Tagged: link Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 16:04 on 2010.10.24 Permalink |
  Tags: , , , , link, , ,   

  Hungary Still Lacks A Coherent Economic Policy 

  “Hungary […] is in dire need of [a coherent economic] policy. The country reasoned its decision in mid-July to get rid of the International Monetary Fund with a desire for “economic policy sovereignty”–a wish to pursue an economic policy on its own.

  As a result, Hungary is left to its own devices to ensure its financing from markets. A credible and sustainable economic policy would be key to convince investors to put their money into Hungarian assets. […]

  Now Hungary wants to boost growth with cutting personal income taxes and corporate taxes for small and medium-size companies. And plug the resulting revenue holes in the budget with hefty extraordinary taxes to be levied on energy companies, telecommunications firms and large supermarket chains–most of which are foreign-owned–for three years, on top of a massive bank tax already approved earlier this year.

  The levies, which will are scheduled to pass parliament Monday, will wipe out half of the sectors’ profits each year. They are a “bad message” to investors, Mr. Orban agreed. But necessary to aim at an economic growth of 4% to 6% in three years, Mr. Orban added.

  However, most investment bank economists are of the view that the taxes, which could raise constitutional concerns as well as EU disapproval, will backlash and dampen growth, reduce employment and boost inflation as the companies will try to pass the higher costs on to consumers. Morgan Stanley economist Pasquale Diana even said that Hungary is “squaring the circle with the one-off taxes,” which neither the credit-rating agencies nor the central bank will like.

  While the extra tax revenues make the 2010 and 2011 budget deficit targets attainable, concerns remain how Hungary plans to fund the personal income and corporate tax cuts beyond 2012, when the temporary tax increases are to end, if the spending side of the budget is not reformed until then.

  Thus, markets’ hopes were also high that the Prime Minister will reveal Monday budget reform plans and spending cuts as the speech was titled an economic action plan. But Mr. Orban only said that the tax increases will provide an opportunity to reform the health, education and public sectors in the years to come.

  How much disappointment markets can take for how long from Hungary is the key question left.” http://blogs.wsj.com/new-europe/2010/10/18/hungary-still-lacks-a-coherent-economic-policy/

   
 • Mázsa Péter 13:07 on 2010.10.23 Permalink |
  Tags: , link,   

  Critital Miss Videója a Room-partyról 

  Megjelent Critical Miss videója a Room12-ről. Emlékeztek: ez volt az hosszú combú party, amit már említettünk Nektek. Lássátok:

  Próbáltam összeterelni Adamik Lucát, Critical Misst és Marozsán Erikát erre vagy egy másik hasonló videóra, mert szerintem annyira jellemzően feszítették ki a buliban a teret, de a 3 1ütt 1xsem állt össze. Lekkközelebb:)

   
 • Mázsa Péter 12:47 on 2010.10.20 Permalink |
  Tags: , , , link, ,   

  Mi a baj az oktatással a világban, és mi nálunk? 

  Ez a videó arról szól, hogyan látják a világban az oktatás problémáit:


  (via Meskó Berci)

  Ez pedig annak a hölgynek a dignózisa, aki idén lett az oktatásért felelős kormányzati vezető – nálunk:

  Szülők: mit gondoltok?:)

   
  • admin 14:47 on 2010.10.20 Permalink | Log in to Reply

   Márta Szigeti Nem szülőként, gyakorló pedagógusként tudnék erről hosszan beszélgetni én is. Jó amiket a magyar oktatásról nyilatkozik a hölgy, de sokallom a politikai időszakhoz való csatolgatást. Amíg az ELTE pedagógia szakát végeztem (2005-bne fejeztem be) is sok vitába bonyolódtam taz ottani tanárokkal, mert nem a gyakorlat felöl közelítették meg a dolgokat. Nem mindenki persze, de már a nyolc évvel ezelőtti időszakban is volt ami nem a korszellem változásait követve alakult az oktatásban. És igen sok mindenben igaza van Hoffman Rózsának, de én inkább a megvalósítást várom, sok jó szót hallottam már, de valahogy mégsem alakultak jól a dolgok utána….
   kb. egy órája · Tetszik

   Mázsa Péter ‎@Márta Bár alapfokú oktatással nem foglalkoztam, biztosan igaz, h “már a nyolc évvel ezelőtti időszakban is volt ami nem a korszellem változásait követve alakult az oktatásban” – kb. erről szól a globális problémákat taglaló videó. Lehet, hogy Hoffmann fontos önmagában problémákat boncolgat. A fő kérdés azonban az, hogy a Hoffmann diagnózisa alapján készülő terápia olyan irányba vezeti-e az oktatást, ami szükséges lenne a globális videó által ismertetett világban való helytálláshoz. Ez az, amit erősen kétlek. Kb. olyan érzésem volt a videót nézve, mint amikor az OM-ben a Magyar Bálintos részből átcsöppentem a Hilleres államtitkárságba: mintha harminc évet ugrottam volna vissza az időben. Pedig a Magyarral is voltak gondjaim:)) Na ezt érzem Hoffmannál is, ugyanezt a -30-40 évet, persze csillagos helyett keresztes stílusban.
   29 perce · Tetszik

   Márta Szigeti Igen, egyetértek veled… egy fél évet tanítottam egyetemen is, tanárképzősöket, illetve most a szegedi egyetemen tanulok, és az ottani tanárok közt is vannak régi ismerőseim, akikkel szoktam a felsőoktatásról is beszélni.
   Értem én a globális problémát, de az alapnak azt tartanám, hogy valaki figyeljen oda arra amit egy-egy pedagógus is mond A dolgokról, hisz ő benne van, és láthatná hogy merre lenne érdemes a mostani romokban heverő helyzetben elindulni.Meg aztán mégiscsak szakember. És még azt nem tudom beazonosítani én sem, hogy kis lépésekre lenne-e szükség, vagy esetleg egy nagy határozott fordulatra. mindenesetre a változásnak meg kellene történni, és nem ártana szakemberekkel elkezdeni, olyanokkal akik nem a látszatfelmérésekre és a sértés nélkül szeretném ezt mondani, itt ragadt kövületekre alapozzák a véleményüket.
   Örülnék ha lehetne megoldást találni erre is, persze ez nagyon nehéz lenne, de én sem látom még a biztató fényt az út végén.

