Tagged: Oroszország Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 11:11 on 2012.11.27 Permalink |
  Tags: , , , , , , Oroszország   

  Magyarország, amely a Fegyverszüneti Egyezmény értelmében intézkedett magyar területen minden fasiszta jellegű politikai, katonai vagy katonai színezetű szervezetnek, valamint minden olyan szervezetnek feloszlatása iránt, amely az Egyesült Nemzetekkel szemben ellenséges propagandát, ideértve a revizionista propagandát fejt ki, a jövőben nem engedi meg olyan effajta szervezeteknek fennállását és működését, amelyeknek célja az, hogy megfossza a népet demokratikus jogaitól.

  1947. évi XVIII. TÖRVÉNY a Párizsban 1947. évi február hó 10. napján kelt békeszerződés becikkelyezése tárgyában, 4. Cikk
   
 • admin 10:20 on 2012.09.26 Permalink |
  Tags: , , , , , Oroszország, ,   

  Szeptember 26, Petrov nap: Az ember, aki tényleg megmentette a világot 

  Today is September 26th, Petrov Day, celebrated to honor the deed of Stanislav Yevgrafovich Petrov on September 26th, 1983. Wherever you are, whatever you’re doing, take a minute to not destroy the world.

  The story begins on September 1st, 1983, when Soviet jet interceptors shot down a Korean Air Lines civilian airliner after the aircraft crossed into Soviet airspace and then, for reasons still unknown, failed to respond to radio hails. 269 passengers and crew died, including US Congressman Lawrence McDonald. Ronald Reagan called it “barbarism”, “inhuman brutality”, “a crime against humanity that must never be forgotten”. Note that this was already a very, very poor time for US/USSR relations. Andropov, the ailing Soviet leader, was half-convinced the US was planning a first strike. The KGB sent a flash message to its operatives warning them to prepare for possible nuclear war.

  On September 26th, 1983, Lieutenant Colonel Stanislav Yevgrafovich Petrov was the officer on duty when the warning system reported a US missile launch. Petrov kept calm, suspecting a computer error.

  Then the system reported another US missile launch.

  And another, and another, and another.

  What had actually happened, investigators later determined, was sunlight on high-altitude clouds aligning with the satellite view on a US missile base.

  In the command post there were beeping signals, flashing lights, and officers screaming at people to remain calm. According to several accounts I’ve read, there was a large flashing screen from the automated computer system saying simply “START” (presumably in Russian). Afterward, when investigators asked Petrov why he hadn’t written everything down in the logbook, Petrov replied,”Because I had a phone in one hand and the intercom in the other, and I don’t have a third hand.”

  The policy of the Soviet Union called for launch on warning. The Soviet Union’s land radar could not detect missiles over the horizon, and waiting for positive identification would limit the response time to minutes. Petrov’s report would be relayed to his military superiors, who would decide whether to start a nuclear war.

  Petrov decided that, all else being equal, he would prefer not to destroy the world. He sent messages declaring the launch detection a false alarm, based solely on his personal belief that the US did not seem likely to start an attack using only five missiles.

  Petrov was first congratulated, then extensively interrogated, then reprimanded for failing to follow procedure. He resigned in poor health from the military several months later. According to Wikipedia, he is spending his retirement in relative poverty in the town of Fryazino, on a pension of $200/month. In 2004, the Association of World Citizens gave Petrov a trophy and $1000. There is also a movie scheduled for release in 2008, entitled The Red Button and the Man Who Saved the World.

  Maybe someday, the names of people who decide not to start nuclear wars will be as well known as the name of Britney Spears. Looking forward to such a time, when humankind has grown a little wiser, let us celebrate, in this moment, Petrov Day.

  Eliezer Yudkowsky http://lesswrong.com/lw/jq/926_is_petrov_day/

  Amexrap: Köszönjük

  Vö.: http://en.wikinoticia.com/Technology/general-technology/124998-stanislav-petrov-the-man-who-saved-the-world-from-nuclear-war
  http://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov

   
 • Mázsa Péter 12:28 on 2012.09.08 Permalink |
  Tags: , , , , , , Oroszország   

  Amerika (Clinton) és Oroszország (Lavrov) ma az Orbán-akció kezeléséről is tárgyalt Vlagyivosztokban 

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
  Külügyminiszter az orosz Szergej Lavrov és az amerikai külügyminiszter Hillary Clinton
  1649-08-09-2012
  Szeptember 8. A APEC csúcson Vladivostok, orosz külügyminiszter Szergej Lavrov találkozott amerikai külügyminiszter Hillary Clinton. […] A miniszterek megvitatták részletesen helyzet Szíria, Irán atomprogramját, és a Koreai-félszigeten. Szintén foglalkozott a Dnyeszteren túli és Hegyi-Karabah település.[…]

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/86DF979E602E5B9544257A730024A49C


  [Source: Alex Wong/Getty Images North America]

  Amellett, hogy a kétoldalú ügyek, mi megérintette és nemzetközi kérdésekben, különösen a helyzet olyan országokban, mint Szíria és Irán. Persze, és valójában, és a többi esetben azonos célokat. Azt akarjuk, hogy Szíria a szabad, demokratikus és virágzó országot, hogy vezeti a kormány, a nép, tükrözve a törekvéseit, akik ott élnek, beleértve az etnikai, vallási és egyéb csoportok.
  Ami Iránt, akár Oroszországban vagy az Egyesült Államok elfogadhatatlan megsértése a nukleáris fegyverek elterjedésének. Mindent megteszünk, hogy ezt megakadályozzák. Ez nem csak az a fő cél, és a próbaköve minden tetteinkért.
  Ami a módszereket fenti célok eléréséhez, az amerikai partner uralja a vágy, hogy fenyegetik, és nagyobb nyomást, hogy elfogadja az új szankciókat mind a Szíria és Irán. Oroszország alapvetően nem ért egyet azzal, hogy mivel a problémák megoldását kell vonni, nem pedig elszigetelni az országot, amelynek kérdései. Többek között az Egyesült Államok egyoldalú szankciók Szíria és Irán egyre inkább a karakter kívüli közvetlen érdekeit érintő orosz vállalkozások, különösen a bankok. Azt elég világosan mesélt elfogadhatatlanságára egy ilyen megközelítés, meghallgatásra. Mi lesz az eredménye – nem tudom.
  Azt is megvitatták a helyzetet a Közel-Keleten. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hívek megállapodások végrehajtására 2010-ben elérhető a felülvizsgálati konferencián szóló szerződés a nem nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról, nevezetesen, hogy az ez év végéig kell konferenciára hívja, és kezdődik az érdemi vita létrehozásáról szóló közel-keleti zóna mentes a tömegpusztító fegyverek megsemmisítés.
  Mi vagyunk a résztvevői az USA-ban a hatoldalú tárgyalásokat a Koreai-félszigeten, és kérte, hogy aktívan létre azok újrafelvételének feltételeiről. Fontos, hogy az összes résztvevő elkerülve hirtelen mozdulatot, nem váltanak ki egymást, nem fenyeget, és felelősséget biztosító stabilitás és biztonság Északkelet-Ázsiában és a cél elérése érdekében mi meg együtt. És ez a cél a nukleáris leszerelés a Koreai-félsziget.
  Újabb találkozóra kerül sor az Egyesült Államokban, New York, “a tőke”, az ENSZ Közgyűlése, amely egy rendkívüli ülést a Tanács külügyminisztereinek a szíriai kérdés. Ezért a mai tárgyalásokat amerikai külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Oroszország támogassa az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az elfogadott kommüniké június 30-án Genfben az öt állandó tagjai a Biztonsági Tanácsnak, az ENSZ főtitkárának, képviselői az Arab Liga, Törökország és más országokban.
  Geneva közlemény – a konszenzus gyakorlati lépéseket kezdeni nemzeti párbeszéd Szíriában, ahol szírek önmagukban, külső beavatkozás nélkül kell megállapodni eljárás és paraméterei az átmeneti folyamat, beleértve a kialakulása egy átmeneti irányító testület.
  A rögzített genfi ​​közlemény erre a célra, és a szíriai kormány és az ellenzék már hívott, hogy jelöljön ki tárgyalók. Kormányt, hogy tegyen. Reméljük, hogy azok, akik több, mint Oroszország befolyása az ellenzék kell alkalmaznia, hogy a felszólalás meghatározott tárgyalók. Ez egy igazi, konstruktív alternatívát, hogy folytassák a háborút, amíg győzelmet, hogy hozzon létre egy ilyen konfrontatív struktúra “emigráns kormány”, ami lesz felszólalás nem csak a hatóságok, hanem a belső ellenzék. Általánosságban azt hangsúlyozta, hogy támogatjuk a kezdeményezést vnutrisiriyskoy legnagyobb ellenzéki csoport – a nemzeti koordinációs bizottság -, hogy tartsa egyenesen Szíria, Damaszkusz konferencián minden ellenzéki erőket, hogy dolgozzanak ki közös tárgyalási álláspont és az azt követő párbeszéd támogatását a kormánnyal.

