Tagged: Nácik Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 19:01 on 2013.05.18 Permalink |
  Tags: , Nácik, ,   

  80 éve 

  To the student body of Germany:

  History has taught you nothing if you think you can kill ideas. Tyrants have tried to do that often before, and the ideas have risen up in their might and destroyed them.

  You can burn my books and the books of the best minds in Europe, but the ideas in them have seeped through a million channels and will continue to quicken other minds. I gave all the royalties of my books for all time to the German soldiers blinded in the World War with no thought in my heart but love and compassion for the German people.

  I acknowledge the grievous complications that have led to your intolerance; all the more do I deplore the injustice and unwisdom of passing on to unborn generations the stigma of your deeds.

  Do not imagine that your barbarities to the Jews are unknown here. God sleepeth not, and He will visit His judgment upon you. Better were it for you to have a mill-stone hung around your neck and sink into the sea than to be hated and despised of all men.

  Helen Keller

  Fotó és forrás: http://www.slate.com/blogs/the_vault/2013/05/16/helen_keller_her_scathing_letter_to_german_students_planning_to_burn_her.html

  FYI: https://hu.wikipedia.org/wiki/Helen_Keller

   
 • Ivanyi Gyorgy 09:57 on 2013.04.09 Permalink |
  Tags: , , , , Nácik   

  A fasizmus lényege nem a rasszizmus, hanem hogy a maffia megszerzi a főhatalmat és az állam bűnszervezetté alakul 

  A fasizmus lényege nem a rasszizmus, a zsidó (cigány, pápista, református, örmény, tuszi, hutu, meleg, nő, biciklista, stb, stb) ellenesség, hanem az, hogy a maffia megszerzi a főhatalmat és az állam bűnszervezetté alakul.

  Don Corleone (Peron, Salazar, Duvalier, Oroszlánszivű Richárd) stb. stb. akkor se kell, ha amúgy, privátim bölcs és kiváló ember, semmi baja a zsidókkal (cigányokkal, pápistákkal…) és csak akkor használja a rasszista/diszkriminációs kártyát, ha az népe boldogítása, azaz hatalma fenntartása végett elkerülhetetlennek tűnik.

  Az antirasszizmus túl kézenfekvő pótcselekvés a “baloldali” ellenzék számára, amikor a kutyaharapást szőrivel szeretné gyógyítani. Lévén a nemzeti szósz és a kokettálás a rasszizmussal a kormány politikájának nagyjából egyetlen “jobbos” eleme. A többi mind annyira balra van, hogy attul balrább legföljebb Kim Dzsongun és a szakadék.

  Félreértés ne essék, dühöngök, demonstrálok, írok antirasszista cikkeket én is, és bizonyára, így hatvan felett is előkaparnám megkopott katonai ismereteimet, ha valamiféle intézményes fajirtás fenyegetne. Itt és most azonban az – egymáshoz kötött – politikai és gazdasági szabadság intézményes felszámolása a sürgősebb és fontosabb. S tartok tőle, Hontnak http://hvg.hu/velemeny/20121211_zsido_felreertes_alibi igaza van: az antirasszista akciózás kiereszti a tiltakozás gőzét, a félelem a náciktól pedig a védelmet ígérő capo di tutti capi karjába hajtja az embereket.

   
 • Mázsa Péter 17:29 on 2013.03.25 Permalink |
  Tags: , , , , Nácik,   

  Minden tökéletesen megfelelt a jogállami előírásoknak. Kétharmados többséggel, négy évre felhatalmazták a kormányt, hogy törvényeket hozzon. Ettől kezdve, a törvényeknek nem kellett feltétlenül megfelelni az alkotmánynak. […]

  Jótündér: Kétharmad és jogállam
   
 • Mázsa Péter 13:02 on 2013.03.22 Permalink |
  Tags: , , , Nácik   

  Őszinte elismerésem Balog miniszter úrnak, hogy elismerte: hibát követtek el és bár a díjazott visszaadta a kitüntetést, a legmagasabb rangú kormányzati vezetőknek is készen kell állni a gyűlöletbeszéd erőteljes elítélésére.

  Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet
   
 • Mázsa Péter 17:18 on 2013.03.19 Permalink |
  Tags: , , Nácik   

  Statement by Ambassador Eleni Tsakopoulos Kounalakis on Hungary’s Honoring of Ferenc Szaniszlo / The Government of Hungary’s decision to award a national prize to Ferenc Szaniszlo, an individual who has publicly engaged in hate speech, is deeply disappointing. Honoring those who espouse intolerance, along with the government’s failure to decisively condemn racist remarks by a founding member of its own political party, casts a shadow over positive steps the government has taken to combat racism and hate speech. It is highly regrettable that according to a statement issued by the Ministry of Human Resources, the government has not yet found a way to revoke this troubling award.

  Ambassador Eleni Tsakopoulos Kounalakis, hungary.usembassy.gov
   
 • Mázsa Péter 17:49 on 2013.03.14 Permalink |
  Tags: , , Nácik,   

  Vérnácit tüntetett ki a kormány: Szaniszló saját szavai a zsidók (romák?) végelszámoltatásáról 

  Nem hallgattam végig, de az első két percből 1:06-nál kezdődik ( http://youtu.be/A9jO_mkrfoQ?t=1m6s ) a kedvencem:

  […] mindazok, akik velünk együtt küzdenek az új világért, az új világrendért, velünk együtt részesülnek a jóból. Akik pedig nem, akik itthon is rothasztják a magyarságot, akik csupán személyi igazolványuk révén magyarok, nos az ő jövőjük másutt van. […] akinek itt nem tetszik, elmehet – amíg még nyitva az út. Aki a magyarság vérét élősködőként szívja, aki nemzetünket bűnözői által terrorizálja, addig menjen, amíg még mehet. Mert az új világrenddel jön az elszámoltatás. A végelszámoltatás.

  Itt meg (1:52-nél http://youtu.be/A9jO_mkrfoQ?t=1m52s) nem világos, hogy a magyarokat, a zsidókat, vagy a romákat sértegeti:

  És ha egy népséget az egész világ utál, arról az egész világ tehet?

  Nem bírtam tovább. Hallgassa már végig, akinek két anyja van: van még benne érdekes rész?

  [tényleg kitüntették a pasit: http://youtu.be/QpEAIdNERRo?t=1m3s ]

   
 • Mázsa Péter 15:34 on 2013.03.14 Permalink |
  Tags: Nácik, ,   

  Zsidók! 


  (Forrás: http://szm.hu/blog/2013/03/14 )

   
  • admin 17:17 on 2013.03.14 Permalink | Log in to Reply

   Mi, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet jelenlegi és volt hallgatói fel vagyunk háborodva attól, ami ma reggel az Intézetünkben történt. Magukat “magyar hallgatóknak” nevező ismeretlenek “Zsidók! Az egyetem a miénk, nem a tiétek! Üdvözlettel, a magyar hallgatók…” felirattal ellátott matricát ragasztottak Gruberné Welker Ágnes főeladó, Dr. Heller Ágnes professzor emerita, Dr. Poszler György professzor emeritus illetve Dr. György Péter intézetigazgató névtáblájára.
   Mi, az Intézet hallgatói elítéljük az oktatók és hallgatók vallási, etnikai, nemi vagy másfajta megkülönböztetését. A feliratok nem csak tanáraink, hanem az Intézet közösségének méltóságát is megsértették. Üdvözöljük, hogy Dezső Tamás dékán feljelentést tett az ügyben.
   Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének jelenlegi és volt hallgatói
   Ha alá szeretnéd írni a nyilatkozatot, írd meg kommentben a nevedet, szakodat és évfolyamodat!
   https://www.facebook.com/notes/elte-btk-mmi/hallgat%C3%B3k-nyilatkozata/10151508711545042

  • admin 00:57 on 2013.03.15 Permalink | Log in to Reply

   Szabolcs Némethy szégyen…
   7 hours ago · Like · 2

 • Mázsa Péter 13:42 on 2013.03.09 Permalink |
  Tags: , , , Nácik   

  Fidesz-őrség, Munkásőrség, Sturmabteilung (SA): a Fidesz pártőrséget szervez 

  Fidesz:

  […] A Központi Hivatal védelmében várjuk azon Fidesz-tagok jelentkezését, akik a tegnapihoz hasonló agresszió esetén 1 órán belül a helyszínen tudnak lenni. A jelentkezéseket kérjük, juttassátok el a riadolanc@fidesz.hu címre, nevetek, tagkártya-számotok és mobilszámotok feltüntetésével.