  • admin 22:32 on 2010.10.20 Permalink | Log in to Reply

   Zsófia Szabó Ha ha Péter! Hónapokkal ezelőtt volt egy nagy beszégetésem az igazgatóval, amelyben megtudtam “másságomat”. Divergens gondolkodásúnak lettem bélyegezve és csak pislogtam, hogy ez mit jelent. 😀

  • petfold 00:46 on 2010.10.23 Permalink | Log in to Reply

   Ez az RSA Animation jó példaként van kitéve? Csak mert ennek az Animation sorozatnak nagyok kilóg a zsebéből a sarló és a kalapács (ebben az epizódban csak közepesen, de a többiben nagyon). És az, hogy a Rózsánál még talán ez is jobb nem nagy szó.

  • EGY DIAK 03:00 on 2011.01.22 Permalink | Log in to Reply

   Más szemléletmód kell, nem kell semmilyen költséges reform. Tudomásul kell venni, hogy minden megváltozott, ami régen jól bevált az ma már nem életképes. A legnagyobb probléma a motivációban van. Se a diákok, se a tanárok nem motiváltak, és miért nem? A tanárok azért, mert nem kapják meg a tiszteletet a diákoktól, kevés a fizetésük is, így mi motiválná őket abban, hogy valóban oktassanak is, mégpedig nem is akárhogyan! Hatékonyan! Mit jelent ez? Azt jeleni, hogy igenis mondják el minden óra elején a diáknak 5 percben MIÉRT kell tanulnia az adott anyagot! Hiszen azért tanul a diák, hogy azt hasznosítsa majd az életben. Márpedig, egy kezemen bőven megtudnám számolni, hány tanár mondja ezt el, legalább néha. És mi van akkor, ha nem tud egy indokot sem mondani? Lehet, hogy nincs is rá szükség? Érdekes nem? A mai világban a diákok szabadidejéért meg kell küzdeni.

   Ma amikor egy átlagos kollégiumi szobában 4 emberre 4 számitógép jut, rajtuk a rengeteg játék, facebook, msn, filmek, sorozatok meg ki tudja még mik. Egyszóval szórakozás, kikapcsolódás. És akkor bemegy egy előadásra reggel, ahol az anyagot rém összezsúfolt powerpointos diákban magyarázza a tanár. Ez már önmagában is abszurdum, ugyanis egy átlag diák nem tud egyszerre figyelni a diára, a tanárra, ÉS MÉG jegyzetelni is. A power pointnak a tanár által elhangzottakat kellene megerősíteni képi anyaggal!. Ezenkívül el kellene mondania, sőt videókkal, képekkel animációkkal kellene bemutatnia, mire lesz ez jó neki, ha megtanulja. Ezt úgy hivják, hogy motiváció. Ugyanis a diák miután visszamegy az óráról a koliba, miután hallott egy zavaros, összefüggéstelen anyagot, valószínűleg nem fogja elővenni, mikor ott van a kikapcsolódást, és szórakozást kínáló számitógép, tv, inkább leül elé, és pihen. Ez így van rendjén egészen addig amig ezen a tanár nem tud változtatni, megkérdezheti bárki bármelyik kollégistát, mennyire igazak ezek. Régen nem volt számitógép. Az ember ha hazament, vagy tanult, vagy nézte a tv-t (ha volt), vagy elment sportolni, átment a barátaihoz. Ez ma már NINCS!

   Tehát mi a feladat? Érdekessé és hatékonnyá kell tenni az oktatást! Le kell kötni a diákok figyelmét, el kell érni, hogy ha felmegy a koliba, és leül a gép elé, akkor utánanézzen a neten (ami mellesleg egy gigantikus adatbázis, és – régen pedig ez hiányzott – mégsem arra használják a diákok, hogy kutassanak rajta) az elhangzott előadásal kapcsolatban, mert annyira megfogta valami, amit LÁTOTT, HALLOTT, VAGY TAPASZTALT. Igenis törvényben kéne rögzíteni, egy órai anyagnak hány százalékának kellene lennie gyakorlati példának, hogy a diák választ kapjon a MIÉRT-re. Miért tanulja ezt meg? A középiskolákban és még az általánosiskolákban detto ez a helyzet. Nézzék csak meg. A diákok nem tisztelik a tanárokat, verik őket. De MIÉRT? Mert a diákokat nem köti le az unalmas órai anyag. A plázákban lógnak, és miért? Mert unalmas hely az iskola. Inkább odamegy, ahol jólérzi magát, szórakozik, kikapcsolódik.

   Jó példa az irodalomóra, miért nem olyan kötelező olvasmányokat adnak fel, amit megértenek a diákok? Egy Egri csillagok nagyon szép mű, de nem szeretteti meg az olvasást a diákkal. Sokkal több diákregényre lenne szükség, amelyiknek a nylevezete könnyű. És ha felnőnek, már szeretnek olvasni, elolvassák az Egri csillagokat is, és meg is fogják érteni miről szól. Rengeteg olyan olvasmányt olvastatnak, ami régi beidegződéseken alapul, de nem szeretteti meg az olvasást. A többi tantárgynál is érdemes szétnézni ezügyben.

   Ha a tanár elérné, hogy olyan órákat tartson, ami leköti a diák figyelmét, akkor nem lenne semmi gond. Nem lenne verekedés, mert a diákok figyelnének, és jó lenne bejárni a suliba is, “vajon ma milyen izgalmas dolgot fogunk tanulni?”. Itt megszületne az erkölcs is, mert a tanár kivívná magának a tiszteletet, és szeretetet. Ehelyett a tanár nem érti, miért ilyen a diák, miért nem tanul, miért ilyen tiszteletlen. Manapság az átlag diák NEM TUDNI akar valamit, hanem TÚLÉLNI, és pont. Ebből pedig nagyon nagy baj lesz, ha kikopik az a generáció, akinek még valóban mély tudása volt, mert rászánta a szabadidejét.

   A mindenféle oktatási vezetőkkel pedig csupán annyi a baj, bármilyen szakállamtitkár vagy iskola igazgató, vagy bárki lehet, nem ismeri jól ezt a problémát, mivel ő nem ebben nőtt fel. Ez egy vadonatúj dolog, és érdekesmódon a diák-tanár verések is nem olyan régóta szaporodtak el ilyen mennyiségben. Érdemes lenne felmérést készíteni minden óra után, vajon a diákok mennyire elégedettek az elhangzott anyaggal kapcsolatban, mennyire értették meg elsőre, mennyire volt élvezetes. Szerintem siralmas tesztek születnének.

   Hogy mit kéne tenni még pontosan?