  Azt megerősítette elkötelezettségünket dolgozni tagjaként az “5 plusz 2” találni a Dnyeszteren túli település, és kifejezte azon szándékát, hogy nem hagynak erőkifejtés társelnökei az EBESZ Minszki Csoportjának a tárgyalások újrakezdését a hegyi-karabahi konfliktus.

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/047B486F7FE2020F44257A730033198B

   
 • Mázsa Péter 10:15 on 2012.09.06 Permalink |
  Tags: , , , , Oroszország, Szíria   

  Moszkva: Oroszország a tegnapi Izraeli találkozó után ma Irakkal találkozott 

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
  A találkozó különleges képviselője az elnök az Orosz Föderáció a Közel-Keleten és külügyminiszter-helyettes Oroszország M.L.Bogdanova a nagykövet az iraki Moszkvában F.F.Nervei
  1628-06-09-2012

  Szeptember 6 különleges elnöki képviselője a Közel-Keleten és a külügyminiszter-helyettes az orosz M.L.Bogdanov fogadta a nagykövet az Iraki Köztársaság moszkvai F.F.Nervei kérésére.

  A fél megvitatta aktuális kérdéseiről regionális kérdések, különös tekintettel a szíriai helyzetre és a körül.

  A felek megvitatták a helyzet az orosz-iraki kapcsolatok, megerősítve a kölcsönös érdeklődésre számot tartó további fokozatos fejlődést.

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/53CE28C9B40B794544257A7100294EEA

   
 • Mázsa Péter 21:41 on 2012.09.05 Permalink |
  Tags: , , , , , Oroszország   

  Nagyüzem: Ma Izrael Moszkvában, holnap a NATO Örményországban 

  A stratégiailag szembenálló felek http://amexrap.org/fal/bennfentes-anonim-orosz-szakerto ezerrel tárgyalnak:

  1625-05-09-2012
  Szeptember 5. különleges elnöki képviselője a Közel-Keleten és a külügyminiszter-helyettes az orosz M.L.Bogdanov

  fogadta nagykövete Izrael moszkvai D.Golender

  saját kérésére.
  A felek véleményt cseréltek a helyzetet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol a hangsúly a helyzet a közel-keleti békefolyamatot. Szintén megvizsgálta a lényeges kérdések további fokozatos fejlesztése az orosz-izraeli kapcsolatokat.

  [Google Translate]
  http://www.mid.ru/BDOMP/brp_4.nsf/sps/7B8FD8353D5983AC44257A70004F3A7D

  06 Sep. 2012
  NATO Secretary General to visit Georgia
  NATO Secretary General, Mr. Anders Fogh Rasmussen, will visit Georgia on Thursday, 6 September 2012, as part of a regional trip in the South Caucasus region.
  During his visit, Mr. Rasmussen will meet with the President of Georgia, Mr. Mikheil Saakashvili.
  He will also participate in the Annual Session of Georgian Ambassadors, hosted by the Georgian Foreign Minister, Mr. Grigol Vashadze.

  http://www.nato.int/cps/en/SID-48D949A2-B267FC40/natolive/news_89728.htm
  cf. http://amexrap.org/fal/nato-chief-visiting-armenia-tensions

   
 • Mázsa Péter 20:25 on 2012.09.04 Permalink |
  Tags: , , , , , , , Oroszország   

  HVG fail: “Már Gyurcsányék jóba lettek az azeri despotával” 

  Micsoda irtózatos hülyeség és a szituáció teljes félreértése ez a HVG-cikk: http://hvg.hu/gazdasag/20120904_Mar_Gyurcsanyek_joba_lettek_az_azeri_desp

  Gyurcsánnyal nem az volt a baj, hogy jó viszonyt szeretett volna kialakítani Azerbajdzsánnal, hanem hogy elég gyanúsan pont az ellenkezőjét tette:

  Gyurcsány, amennyire tudom,

  • nem érte el a vevők közös hatékony gázpolitikáját, sem Uniós, sem más szinten,
  • nem érte el, hogy csökkentse energiafüggőségünket, különösen
  • nem érte el, hogy csökkentse energiafüggőségünket az oroszoktól, sőt,
  • az ilyen irányú erőfeszítéseket majdhogynem ellehetetlenítette (pl. kijelentette http://www.origo.hu/itthon/20070423afidesznek.html , hogy az oroszokat kikerülő Nabucco-gázvezeték “egy álom, és nekünk nem álmokra van szükségünk” – angolul lásd pl. itt http://www.nytimes.com/2007/03/12/world/europe/12iht-hungary.4885468.html?_r=1 ),
  • az oroszoktól való energia-függőségünk csökkentése érdekében saját kezdeményezéseket, tudomásom szerint, Orbánnal ellentétben http://www.miniszterelnok.hu/cikk/alairtak_a_bakui_nyilatkozatot nem tett [pl. annak ellenére sem, h az Azeri elnökkel kapcsolatban több mint 3 éve explicite ezt tanácsoltam neki],
  • még amely intézkedése az energiaellátás biztonságát fokozta is (az orosz-magyar közös gáztározók építése Magyarországon), azzal is növelte a stratégiai függőségünket az orosz gázipartól,
  • és ami legalább ennyire fontos, mint a fentiek: semmilyen olyan kezdeményezéséről nem tudok, amely az oroszok energia-exporttól való függőségét csökkentette volna.

  http://amexrap.org/fal/feri-ez-ciki , 2010.12.06

  Fiúk-lányok ott a HVG-nél: kéne kezdeni valamit a minőségbiztosítási rendszeretekkel.

   
 • Mázsa Péter 11:48 on 2012.09.04 Permalink |
  Tags: , , , , , , , , , , Oroszország   

  Bennfentes anonim orosz szakértő: Azerbajdzsán-Nato-Izrael vs Örményország-Oroszország-Irán, avagy a III. világháború forgatókönyve 

  Nézzétek csak, mit találtam: egy nagyon informáltnak és orosznak tűnő elemző vadiúj cikkét az Orbán-féle háború kiinduló stratégiai pozícióiról. Azért közöljük le, mert

  • kedvenc miniszterelnökünk portréját új, rejtett vonásokkal gazdagítja, vö:

   Nem meglepő, hogy az MSZP józan jogi megfontolások helyett ebben az ügyben is az oroszok álláspontjára helyezkedett. […] – írja közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az azeri kiadatás kapcsán.

   http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=183905 , és

  • a sztori teljesen egybevág a http://amexrap.org/fal/erdekes-targyalasok cikk végén általunk is érdekesnek tartott helyi mozgásokkal.

  Vö. még: http://www.haaretz.com/weekend/magazine/ari-shavit-s-countdown-former-minister-ephraim-sneh-fears-another-hiroshima.premium-1.460280 (már csak fizetősen olvasható)
  http://www.stratfor.com/analysis/geography-iranian-power-robert-d-kaplan (de ezt vö. ezzel http://wikileaks.org/the-gifiles.html is)
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2012

  Egészségetekre:

  Caspian Shitstorm

  Wars never happen, when forces, alliances and intentions are known in advance. In those cases, the weaker party simply yields to the demands of the stronger. Every war is preceded by misunderstanding. That is, the different sides live in different perceived realities. The expectations on both sides are typically completely out of whack. I will going to try to shed some light on these expectations and if you think that they are ridiculous, that’s precisely what makes them dangerous. Also, I should state up front that because of that, these events are quite unlikely and the probability of a large-scale war is fairly low in normal terms, but uncomfortably high in terms of the potential damage it can cause.

  First statement that you can verify by talking to any Armenian you can find: the overwhelming majority of Armenians is crazy. Not just the government, not just the political class, not just the intelligentsia, not just the population of the country, but near-everybody for whom their Armenian heritage is part of identity, both inside and outside of Armenia, including the entire vast Armenian diaspora around the world. Of course, there is a large absolute number of perfectly sane Armenians, but they are a tiny minority with zero political clout. The rest is perfectly capable of enormous sacrifices for their nation, which they perceive to be existentially threatened. They are, on average, much crazier than Israelis even.