  Sok munka áll előttünk, de addig is, szeretnénk köszönetet mondani minden munkatársnak és szimpatizánsnak, akik segítettek megvédeni a székházat és az itt dolgozó embereket.

  Üdvözlettel:

  Kubatov Gábor
  pártigazgató

  Magyar Szocialista Munkápárt:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Munkásőrség

  Nemzetiszocialista Német Munkáspárt:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sturmabteilung

   
  • admin 14:18 on 2013.03.09 Permalink | Log in to Reply

   Richard Borbas igen, pontosan ezt irtam enis mikor meghallottam a hirt: munkasorseg
   28 minutes ago · Like

 • Mázsa Péter 16:39 on 2013.03.05 Permalink |
  Tags: Bocs, Nácik, ,   

  Náci tömeggyilkosok unokái bocsánatot kérnek a túlélőktől Budapesten 

  LE A KALAPPAL ELŐTTÜK

  Itt jártak a németek!

  Budapesten, Zuglóban jártak a náci tömeges kivégzések végrehajtóinak unokái! Üzenetet, felhívást hoztak Magyarország és Európa számára! Ők keresztényként szembenéztek családjaik, apáik, nagyapáik tetteivel!
  Döbbenetes órák tanúi és résztvevői lehettünk a Radnóti Miklós gimnázium dísztermében a hétvégén.

  Magyarországon még soha meg nem történt módon mondták el az igazat nagyszüleik tetteiról magyar holokauszt túlélőknek és a hétvégi konferencia közel 200 résztvevőjének a tömeggyilkosok unokái.

  Egyikük, Barbel Pfeiffer egy olyan ember unokájaként jött Magyarországra, akinek feladata a szögesdrótok áram alá helyezése, a haláltáborok technikai felszerelésének megtervezése volt. Ő alakította ki a birkenaui vasúti rámpát. Unokája azért jött most Magyarországra, hogy elmondja az igazat családja múltjáról.

  A tübingeni TOS gyülekezet lelkésze, Jobst Bittner elmondta, hogy városuk múltjához tartozik Theodor Danecker neve is, aki a magyar zsidóság deportációját a németek részéről szervezte meg. Tübingen polgáraként, úgy érezte, el kell ezt mondania városa múltjáról.

  Ezt a találkozást, drámai párbeszédet a túlélők és a német elkövetők unokái között még szinte szavakba sem foglalhatjuk. Annyit tudunk, Magyarországon ilyen még nem történt. A német fiatalok megrázó vallomásai rést ütöttek hazánk feletti szürkeség és kilátástalanság felhőjén, amelyet a mi feldolgozatlan, kibeszéletlen múltunk, hárított és a másikra áthárított vagy letagadott felelősségünk okoz.

  Minket, magyar keresztényeket is ösztönöztek, hogy tisztázzuk és vállaljuk családjaink múltját az embertelenség, az evangéliumot meghazudtoló antiszemitizmus dolgában.

  Elmondták, ők megértették: nem építhetik jövőjüket hazugságokra, az elhallgatott múltra. Egy ország helyreállása, áldása, gyógyulása azon múlik, hogy az igazságot mondjuk ki családjaink történetéről. Jelmondatuk: Levesszük a hallgatás leplét!

  Akik szerveztük és részt vettünk a találkozón, tudjuk: esélyt kaptunk, talán az utolsó és egyetlen esélyt, hogy az igaz beszéd meggyógyítsa Magyarországot is.

  “Egy erkölcsileg teljesen elrohadt alapzatra semmi nem építhető.” (Ungváry Krisztián)

  A találkozóra az Európai Unió által támogatott “Aktív Európai Emlékezet” program keretén belül került sor 2013 március 2-3-án a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban.

  “Nagy Klárit” idézi Vályi György
  Fotó: https://www.facebook.com/pages/Segítség-az-Élethez-közhasznú-alapítvány/163422733710100

   
  • Magyarmeggy 21:45 on 2013.03.06 Permalink | Log in to Reply

   Ha a még élő kommunista tömeggyilkosok, pláne azok gyerekei és unokái is bocsánatot kérnek a gyilkoltak családjaitól, akkor egyensúlyba kerülhet az alap. Egyoldalúan inog rendesen.