   Egy kiadványt kellene készíteni, amiben le vannak írva azok az alapvető szabályok amik kellenek a hatékony tanításhoz. A legtöbb tanár szakember is. Sokan vannak, akik korábban 20-30 évet eltöltötek a szakmájukban, mielőtt oktatni kezdtek volna, tele vannak gyakorlati tapasztalattal, miért ne tudnának ezekből összeállítani egy nagy csokorral, és óra elején adagolni a diáknak? Hogy felkeltse az érdeklődését! Semmibe sem kerül, ingyen van!
   Használniuk kellene, (ahol lehet) a modern prezentációs technikákat, DE csak KIEGÉSZÍTÉSKÉNT! Ez nagyon fontos. A legtöbb tanárban teljes zavar alakul ki, amikor leül a power point elé, “most a teljes anyagot rátegyem e egy diára, vagy csak felsoroljam, esetleg valami képet tegyek be, hogy csináljam???” Nem tudják hogyan kell hatékony előadásokat csinálni, erre pedig van két jó könyv is:

   Steve Jobs a prezentáció mestere – Hogyan legyünk őrülten hatásos előadók

   http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=97896&type=22&_v=Gallo_Carmine_Steve_Jobs_a_prezentacio_mestere_Hogyan_legyunk_orulten_hatasos_eloadok

   Reynolds, Garr: PreZENtáció (2009)

   http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=80864&type=22&_v=Reynolds_Garr_PreZENtacio

   Igen, ami feltűnhet, hogy 2009 és 2010-es kiadásúak. Aligha hiszem, hogy bármelyik tanár olvasta is volna őket. Mert minek? Igaz? “Én leadom az anyagot, azért mert a diák nem tanulja meg, az az ő gondja” HÁT NEM! Az a tanár gondja! Az ő dolga az, azért fizetik, hogy tanítson, bármi áron, de a tudását adja át, mégpedig olyan módszerekkel, hogy a diák könnyen vegye az anyagot, keltse fel az érdeklődését! Ezt bármelyik egyéb munkahelynél is elvárják, hogy hatékonyan dolgozzon! Ha ezt sikerül a tanárnak elérni, akkor a diák követi, mert motivált lesz, kiváncsi lesz, és ez az egész kulcsa! Tanulni fog, mert érdekli!
   Az, hogy egy egész évfolyamból mondjuk 200-ból 150-en megbuknak matekból az kit minősít, ha nem a tanárt? Leadta az anyagot érthetően? Sokszor még aki tényleg belevetné magát a tanulásba, mert esetleg sikerült felhergelnie magát egy adott tárgyra, az is nagyot csalódik, és egyszerüen nem tudja megtanulni, mert nem érti! Nem egy nyelvet beszél a tanár és a diák. Ehhez még hozzá jön, a sokszor ismételt főkérdés: “Minek tanuljam én ezt, ha egy kicsit sem értem miről beszél a tanár?”

   – Ezenkívül, ami rendkívül fontos lenne, hogy minden szemeszter elején, első órán, minden új tárgynál, a diák megkapja kinyomtatva a féléves tematikát! Majd pedig röviden végigmennének rajta, miről fognak tanulni. Itt is lehetne már adagolni, gyakorlati példákat.

   A lényeg, hogy legyen egy átfogó képe a diáknak az adott tárgyról, és erről legyen egy kinyomtatott papír is a kezében, ne valami honlapról töltse le, mert a diak lusta, majd letölti, ha jön a ZH, és véletlenül rátalál. Meg ennyit talán az iskola is be tud ruházni. Egy 200 fős szemináriumnál ez 200 fénymásolt papírlap, kb 1500 Ft! Sok? Ugyanmár! Vicc!
   Minden tanár ossza ki ezt! És nézzék át! Ezt is egy kezemen megtudnám számolni, hogy ki az aki egyáltalán a tematikát összeállította volna első órára! Pedig egy kulcselem!

   Lehetne, az adott témához keresni youtube videókat, vagy a Discovery – Hogyan készült? -ből bemutatni időnként egy oda kapcsolódó részt! Csak mondtam valamit! Hogy jogdíjas? Vagy nem lehet nyilvánosan vetíteni? Oldják meg a nagyfőnökök! Ha lehetett milliárdokat költeni ingyen Windows-ra talán erre is lehet áldozni pármilliót!
   Minden tárgynál döntsék el mi a fontos, és mi nem az! Mi a lényeges, és mi a lényegtelen! Milyen szempontok alapján? Hát amiről eddig szó volt! Mire lesz szüksége várhatóan a munkaerőpiacon a jövő nemzedékének! Egy műszaki szakembernek nem feltétlenül kellene filozófiát tanulnia! Mert nem ezzel fog foglalkozni! Persze az általános műveltség, bla bla, nem ezért ment oda, nem ezért fizeti a tandíjat! nem is érti miért kell ez neki, és mellesleg teljes joggal! Ha kolbászért megyek le a boltba, és csak úgy kaphatok kolbászt ha veszek hozzá egy pezcukorkát, persze megveszem, de nem értem, hogy miért kellett?
   A tanítóképző főiskolákon is nyilván olyan múltbeli szakemberek tanítanak, akik nagyon jól megtanulták a saját rednszerükben, amiben felnőttek, mit is jelent, hogy oktatás! És ez nagyon jó dolog, meg szép, tisztelni kell őket ezért! DE! A világ megváltozott a számitógép, és mindenféle egyéb szórakozási módok miatt. Ezzel lépést kellene tartani a tanároknak is! És nem arról van szó, hogy csináljunk az anyagból paprikajancsit, és legyen szlenges, laza meg liberális! Szó sincs róla, csak legyen logikus, érdekes, és öröm legyen tanulni! Erre ma már rengeteg eszköz áll rendelkezésre! Csak szét kell nézni, rendszerbe állítani, és kitűzni a célt: Hatékony, gyakorlatias (szóban, és prezentácioban is elég), logikus (jól struktúrált), és örömteli oktatást! Ha ez sikerülne, leköröznénk mindenkit, olyan okosak lennénk!

   Mellesleg ez egész Európában probléma! Csak van, ahol eleve így tanítottak, van ahol meg felismerték ezt!