  Azerbaijanis are only slightly less crazy. While they do not feel existentially threatened, the refugees from Nagorno-Karabakh and Agdam county as well as the humiliated military establishment thirsts revenge. Politicians of all stripes have vowed to retake Karabakh in the very near future.

  Both Armenia and Azerbaijan spent around 3%-4% of GDP on Military, with a steep hike in the past two years in both countries. Azerbaijan’s GDP is approx. 6 times that of Armenia, meaning that their military budget is bigger than the entire government budget of Armenia.

  So, on paper, Azerbaijan would be ready to launch a military offensive in Nagorno-Karabakh any day, if Armenian armed forces were the only obstacle to overcome. However, there is potentially a bigger obstacle: Russia. Obviously, Armenia’s government want to secure Russian protecion, while Azerbaijan’s government wants the Russian military to stay out of the conflict. So far, both have tried to curry favors with the Kremlin, but things are changing.

  Why would Russia intervene on the side of Armenia? Because they want to keep Nagorno-Karabakh Armenian-occupied, for the same reasons why Transdnistria, Crimean naval bases, South Ossetia and Abkhazia exist: to keep these countries (Azerbaijan, Moldova, the Ukraine and Georgia, respectively) out of NATO. Here’s how it works: because of Article 5, NATO never grants membership to countries with territorial disputes and non-NATO foreign armed forces on their soil; Russian military thinking measures Russia’s security by the distance potential adversaries need to cover on their way to Moscow, as exchanging territory for time has been a time-honored (and mostly successful) strategy for beating back invaders. For numerous reasons (in which both parties share the blame) Russian military establishment considers NATO potential adversaries. Since the eastward expansion of NATO first into former Warsaw-pact countries and then into former Soviet republics, only very hard guarantees (preferably: Russian military bases) are considered reliable (and acceptable). These disputed territories and military bases are Russia’s effective veto on the respective states’ NATO membership. In case of Azerbaijan, Armenian forces substitute for Russians.

  In case of Azerbaijan, keeping it out of NATO is especially important for the Russian government, as its NATO membership could very realistically (in their nightmare scenarios) change the strategic balance around the Caspian Sea and even threaten Russia with disintegration. Here’s why. Right now, the Caspian Sea is the only sea with no U. S. naval presence. By contrast, Russia maintains by far the strongest naval force on that lake (and it is legally a lake, more on this later) and is essentially the arbiter of all disputes regarding seabed (oil & gas) and surface (fisheries, caviar) among littoral states. When separatists in Russia (in Chechnia or Dagestan) used the territory of neighboring countries (Georgia and Azerbaijan) for logistics and training, Russia’s government did not hesitate to apply pressure with the threat of military force and in case of Georgia (in 2003) even acted on it carrying out a number of bombing raids in Pankisi Gorge against Chechen separatists, violating Georgian airspace and bombing undisputed Georgian territory, after deeming the efforts of Georgia’s government (still headed by Eduard Shevarnadze at that time) insufficient. Azerbaijan has so far usually сomplied with Russian demands. When Georgia’s new government (headed by Mikheil Saakashvili) declared its intention to join NATO and then moved to reconquer South Ossetia and Abkhazia (in 2008), the Kremlin responded with a full-scale invasion, the near-total destruction of Georgia’s military infrastructure and the recognition of the two separatist states, maintaining a powerful military presence in both. Now, such measures won’t work against NATO members. All parties know that.

  Why are Russia’s rulers so nervous about foreign support of separatism in the Northern Caucassus? Losing access to large parts of the mineral and caviar wealth of the Caspian Sea is just one reason. If Dagestan (which already has a simmering separatist civil war going on) and Kalmykia (a national republic with a 3/4 ethnic Kalmyk population) secede, it would become entirely feasible to close the small gap over the Volga delta between Kalmykia and Kazakhstan called Astrakhan county which right now on paper has a 2/3 Russian majority, but which may change very quickly. If Russia ceases to be a littoral state to the Caspian Sea, it loses its veto in re-classifying it from a lake to a sea. Once it is a sea, maritime law requires that access to international waters is granted to all without interference. This is why Turkey cannot stop any ships, including military ones, to travel between the Black Sea and the Mediterranean. In practice that would mean that American naval vessels could sail up and down the Volga waterway (which thus becomes an international one much like the Bosphorus) between St. Petersburg and Astrakhan and Russia’s government cannot legally do anything about it. In Yaroslavl, they would be a mere 230km from Moscow and they are allowed to carry cruise missiles with nuclear warheads. As you can now understand, Russia’s rulers would go to pretty extreme lengths to resist every single step down that road. Sounds crazy? See the first paragraph.

  So how could Azerbaijan’s rulers realistically hope to keep Russia neutral in an armed conflict with Armenia? For instance, by giving them a military base in Azerbaijan’s territory. Namely, they rent them the Gabala Radar Station (a Soviet-era advanced beyond-horizon early warning station controlling the airspace over the entire Middle East). So, they could convincingly claim that they have a proper Russian military base and there’s no need to keep those Armenian occupiers. The lease runs out on December 24, 2012. A few years ago, it was considered a given that it will be prologued after a little bit of haggling over the price and other minor horse-trading.

  But things have suddenly changed last year. The rulers of Israel and the U. S. started preparations for an attack on Iran. For a number of reasons (more on this later), the Kremlin is against it and thus wants to make an attack on Iran as costly as possible. Ways to do that without getting involved in the conflict include providing Iran with effective air defense weapons and early warning in case of an attack. The latter even has the benefit of plausible deniability. The radar station in Gabala is perfectly suited for the purpose. In a surprise move, Azerbaijan’s government raised the annual rent from $7.5M USD to $300M USD and offered to lease it for only seven years. This position has not changed for months and is still the official position of the government of Azerbaijan in the ongoing negotiations. Time is running out and Russia’s military seems to be resigned to the fact that they will have to vacate Gabala before the end of the year; already half of the personnel has been removed, families have been resettled to Russia, etc. Whether or not the new radar station in Armavir is a suitable replacement is anybody’s guess. This development points to the possibility that Azerbaijan got very strong security guarantees from the United States government, because it pushes the Kremlin unambiguously to the Armenian side in the Nagorno-Karabakh conflict. Given the value of Azerbaijan’s support in the event of an attack on Iran, this does not strike me as entirely impossible. It is also worth noting that verbal guarantees and even strong military ties are obviously insufficient: the U. S. military stood idle as Russia’s military invaded Georgia, even though they had direct access through the Black Sea; ferrying back Georgian troops from Iraq to Tbilisi was all the help Georgia got from Uncle Sam. Azerbaijan is not accessible by U. S. Navy, all material aid must arrive through Turkey or Georgia.

  Armenia does not share a border with Russia and has no seaports either. Supplies from Russia (both for Russian troops stationed in Gyumri, Armenia and for Armenian recipients) must pass through third countries. Initially, it was done through Georgia, but since 2003 it has become increasingly difficult and by now effectively impossible. Azerbaijan and Turkey are out of question, which leaves the only possibility: Iran. Stuff gets shipped from Russian ports on the Caspian to Iranian ports; from there it is forwarded by land to Armenia. Thus, Armenia critically depends on Iran and its government is pretty desperate in keeping that relationship warm, even if it means breaching the embargo on pretty much anything and fouling up relationships with the U. S. and their allies. Here’s the latest episode:
  http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9106061134
  see also http://en.wikipedia.org/wiki/US%E2%80%93Armenian_relations#U.S._discontent_on_Armenian_arms_shipments_to_Iran

  For some, it may sound completely incredible that Armenia is on much better terms with Iran than with Georgia, but that’s the relationship between governments, not the people. If it still sounds crazy, see the first paragraph.

  Breaching the embargo on Iran is a huge business in which private and government organizations from all around the Caspian are deeply involved, albeit to varying extent. Remember, there is no U. S. naval presence. There are people in the U. S. embassies in all these countries whose main task is to collect all data that they can about oil shipments on the Caspian (which tanker arrived where, how much time did it spend loading or unloading cargo, etc.) and try to add up the numbers to figure out how many barrels of, say, Kazakhstani oil are actually relabeled Irani oil. Arrival and departure times of Russian container ships and tankers in the Caspian are strangely synchronized with the overflight times of American reconnaissance satellites (they always miss them). All Caspian ports are hiring personnel to deal with increased turnover. Iranian foreign trade is rapidly shifting from the Persian Gulf to the Caspian Sea. It has to.