  • puhamancs 11:50 on 2013.03.07 Permalink | Log in to Reply

   Ez gyalázat.
   Olyan embereket köteleznek a bocsánatkérésre, bűnhődésre, térdreereszkedésre, megaláztatásra, akik soha nem követtek el semmit! Sőt, olyan embereknek fizetnek kárpótlást immár fél évszázada, akik még csak nem is éltek akkoriban! Meddig fog ez még tartani??? Jönnek majd az SS-tisztek ük-ük-ük unokái, zokogni és bocsánatért esedezni a “kiirtottak” ük-ük-ük unokái elé, akik még akkortájt is kapják a több százmilliárdos kárpótlásokat, segélyeket, ingyenes hadianyagokat, stb???

  • admin 00:19 on 2013.03.15 Permalink | Log in to Reply

 • Mázsa Péter 10:20 on 2013.02.08 Permalink |
  Tags: , , Nácik   

  […] megkockáztatom, hogy a Fidesz az elmúlt 15 évben mindvégig par excellence fasiszta párt volt […]

  Kálmán László: A fasizmus legújabb történetéből
   
 • Mázsa Péter 20:56 on 2013.02.05 Permalink |
  Tags: , , , , , , Nácik   

  The fragmented official opposition, mainly comprised of colourless liberals and social democrats, finds itself dancing a death tango with the combined, increasingly powerful forces of the right, and each year sees the couple move closer to the brink of an as-yet unknown abyss.

  Carl Rowlands, Guardian: “Hungary’s rabid right is taking the country to a political abyss – The left has found no response to the right’s attacks on Gypsies, its virulent antisemitism and its xenophobic Christian nationalism”
   
 • Mázsa Péter 17:24 on 2013.02.05 Permalink |
  Tags: , , , Nácik   

  How Dictators Come to Power in a Democracy 

  […] Lessons for us today:

  • Bad economic policies and foreign policies can cause crises that have dangerous political consequences.
  • Politicians commonly demand arbitrary power to deal with a national emergency and restore order, even though underlying problems are commonly caused by bad government policies.
  • In hard times, many people are often willing to go along with and support terrible things that would be unthinkable in good times.
  • Those who dismiss the possibility of a dictatorial regime in America need to consider possible developments that could make our circumstances worse and politically more volatile than they are now — like runaway government spending, soaring taxes, more wars, inflation and economic collapse.
  • Aspiring dictators sometimes give away their intentions by their evident desire to destroy opponents.
  • There’s no reliable way to prevent bad or incompetent people from gaining power.
  • A political system with a separation of powers and checks & balances — like the U.S. Constitution — does make it more difficult for one branch of government to dominate the others.
  • Ultimately, liberty can be protected only if people care enough to fight for it, because everywhere governments push for more power, and they never give it up willingly.

  http://www.forbes.com/sites/jimpowell/2013/02/05/how-dictators-come-to-power-in-a-democracy/print/

   
 • admin 19:51 on 2013.01.14 Permalink |
  Tags: , , , , Nácik, , ,   

  Amexrap: Gratulálunk a Berzsenyiseknek és az Amerikai követségnek 

  Remarks by Ambassador Eleni Tsakopoulos Kounalakis at the Berzsenyi High School Active Citizenship Award Ceremony

  […] Your school has a long history of promoting tolerance and human rights. For example, I heard that in 1944, when Jews in Hungary were forced to wear a yellow Star of David, your school made sure that the children were able to remove the star once they crossed the school gate. This small, symbolic act was, at the time, an act of defiance and tremendous courage – an example of what ordinary citizens can and should do to stand up for the rights of their fellow citizens. […]

  On many occasions, Thomas Melia, our Deputy Assistant Secretary for Democracy, Human Rights and Labor, has emphasized that majority rule must always protect minority rights. It is one of the most fundamental values of the United States and a fundamental principle of democracy itself.

  A few weeks ago, I saw firsthand Hungarians speaking out to protect minority rights in this country. I had the opportunity to attend the demonstration in Kossuth Square on December 2, where politicians from different parties and people from all walks of life gathered to condemn the anti-Semitic remarks of an extremist parliamentarian. It was inspiring to see so many people gather together on a cold Sunday to condemn intolerance and raise a unified voice to demand that all people be respected and their rights guaranteed.

  So I actually knew Tom Lantos, we had met many times in San Francisco. And I can almost hear his words: “The veneer of civilization is paper-thin and we are all its guardians”. The December 2nd rally represented Hungarian civil society at work. Secretary Clinton regularly recognizes civil society as one of the frontiers of human rights and has called it “the underpinning of a free and functioning country”.

