ellentétesen rögzíti a kettős megszállás elméletét – az 1944 és 1990 közötti időszakot –, tagadva ezzel a Vörös Hadsereg felszabadító szerepét. A jobboldali történészek a horthysta propaganda téziseit ismétlik, igazolni akarván Magyarország második világháborús szerepét. Mindeközben elhallgatják a magyar hadsereg és csendőrség által a Szovjetunió területén elkövetett bűncselekményeket, és a horthysták és nyilasok aktív szerepét a magyarországi zsidóság és cigányság megsemmisítésében. Ennek a jelenségnek a legutóbbi példája Kerekiből való, ahol a napokban állítottak szobrot Horthy Miklósnak. Hasonló folyamatok zajlanak le Közép-Kelet-Európa és a Baltikum más politikai erőinél is, mint amilyenek a közelmúltban Magyarországon tapasztalhatók. Jól érzékelhető ebben egyfajta „történelmi revizionizmus”, amely arra irányul, hogy diszkreditálja a Szovjetunió háború előtti, közbeni és utáni politikáját, elhallgatva a vezető nyugati államok kétarcú, képmutató politikáját, amely hozzájárult a hitleri agresszió fokozódásához. Új választóvonalakat akarnak Európában húzni az átértékelés hívei, miután Nyugaton bizonyos politikai erőket már Oroszország puszta léte is irritál – igaz, ebbe a csoportba nem tartoznak bele Magyarország vezető történészei.

  Alekszandr Tolkacs, orosz nagykövet
   
  • admin 15:50 on 2012.05.29 Permalink | Log in to Reply

   Peter Siroki Akkor ’56-ban is a tankok felszabadítani jöttek?
   12 perce · Tetszik · 1

   Mázsa Péter Meg kellett volna kérdezni tőle:)
   2 másodperce · Tetszik

   • admin 15:51 on 2012.05.29 Permalink | Log in to Reply

   • admin 18:07 on 2012.05.29 Permalink | Log in to Reply

    Mázsa Péter Talán arról lehet szó, h az oroszok szabadították fel Magyarországot, az ’56-os tankokat meg a szovjetek küldték:)
    körülbelül egy perce · Tetszik

    Mázsa Péter Egyébként ez nem is teljesen hülyeség: a háború kétségtelenül állami aktus volt, az ’56 meg pártos.
    2 másodperce · Tetszik

    • admin 11:15 on 2012.05.30 Permalink | Log in to Reply

     Peter Siroki Szóval megkérdezed őt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olofsson_Placid (vagy megnézed valamelyik YouTube-os videót, ahol beszámol), nem a magyarok, hanem a szovjetek ítélték és vitték el.

     A Vörös Hadsereg legfeljebb Ausztriát szabadította fel, bár erről meg kell kérdezni őket is.
     kb. egy órája · Tetszik ·

     Mázsa Péter Miután ’55-ben kivonultak Ausztriából, az oroszoknak nehéz érvelni amellett, hogy ’56-ban a fasizmus visszatértét szerették volna megakadályozni Magyarországon. Úgyhogy az ’56 egyértelműen birodalmi aktus volt.
     2 másodperce · Tetszik

 • Mázsa Péter 17:56 on 2012.04.30 Permalink |
  Tags: , , , , , Külpolitika, ,   

  Kinek éri meg harcias kiskakasnak lenni? 

  Amerikai elnököknek biztosan: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2029774

  Néhány erőszakos nemzeti hullával ki lehet törni a kispályázásból.

  Csak ki kell találni, melyik alávaló, nemzeten kívüli (en.wikipedia.org/wiki/In-group-out-group_bias) bandának kell visszaütni.

   
 • Mázsa Péter 10:31 on 2010.12.08 Permalink |
  Tags: , , Külpolitika, , ,   

  Orbán hiánya 

  Ja, el is felejtettem: ígéretemhez híven aznap éjjel ismét lefényképeztem az orosz követségi tacepaót. Íme:

  Az előbb hajtottam el a követség előtt: a helyzet azóta sem változott. Orbán tehát valóban kudarcot vallott Putyinnál, ráadásul igencsak kínosat – legalábbis egyelőre. Ezen a szitun az sem javít, hogy megítélésem szerint annakidején – jópofizás és kölcsönös hátvakarás ide vagy oda – Gyurcsány sem járt másképp az oroszokkal.