  At the same time, the relationship between the governments in Baku and Tehran have been deteriorating. Again, this has probably something to do with Azerbaijan’s role in applying U. S. military pressure on Iran and security guarantees to Azerbaijan by U. S. government. I have very little information on the background but the fact remains that Azerbaijan’s government is rapidly extending defense cooperation with the governments of Israel and the U.S. and severing cooperation with Iran’s government and military.

  Armenia’s government is doing everything they can to raise the stakes to deter an invasion of Karabakh: it provides training, logistics and equipment to Kurdish separatists in Turkey, assists in breaching the embargo against Iran. As a side effect, they have essentially painted themselves into a corner. By now, Armenian diplomacy has lost all room for maneuver, they have firmly hitched their cause to anti-western alliances and — the large and somewhat influential Armenian diaspora notwithstanding — from a Western perspective, Armenia is ready for the Serbia-treatment, at the same time when Azerbaijan’s diplomacy has more-or-less successfully maneuvered itself into being indispensable for the West for a number of strategic energy and military projects as well as the only friendly littoral state on the Caspian that is mostly free of Russian influence.

  Thus, the thinly veiled threats about the imminent reconquest of Karabakh by Azeri officials should be taken seriously. They may well judge that Armenia’s position is weak, the Russian Federation won’t risk confrontation with the West. They have also signaled in no ambiguous terms, that they are absolutely not interested in reconciliation with Armenia until Karabakh is under Azerbaijani control.

  If the American or Israeli strikes against Iran materialize, an Azeri invasion of Nagorno-Karabakh is very likely in my opinion; there is no way the Russian Federation will be able to provide any substantial military aid to Armenian forces short of directly attacking Azerbaijan from the north. Given how high the stakes are for the Kremlin, they might do just that in which case god help us all.

  That is how I see it.

  http://forums.airbase.ru/2012/09/t86082–azerbajdzhan-vs-karabakh-armeniya-na-zadnem-plane.9257.html#p2915213
  [Ha a fenti link nem működik: http://forums.airbase.ru/2012/09/t86082–azerbajdzhan-vs-karabakh-armeniya-na-zadnem-plane.7186.html#p2915213 ]

   
 • Mázsa Péter 22:50 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: , , , , , , , Oroszország   

  Az amerikaiak, az oroszok és a franciák közösen próbálnak takarítani a magyarok után 

  1609-03-09-2012
  The Co-Chairs of the OSCE Minsk Group (
  Ambassadors Robert Bradtke of the United States of America,

  Igor Popov of the Russian Federation,

  and Jacques Faure of France

  ) and the Personal Representative of the OSCE Chairperson-in-office,
  Ambassador Andrzej Kasprzyk,

  met on September 2 with the Foreign Minister of Armenia, Edward Nalbandian,

  and on September 3 with the Foreign Minister of Azerbaijan, Elmar Mammadyarov,

  to address recent events in the region [cf. http://amexrap.org/fal/erdekes-targyalasok ] and efforts to peacefully resolve the Nagorno-Karabakh conflict.
  The Co-Chairs discussed with the two Ministers the August 31 decision of the Government of Azerbaijan [

  ] to pardon Ramil Safarov, an Azerbaijani army officer

  who had been serving a life sentence in Hungary [

  ] for the brutal 2004 murder of an Armenian officer [Gurgen Margaryan]

  in Budapest. They expressed their deep concern and regret for the damage the pardon and any attempts to glorify the crime have done to the peace process and trust between the sides.
  The Co-Chairs reiterated to both Ministers that, as their Presidents

  stated in Los Cabos on June 19, there is no alternative to a peaceful settlement of the Nagorno-Karabakh conflict. They will continue to maintain contacts with the sides to reduce tensions and advance the peace process.

  http://www.mid.ru/bdomp/brp_4.nsf/0/C8CB9EB7D26CB30144257A6E005C5B14

  Cf. http://en.wikipedia.org/wiki/OSCE_Minsk_Group

   
 • Mázsa Péter 16:16 on 2012.09.03 Permalink |
  Tags: , , , , , Oroszország   

  Orbán-háború: az oroszok hivatalosan is beléptek a sztoriba 

  FRISSÍTÉS, 2012.09.04.: “Bennfentes anonim orosz szakértő: Azerbajdzsán-Nato-Izrael vs Örményország-Oroszország-Irán, avagy a III. világháború forgatókönyve” http://amexrap.org/fal/bennfentes-anonim-orosz-szakerto

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
  Az orosz külügyminiszter első helyettese, Andrey Denisov találkozott Örményország Oroszországi nagykövetével, O.E.Esayanom-mal

  [Google Translate fordítás:]

  1603-03-09-2012
  September 3, első helyettes külügyminiszter, az Orosz Föderáció Andrey Denisov kapott rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az Örmény Köztársaság moszkvai O.E.Esayana kérésére.
  A találkozó során megvitatták a helyzetet által létrehozott fellépések az azerbajdzsáni és a magyar hatóságok ellen azerbajdzsáni katona Ramil Safarov, aggodalmát fejezte ki a lehetséges negatív hatását fejlesztés a stabilitás és a biztonság a régióban.

  Eredeti: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/549B80AC985BC46544257A6E0049CC5C

  [Google Translate fordítás:]

  Nyilatkozata az orosz Külügyminisztérium szóvivője A.K.Lukashevicha Magyarországot kiadatásáról azerbajdzsáni katona
  1599-03-09-2012

  Oroszországban, az EBESZ Minszki Csoportjának a hegyi-karabahi konfliktus rendezésére érkezett, mély aggodalommal jelentések kegyelmi Baku azeri katona Ramil Safarov, magyar bíróság életfogytiglani börtönbüntetést szab ki a jutalék Magyarországon a 2004-es meggyilkolása egy örmény tiszt kegyetlenség és is megelőzte a határozatát a magyar hatóságok kiadják őt Azerbajdzsánnal.
  Hiszünk abban, hogy ezeket az intézkedéseket az Azerbajdzsán, valamint a magyar hatóságokat, hogy ellentétes az erőfeszítéseket nemzetközi szinten elfogadott, különösen az EBESZ Minszki Csoportjának, valamint csökkentsék a feszültséget a térségben.
  Azt is elvárják, hogy megfelelő értékelését lesz a helyzet a közeljövőben adott a társelnökök az EBESZ Minszki Csoportjának.

  Eredeti: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/D965B67452FB30E444257A6E00400A24

   
 • Mázsa Péter 09:26 on 2012.08.18 Permalink |
  Tags: , Oroszország,   

  Letter from Nadya Tolokonnikova from prison #Pussyriot 

  I do not feel rage because I am in prison. I hold no grudge. There is no personal anger. But there’s political anger.

  Our imprisonment has served as a clear and obvious sign that the whole country is being robbed of freedom. And this threat of annihilating the freeing, emancipatory forces in Russia – that’s what causes me to be enraged. Seeing the large in the small, the trend in the sign, the common in the individual.

  Second-Wave Feminists said the personal is political. That’s how it is. The Pussy Riot case has shown how the individual troubles of three people facing charges of hooliganism can give life to a political movement. A single case of repression and persecution against those who had the courage to Speak in an authoritarian country has shaken the world: its activists, punks, pop stars, and government members, its comedians and ecologists, its feminists and its masculinists, its Islamic theologians, and those Christians who are praying for Pussy Riot. The personal has become political. The Pussy Riot case has brought together as one forces so multidirectional, I still have trouble believing this isn’t a dream. The impossible is happening in contemporary Russian politics: a demanding, persistent, powerful and consistent impact of society on its government.

  I am thankful to everyone who has said “Free Pussy Riot!” Right now, all of us are participating a large and important political Event that the Putin regime is having an ever more difficult time controlling. Whatever the upcoming verdict for Pussy Riot, we – and you – are already winning. Because we have learned to rage, and to speak politically.

  Pussy Riot is happy that we have been able to spur a truly collective action, and that your political passion has proven to be so strong, it has cleared the barriers of language, culture, surroundings, and economic and political status. Kant would say that he sees no other reason for this Miracle besides man’s moral beginning. Thank you for this Miracle.