   – És végül, a követelményremndszer! Követelni kell! Ha jól működik ez a fajata oktatási módszer, ez szinte problémát sem jelenthetne, met a diák szivesen tanul, akkor bátran számot ad tudásáról! Puska nélkül! Mert sikerélményt okoz neki a tanulás! És ami sikerélményt okoz, az boldoggá tesz, és ami boldoggá tesz, azt szívesen csináljuk! De mint már fentebb említettem, a diák lusta, tehát követelni kell, szigorúan! Aki még az élvezetes és izgalmas előadásokra se hajlandó bejárni, annak nincs helye egyik iskolában sem! És ezzel a Felsőoktatási mizéria is letudva, hogy akkor hány vizsga után rugják ki a diákot? Tényleg ez lenne a megoldás? Vicc! Ez már csak következmény, egy korszerűtlen rendszerben. Mint a diák-tanár verések, a plázageneráció, mind csak KÖVETKEZMÉNY! A a valódi okokat kell megfejteni, az pedig ez!

   Ezek egy diák gondolatai voltak, aki nap mint nap részese ennek a rossz, régi és elavult rendszernek, és aki felkívánja nyitni még időben az illetékesek figyelmét, mielőtt túl késő lenne!

   EGY DIAK

   • admin 06:09 on 2011.01.26 Permalink | Log in to Reply

    Márta Szigeti Nagyon örülök neki, hogy ezt elolvashattam, és igaza van a hozzászólónak. Én tanítok és tanulok is egyszerre. Részt veszek a tanárképzésben mint diák, és tanítottam is tanárjelölteket… kevés kellemes élménnyel szembesülve. gyakorlati emberként próbáltam átadni a tapasztalataimat… és emiatt kiegészíteném egy-két dologgal az olvasottakat.
    Pl.
    hány óra gyakorlat van a tanárképzésben, és az miként zajlik, ebbe bele lehetne mélyedni.
    aztán… ki megy a tanárképzésbe mint diák, valóban tanár szeretne lenni, vagy van más ok is… van biz’.
    és nem utolsó sorban, de fontosnak éltem meg, hogy azok a tanárok akik a pedagógia szakon tanítottak engem, vajon részt vettek-e valaha a konkrét “gyerek tanításban”, vagy pályájuk kezdete óta a tanárokat tanítják, saját tapasztalat nélkül a tanításra.

    Köszönöm, ezt a jó hozzászólást, ajánlani fogom többeknek, hogy olvassák el, mondjuk tanár kollégáknak is, illetve egyetemista, kollégista diákismerősöknek is…

  • AMB 11:41 on 2011.03.06 Permalink | Log in to Reply

   Hejj EGY DIAK,
   Sok mindennel egyetertettem azok kozul, amit irsz, neha kulonosen is. Erdekesse kell tenni az anyagot, motivalni a diakokat, es elmondani, miert fontos az adott temat tanulni. Mindezt nem a tanar, hanem a diak szempontjabol. Ez persze csak ugy megy, ha az oktato maga is tudja.

   Emlekszem, gyerekkoromban az volt egy nagy kerdesem az iskolaban, hogy “ezt miert tanuljuk?” – senki se tudott valaszolni.

   Hangyanyi kritika: az emlitett konyvekbol esetleg az egyszerusitest es minimalizmust atultethetted volna.
   Manapsag nehez emberekkel hossssszuuu szovegeket olvastatni; ha at akarja vinni az ember a mondanivalojat, sztem fontos, hogy a tartalom lenyegretoro legyen. Ezt csak azert irtam le, mert arrol beszeltel, hogyan lehetne hatekonyabb az oktatas, es szerintem jobban okulnanak az emberek az altalad leirtakbol, ha valamivel osszeszedettebb lenne 🙂

 • Mázsa Péter 13:57 on 2010.10.16 Permalink |
  Tags: , , link,   

  FYI 


  View Larger Map

  Budapest Experiences A New Wave of Hate http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,druck-722880,00.html

   
 • Mázsa Péter 14:29 on 2010.10.13 Permalink |
  Tags: , , link, secret   

  “az alábbi levelet küldtem [Stefan] ma el:
  Navracsics Tibor Miniszter Úrnak

  Tárgy: A ‘Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény’ (ACTA) ratifikálása

  2010 október 13,

  Tisztelt Miniszter Úr,

  Az ACTA egyezménnyel és annak esetleges magyarországi ratifikálásával kapcsolatban kérek tájékoztatást Öntől.

  Az egyezmény tárgyalása titokban folyt annak ellenére, hogy

  • a szóban forgó egyezmény nyilvánvalóan jogalkotó jellegű,
  • beavatkozik jelenleg is zajló európai jogalkotási folyamatokba, mint pl. idevágó uniós szintű irányelveknek és jognak a végrehajtása, felülvizsgálata és konzultációja,
  • az Európai Bíróságnak és a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO) határozatai ill. folyó ügyei is vonatkoznak rá, továbbá
  • több területen is tisztázatlan a tervezett egyezmény rendelkezéseinek és az Európai tagállamok nemzeti jogi hagyományainak, köztük a magyar jognak a viszonya.

  Emiatt félő, hogy

  • az ACTA szuverén magyar jogszabályokba is ütközik, továbbá
  • már előre ellehetetleníti és eleve kizárja a szellemi tulajdon és a közérdek szempontjainak a hazai kigyensúlyozott rendezését.

  Az egyezmény szövege szerint a megállapodás “a tárgyalás résztvevői számára a Letéteményesnél férhető hozzá aláírásra [dátum]-tól [dátum]-ig” (lásd: 6.1 cikk).

  Tisztelt Miniszter Úr! Kérem, tájékoztasson az ACTA egyezmény magyar aláírásával és ratifikálásával kapcsolatos döntés pontos folyamatáról és ütemezéséről.

  Üdvözlettel, Marsiske Stefan”

  http://www.ctrlc.hu/~stef/blog/posts/ACTA_magyarorsz%C3%A1gi_ratifik%C3%A1ci%C3%B3ja.html

  Vö.: http://theunitedpersons.org/blog/tag/acta

   
 • Mázsa Péter 14:26 on 2010.10.05 Permalink |
  Tags: , , link,   

  Sok számítógép-biztonsági cég kínál ingyenes biztonsági ellenőrzést a gépekhez.

  De melyiket mernéd ráereszteni a saját gépedre?

  E nonprofit cég igazgatótanácsa http://www.staysafeonline.org/about-us/board-members elég meggyőző, úgyhogy a listájukon szereplő ingyenes termékeket merem ajánlani vírusok, kémprogramok és egyéb finomságokkal való fertőzöttséged ellenőrzésére: http://www.staysafeonline.org/tools-resources/free-security-check-ups

  Vö.: http://googleblog.blogspot.com/2010/10/national-cyber-security-awareness-month.html

  Néhány biztonsági tipp, amelyeket nem árt betartanod:
  http://safetyandsecuritymessaging.org/tips.html

  Ha már itt tartunk, ezt a 2 Firefox biztonsági kiegészítőt mindenképp ajánlom:

  Namég. Gyerekeknek új: http://www.google.com/familysafety

   
 • Mázsa Péter 18:53 on 2010.10.03 Permalink |
  Tags: , link, Ötlet   

  1.