  This is why a year ago our Embassy decided to establish an Active Citizenship Award to honor those individuals and organizations, which make positive contributions to their communities. Their work is inextricably linked to a greater issue – that of improving people’s lives and protecting human rights, which, in turn, is essential to U.S. foreign policy, our national security and to international stability.

  Active citizenship is vital for democracy; however, it is even more important to nurture a sense of civic responsibility. I believe this is exactly what Berzsenyi High School has been doing for decades. From your Tolerance Weeks to discussions and roundtables on different issues to art projects published in your Phoenix albums – Berzsenyi fosters open mindedness, tolerance and creativity.

  Your school is an example for others to follow and I encourage the students to build upon your experiences here and take them with you to universities, future communities and families. And now I would like to present Berzsenyi High School and its students the Award for Active Citizenship.

  Congratulations!

  http://hungary.usembassy.gov/kounalakis_12192012.html

  Fotó: https://www.facebook.com/hungary.usembassy

   
 • Mázsa Péter 16:42 on 2013.01.14 Permalink |
  Tags: , , , , Nácik   

  András Bíró Nagy – Tamás Boros – Áron Varga: Right-wing Extremism in Hungary 

  Summary:

  Main actor of right-wing extremism in Hungary is the Jobbik party, which won about
  15 per cent of the votes in the European elections of 2009 as well as in the general
  elections of 2010. Being the third party in Hungarian Parliament, it broadly succeeded in its agenda setting. Ruling Fidesz party of Prime Minister Orban took over
  several bullet points of the Jobbik extremist party programme and adopted them as
  part of the government’s policy.

  Jobbik’s discourse is a mixture of anti-communism, anti-gypsyism, nationalism and
  hostility towards elites, particularly »all-corrupt« politicians. Obviously, there is a response to these – often very simplified – prejudices in the Hungarian population:
  More than one third of the voters can be considered as anti-democracy, anti-EU and
  against market economy.

  Since the end of communism, the Hungarian society has undergone deep changes.
  Today, only less than on third of the population considers itself as more or less progressively orientated. The main left party MSZP has crashed in the last elections and
  today represents nor more than 20 per cent of the votes

  http://library.fes.de/pdf-files/id-moe/09566.pdf

  (Via Istvan Janos Toth)

   
 • Mázsa Péter 19:49 on 2013.01.08 Permalink |
  Tags: , , , Nácik,   

  “Héberül nem tudom elmondani”: flashmob az állatos Bayer ellen (videó) 

  A botrány:

  A teljes beszéd:

  Az előzmény: http://www.magyarhirlap.hu/ki-ne-legyen

   
  • admin 17:30 on 2013.01.13 Permalink | Log in to Reply

   Bognár Attila Nekem kezdettől gyanús volt, hogy bayer barátja is így értette azt a mondását, hogy: “én még nem hazudtam az embereknek” – hogy csupán azoknak a (…) állatoknak.
   4 minutes ago · Like · 1

 • Mathe Aron 14:18 on 2013.01.02 Permalink |
  Tags: , Nácik, ,   

  Hihetetlennek tartom, hogy 11 éve ugyanazok a kérdések mennek a Múzeum kapcsán, mintha nem zajlott volna le ez a vita 

  “Szálasi Ferenc, a tökeltes bűnbank” c. cikk-idézetünkre (vö.: http://amexrap.org/fal/szalasi-ferenc-tokeletes-bunbak ) Máthé Áron, a Terror Háza Múzeum volt munkatársa válaszolt. A szerk.

  Egyszerűen hihetetlennek tartom, hogy 11 éve ugyanazok a kérdések mennek a Múzeum kapcsán, mintha nem zajlott volna le ez a vita.

  Az a helyzet, hogy a Múzeum NEM fókuszál a 44 őszét megelőző kérdésekre, csak nagyon röviden, bevezetésként.

  Azért nem fókuszál, mert
  1. nem ez a témája (ennyi erővel bármiről lehetne szó),
  2. azért sem, mert erre a célra jött létre a Holocaust Múzeum.

  Hogy valakinek más a narratívája ezekről a kérdésekről, azért azt hiszem nem lehet a THM-t hibáztatni.