  Original: http://eng-pussy-riot.livejournal.com/9618.html

  Free Pussy Riot Budapest: http://freedoc-gabriellacsoszo.blogspot.hu/2012/08/free-pussy-riot-20120817-budapest.html

  Free Pussy Riot Kiev:

   
 • Mázsa Péter 14:35 on 2012.05.29 Permalink |
  Tags: , , , , , Oroszország, , ,   

  A 2011-es magyar alkotmány a történelmi tényekkel ellentétesen rögzíti a kettős megszállás elméletét – az 1944 és 1990 közötti időszakot –, tagadva ezzel a Vörös Hadsereg felszabadító szerepét. A jobboldali történészek a horthysta propaganda téziseit ismétlik, igazolni akarván Magyarország második világháborús szerepét. Mindeközben elhallgatják a magyar hadsereg és csendőrség által a Szovjetunió területén elkövetett bűncselekményeket, és a horthysták és nyilasok aktív szerepét a magyarországi zsidóság és cigányság megsemmisítésében. Ennek a jelenségnek a legutóbbi példája Kerekiből való, ahol a napokban állítottak szobrot Horthy Miklósnak. Hasonló folyamatok zajlanak le Közép-Kelet-Európa és a Baltikum más politikai erőinél is, mint amilyenek a közelmúltban Magyarországon tapasztalhatók. Jól érzékelhető ebben egyfajta „történelmi revizionizmus”, amely arra irányul, hogy diszkreditálja a Szovjetunió háború előtti, közbeni és utáni politikáját, elhallgatva a vezető nyugati államok kétarcú, képmutató politikáját, amely hozzájárult a hitleri agresszió fokozódásához. Új választóvonalakat akarnak Európában húzni az átértékelés hívei, miután Nyugaton bizonyos politikai erőket már Oroszország puszta léte is irritál – igaz, ebbe a csoportba nem tartoznak bele Magyarország vezető történészei.

  Alekszandr Tolkacs, orosz nagykövet
   
  • admin 15:50 on 2012.05.29 Permalink | Log in to Reply

   Peter Siroki Akkor ’56-ban is a tankok felszabadítani jöttek?
   12 perce · Tetszik · 1

   Mázsa Péter Meg kellett volna kérdezni tőle:)
   2 másodperce · Tetszik

   • admin 15:51 on 2012.05.29 Permalink | Log in to Reply

   • admin 18:07 on 2012.05.29 Permalink | Log in to Reply

    Mázsa Péter Talán arról lehet szó, h az oroszok szabadították fel Magyarországot, az ’56-os tankokat meg a szovjetek küldték:)
    körülbelül egy perce · Tetszik

    Mázsa Péter Egyébként ez nem is teljesen hülyeség: a háború kétségtelenül állami aktus volt, az ’56 meg pártos.
    2 másodperce · Tetszik

    • admin 11:15 on 2012.05.30 Permalink | Log in to Reply

     Peter Siroki Szóval megkérdezed őt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olofsson_Placid (vagy megnézed valamelyik YouTube-os videót, ahol beszámol), nem a magyarok, hanem a szovjetek ítélték és vitték el.

     A Vörös Hadsereg legfeljebb Ausztriát szabadította fel, bár erről meg kell kérdezni őket is.
     kb. egy órája · Tetszik ·

     Mázsa Péter Miután ’55-ben kivonultak Ausztriából, az oroszoknak nehéz érvelni amellett, hogy ’56-ban a fasizmus visszatértét szerették volna megakadályozni Magyarországon. Úgyhogy az ’56 egyértelműen birodalmi aktus volt.
     2 másodperce · Tetszik

 • Mázsa Péter 17:52 on 2012.05.07 Permalink |
  Tags: , , Oroszország,   

  Ismerős? 

  […] Putin, and Putin’s henchmen, did not believe these protests came about spontaneously, because the FSB does not believe that anything comes about spontaneously. Nor does the FSB believe that independent civic groups are really independent, that nongovernmental organizations are unconnected to foreign governments, and that “democrats” really believe in democracy. “Unfortunately,” he declared back in 2007, “there are still those people in our country who act like jackals at foreign embassies…who count on the support of foreign funds and governments but not the support of their own people.” This was a direct warning to Russia’s tiny community of human rights and trade union activists, and it was perceived as such at the time.

  On the night of his third and most recent reelection on March 4, Putin repeated this charge, this time describing the protesters—the men and women of Gessen’s generation—in stark and one might even say hysterical terms. “We showed that no one can impose anything on us,” he declared with great passion, tears welling up in his eyes:

  We showed that our people can distinguish between the desire for renewal and a political provocation that has only one goal: to destroy Russian statehood and usurp power.

  Putin doesn’t merely dislike his would-be opponents, in other words, he believes that they are sinister agents of foreign powers. He doesn’t just object to the liberal political system they support, he believes they are plotting to “usurp power” and hand the country over to rapacious outsiders. In order to keep them well away from the levers of power, he allowed only officially sanctioned candidates onto the most recent ballot—all tired, familiar faces who have lost to Putin many times before, or who stood no realistic chance of victory. Thus does Russia’s president protect his countrymen from those who would “destroy Russian statehood.”

  There is no reason not to take Putin at his word here, or to doubt that he means what he says. As work in Soviet archives in recent years has shown, Soviet secret policemen also usually meant what they said. They really did believe that their internal critics were “enemies,” that the forces of imperialist-capitalist bourgeois reaction were seeking to undermine the regime, and that only the fearless Chekists stood in the way of chaos and defeat. As Gessen demonstrates, Putin has proudly inherited those beliefs, and he runs Russia in accordance with them.

  http://www.nybooks.com/articles/archives/2012/apr/26/vladimirs-tale/?pagination=false

  Kép: http://www.wagnerur.hu/hatterkepek/putin_perepis_orban.jpg

   
 • Mázsa Péter 23:46 on 2012.04.18 Permalink |
  Tags: , , , , , , Oroszország,   

  Alexey Miller and Viktor Orban stressed that the South Stream implementation was of great value and immediacy, and that the project served the strategic interests of both countries as well as the European region in general.

  Gazprom.com
   
 • Mázsa Péter 09:48 on 2012.02.21 Permalink |
  Tags: , , , , Oroszország   

  Saláta: Tánya az orosz lélekről + Reddites internet-törvény + Izraeli trancsír 

  1. Tánya az orosz lélekről. A többi Tánya sem rossz, alapvetően a puha[cenzúra] magyar pasikról.

  2. A Redditesek új internet-törvényt írnak. Jól hasznosítható a poszt-Fidesz alkotmányunkban.

  3. Emlékeztek, mekkora a különbséget okoz a szervdonorok számában, hogy egy országban a) halálod után eredendően nem trancsíroznak, csak ha explicite felhatalmazást adsz rá, vagy pedig b) eredendően a szervadományozás a törvényes?

  Új Izraeli megközelítés, ahol eddig az a) volt a természetes: szervátültetésnél előnyt élveznek azok, akik előzőleg aláírják, hogy haláluk után szervadományoznak http://well.blogs.nytimes.com/2012/02/16/in-israel-a-new-approach-to-organ-donation . Eddig 60%-kal nőtt a szervadományozók száma.

  Szép.

   
  • admin 12:33 on 2012.02.21 Permalink | Log in to Reply

   Daniel A. Nagy Tánya 21 évének bölcsességét azért a helyén kell kezelni.
   kb. egy órája · Tetszik · 1

   AMEXRAP Pasik terén abszolút szaktekintély:)
   kb. egy órája · Tetszik

 • Philip Barker 14:59 on 2011.11.11 Permalink |
  Tags: , Indonézia, Oroszország   

  POSTCARD FROM RUSSIA 

  Russian travel writers are known worldwide for their tact and subtlety

  Dear Amexrap,
  As I am sure you will all agree, this is a very tasteful way for this Russian travel writer to illustrate his book on Indonesia. If his next volume is on a sub-Saharan country, should we expect some Al Jolson-style blackface? Here’s hoping.
  Yours,
  Peter Leonard (Occasional Amexrap Correspondent on Russian Affairs)

   
 • Mázsa Péter 22:46 on 2011.04.28 Permalink |
  Tags: , Oroszország   

  Russia’s Crime of the Century – How crooked officials pulled off a massive scam, spent millions on Dubai real estate, and killed my partner when he tried to expose them. http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/04/20/russia_s_crime_of_the_century?page=full

  Cf. http://news.ycombinator.com/item?id=2479865

   
 • Mázsa Péter 15:20 on 2011.02.07 Permalink |
  Tags: , , , , , , Oroszország   

  +2 Hatalmas Pirospont Orbánnak: EU-Adó + EU-Energia 

  Ha meglepő, ha nem, az Amexrap a miniszterelnök mindkét hétvégi Uniós húzását óriási lelkesedéssel fogadja.