  Szóval az érett gyümölcs (narancs???) továbbra is a fán tartózkodik.

  Vki már leszedhetné onnan.

   
 • Mázsa Péter 06:35 on 2010.12.06 Permalink |
  Tags: , , , , Külpolitika, ,   

  Feri, ez ciki 

  Gyurcsány saját, “Viktor ez smafu” c. bejegyzésében támadja Orbánt annak Moszkvai kudarca miatt.

  Feri, hátrább az agarakkal: bár Orbán teljesítménye egyelőre az oroszok szerint is smafu, de amit te csináltál az oroszokkal, az meg ciki.

  Lássuk az adatokat:

  [Forrás: http://www.eia.doe.gov/emeu/international/ngasprii.html ]

  Mit itt a ciki?

  Az a szép vastag rózsaszínű sáv, amivel magasabb volt a gázár nálunk, mint a többi volt szoci országnál: az a ciki.

  Miért?

  Nézzük először a szereplőket:

  – Kik vagyunk a “mi”?

  Nincs hatékony közös gázpolitikánk, sem az Unióval, sem pl. a Visegrádiakkal.

  Mivel nincs közös gázpolitikánk, minden ország külön-külön tárgyal az oroszokkal.

  Így a “mi” nem más, mint Magyarország.

  Ilyen héttérrel az oroszok persze saját árstratégiájukat tudják elfogadtatni külön-külön az egyes országokkal. Aki

  • így vagy úgy ki van szolgáltatva nekik, és/vagy
  • viszonylag gazdagabb, és/vagy
  • nem stratégia partnerük és/vagy
  • oktalan

  ott magasabb árat tudnak kérni a gázért; ha valaki erős vagy szegény vagy stratégiai partnerük vagy okos, ott kevesebbel is beérik.

  – Kik a tárgyalópartnereink?

  Az oroszok az energiaexportból élnek, exportjuk 2/3-a erejéig:

  [Forrás: http://www.export.by/en/?act=s_docs&mode=view&id=1659&doc=64 ]

  Kormányuk teljesen összefonódott ezzel az iparággal (tipikus példa a közelmúltban elhunyt Csernomirgyin karrierje).

  Gazdaságuk 2009-ben 7,9%-kal esett vissza.

  Legjobb tehát, ha az orosz államot jelenlegi állapotában annak kezeljük, ami: az energiaipari lobby erőszakszervezetének, amelynek Európával kapcsolatos energia-stratégiája az “oszd meg és uralkodj”.

  Innen indulunk.

  Most nézzük a pozíciónkat:

  1. Alternatív forrásokra most és középtávon nem számíthatunk.

  2. Szlovákia inkább függ külföldi energiaszállításoktól, mint mi, Csehország és Lengyelország jóval kevésbé (vö.: http://www.energy.eu/#dependency ). Az oroszok tehát a cseheket és a lengyeleket kevésbé tudják lenyúlni, a szlovákokat inkább, mint bennünket. Azaz arra számíthatnánk, hogy a cseheknél és a lengyeleknél alacsonyabb lesz a gázár, a szlovákoknál magasabb, mint nálunk.

  3. Viszont a szlovákokon keresztül megy egy szép vastag gázvezeték Németország felé, míg rajtunk keresztül gyakorlatilag nem megy semmi, azaz a szlovákok csökkenteni tudják az oroszok felől érkező gáz árát.

  Eddig úgy néz ki, mintha a rózsaszínű sáv, azaz a Magyarországi magasabb ár indokolható lenne. Elvégre Csehország és Lengyelország energiafogyasztásában kevésbé függ az oroszoktól, Szlovákia meg azért érhet el relatív árcsökkentést, mert jelentős gáz-transzferország.

  De.