  2.

  3.

   
 • Mázsa Péter 01:09 on 2010.09.28 Permalink |
  Tags: link,   

  “Adómentes jövedéki termék

  […] 9. § […] (3) Adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat [63. § (2) bekezdés 1. pont], feltéve, hogy az a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. […]

  Adóraktári engedély

  34. § […] (2) Jövedéki termék
  a) kizárólag olyan adóraktárban állítható elő – ideértve a jövedéki termék palackozását, kis egységű kiszerelését is -, melynek működtetője e termék előállítására vonatkozó adóraktári engedéllyel rendelkezik, kivéve a párlat [63. § (2) bekezdés 1. pont] 63. § (2) bekezdésének 11. pontja szerinti előállítását […]

  Fogalmak

  63. § […] (2) E törvény alkalmazásában […]
  10. borászati melléktermék: a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermék;
  11. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása évente legfeljebb 2 hektoliter tiszta szesz mennyiségig;
  12. magánfőző: az a 18. életévét betöltött természetes személy, aki saját tulajdonú gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból, saját tulajdonú desztillálóberendezésen állít elő párlatot.

  Adóalap, adómérték

  64. § (1) Az adó alapja az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etilalkohol (a továbbiakban: tiszta szesz) tartalommal hektoliterben meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége, illetve a magánfőzésben előállított párlat esetében a vámhatósághoz bejelentett alapanyag tömegben (szőlőbor esetén térfogatban) kifejezett mennyiségéből a 3. számú melléklet szerinti kihozatali arányszámmal számított tiszta szesz mennyisége, hektoliterben.
  (2) Az adó mértéke – a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel – az (1) bekezdés szerinti adóalapra 276 100 forint.
  (3) A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat (a továbbiakban: bérfőzött párlat) adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva egy bérfőzető részére évente
  a) legfeljebb 50 liter mennyiségig 0 forint,
  b) az 50 litert meghaladó mennyiségre 276 100 forint. […]
  (5) Az (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően az eladásra szánt bérfőzött párlat – kivéve az alkoholtermék-adóraktár engedélyese részére értékesítésre kerülő bérfőzött párlatot – adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva 276 100 forint.
  (6) A magánfőzés keretében a magánfőző által évente 50 litert meghaladó mennyiségben előállított párlat, valamint a magánfőző által előállított 50 liter mennyiségen belül a 9. § (3) bekezdés rendelkezése alá nem eső párlat adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva 276 100 forint.
  (7) Egy tárgyéven belül a természetes személy vagy bérfőzetőként vagy magánfőzőként jogosult párlatot előállíttatni, illetve előállítani, és egy háztartáson belül vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet előállíttatni, illetve előállítani párlatot.
  (8) Amennyiben egy háztartásban több bérfőzető vagy több magánfőző él, a 9. § (3) bekezdésében, a 63. § (2) bekezdés 11. pontjában, e § (3) és (6) bekezdésében meghatározott éves mennyiségi korlátok szempontjából az általuk főzetett, illetve főzött mennyiségek egybeszámítandók.

  A bérfőzött párlat utáni adófizetési kötelezettség és eljárási szabályok

  65. § (1) A 8-17. §-ban foglalt rendelkezésektől eltérően a bérfőzött párlat utáni adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha
  a) a szeszfőzde a terméket átadja a bérfőzetőnek, vagy
  b) a szeszfőzde a terméket még nem adta át a bérfőzetőnek, de az adó összege elérte az 500 ezer forintot, vagy
  c) a külön jogszabály szerinti elszámolási időszak (a továbbiakban: elszámolási időszak) utolsó napján a szeszfőzdében a bérfőzető által még el nem szállított bérfőzött párlat található;
  d) a vámhatóság által a külön jogszabály szerint megállapított, az elszámolási időszakban gyártott mennyiség meghaladja a szeszfőzde nyilvántartásában kimutatott gyártott mennyiséget.
  (2) Az adó alanya az (1) bekezdés a)-c) pontja esetében a bérfőzető, az (1) bekezdés d) pontja esetében a szeszfőzde engedélyese. A bérfőzető az adót készpénzben fizeti meg a részére átadott, vagy a részére előállított és az (1) bekezdés b), c) pontja szerint elszámolt párlat után.
  (3) Ha a bérfőzető az adófizetési kötelezettségét nem teljesíti, részére a bérfőzött párlat nem adható ki.

  66. § (1) A bérfőzött párlat utáni adó összegét a szeszfőzde állapítja meg és – a 64. § (3) bekezdés b) pontja és (5) bekezdése szerinti esetben – szedi be a bérfőzetőtől. A bérfőzető a szeszfőzdének írásbeli nyilatkozatot ad a tárgyévben általa, illetve a vele egy háztartásban élő más bérfőzető által együttesen főzetett párlat mennyiségéről, továbbá arról, hogy az átvételre kerülő bérfőzött párlatból milyen mennyiséget kíván a 67. § (2) bekezdés b) pontja szerint értékesíteni, és magánfőzésben sem ő, sem a vele egy háztartásban élő más bérfőzető nem állít elő párlatot.
  (2) A 65. §-ban meghatározott rendelkezések elmulasztásával be nem szedett adót a szeszfőzde köteles megfizetni. Amennyiben a szeszfőzde a bérfőzető valótlan nyilatkozata alapján állapította meg helytelenül az adó összegét, a bérfőzető az adókülönbözet megfizetésén felül az adókülönbözettel azonos összegben adóbírságot is fizet.
  (3) A szeszfőzde a bérfőzetőtől beszedett adót az 500 ezer forint értékhatár elérését, illetve az elszámolási időszakonkénti rendszeres vagy a szúrópróbaszerű elszámolást követő munkanapon pénzforgalmi számlájáról átutalással befizeti a vámhatóságnak.
  (4) A beszedett adó késedelmes befizetése esetén a szeszfőzde a (3) bekezdés szerinti fizetési határidő napjától a teljesítés napjáig késedelmi pótlékot köteles fizetni.
  (5) Az adó, valamint a felszámított késedelmi pótlék nem engedhető el és nem mérsékelhető, fizetési halasztás, részletfizetés nem adható.
  (6) A szeszfőzde a bérfőzető részére egyszerűsített kísérő okmányt állít ki, és azzal igazolja az adó megfizetését, illetve az adóraktárban történt előállítást. A kísérő okmány egyben a terméket igazoló okmány is. A szeszfőzde által a bérfőzető részére kiállított származási igazolvány az átvételt követő 15 évig alkalmas a főzető birtokában lévő párlat származásának igazolására. A 15 év letelte után 2 évente meghosszabbítható.
  (7) A 65. § (1) bekezdésének d) pontja szerint megállapított különbözetre a 64. § (2) bekezdése szerinti adómértékkel számított adót kell megfizetni.