  Nyilván nem azért, mert hirtelen megszerettük a jogállam felszámolását vagy a nemzeti demokratikus szocializmust, amit Orbán képvisel.

  Nem is azért, mert fikarcnyit is hozzájárult volna Magyarország általa a béka segge alá helyezett Uniós tekintélyének javításához. A Unióban ahol csak lehet, kerülik a pasit, mint a pestisest, Uniós energiaügyben nélküle is pontosan az történt volna, ami történt, az euróövezet adóügyeiben pedig senkit sem érdekel a véleménye.

  Akkor miért dícsérjük ezt a … miniszterelnököt?

  Nézzük először az uniós energia-ügyeket! Mi történt hétvégén? Hogyan értékeljük Magyarország politikáját?

  1. Mi történt EU-Energia ügyben?

  Közös energiadiplomácia mellett határoztak a tagországok. Magyarul: a gázról az oroszokkal nem külön-külön tárgyalnak majd az országok, különalkukat kötve, hanem közösen. Ez teljes stratégiaváltás. Innentől kezdve az oroszok elvileg nem lesznek képesek az “oszd meg és uralkodj” taktika alkalmazására azokkal az (elsősorban K-Európai) országokkal szemben, amelyek elsősorban tőlük vásárolnak gázt.

  Innentől kezdve tárgyalunk egyáltalán: ami eddig volt, azt csak szerencsétlenkedésnek nevezném. A továbbiakban nem a K-Európai miniszterelnököknek kell bratyizniuk Putyinnal a gázért (vö. http://amexrap.org/fal/feri-ez-ciki ): az egész EU a külügyi képviselője (Ashton) által tárgyal az oroszokkal. Így a vásárló (Európa) egy súlycsoportba kerül az eladóval (Oroszországgal).

  Ezen kívül (más fontos energia-intézkedések, pl. a belső energiapiac támogatása, megújuló energia-intézkedések mellett) arról is határozatot hoztak a tagországok, hogy minden uniós országba legalább 2 (gáz)vezetéknek kell mennie. Annak érdekében, hogy alternatív útvonalakon juthassanak gázhoz, senkinek se legyen kiszolgáltatva úgy, ahogy jelenleg Magyarország az oroszoknak (és kisebb mértékben az unkránoknak) van.

  [Részletesebb infó: https://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/en/ec/119141.pdf , http://ec.europa.eu/energy/time_to_act_en.htm , magyarul: http://www.euractiv.hu/gazdasag/hirek/europai-csucs-energia-003163 ]

  És itt jön Orbán szisztematikus munkájának dícsérete:

  2. Miért szupermen Orbán? avagy az 1. Hatalmas Pirospont

  Mint mondtuk, kb. tökmindegy, h Magyarország mit gondol a fenti uniós energiapolitikáról: ezt a stratégiát (lásd: http://amexrap.org/fal/energy-2020-european-strategy ) még akkor is elfogadta volna az EU és így Magyarország, ha Gyurcsány a miniszterelnök (bár mintha Orbán jobban sertepertélt volna az ügyben).

  Ami viszont egyértelműen Orbán műve, hogy Magyarországra az orosz vezetéken kívül idővel nem csak a horvát ( http://amexrap.org/fal/1000-ev-gaz 6. pont), hanem még 2 gázvezeték

  fog majd szállítani gázt.

  Mégpedig függetlenül attól, hogy a Nabuccot http://amexrap.org/fal/amerikai-uzenet-az-oroszoknak-egyesitsuk-a-deli-aramlatot-a-nabuccoval-amexrap-hirmagyarazat végül sikerül-e összehozni (bár ennek függvényében némelyik projektet persze újra lehet gondolni).

  Igaza van Orbánnak: nem az EU adminisztratív intézkedéseiben kell bízni http://amexrap.org/fal/lithuanian-ministry-of-energy-launched-a-complaint-to-the-european-commission-regarding-abuse-of-dominant-position-by-the-russian-gas-supplier-gazprom , ha az oroszoktól való energia-függőségünkről van szó.

  Mindhárom vezeték végpontjánál (a horvát Krk szigetén, Romániában és Lengyelországban) 1-1 cseppgolyós gáz fogadására alkalmas kikötő lesz majd, ami ugyan veszélyes, mint az atombomba (vö. http://www.energybulletin.net/node/2202 vs. http://www.netl.doe.gov/publications/proceedings/02/ngt/Quillen.pdf ), de jobb megoldást én sem látok a függőségi problémánkra (+ persze egyik kikötő sem Magyarország területén van).

  Mindez (kiegészítve a paksi atomerőmű új blokkjának építésével http://orbanviktor.hu/cikk/attores_az_unios_energiapolitikaban [Frissítés1: Paks értékeléséről lásd a lenti vitában Váradi Balázs felvetését itt]) középtávon 1000-rel csökkenti majd függőségünket az oroszoktól. Egyben lehetővé teszi, hogy az oroszokkal ne de facto alá-fölérendeltségi viszonyból kiinduló diplomáciát folytassunk. Ez pedig alapvető feltétele annak, hogy Magyarország most már aztán igazán jó fej lehessen a jövő Oroszországának (lásd a http://amexrap.org/fal/feri-ez-ciki tanácsadós részét), és Magyarország ugyancsak béka segge alatt tanyázó Oroszországi megítélésének javítása érdekében.

  Kinek kell az, hogy egyáltalán valakinek eszébe juthasson, hogy egy magyar miniszterelnök korrupt http://nol.hu/lap/allaspont/20110203-ujra_0-6 ? Az Amexrapnak semmiképp:) Orbán pedig fenti erőfeszítéseivel egyben az ilyen jövőbeni gyanúsítgatásoknak is elejét veszi.

  Gratulálunk.

  3. Mi történt EU-Adó ügyben?

  Merkel+Sarkozy “az EU eurozónához tartozó tizenhét tagállama számára külön gazdasági-politikai egyeztető rendszert hozna létre – keresztezve ezzel a magyar EU-elnökség hatpontos javaslatát. S vélhetően kihagyva a tizenhetek rendszeréből a magyar miniszterelnököt.” http://nol.hu/gazdasag/orban_leghosszabb_ebedje__nemet-francia_paktum_magyar_javaslatok_helyett

  Namost, sztem a Népszabadság nagyon el van tájolva. [Frissítés3: Gyurcsány is el van tájolva: http://kapcsolat.hu/blog/orban_elbukta ] Mi is a cél? Semmiképpen sem az, hogy az unió vagy a Merker+Sarkozy duó minden hülyeségéhez, pl. az adók mértékének egyeztetéséhez igazodjuk. Rendben: a céljuk az Euró + az Unió megmentése, de miért is kell ehhez az adóegységesítés? Ha Merkel meg Sarko rúd téliszalámikat lopnának “az Euró érdekében”, ahhoz is kéne Orbánnak csatlakoznia? Csak hogy elismerő pillantásokat kapjon a “Európától”?

  Európa némely dologra jó, másra meg nem. Semmiképp se tévesszük össze az univerzális mosogatószerrel!

  4. Miért szupermen Orbán? avagy a 2. Hatalmas Pirospont

  Az uniós adók egységesítését célzó a harcban (mert előbb vagy utóbb kétségtelenül harc lesz fölötte!) semmiképp sem az unió, hanem Magyarország álláspontja mögött állunk.