  Horthyról egyébként érdemes átfutni Krisztián Ungváry interjúját: http://hvg.hu/itthon/20121220_Ungrvary_interju_horthyrol . Ez egyfajta szempont, és talán segít helyretenni Horthy szerepét. Más, hogy a “beteg testrészek” kijelentésével nemhogy egyet nem tudok érteni, de ízléstelennek is tartom.

  A holocausttal kapcsolatban alighanem Schmidt Mária: A holocaust helye a magyar zsidóság modernkori történetében c. tanulmánya ( http://www.magyarholocaust.hu/mh011190.html ) az, ami a legjobban összefoglalja a problémákat és az előremutató kérdéseket. A társadalmi felelősség kérdésében Ablonczy Balázs és Novák Attila közösen jegyzett állításai között szerepel erről is egy passzus.

  Namost, a saját meglátásom a Karsai által is emlegetett felelősség és “szembenézés” kérdésében, hogy
  1. a bűnösöket megbüntették
  2. a túlélő zsidóság kárpótlása egyrészt megtörtént, másrészt folyamatos
  3. A bűnösök megbüntetése sajnos egy olyan kontextusban történt, ahol őket összemosták másokkal, és ez egy deficitet hagyott maga után,
  4. a társadalmi felelősség mantrázása nem túlságosan előremutató, Magyarország akkoriban olyan szűk mozgástérrel rendelkezett, hogy nem kis eredmény, hogy a deportálásra csak 44ben került sor,
  5. a korabeli antiszemitizmus kérdését nem lehet utólagosan számonkérni, ezt csak a korszakból kiindulva lehet megérteni,
  6. az állandó múlt-ostorozás helyett jó lenne a hídverésre alkalmas témákat vizsgálni, pl. az embermentők szerepét.

  Végül elnézést a kukacoskodásért, de a “tudtok válaszolni” ( http://amexrap.org/fal/szalasi-ferenc-tokeletes-bunbak/comment-page-1#comment-56738 ) némileg félreérthető, mivel akár azt a látszatot is sugallja, hogy esetleg nem tudunk/tudnak.

  Pedig egyszerűbb a kérdés: tekintve, hogy ezekre a kérdésekre 10 évvel ezelőtt már válaszok születtek, feltételezem, hogy nem is akarnak.

   
 • Mázsa Péter 00:33 on 2013.01.02 Permalink |
  Tags: , , Nácik, ,   

  Körülbelül 200 000 hivatalnok, közszolga, köztük mintegy 20 000 csendőr, több ezer rendőr, orvosok, bábák, leventeoktatók, tanárok, katonák stb. vettek részt csak 1944-ben a zsidók totális jogfosztásában, kirablásában, gettókba, gyűjtőtáborokba terelésében, majd deportálásuk megszervezésében és lebonyolításában. […] Kényelmes, sőt talán sokak számára még megnyugtató, önbizalmat erősítő is lehetne, ha igaz lenne, hogy a magyar nép, a magyar társadalom mindenkor ártatlan áldozat volt csak. Soha, senki ne is említse a zsidókat és a zsidókat menteni próbálókat is feljelentőket, a zsidók vagyonán osztozókat, azokat a tízezreket, akik a még csak a gettókban lévő, deportálásukra váró embertársaik üressé vált, üressé tett lakásait kiigényelték. A magyar nép ártatlan, mindenről az idegen megszállók (tatárok, törökök, osztrákok, németek, végül az oroszok) tehetnek, akiket, hogy az 1944–1945-ös sorsfordító éveknél maradjunk, csak egy maroknyi nyilas szolgált lelkesen. A nyilasok rendszerük bukása után gyorsan „átöltöznek”, belőlük lesznek a leglelkesebb kommunista kollaboránsok, szól a régi-új „narratíva”. […] a Terror Háza Múzeum állandó kiállításán a német megszállás után (201. sz. terem) időben és térben nagyon közel (202. sz. terem) a nyilasok kezdik a Dunába lőni a zsidókat, és említés nélkül maradnak a zsidótörvények, az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálás és mészárlás, valamint a Sztójay-kormány időszaka […] A posztkommunista jobboldal [..] felmentve […] érezte magát a Horthy-rendszer egészének (ön)kritikus vizsgálata alól. Szerintük csak a nyilasok kollaboráltak a nácikkal, Horthy hős országgyarapító, aki, ameddig hatalmon volt, keményen fellépett a nyilasokkal szemben, és 1944-ben, amikor végre megtudta, hogy hová és főleg miért viszik el a zsidókat, azonnal a hadseregét vetette be a még nem deportált (fővárosi) zsidók megmentése érdekében. Szó se essék a zsidótörvényekről, az elmaradt földreformról, az egész neobarokk, antiszemita politikai kultúráról, a nácik szövetségeseként a Szovjetunió elleni háborúban való részvételről stb., csak arról, hogy mindenről a „barna inges kommunisták”, a Szálasi vezette nyilaskeresztes csőcselék tehet.