  67. § (1) A 64. § (3) bekezdés a) pontban megjelölt mennyiségű párlat kizárólag a bérfőzető háztartásában való személyes fogyasztás céljára szolgálhat, kivéve, ha az a (2) bekezdés szerint kerül értékesítésre.
  (2) A bérfőzető a bérfőzött párlatot
  a) csak az alkoholtermék-adóraktár engedélyese részére, vagy
  b) – amennyiben a bérfőzető a külön jogszabály szerinti kistermelőnek minősül és megfizette a 64. § (5) bekezdés szerinti adót – palackozva, legfeljebb 2 literes kiszerelésben, zárjeggyel ellátva a külön jogszabály szerinti saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében értékesítheti.

  A magánfőzésre vonatkozó szabályok

  67/A. § (1) A magánfőző a 64. § (6) bekezdése szerinti esetben a vámhatósághoz bejelenti – az adókötelezettség keletkezését 3 munkanappal megelőzően – az adó megállapításához szükséges, a külön jogszabályban meghatározott adatokat, az adó összegét, valamint az értékesítésre szánt párlathoz igényelt zárjegyek rendelkezésre bocsátásához szükséges, a külön jogszabályban meghatározott adatokat. A bejelentés adóbevallásnak minősül.
  (2) A magánfőző az (1) bekezdés szerinti bejelentésben nyilatkozik arról, hogy sem ő, sem a vele egy háztartásban élő más személy nem állíttat elő bérfőzésben párlatot.
  (3) A vámhatóság az (1) bekezdés szerinti bejelentés alapján legkésőbb a bejelentés napját követő 5. munkanapon a bejelentett (bevallott) mennyiségre származási igazolványt állít ki és bocsát a magánfőző rendelkezésére, feltéve, hogy a magánfőző az adót megfizette.
  (4) Magánfőzés esetén
  a) a 66. § (4)-(5) bekezdésében és a 67. § (1) bekezdésében, valamint
  b) a párlat értékesítésére a 67. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltak értelemszerűen alkalmazandók.

  Alkoholtermék-adóraktár

  72. § (1) Alkoholtermék-adóraktári engedély […]
  b) a gyümölcs- vagy borpárlatot gyümölcsökből és bogyókból, gyümölcstörkölyből, gyümölcsmustból, szőlőből, szőlőmustból, szőlőborból és borászati melléktermékekből, illetve a sör vagy gabona alapú alkoholterméket sörből, gabonából erjesztéssel és lepárlással előállító, és/vagy a borból és a borászati melléktermékekből lepárlással boralkohol, nyersszesz vagy semleges alkohol előállítását külön jogszabály szerint végző üzemre (a továbbiakban: szeszfőzde) […]
  adható […]
  (8) A jövedéki biztosítékot a kizárólag bérfőzést végző szeszfőzdére 500 ezer forint, az etanolüzemre legalább 1 millió forint, a szeszfőzdére és az egyéb alkoholtermék-adóraktárra legalább 10 millió forint értékben kell nyújtani. Amennyiben a szeszüzem éves etilalkohol-gyártó kapacitása nem haladja meg az évi 50 ezer hektolitert, és a szeszüzemben kizárólag legalább 80, legfeljebb 92 térfogatszázalék alkoholtartalmú, finomítatlan, élelmiszer-ipari alapanyagkénti felhasználásra alkalmatlan etilalkoholt állítanak elő egy desztillációs lépésben, a jövedéki biztosítékot legfeljebb 25 millió forint értékben kell nyújtani.

  Az alkoholtermék palackozása, zárjegy alkalmazása

  73. § (1) Az alkoholterméknek – kivéve a 63. § (1) bekezdés c) pontja szerinti, valamint az 5,5 térfogatszázaléknál kisebb alkoholtartalmú, legfeljebb 0,33 literes kiszerelésű terméket – […]
  d) a bérfőzető és a magánfőző által történő értékesítése, kivéve, ha a bérfőzető alkoholtermék-adóraktárnak adja el a bérfőzött párlatot
  a (3) bekezdés szerinti zárjeggyel történhet.
  (2) Az (1) bekezdés rendelkezése nem vonatkozik
  a) a bérfőzött párlat bérfőzető részére történő kiadására […]
  (3) A zárjegy az alkoholtermék palackjára vagy legkisebb fogyasztói csomagolási egységére felhelyezett olyan bélyeg, amely igazolja, hogy a termék adóraktárban került előállításra (palackozásra), és onnan került kiszállításra, – a bérfőzött párlat és a magánfőzésben előállított párlat esetén – továbbá azt, hogy a 64. § (5), illetve (6) bekezdés szerinti adót megfizették, továbbá azt, hogy a harmadik országból, illetve tagállamból a közösségi vámjog, illetve e törvény rendelkezései szerint került behozatalra. […]
  (14) A magánfőző esetén a 67/A. § (1) bekezdés szerinti bejelentés minősül a zárjegy megrendelésének. A bérfőzető a zárjegy megrendelését a külön jogszabályban foglaltak szerint nyújtja be a vámhatósághoz. Az igényelt zárjegyet a vámhatóság a bérfőzető és a magánfőző esetén a zárjegy előállítási költségének megfizetése ellenében, a bérfőzető esetén továbbá az egyszerűsített kísérő okmány vámhatóságnak történt bemutatását követően bocsátja rendelkezésre, feltéve, hogy a 64. § (5), illetve (6) bekezdés szerinti adót megfizették.
  (15) Az átvett zárjeggyel a bérfőzető és a magánfőző nem köteles a vámhatóság felé elszámolni, de az átvett zárjegyeket a bérfőzető és a magánfőző legkésőbb az átvételt követő 3 napon belül köteles felhelyezni a párlat fogyasztói csomagolására.