  Magyarország álláspontja itt értelmes megfontolásokon alapuló, helyes következtetésre jutó gondolatmeneten alapul. Orbán:

  Mi semmilyen olyan együttműködésben nem vehetünk részt, amely akármilyen kicsi, de egyértelmű lépést tesz az adórendszerek összehangolásának irányába, mert akkor Magyarország versenyelőnye elvész. Mi akkor tudjuk utolérni a nyugatiakat, ha többet dolgozunk mint ők, és kedvezőbb adórendszerünk van, mint nekik. http://mno.hu/portal/764001

  A pasinak minden szava arany [Frissítés2: Még ha Orbánnak a Merkel-Sarko javaslatot elvető álláspontjával egyet is értünk, e gondolatmenet alapján http://amexrap.org/fal/megeri-a-penzet petfold kritikájára válaszolva meg kell jegyeznünk, hogy Orbán vonatkozó intézkedéseinek eredője középtávon valószínűleg negatív]. Mintha csak olvasta volna az ÉS-beni Államjövő-képemet:))

  Az adóbevételek két típusú szereplőtől származnak: akik szívesen választják a Magyar Köztársaság szolgáltatásait (pl. ide hozzák befektetéseiket, vagy nálunk adóznak tanulmányaik, utazásaik, gyógykezelésük alatt), és akik nem vagy alig tudnak elmenekülni adóhatósága elől. Az “adó” kifejezés összemossa e két bevételtípust: hívjuk az elsőt szabadon választható szolgáltatásmenük méltányos “árának” vagy “ellenértékének”, a másodikat pedig a kiszolgáltatott adófizetők “lenyúlásának” vagy az adók “újraelosztásának”, persze különböző “jó célok” érdekében. Az állam reformjának és fejlesztésének az általam javasolt pártatlan célja a következő. A Magyar Köztársaság a jövőben olyan körben, csomagokban és minőségben nyújtson ne csak belföldi, hanem immár uniós és globális szolgáltatásokat is, hogy az e szolgáltatásokat világszerte igénybe vevők által fizetett méltányos ellenértékek összessége tegye lehetővé egyben a felelős (és ugyanakkor: pártos) társadalmi célok Európában megszokott szintű finanszírozását is. http://www.es.hu/index.php?view=doc;14841

  Bizony adóverseny kell nekünk, és ebben Magyarországnak kell a legjobb szolgáltatásokat nyújtania. Nem szabad egyetlen félreérthető mozdulattal sem támogatnunk az EU-t abban, hogy “a versenyképesség javítása” vagy “az Euró” sőt “az Unió megmentése” címén adókartellt hozzon létre, amely még az eddiginél is jobban turkálna a zsebünkben. A Magyarország által is támogatott államonkénti alkotmányos adósságkorlát szuper javaslat, a német-francia új közös javaslat az “adóalapok harmonizálására” meg agyament ötlet.

  Az Amexrap semmiképp sem szeretne egy adóföderalista-szocialista unióban élni. Ebben veled vagyunk és ebben a politikádban mindigis támogatni fogunk, Viktor!

  Csak, ateremburáját! lenne egy kicsivel több önbizalmad ahhoz, hogy saját rengeteg hülyeségeidet is ilyen éles szemmel észrevedd:)

   
 • Mázsa Péter 21:09 on 2011.01.26 Permalink |
  Tags: , , , , Litvánia, Oroszország   

  Lithuanian Ministry of Energy launched a complaint to the European Commission regarding abuse of dominant position by the Russian gas supplier Gazprom 

  “On 25 January 2011 the Ministry of Energy of the Republic of Lithuania launched a complaint to the European Commission requesting to investigate the abuse of dominant position by the Russian gas supplier Gazprom.

  The Ministry of Energy requests the European Commission to impose on Gazprom a requirement to supply natural gas on the basis of transparent, reasonable and non-discriminatory conditions.

  The goal of the Ministry of Energy is to ensure that terms and conditions for supply of natural gas to Lithuania were determined solely by economic considerations. It is also expected that greater attention of the European Commission to this situation would prevent Gazprom from increasing the economic pressure and Lithuania would be in the position to complete the strategic liberation of the gas sector.

  “In our opinion, the economic and political pressure exercised by the monopolistic gas supplier is aimed at prevention of restructuring of Lithuanian gas sector in a way that would encourage entrance into the market of other natural gas suppliers and emergence of a full-fledged competition among alternative sources of supply in the long run. Thus, Gazprom endeavours to eliminate the real potential for competition and disturb creation of a single European gas market.

  As a member of the EU, Lithuania is obliged to implement the EU directives. Therefore, the situation where a full-fledge EU Member State is subject to pressure by the monopoly of a third country just because of determination to implement fundamental principles of the EU – promotion of a single market, competition and interests of the consumers – has no equal precedent”, – says the Minister of Energy Arvydas Sekmokas.” http://www.enmin.lt/en/news/detail.php?ID=1198

  Cf. http://www.euractiv.com/en/energy/lithuania-pressures-commission-gazprom-news-501629

   
 • Mázsa Péter 01:14 on 2011.01.13 Permalink |
  Tags: , , , , Oroszország   

  Putyin Úr motivációi [ti. hogy a nyílt forráskódos szoftvereket Oroszországban kötelezővé tette] nem kizárólag gazdaságiak. Minden valószínűség szerint valójában attól tart, hogy Oroszország növekvő függősége a magántulajdonban maradó forráskódú [zárt] szoftverektől, különösen a külföldi eredetűektől, veszélyezteti a nemzetbiztonságot. A nyílt forráskódú szoftverek, természetüknél fogva, nem valószínű, hogy titkos bejáratokat rejtenének a CIA számára. / Mr. Putin’s motives are not strictly economic. In all likelihood, his real fear is that Russia’s growing dependence on proprietary software, especially programs sold by foreign vendors, has immense implications for the country’s national security. Free open-source software, by its nature, is unlikely to feature secret back doors that lead directly to Langley, Va.

  WSJ
   
 • Mázsa Péter 12:39 on 2011.01.12 Permalink |
  Tags: , , , , , , Oroszország,   

  Amerikai üzenet az oroszoknak: Egyesítsük a Déli Áramlatot a Nabuccoval! + Amexrap hírmagyarázat 

  Az Egyesült Államok tegnapelőtt nyilvános üzenetet juttatott el Oroszországnak arról, hogy szerinte érdemes lehet egyesíteni az Orosz Déli Áramlat és az EU-USA Nabucco projekteket. http://www.euractiv.com/en/energy/us-says-south-stream-and-nabucco-could-merge-news-501107

  A dolog fizikailag nyilván nem lenne nehéz:

  Az oroszoknak kicsit délebbre kéne húzni a vezetéküket (hogy pontosan merre, az kérdéses: a grúzokkal fasírtban vannak: talán ezt is a tengeren keresztül?), onnan pedig picit vastagabb közös vezetéket építhetnének az Unióval.
  (Az építési költségek alapján is megérné a projektek egyesítése: egy vezeték áteresztő kapacitása asszem az átmérő negyedik hatványával nő, azaz pl. egy 2x akkora átmérőjű vezeték 16x annyi gázt képes szállítani, miközben a vezeték telepítésének ára ennél persze lényegesen kevésbé növekszik.)

  Az ötlet sem új, még Magyarországon és nyilvánosan sem, pl. Vajda György írta még 2007-ben:

  Egyébként lehet, hogy nem is lesz két vezeték. A Kék áramlat egy anatóliai török csomópontba fut be, ide a Nabucco is becsatlakozhat, és nem elképzelhetetlen, hogy ebből a csomópontból egyetlen vezeték szállítja a két forrásból származó gázt nyugatra. http://nol.hu/archivum/archiv-442801

  A dolog persze nem ilyen egyszerű. Sőt, izgalmasabb, mint egy krimi:)

  A felállás kb a következő:

  Az oroszoknak az lenne az ideális állapot, ha csak ők szállítanának gázt Európába, így az “oszd meg és uralkodj” elv alapján az egyes Uniós országokkal külön-külön tárgyalva jó drágán adhatnák el a gázukat. Gyakorlatilag ez a szitu most, amikor az Unió (amelynek elsősorban keleti, azaz a politikailag kevésbé súlyponti része függ az orosz gáztól) nem képes és/vagy hajlandó vásárlásait koordinálni.

  Mi kellene ennek az – oroszok számára rendkívül kedvező – állapotnak a hosszú távú fenntartásához? Az oroszok jelenleg gyakorlatilag csak Ukrajnán keresztül tudnak szállítani Dél- és Közép-Európába: kellene nekik egy vezeték, amelyik nem megy át Ukrajnán, mert különben az Ukránok einstandolhatják a gázt, ami keresztülfolyik rajtuk. Ez az Ukrajnát kikerülő orosz vezeték lenne a Déli Áramlat.

  E tervükhöz még az is kellene, hogy az Európaiak ne legyenek képesek vagy hajlandóak az Oroszoktól való, az eddiginél lényegesen nagyobb függetlenséget biztosító Nabucco gázvezeték felépítésére és gázzal való megtöltésére, amit az Európaiak a Nabucco felépítése esetén leginkább a Kaszpi tengerrel határos országok gázmezőiből (tehát nem csak az oroszokon keresztül) tudnának megtenni.