  Karsai László: Szálasi Ferenc, a tökéletes bűnbak
   
  • admin 11:35 on 2013.01.02 Permalink | Log in to Reply

   Tibor Ritz “A jövő záloga a múlttal való objektív szembenézés” nem tudom ki mondta, de jól mondta, mert ez kegyetlenül nehéz dolog.
   4 minutes ago · Like · 1

  • admin 13:38 on 2013.01.02 Permalink | Log in to Reply

   Mázsa Péter Áron (Terror Háza): erre válaszoltatok / tudtok válaszolni?

 • Mázsa Péter 18:26 on 2012.12.04 Permalink |
  Tags: , , , , , Nácik,   

  Miért van az, hogy Vona Gábornak a kormány – tudomásom szerint egyedüli – zsidó származású tagja válaszol? Hát akkor most csak a zsidók problémája az antiszemitizmus, vagy a demokratikus közösség problémája? Ugyanez dettó, a másik oldalon. Korábban Suchmann, most rendre Steiner. Miért? Miért nem valaki más?

  Eörsi Mátyás
   
  • admin 19:04 on 2012.12.04 Permalink | Log in to Reply

   Anon Bárcsak a választási rendszer körül lenne ekkora polémia. Hogy is volt azzal a céggel, amely a számítástechnikát biztosította? Jó kis elterelés.
   21 minutes ago · Like · 1

 • Mázsa Péter 09:56 on 2012.12.04 Permalink |
  Tags: , Nácik   

  Török Gábornak mondom: ha úgy értetted volna, hogy te mosolyognál, ha valaki vagonírozna, akkor sajnálom. Én biztosan nem ezt írtam. Elnézést is hajlandó vagyok kérni, ha félreérthetően fogalmaztam volna, rögtön azután, hogy te ezt megteszed azokkal, akiknek egyáltalán nem tetszett a mosolygós és tudatosan puhány szereplésed a Jobbikkal az egyetemen, és akik mély döbbenettel hallották, majd olvasták néhány hónappal ezelőtt adott ötoldalas, szintén mosolygós interjúdat az évek óta zsidózó és cigányozó Barikádban arról, hogy a Jobbik milyen útválasztással lehetne a Fidesz alternatívája a jobboldalon. Nyilván nem tudod, hogy miközben én cionista ügynök vagyok ebben a lapban, addig te egy pozitív példa a jó elemzőre. Egy kölcsönös önvizsgálathoz és bocsánatkéréshez kezet nyújtok, egyoldalúan azonban nem fogom megtenni. Addig pedig ajánlom neked is, és mindenki másnak, most szombaton írtam a Korjegyzőbe, aktuálisnak tűnik: http://nol.hu/lap/hetvege/20121201-a_keplet

  Somogyi Zoltán
   
 • Mázsa Péter 23:45 on 2012.12.02 Permalink |
  Tags: , , , , , Nácik, ,   

  Anti-fascist demonstration in Hungary: the complete text of Attila Mesterházy’s speech 

  My dear friends and compatriots,

  When this morning we lit the first candle on the Advent wreath we talked with the children about the fact that this demonstration wasn’t organized for just any day. For Christians this day means a lot. And it is important for me too that my seven- and eight-year old children should learn why we are here today. I’m not in the habit of taking my children to political demonstrations, but the situation today is different. Because this is not a political gathering. To be here is not a political statement but a moral obligation.

  I’m teaching my children that it is their moral obligation to stand up for those who are stigmatized, threatened, attacked.

  As a father and as a politician I feel the same kind of obligation: to do everything in my power to make my country and the lives of my children better. It will be decided here and now what kind of country my children will live in. In a country where anyone can threaten others or in a country where no one has reason to be afraid.