  Az alkoholtermék és alkoholtermék alapanyag előállítása, forgalmazása, birtokolása

  74. § (1) A vámhatóság engedélyével szabad alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezést előállítani, – a magánfőző desztillálóberendezése kivételével – birtokolni, továbbá értékesíteni. Nem szükséges a vámhatóság engedélye a rendeltetésszerűen használt, túlnyomással üzemelő háztartási főzőedényekre, valamint a tudományos és oktatási célra használt üveg desztillálóberendezésekre.

  Jövedéki bírság

  114. § [(1) A természetes személy – a jövedéki termékkel gazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó kivételével -, amennyiben
  a) jövedéki terméket adóraktáron kívül előállít, illetve
  b) olyan jövedéki terméket birtokol, szállít, értékesít, használ fel, amelyet nem adóraktárban állítottak elő vagy amelyet – import jövedéki termék esetén – nem vámkezeltek,
  a jövedéki termék mennyisége után jövedéki bírságot fizet.]
  (2) Az (1) bekezdés alá tartozónak kell tekinteni – nem értve ide a 115. § (3) bekezdésében említett termékeket – […]
  k) azt a párlatot, amelyet a magánfőző a 67. § (2) bekezdés b) pontjának rendelkezését megsértve értékesít […]

  115. § (7) A 67/A. § (1) bekezdés szerinti bejelentésben az adó megállapításához szükséges adatok tekintetében valótlan adatok megadása, valamint a 67/A. § (2) bekezdés szerint tett valótlan nyilatkozat megtétele legalább 20 ezer forint összegű, de legfeljebb 200 ezer forintig terjedő jövedéki bírsággal büntetendő. […]

  Lefoglalás, elkobzás

  119. § (1) A vámhatóság a jövedéki ügyben folytatott eljárása során a tényállás tisztázása, továbbá az e törvény szerinti elkobzás érvényesítése érdekében lefoglalást rendelhet el.
  (2) A vámhatóság
  [a) az adózás alól elvont jövedéki terméket,] […]
  e) a jogosulatlanul előállított, birtokolt, vagy az arra jogosulatlan személy által használt desztillálóberendezést, a dohánygyártmány előállítására alkalmas gépet és egyéb eszközt,
  f) a termékek, a zárjegy előállítására használt eszközt,
  g) a termékek, a zárjegy felhasználására, tárolására és szállítására használt eszközt (e fejezet alkalmazásában az e)-g) pontokban meghatározottak a továbbiakban: eszközök) – a (4) bekezdésben foglalt eltéréssel – ,
  h) magánfőzésre használt desztillálóberendezést, ha
  ha) a magánfőző a 67/A. § (1) bekezdés szerinti bejelentésében az adó megállapításához szükséges adatok tekintetében valótlan adatokat ad meg,
  hb) a 67/A. § (2) bekezdés rendelkezésének alkalmazásában a magánfőző valótlan nyilatkozatot tesz,
  hc) a magánfőző a desztillálóberendezést a párlattól eltérő alkoholtermék előállítására használja,
  hd) a magánfőző a párlatot a 67. § (2) bekezdés b) pontjának rendelkezését megsértve értékesíti,
  lefoglalja.

  Felhatalmazás

  129. § (1) Felhatalmazást kap a Kormány arra, hogy rendeletben határozza meg […]
  h) a bérfőzött párlat bérfőzető részére történő kiadásának és a bérfőzető általi továbbértékesítésének szabályait, a 67/A. § (1) bekezdés szerinti bejelentés, részletes szabályait, valamint a magánfőző részére kiadásra kerülő származási igazolvány adattartalmára és kiállítására vonatkozó részletes szabályokat;

  3. számú melléklet a 2003. évi CXXVII. törvényhez
  Kihozatali arányszámok
  (100 kg alapanyagra /100 liter szőlőborra/ számítva)

  Alapanyag megnevezése, Párlat (liter, tiszta szesz)
  Cseresznye 4.0
  Meggy 5.0
  Kajszibarack 6.0
  Szilva 7.0
  Körte 4.5
  Alma 5.0
  Őszibarack 4.0
  Vegyes 6.0
  Birs 4.5
  Bodza 3.0
  Erdei gyümölcs 3.0
  Szőlőtörköly 6.0
  Aszútörköly 6.0
  Borseprő 8.0
  Szőlőbor 9.0
  Szőlő 8.0”

  Forrás: http://link.amexrap.org/palinka

   
 • Mázsa Péter 17:21 on 2010.09.21 Permalink |
  Tags: , link, ,   

  http://www.priceofweed.com/

   
 • Mázsa Péter 09:00 on 2010.09.21 Permalink |
  Tags: , , , link,   

  Egyesült Államokbeli törvényhozók tegnap közös, Demokrata és Republikánus párti törvényjavaslatot nyújtottak be. A törvény felhatalmazná az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát arra, hogy az Egyesült Államok bíróságain olyan végzéseket kezdeményezzenek, amelyek alapján “kalóz” honlapokat bezárjanak. Mégpedig oly módon, hogy a kérdéses honlapokhoz vezető webcímek használatát felfüggesztenék.

  Azaz amikor beütnénk az érintett honlap címét a böngészőnkbe, a cím nem vezetne el a keresett honlaphoz.

  Mindezt függetlenül attól, hogy a honlap működését lehetővé tevő szerverek a világon hol találhatók.

  Részletek a törvényből:

  “[…] the court may issue a temporary restraining order, a preliminary injunction, or an injunction against the domain name used by an Internet site dedicated to infringing activities to cease and desist from undertaking any infringing activity in violation of this section […]” pp. 3-4.

  “The Attorney General may commence an in rem action against any domain name used by an Internet site in the judicial district in which the domain name registrar or domain name registry is located […]” p.4.

  “(2) DOMAINS FOR WHICH THE REGISTRY OR REGISTRAR IS NOT LOCATED DOMESTICALLY.— […] the in rem action may be brought in the District of Columbia to prevent the importation into the United States of goods and services offered by an Internet site dedicated to infringing activities if
  (i) the domain name is used to access such Internet site in the United States; and
  (ii) the Internet site
  (I) conducts business directed to residents of the United States; and
  (II) harms intellectual property rights holders that are residents of the United States.” pp. 5-6.