  És ezen folyik a csata, már évek óta. Déli Áramlat vagy Nabucco? (és/vagy más, kisebb, összefoglalóan Déli Folyosóként http://www.euractiv.com/en/energy/europes-southern-gas-corridor-great-pipeline-race-linksdossier-498558 emlegetett projektek, pl. amiben Orbán óta http://www.miniszterelnok.hu/cikk/alairtak_a_bakui_nyilatkozatot Magyarország is aktívan kiveszi a részét)

  Most eltekintve az aktuális politikájuktól, Iraknak és Iránnak elvileg a Nabucco állna érdekében: ha lesz Nabucco, akkor abba be tudnak csatlakozni.

  Nem lesz viszont Nabucco a rengeteg gáz nélkül, amely a Kaszpi-tenger keleti partján lévő országokban termelhető ki:

  Látható, hogy Nabucco-esetben a gáznak Azerbajdzsánon és Grúzián kell átmennie – Irán még kellemetlenebb lenne, vö.: http://www.stratfor.com/weekly/20110110-turkish-role-negotiations-iran . (Továbbá a gáznak meg is kell érkeznie Azerbajdzsánba; a Kaszpi tengeri vezetékhez viszont a türkmének szerint http://euobserver.com/9/31616 az oroszok, mint part menti állam engedélyét is meg kell kapni.) Egy csomó konfliktus és stratégiai mozgás, amikről e térségben a hírekben olvashatunk, nem független a gáztól és az oroszok érdekeitől.

  Az oroszok továbbá a Nabuccót közvetlenül a gázmezőkön is próbálják szárítani, azaz az Uniós vezeték megvalósításának esélyeit csökkenteni azzal, hogy egyezséget kötnek Közép-Keleti volt szovjet köztársaságokkal, mint gázforrásokkal (hiszen a Déli Áramlaton, Oroszországon keresztül is lehetne szállítani azt a gázt Európába – mondják) és az Azeriekkel, pl. http://www.euractiv.hu/gazdasag/hirek/orosz-azeri-kegyelemdofes-a-nabucconak-001559 .

  Ráadásul a Türkmének nincsenek rászorulva Európára, mint gázuk fogyasztóira (sem Oroszországra, mint gázuk szállítóira): Afganisztánnal és Pakisztánnal együtt gázt fognak vezetni Indiába http://www.business-standard.com/india/news/us-says-pleasedtapi-agreement/119587/on , és már vezetnek Kínába http://en.wikipedia.org/wiki/Central_Asia_%E2%80%93_China_gas_pipeline .

  Barroso, az Európai Bizottág elnöke, holnap utazik Azerbajdzsánba és Türkmenisztánba. Azerbajdzsánt szeretné nyilvánosan elkötelezni az EU stratégiája szerinti energia-kooperáció mellett, és nyilván a Türkmén találkozó céljai sem túlságosan eltérőek. Kérdés persze, hogy a legutóbbi Türkmenisztáni Wikileaks dokumentumok alapján kirajzolódó megbízhatatlan és rendkívül korrupt kormánnyal hogyan lehet megegyezésre jutni.

  Eddig a tények, innen a spekulációk.

  Miért pont Olaszországot választották az Amerikaiak annak bejelentésére, hogy egyesíteni kívánják a Nabucco-t a Déli Áramlat orosz projekttel?

  Valószínűleg azért, mert Berlusconi és a hozá közel álló olasz olajvállalat ENI “zavarba ejtően” jó viszonyban van az oroszokkal, vö.: http://www.wikileaks.ch/cable/2009/01/09ROME97.html . Az amerikaiak az olaszokkal való tárgyalásokon vetették fel ezt az új tárgyalási pozíciót.

  Miért változott az Amerikai álláspont?

  Ebben valószínűleg több tényező is szerepet játszott. Részben lehetséges, hogy úgy vették észre, hogy Közép-Keleti pozíciójuk meggyengült. Az amerikaiak számára a Közép-Kelet bonyolult terep, ahol gyakran kell választani az érdekeik és az általuk képviselt értékek között (vö. pl. http://www.wikileaks.ch/cable/2009/09/09BAKU749.html ) Nem tudom, hol tartanak most az ottani játszmáik: elképzelhető, hogy rájöttek, hogy az oroszok beleegyezése nélkül tényleg nem lesz elég gáz a Nabucco-ba.

  Másrészt lehetséges, hogy másféle, az oroszok szempontjait jobban figyelembe vevő megközelítést alkalmaznak. Na nem a Berlusconi-féle “közvetítői”, gyakorlatilag az oroszok játszmájában a báb szerepét betöltő álláspontot http://www.wikileaks.ch/cable/2009/01/09ROME97.html fogadják el. Remélhetőleg inkább arra reagálnak, ami Oroszország valódi érdeke lenne, ha az orosz politika nem túlnyomórészt a gáz körül forogna.

  Ennek megértéséhez először fedjük fel az orosz szempontokat.

  Vajon mit jelent az oroszoknak az amerikai üzenet, hogy egyesítsük a Déli Áramlatot a Nabuccoval?

  Első pillantásra semmit. Ha az oroszok szempontjából nézzük, ez az ajánlat nem különbözik attól a 2 évvel ezelőtti Európai Uniós ajánlattól http://www.euractiv.hu/gazdasag/hirek/az-eu-oroszorszagot-is-bevonna-a-nabucco-projektbe-001398 , hogy Oroszországot vonjuk be a Nabucco projektbe. (“Oroszország soha nem fog szállítani oda [a Nabuccoba] semmit” – http://www.today.az/news/business/79184.html , de ezt Putyin még azelőtt nyilatkozta, mielőtt a közös vezetékről szóló, részleteiben ismeretlen amerikai ajánlat elhangzott volna.) Oroszország mindkét esetben elvesztené azt a jelenlegi pozícióját, hogy gyakorlatilag monopolpozícióban van a Közép-Kelet Európai gázszállítások terén.

  Ez azonban így nem igaz. Ha valakit bevonnak egy projektbe, az nem ugyanaz, mint ha egyenrangú félként közös projektet hoznak tető alá vele. Az utóbbi esetben sokkal többet érhet el. Ha Amerika és Európa jól összerakott ajánlattal kínálja meg az oroszokat, az csodákra lehet képes. Sztem kb. ebben a szellemben lenne érdemes közelíteni az oroszokat:

  Jóban szeretnénk lenni az oroszokkal. Nagyon jóban. De nem ám úgy, hogy kedvükre tegyenek erőszakot rajtunk! Aktívan elő kell segítenünk, hogy idővel képesek és hajlandóak legyenek leszállni kedvenc anyagukról. Stratégiai partnerükké kell válnunk – egy olyan közös stratégiában, amely az orosz államot (elitet) leválasztja végre Oroszország anyácska gázos emlőiről.
  Ez utóbbi nekik egyedül nem fog menni – az orosz elitet és Oroszországot már rég elragadta a világszerte jól ismert átok, a Holland Betegség – olyasmi ez nagyban, mint amit a hazai kispályán a költségvetési és uniós pénzek lenyúlásánál tapasztalunk vagy sejtünk.
  Érezniük és tudniuk kell, hogy számíthatnak ránk. Mert mi vagyunk azok, akik igazán érezzük: akkor is kétségbe vannak esve, amikor otthon vagy külföldön korruptak.
  Persze azt is elég nehéz elképzelni, hogy ennyi bénázás után és közben Magyarország hitelesen el tud köteleződni egy ilyen stratégia mellett, Magyarország és Oroszország közös érdekében – és egyáltalán nem Amerika érdekei ellen.
  De mit lehetne felajánlani az oroszoknak (ne feledjük: a gázlobby képviselőinek), hogy komolyan vegyék e stratégiánkat? Segítsünk nekik nem leállós hajtóműveket beszerezni a repülőgépeikhez? Vagy küldjünk biosz-szakos kutatókat a tervezett orosz Szilícium-völgybe? Nem tudom: ezt már találja ki a mindenkori kormány:) http://amexrap.org/fal/feri-ez-ciki

  Egy ilyen, ügyesen összerakott csomag szétválaszthatná Oroszország és a Gazprom – jelenleg alaposan összefont – érdekeit.

  Jó lenne ismerni az Amerikai ajánlat részleteit – gondolom halkan, hátha vki figyel a Wikileaksnél:)

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player