Tagged: Pszichológia Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 09:22 on 2012.10.27 Permalink |
  Tags: , , , , , , Pszichológia, ,   

  Prof. Philip elmélete megalapozott: a pszichopata sorozatgyilkosok és a politikai vezetők tényleg hasonlítanak 

  Egyik pártalapítónk és egyben pártpénztárosunk, Philip cikke http://amexrap.org/fal/encyclopaedia-absurdistannica-schizocracy megerősítést nyert, a Scientific American lehozta, miért kerülnek pszichopaták hatalomba:

  Traits that are common among psychopathic serial killers — a grandiose sense of self-worth, persuasiveness, superficial charm, ruthlessness, lack of remorse and the manipulation of others — are also shared by politicians and world leaders. Individuals, in other words, running not from the police. But for office. Such a profile allows those who present with these traits to do what they like when they like, completely unfazed by the social, moral or legal consequences of their actions. […] http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=what-psychopaths-teach-us-about-how-to-succeed&print=true

  Mint cikke végén Prof. Philip megjegyzi, a pszichopata vezető nem elégséges a pszichopata rezsimhez: ez utóbbihoz még jelentős számú pszichopata alattvaló is kell:

  […] However, it is important to note that although the underlying mistrust, paranoia, and authoritarianism of schizocracies is dictatorial in nature, such governments could not exist in a democracy unless a substantial portion of the population were also delusional. http://amexrap.org/fal/encyclopaedia-absurdistannica-schizocracy

  De erre az Amexrapnak kidolgozott elmélete van. Az utolsó elem is helyére került: már mindent tudunk a pszichopata rezsimről. Részletesen:

  1. Pszichopata hatalomra kerül (a Scientific American cikke alapján, lásd fent), és a pszichopata Grand Theory http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_theory megkezdi működését.

  2. A pszichopátia termékeny talajra hull:

  Ezek után érdemes komolyabban vennünk a tavaly április 1-i hipotézisemet is (vö.: http://amexrap.org/fal/a-fidesz-es-az-mszp-mint-jarvanyugyi-problema ), amely szerint Kertész Ákos http://index.hu/belfold/2011/09/13/kertesz_akos téved: a magyarok kollektív hülyeségéért nem a (zsidókhoz meg másokhoz képest) selejtesebb gének felelősek, hanem az országban kiterjedt macskaszar. http://amexrap.org/fal/ujabb-hirek-kis-parazitakrol

  3. A pszichopata vezetők aktívan segítik a pszichopata rezsim kialakulását:

  Az újragondolt mályvacukor-kísérlet fényében azonban úgy néz ki, h nem járunk el rosszul, ha feltételezzük, hogy Hornnak (+utódainak) és Orbánnak nagyobb szerepük van az ország tönkretételében, mint eddig sejtettük: nem csak reagáltak a magyarok hülyeségére, hanem akívan elő is idézték azt. http://amexrap.org/fal/malyvacukor-kiserlet-ujragondolva-vorosnemzeti-szocialistaknak-meg-nagyobb-lehet-felelosseguk-mint-eddig-hittuk

  4. Előáll a Prof. Philip által leírt pszichopata rezsim (amely, természetesen, egyben pártunk legfontosabb éltető eleme is:).

  5. = 1. A pszichopata rezsim pszichopata választói ide-oda csapódva mindig optimális vezetőt választanak.

  És a kör bezárult.

   
 • Mázsa Péter 14:01 on 2010.06.08 Permalink |
  Tags: , Kampány, Pszichológia, ,   

  A nagyon jó nők és a nagyon rossz hitelek: pártunk hitelverseny programja 

  A merketingesek azzal foglalkoznak, hogyan edják el nekünk, fogyasztóknak saját vállalatuk termékeit. Legfőbb kérdésük: Mi számít igazán? Ha a levélben igyen vásárlást lehetővé tevő kuponokat találunk? Árengedményt kell ígérniük? Vagy valami mással kell megragadniuk fantáziánkat?

  Egy Dél-Afrikai bank 50.000 levelet küldött ki potenciális ügyfeleinek. A levélben hitelajánlatokat postáztak, mégpedig különböző variációkban. Volt, ahol a kamatokat változtatták: vélhetőleg a kamatok és a visszafizetési idő számít a legtöbbet, amikor a hitelek mellet döntünk – gondolták. Volt, ahol a hiteltől teljesen független pszichó feltételeken (elrendezésen, fényképeken, stb.) változtattak.

  Meglepő eredményre jutottak http://idei.fr/doc/conf/psy/papers/karlan.pdf : ezek a hitelkondícióktól tökéletesen független pszichó tényezők nemcsak a pozitív válaszadás arányát változtatták. Hanem a válaszadók esetében ellensúlyozták a magasabb hitelkamat-ajánlatokat is: kb. annyit számítottak, mintha átlagosan 1,5%-kal változtatták volna a kamatokat:

  Consistent with standard economics, the interest rate significantly affected loan take-up. Inconsistent with standard economics, some of the psychological features also significantly affected take-up. The average effect of a psychological manipulation was equivalent to a one half percentage point change in the monthly interest rate. [2. oldal]

  Ami még meglepőbb, ezek a hatások a legkedvezőtlenebb ajánlatoknál voltak a legjelentősebbek, és függetlenek voltak a válaszadók jövedelmétől és iskolai végzettségétől(!) is:

  Interestingly, the psychological features appear to have greater impact in the context of less advantageous offers and persist across different income and education levels. In short, even in a market setting with large stakes and experienced customers, subtle psychological features appear to be powerful drivers of behavior. [2. oldal]

  Ez annyit jelent, hogy ezek a rád is ezerrel hatnak.