  Gyurcsány, amennyire tudom,

  • nem érte el a vevők közös hatékony gázpolitikáját, sem Uniós, sem más szinten,
  • nem érte el, hogy csökkentse energiafüggőségünket, különösen
  • nem érte el, hogy csökkentse energiafüggőségünket az oroszoktól, sőt,

    – az ilyen irányú erőfeszítéseket majdhogynem ellehetetlenítette (pl. kijelentette, hogy az oroszokat kikerülő Nabucco-gázvezeték “egy álom, és nekünk nem álmokra van szükségünk” – angolul lásd pl. itt),

    – az oroszoktól való energia-függőségünk csökkentése érdekében saját kezdeményezéseket, tudomásom szerint, Orbánnal ellentétben nem tett [pl. annak ellenére sem, h az Azeri elnökkel kapcsolatban több mint 3 éve explicite ezt tanácsoltam neki],

  • még amely intézkedése az energiaellátás biztonságát fokozta is (az orosz-magyar közös gáztározók építése Magyarországon), azzal is növelte a stratégiai függőségünket az orosz gázipartól,
  • és ami legalább ennyire fontos, mint a fentiek: semmilyen olyan kezdeményezéséről nem tudok, amely az oroszok energia-exporttól való függőségét csökkentette volna.

  Feri: tényleg minden arra mutat, hogy Viktort egyelőre alázzák az oroszok. Persze az is lehet, hogy idővel kinövi magát a szemükben – innen szép nőni. Valószínűleg messziről bűzlik, hogy köze sincs az orosz lélekhez. Mindenesetre az oroszokkal való viszonyt jobb, ha nem te kéred rajta számon: a jópofizás ugyanis nem öncél. Akármilyen kellemes is, nem érdemes velük olyan viszonyba keveredni, aminek ilyen vastag rózsaszínű a vége.

  És tényleg: ha megnézzük, mindez hogyan néz ki kívülről (pontosabban: más érdekeltek szerint), arra jutunk, hogy nem szépen. Ritkán van alkalmunk olyan interjút olvasni, amit az amerikaiak publikáltak Gy energiapolitikájával kapcsolatban.

  Kíváncsi vagyok, hogy a később a netre kerülő Wikileaks-dokumentumokból mi derül ki abból, hogy az amerikaiak titokban hogyan értékelték az energiapolitikáját – különösen, hogy Gy már elő is készítette olvasóit egy potenciális kínos fordulatra🙂

  Végül egy kis ingyen tanácsadás.

  Mit kell tennie a mindenkori magyar miniszterelnöknek mindezzel kapcsolatban?

  1. A szokásos: növelni kell a termelés energiahatékonyságát, csökkenteni a lakosság energiaigényét, alternatív energiaforrások, és addig is alternatív beszerzési útvonalak, racionálisabb energia infrastruktúra politika, hatékony közös uniós energiapolitika, ilyesmi. De: nem az oroszok ellenében (biztos, hogy Orbán jól kommunikálta ezt a bakui útját??), hanem megértetve, sőt, nagy lelkükkel megéreztetve és sok vodkával megöntözve:) valódi szándékainkat:

  2. Jóban szeretnénk lenni az oroszokkal. Nagyon jóban. De nem ám úgy, hogy kedvükre tegyenek erőszakot rajtunk! Aktívan elő kell segítenünk, hogy idővel képesek és hajlandóak legyenek leszállni kedvenc anyagukról. Stratégiai partnerükké kell válnunk – egy olyan közös stratégiában, amely az orosz államot (elitet) leválasztja végre Oroszország anyácska gázos emlőiről.

  Ez utóbbi nekik egyedül nem fog menni – az orosz elitet és Oroszországot már rég elragadta a világszerte jól ismert átok, a Holland Betegség – olyasmi ez nagyban, mint amit a hazai kispályán a költségvetési és uniós pénzek lenyúlásánál tapasztalunk vagy sejtünk.

  Érezniük és tudniuk kell, hogy számíthatnak ránk. Mert mi vagyunk azok, akik igazán érezzük: akkor is kétségbe vannak esve, amikor otthon vagy külföldön korruptak.

  Persze azt is elég nehéz elképzelni, hogy ennyi bénázás után és közben Magyarország hitelesen el tud köteleződni egy ilyen stratégia mellett, Magyarország és Oroszország közös érdekében – és egyáltalán nem Amerika érdekei ellen.

  De mit lehetne felajánlani az oroszoknak (ne feledjük: a gázlobby képviselőinek), hogy komolyan vegyék e stratégiánkat? Segítsünk nekik nem leállós hajtóműveket beszerezni a repülőgépeikhez? Vagy küldjünk biosz-szakos kutatókat a tervezett orosz Szilícium-völgybe? Nem tudom: ezt már találja ki a mindenkori kormány:)

  Egyelőre sehol sem tartunk. Jó lenne valami értelmes viszonyba keveredni ezzel a fess és izgalmas gazemberrel – kérődzik a fejőstehén.