  “The Attorney General shall maintain a public listing of domain names that, upon information and reasonable belief, the Department of Justice determines are dedicated to infringing activities but for which the Attorney General has not filed an action under this section. […] the individual may obtain judicial review of such determination in a civil action commenced not later than 90 days after notice of such decision […] A civil action for such judicial review shall be brought […] in the District Court of the United States for the District of Columbia.” pp. 12-13.

  http://www.wired.com/images_blogs/threatlevel/2010/09/CombatingOnlineInfringementAndCounterfeitsAct1.pdf

  Na mit szóltok?

   
 • Mázsa Péter 10:55 on 2010.09.11 Permalink |
  Tags: , link   

  Nine years after 9/11, let’s stop playing into bin Laden’s hands: “The attacks of Sept. 11, 2001, succeeded far beyond anything Osama bin Laden could possibly have envisioned. This is not just because they resulted in nearly 3,000 deaths, nor only because they struck at the heart of American financial and military power. Those outcomes were only the bait; it would remain for the United States to spring the trap.

  The goal of any organized terrorist attack is to goad a vastly more powerful enemy into an excessive response. And over the past nine years, the United States has blundered into the 9/11 snare with one overreaction after another. Bin Laden deserves to be the object of our hostility, national anguish and contempt, and he deserves to be taken seriously as a canny tactician. But much of what he has achieved we have done, and continue to do, to ourselves. Bin Laden does not deserve that we, even inadvertently, fulfill so many of his unimagined dreams. […]

  If bin Laden did not foresee all this, then he quickly came to understand it. In a 2004 video message, he boasted about leading America on the path to self-destruction. “All we have to do is send two mujaheddin . . . to raise a small piece of cloth on which is written ‘al-Qaeda’ in order to make the generals race there, to cause America to suffer human, economic and political losses.”

  Through the initial spending of a few hundred thousand dollars, training and then sacrificing 19 of his foot soldiers, bin Laden has watched his relatively tiny and all but anonymous organization of a few hundred zealots turn into the most recognized international franchise since McDonald’s. Could any enemy of the United States have achieved more with less?

  Could bin Laden, in his wildest imaginings, have hoped to provoke greater chaos? It is past time to reflect on what our enemy sought, and still seeks, to accomplish — and how we have accommodated him.”
  https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/09/09/AR2010090904735.html

   
 • Mázsa Péter 10:59 on 2010.06.21 Permalink |
  Tags: Book, Download, , Freedom, link   

  About: http://www.amazon.com/Machinery-Freedom-Guide-Radical-Capitalism/product-reviews/0812690699
  Download: http://daviddfriedman.com/The_Machinery_of_Freedom_.pdf
  Source: http://daviddfriedman.blogspot.com/2010/06/machinery-of-freedom-is-webbed.html

   
 • Mázsa Péter 19:32 on 2010.06.18 Permalink |
  Tags: , link,   

  Yesterday the Electronic Frontier Foundation (EFF) and the Tor Project were launched a public beta of a new Firefox extension called HTTPS Everywhere.

  This Firefox extension was inspired by the launch of Google’s encrypted search option. The creators of the extension wanted a way to ensure that every search our browsers sent was encrypted.

  Many sites on the web offer some limited support for encryption over HTTPS, but make it difficult to use. For instance, they may default to unencrypted HTTP, or fill encrypted pages with links that go back to the unencrypted site.

  The HTTPS Everywhere extension fixes these problems by rewriting all requests to these sites (by default, automatically) to HTTPS. It encrypts most or all of the browser’s communications with some other sites:

  Google Search
  Wikipedia
  Twitter and Identi.ca
  Facebook
  EFF and Tor
  Ixquick, DuckDuckGo, Scroogle and other small search engines
  and lots more!

  Firefox users can install HTTPS Everywhere by following this link.

  As always, even if you’re at an HTTPS page, remember that unless Firefox displays a colored address bar and an unbroken lock icon in the bottom-right corner, the page is not completely encrypted and you may still be vulnerable to various forms of eavesdropping or hacking (in many cases, HTTPS Everywhere can’t prevent this because sites incorporate insecure third-party content).

  [Original: http://www.eff.org/deeplinks/2010/06/encrypt-web-https-everywhere-firefox-extension
  https://www.eff.org/https-everywhere ]

   
 • Mázsa Péter 15:27 on 2010.05.18 Permalink |
  Tags: , Grassroots, link      

  Ki dönti el, hogy a pasi őrült vagy próféta?

  Seth Godin szerint a 3. pasi:

  My favorite part happens just before the first minute mark. That’s when guy #3 joins the group. Before him, it was just a crazy dancing guy and then maybe one other crazy guy. But it’s guy #3 who made it a movement.

  Initiators are rare indeed, but it’s scary to be the leader. Guy #3 is rare too, but it’s a lot less scary and just as important. Guy #49 is irrelevant. No bravery points for being part of the mob.

  We need more guy #3s.

  Lehet, hogy Csepeli-Prazsák kutatásnak http://amexrap.org/fal/megdobbento-adatok is ez a valódi tanulsága?

   
 • Mázsa Péter 16:54 on 2010.05.12 Permalink |
  Tags: checklist, , , link,   

  “This document sets out agreements reached between the Conservatives and Liberal Democrats on a range of issues. These are the issues that needed to be resolved between us in order for us to work together as a strong and stable government. It will be followed in due course by a final Coalition Agreement, covering the full range of policy and including foreign, defence and domestic policy issues not covered in this document.”

  http://libdems.org.uk/latest_news_detail.aspx?title=Conservative_Liberal_Democrat_coalition_agreements&pPK=2697bcdc-7483-47a7-a517-7778979458ff

   
 • Mázsa Péter 07:52 on 2010.05.05 Permalink |
  Tags: Esterházy, Hírek, link,   

  “A legmagasabb román irodalmi kitüntetést, az „Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor”t adományozta Traian Basescu államfő Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar írónak 60. születésnapja alkalmából.”

  http://umsz.manna.ro/aktualis-roviden/esterhazy_megkapja_a_legmagasabb_roman_irodalmi_kituntetest_2010_05_05.html

   
 • Mázsa Péter 14:22 on 2010.05.04 Permalink |
  Tags: , , link   

   
 • Mázsa Péter 09:38 on 2010.05.01 Permalink |
  Tags: link   

   
 • Mázsa Péter 20:26 on 2010.04.30 Permalink |
  Tags: , link   

  Blonde vs Hungary 

   
 • Mázsa Péter 22:13 on 2010.04.27 Permalink |
  Tags: , , , link   

  Vajon mit jelenthet?? / What could it mean?

  Vö. / Cf. http://amexrap.org/fal/kabalaallatunk

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player