  A pszichó hatásvadászoknak különösen a jó nők fényképeinek alkalmazása jött be, férfiak esetében:

  For the male customers, replacing the photo of a male with a photo of female on the offer letter statistically significantly increases takeup; the effect is about as much as dropping the interest rate 4.5 percentage points […] For female customers, we find no statistically significant patterns. [21. oldal]

  4 és fél százalék!!! Ez irtózatosan sok. Egy-egy hitel esetében milliókkal többet fizethetsz a banknak, ha azok férfi helyett jó nővel reklámozzák a hitelüket, és férfi vagy.

  E kísérlet azonban nem adott magyarázatot a jelenségre:

  Overall, these results suggest a very powerful effect on male customers of seeing a female photo on the offer letter. Standard errors however do not allow us to isolate one specific mechanism for this effect. The effect on male customers may be due to either the positive impact of a female photo or the negative impact of a male photo. [21. oldal]

  Namármost, temészetesen adódik a kérdés: Hülyék ezek a férfiak??

  Nem, nem hülyék. Abszolút racionálisak.

  Csak nem a hitelekre optimalizálnak.

  Hanem a jó nőkre.

  Egy másik tanulmány http://psych.mcmaster.ca/dalywilson/pretty_women.pdf azzal magyarázza a jelenséget, hogy a férfiaknak azonnal a dugás finanszírozásán jár az eszük, ha megfelelő egyedet lebegtetenek a szemük előtt:

  A sex difference in discounting is predictable. Because men have always had some chance of gaining fitness from short-term expenditures of mating effort, whereas successful reproduction typically requires more prolonged parental investment by women, men should have evolved to discount the future more steeply than women.

  Mi a teendő, párttársaim?

  Ne zavarjuk a piac működését?
  Vagy tiltsuk be a jó nős hitelreklámokat?
  Esetleg radikálisabban: tiltsuk be a jó nős reklámokat? Tiltsuk be a hitelreklámokat?
  Vagy járjunk el még radikálisabban: Tiltsuk be a jó nőket? Tiltsuk be a reklámokat? Tiltsuk be a hiteleket?

  Nem. Inkább azt javasoljuk, hogy tegyük összehasonlíthatóvá a hiteleket.

  Ha van szépségverseny a jó nők területén, miért ne lehetne verseny a hitelek területén is?

  Azt ígérjük, hogy kormányra kerülésünk esetén

  1. egy honlap (pl. hasonlits.com) nyitó oldalán folytonosan nyilvánosságra hozzuk a hitelek versenyének mindenkori sorrendjét. Kötelezzük a pénzügyi intézményeket arra, hogy a hitelreklámokban (az opcionális) szép nők, és a kötelező THM mellett hozzák nyilvánosságra a reklámozott hitelkonstrukció mindenkori hitelszépség-versenybeli helyezését is.

  2. kötelezzük a bankokat arra, hogy az ügyfeleik a saját adataikhoz pénzintézetek versenyeztetésére alkalmas (nyílt szabványos és számítógéppel feldolgozható) formában férhessenek hozzá. így az olyan vállalkozások, mint pl. a http://www.mint.com lehetővé teszik majd, hogy egy-egy ügyfél több pénzintézetnél vezetett számláihoz egy helyen férjen hozzá, összehasonlíthatóvá téve az egyes pénzintézetek által a számára személyesen nyújtott hitelfeltételeket.

  Ezek a szemünk előtt lebegő hitekkívánatossági sorrendek talán ellensúlyozzák a kívánatos nők és más pszichó csavarok hatását.

  Bár, ha magamba nézek: ez sem biztos:)

   
  • admin 13:25 on 2010.07.12 Permalink | Log in to Reply

  • Nagy András 14:49 on 2010.09.15 Permalink | Log in to Reply

   Nem rossz ötlet, két dolgot kezelni kel a mindenkori lista kapcsán:
   1. Döntetlen. Szerintem biztosítani kell, akik komoly lépéseket tesznek, és egy optimum felé haladnak, azok között túl kicsi lesz a különbség, mint amit a sorrend sugallna.
   2. Változás. A lista nagyon gyorsan változhat és több még nem nyilvános konstrukció készülhet egyszerre. Tehát amikor a reklámanyag készül, és rá kell tenni egy számot, nem garantálható, hogy mire az az óriásplakátra kerül, igaz lesz (szezonban meg különösen félrevezető lehet). Ezt nem lehet azzal sem kezelni, hogy egy dátumot mellérakunk, mert arra a jó nő alatt már tényleg nem figyel senki.

   Megoldási javaslat mindkét problémára: a háztartási gépekhez hasonló osztályozási rendszer (A+, A, B, C stb.)

   Üdv,
   András

  • admin 12:24 on 2013.04.22 Permalink | Log in to Reply

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player