   
  • admin 12:01 on 2011.02.01 Permalink | Log in to Reply

   http://kapcsolat.hu/blog/viktor_a_rengetegben :

   amexrap
   2011-02-01 11:06
   #1220007
   Amikor Viktorék korrupcióra utalnak, valószínűleg ilyesmire gondolnak: http://amexrap.org/fal/feri-ez-ciki

   Ez teljesen indirekt, azaz nem szükségszerűen utal korrupcióra (lehet bénaság, véletlen, nem pénzügyi korrupció, vagy hagyhattam figyelmen kívül fontos tényezőket – de mik lennének ezek??), mindenesetre semmiképp sem veszi ki jól magát. Nagyon bután kellene csinálni a korrupciót ahhoz, hogy ennél több látszódjon belőle: még ha lett volna is, nem valószínű, hogy ennél több napvilágot látna belőle.

   Azt nem hiszem, hogy a dologgal kapcsolatban a magyaroknak több információjuk lenne, különben Viktorék már előjöttek volna vele. A Gyurcsányos Wikileaks-iratokat azért mindenképpen érdemes figyelni:)

  • admin 14:08 on 2011.02.04 Permalink | Log in to Reply

   Zsolt Kárász öhm, nem ismerem pontosan az árazási mechanizmusát a gáz htm-eknek, de ezeket nem 25 évre kötötték…arra lennék kíváncsi, h. ezekt mikor és kik módosították? (persze, az, hogy ha pl. 2003-ban a ruszkik keményebbek voltak az ártárgyaláson, kinek is a hibája, nehéz utólag megmondani…)
   December 6, 2010 at 4:48pm · Like ·

 • Mázsa Péter 18:02 on 2010.12.02 Permalink |
  Tags: Külpolitika,   

  Az Itar-Tassz újabb elírása: Orbán [Орбан] helyett Organ [Oрган] – a [nemi] Szerv 

  Orbán hivatalos Oroszországi értékeléséről szóló bejegyzésem kapcsán egy barátomon keresztül egy számomra hozzáférhetetlen Facebook-os bejegyzés tartalma jutott el hozzám, amely a következő elírásra hívja fel a figyelmet:


  [Forrás: http://www.itar-tass.com/level2.html?NewsID=15731609 ]

  Ahogy látom, az utolsó szó, az Orbán nevének orosz átírása [Орбан] helyett álló Oрган csak az angol szlengben jelent mindenekelőtt f.szt (vö.: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=organ ), oroszul nem elsősorban (pl.: http://dictionary.reverso.net/russian-english/%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD ) jelenti a genitáliákat.

  De, tudjátok, ez pont ugyanaz a cikk, amelyik (talán véletlenül) összekeverte Orbánt Gyurcsánnyal.

  Szóval Viktor helyében azért gyanakodnék:)

   
 • Mázsa Péter 13:21 on 2010.12.02 Permalink |
  Tags: , , Külpolitika,   

  Orbán Moszkvai tárgyalása: az oroszok szerint sikeres vagy sem? 

  Az orosz lélek működése ügyében csalhatatlan mércével rendelkezem. Mindig pontosan annyira tudom, mi az ábra, mint a mindenkori orosz nagykövet. És gyakran jobban, mint egy-egy elborult magyar miniszterelnök. Pedig oroszul nem beszélek, és nem is különösebben foglalkozom a kérdéssel.

  Akkor honnan ez a kiváló tájékozottságom?

  Egy példán keresztül bemutatom. Közös miniszterelnökünk tegnapelőtt Moszkvában tárgyalt. Mit lehet tudni a tárgyalásokról?

  Hát első kézből, a miniszterelnök honlapjáról (http://miniszterelnok.hu/cikk/a_magyar-orosz_kapcsolatokrol_targyalt_orban_viktor_vlagyimir_putyinnal ) nem sokat.