  The country has drifted toward fascism

  A few months ago I told an Italian newspaper that one can sense a drift toward fascism in Hungary. There are signs in the parliament that indicate that the country is moving toward fascism. After the interview became public knowledge in Hungary a member of the Fidesz parliamentary caucus called me a traitor to my country.

  Because I told the truth. I say the same at home as abroad. I say the same on this podium as in the parliament building behind me. This week unfortunately it became clear who told the truth.

  Because let’s not mince the words, let’s not be delicate: what the Jobbik member of parliament said in parliament was fascist speech pure and simple.

  The last time such words were uttered inside the walls of the Hungarian parliament was during the Shoah. It was then that members of parliament talked about Jews who threaten national security. It was the last time that lists were compiled of Hungarian Jews.

  At that time there were not enough people to nip the hatred in the bud and stop those who spread it. But now we are here! And there are many of us. Here and now we send the message to the fascists that it was enough! It was enough!

  Fascism is a virus and we are its antidote

  Last Monday was one of the most shameful and darkest days of the Hungarian parliament. But let’s not forget that all this didn’t start on Monday. It didn’t even start in parliament. And it will not be solved and ended by itself.

  Because fascism is a virus. And the host is Jobbik.Every one of those guardists marching in uniform is a carrier of this virus. As are those who yell anti-Semitic slogans from the bleachers at football games. The ones who flourish red-and-white striped flags at party demonstrations. Also those who extoll writers and politicians who used to cheer for the fascist Arrow Cross Party.Even the one who at social gatherings makes offensive remarks about someone because of his origin.

  This is a virus and we are its antidote. We, all of us here. We can stop the spread of this virus.We must fight against it because this is the real danger for national security, for Hungary, for democracy! Today it is the Jews, tomorrow you, then we, all of us. Therefore it is our duty to put a stop to this.

  Today is not the end of something but the beginning of something new: the beginning of the common war against the fascists. From this moment on nothing can proceed as before. From now on nothing can proceed as in the past. Today, we need action!

  I declare today that I will support the suggestion of DK to quarantine Jobbik in Parliament.

  I call on the government to use its two-thirds against the fascists at last. This is what I’m asking from the leader of the Fidesz caucus.

  Because let us not forget that hateful thoughts and words are always followed by vile deeds. The thoughts have already spread. We will not wait for the deeds. Therefore we ourselves need more than words. Deeds are necessary!

  Deeds we take upon ourselves and expect from others

  It is important and wonderful that the head of the Fidesz parliamentary delegation came among us. I thank him in the name of all those present.But Mr. Rogán, your responsibility is more than delivering a single speech. Why? Because behind you are two-thirds of the parliamentary members. That super majority goes hand in hand with responsibility.

  1. I declare right now that we, socialists, support quarantining Jobbik by all possible means.But without the assistance of Fidesz-KDNP there is no chance of that. Until now you have been able to do absolutely everything you wanted to with the two-thirds majority. Here is the time to use it against the fascists.

  2. MSZP has decided not to take part in discussions of the Foreign Affairs Committee as long as Márton Gyöngyösi participates as deputy-chairman of the body.

  3. I demand from the government that the place on which we are standing not be converted into a memorial to Horthy. It should remain Kossuth Square, the square of Attila József and Mihály Károlyi. Moreover, if necessary, bring more statues of humanists and democrats here. But not those of József Nyirő and Ottokár Prohászka.

  4. I demand that tomorrow’s parliamentary session start with a speech by the prime minister at 1:00 p.m. So that at last just once in his own voice he would explicitly and clearly distance himself from Jobbik and condemn them!

  My friends!

  For us, sober democrats on the right and the left, there can be no question that if the Nazis are on one side, our place is on the other side. Our morals dictate thus.

  We, freedom loving Hungarians on the right and on the left, will show that we are not a half-Asiatic nation but wholly European. Proud Hungarians, democrats who don’t tolerate anyone terrorizing us!

  Therefore everybody must spread the message of today. Everybody must take his or her own part in this fight.Because we can stop the spread of fascism only if we don’t allow our country to be infested any longer. Here and now let’s make a promise to each other and to the country: We won’t allow it! We won’t allow it!

  Translated by Eva S. Balogh
  http://hungarianspectrum.wordpress.com/2012/12/02/anti-fascist-demonstration-in-hungary

  Attila Mesterhazy is the president of the Hungarian Socialist Party: http://mszp.hu/parttag/mesterhazy_attila

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player