  Annyi mindenesetre Viktortól is kiderült, hogy

  • szerinte ő tárgyalt Putyinnal, nem pedig fordítva, és nem is elvileg egyenrangú felek tárgyalásáról volt szó (“A magyar-orosz kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal”),
  • ez abból is lácccik, h bár Orbán karakán kis ember, Putyin mégsem merte szembe köpni (“A két ország közötti, vita tárgyát képező gazdasági témákat az orosz kormányfő nem említette.”),
  • a többi néma csend (“A kölcsönös üdvözlést követően a két miniszterelnök a küldöttségek körében zárt ajtók mögötti tárgyaláson, majd azt követően ebéden vett részt.”)

  Hát, ebből nem sokat tudunk meg arról, mi a véleményük az oroszoknak Orbánról.

  Egy véletlen képcseréből, amelyen az Itar-Tassz orosz hírügynökség összetévesztette Orbánt és Gyurcsányt http://www.nol.hu/archivum/az_oroszok_osszekevertek_orbant_es_gyurcsanyt valamivel több kiderül – de ez még nem a hivatalos vélemény.

  A hivatalos véleményt máshonnan lehet tudni. Emlékeztek még Lópici Gáspárra, az utca hírmondójára, aki a közvéleményt képviseli a Keménykalap és Krumpliorrban http://www.imdb.com/title/tt0077796/ ?

  Nos, a Bajza utcában, az Orosz nagykövetség kerítésén található az Orosz Hivatalos Véleményt Közvetítő Hírmondó, amely – a régi megszokott kremlinológiai hagyományokhoz méltó módon – minden másnál pontosabban fejezi ki az oroszok mint népnemzet véleményét a mindenkori magyar politikusokról.

  Íme a Lokális Lópici állapottya kedden, az Orbán-Putyin hivatalos tárgyalás napján:

  Első látásra semmi feltűnő: egy-egy orosz- és amerikai elnök, miniszterelnök, gázvezér, ortodox főpap, és külügyminiszter – mi lenne ezen furcsa???

  Hát az Orbán Viktor.

  A fehér holló a fekete párja.
  Miért van az, hogy ma senki se látja?
  Túl fehéren vakít a szárnya,
  Nem ő látszik, csak a hiánya.

  Csak a lábnyom a végtelen hóban,
  Csak a jel, mely az ívpapíron van,
  Csak a száj, ami önmaga szótlan,
  A láthatatlan szigete a láthatóban.

  Viktor barátunk bizony nincs a hivatalos tacepaón.

  Mivel nem laktok a környéken, el sem tudjátok képzelni, mennyire furcsa és különös véletlen ez.

  Hányszor battyogtam hazafelé az elmúlt hat évben (amikor is arrafelé költöztem) rendes fiúként autótlanul, árván, hajnali három körül a Bajza utca felé, hogy rosszalló rendőrbácsi-tekintektől szorosan kísérve, műholdak és hangtalan mini kémhelikopterek által kívül-belül leszkennelve bámuljam az általam meg nem választott magyar miniszterelnökök képeit a hírmondóban?

  Gyurcsány és Putyin így, úgy meg amúgy, Bajnai és a Nagy Orosz Barát hivatalos találkozó előtt külön-külön, hivatalos találkozó után meg összeborulva [vagy az utóbbi már nem is volt??].

  És akkor itt van ez a Viktor nevű, akiről már ’87-’88-ban, Velemben és Pápán is kiderült, hogy csodagyerek, és akire mint a jelenlegi becsődölt pol elit prominens képviselőjére (ellentétben a választópolgárok jelentős részével) én ugyancsak nem adtam adtam a szavazatomat – nos, róla a hivatalos tárgyalás napján(!) sincs se kép, se hang.

  Orbánt nem hivatalosan keverik Gyurcsánnyal (vö.: http://www.nol.hu/archivum/az_oroszok_osszekevertek_orbant_es_gyurcsanyt ), hivatalosan meg… izé… Orbán nem létezik.

  Lehet, hogy az oroszok korruptak (mint ahogy az amik írják róluk), és a szocikat meg a Jobbikot támogatják (vö.: http://jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf 73. o.), de… egészen biztos, hogy ez a viszony az optimális a velük való tárgyalásokon?

  Konkrétan: Szerintetek utálják ezt az Orbán-gyereket az oroszok, vagy csak elfeledkeztek róla?? És annyira utálják, hogy hivatalos találkozó után sem tesznek ki képet, vagy azért ennyire nem voltak rosszak ezek a tárgyalások? Vajon Orbán ma, két teljes nappal a tárgyalások után már létezik a hivatalos Oroszország szemében? És ha igen, akkor messze ülős-állós vagy puszi-pacsis fénykép lehet kint a követségen?

  Na, ez éjszaka kiderül.

  Kocsi nélkül megyek haza.

  _______

  Frissítés 1 (adalék): http://amexrap.org/fal/az-itar-tassz-ujabb-elirasa-orban-helyett-organ-a-nemi-szerv

  Frissítés 2: http://amexrap.org/fal/orban-hianya

   
 • Mázsa Péter 15:15 on 2010.06.03 Permalink |
  Tags: , Külpolitika, ,   

  Trianon, mint a ma 90 éves magyar állam előfeltétele + a 2s állampolgárság 

  1. Álláspontunk szerint a jelenlegi, államközi (lánynevén: “nemzetközi”) rend szilárd

  2. Ennek a robusztus alapnak köszönhető az államközi rend történelmileg példátlan sikere:

  • 1648-ban kezdte világhódító útját,
  • a félig-meddig elvetélt 1848-49-es önálló államalakítási kísérlet után, 90 évvel ezelőtt, 1920-ban, Trianonnal ért ide, és
  • 1960-ra, alig több mint három évszázaddal a kezdete után, a Föld szárazföldi területeit teljesen befedte.

  3. Magyar állam az államközi rend részeként tehát 1920-ig nem létezett. Ezeréves magyar államról beszélni anakronizmus. Ezer éve nemhogy a magyar állam, hanem egyetlen állam sem létezett: épp a Római Birodalom bukása és az államközi rend létrehozása közötti középkor volt. Nem középkori magyar állam, hanem középkor.

  4. Nem vagyunk és nem is leszünk semmi jónak elrontói: szeretjük az innovációt. A politikai renddel kapcsolatos innovációt is: pl. ennek köszönhetjük, hogy jelenleg ebben a szép magyar államban élhetünk. Trianon óta.

  5. De. Csak olyan innovációt támogatunk, amelyről bizonyítható, hogy a változtatás következtében módosuló régi rend, vagy a kialakuló új rend mind morálisan, mind pedig logikailag, valamely explicit kritériumok szerint jobb lesz, mint az eddigi, mégpedig nem csak 1 szereplőnek. Ha pl. csak egy államnak jobb egy innováció, de általános bevezetése szét…szedné a rendet, akkor az nem innováció, hanem provokáció.

  Mint ahogy minden bizonnyal Orbán anyuka mondta fiának annakidején: Viktor fiam ne lopj, mert mi lenne ebből az országból, ha mindenki lopna??

  6. A kettős állampolgárságról szóló törvényt nem támogatjuk. Nem azért, mert a [???] bérencei lennénk, vagy mert rossz lesz a magyaroknak, és nem is azért, mert általánosan bevezetve katasztrófához vezetne, hanem azért, mert fogalmunk sincs, hogy mihez vezet: egyetlen ezzel kapcsolatos inci-finci gondolatmenetet (nem hogy korrekt bizonyítást!) sem volt alkalmunk elolvasni és nyilvánosan megvitatni.

  7. Ez meg milyen viselkedés?? Pártunk racionalitás-kedvelő frakciója ki van akadva: ezen túl tényleg a Jobbiktól parázó Fidesz taktikai érdekei fogják meghatározni az állami (kül)politikát? Mert attól a magyarok istene óvjon bennünket!

   
  • Mázsa Péter 23:34 on 2010.06.03 Permalink | Log in to Reply

   Zoltán Szalai Nincs új a nap alatt :-)))
   kb. egy órája ·

   Mázsa Péter Sztem a http://mazsa.com/nemzeti-minimum és eközött van némi változás az állam státuszában. Bár a szellemisége tényleg nem változott. Hiába no, öregszem:))
   58 perce ·

   Zoltán Szalai No egyszer majd egy sör mellett elemezzük…;-)
   32 perce ·

   Mázsa Péter Nem 1x, hanem jövő csütörtökön 5től a törzshelyen:) Gyere korán, pártgyűlésen hamar szokott esni az intelligenciám:))

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player