Tagged: Románia Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 08:52 on 2013.04.18 Permalink |
  Tags: , , , , , , Románia,   

  Hogyan finanszírozza Orbán Romániai szavazóit magyar állami szerveken és vállalatokon keresztül? 

  Cikk: http://itthon.transindex.ro/?cikk=20082

  Frissítés: ugyanez az Átlátszón: http://atlatszo.hu/2013/04/18/magyar-allami-vallalatok-adomanyai-segitik-az-erdelyi-fidesz-projektet/

   
 • Mázsa Péter 09:34 on 2013.03.22 Permalink |
  Tags: , , , Románia   

  Észlények vitája 5pontban: Orbán-Ponta: Kinek szagosabb a lába? Kövér: minden román politikus kurva 

  Események időrendben:
  1. Vélehetően a német külügyminiszter megbízásából 2013 február 13-án elkészül egy mesterterv Orbán és Ponta kezelésére:

  Recent illiberal turns in Hungary and Romania have prompted the question what, if anything, the EU could and should do to protect liberal democracy within member states.

  http://amexrap.org/fal/az-orbanra-szabott-nemet-holland-finn-dan-terv

  2. Németország, Hollandia, Finnország, Dánia március 8-án levelet ír Barrosonak, hogy politikai mechanizmus kell az Európai alapértékek biztosítására. Bár a levél nem említi Orbánt, pl. a Bloomberg egyértelműen úgy látja, hogy a sztori róla szól:

  While the letter didn’t mention any specific EU member, Hungary has been criticized by Germany and other countries for violating rights such as the independence of the judiciary that are seen as fundamental to the bloc’s cohesion.

  http://amexrap.org/fal/politikai-mechanizmus-kell-az-europai-alapertekek-biztositasara

  3. Szerda: Ponta szerint nem az ő lába büdös, hanem Orbáné:

  Victor Ponta román miniszterelnök elutasítja, hogy Romániát egy kalap alá vegyék Magyarországgal, és őt személy szerint Orbán Viktorhoz hasonlítsák – derült ki abból az interjúból, amelyet az Adevarul.ro portál készített kedden a román kormányfővel.

  […] Pontát a német, finn, dán és holland külügyminiszter leveléről kérdezték, akik egy erősebb számonkérési mechanizmus bevezetését sürgették az unióban, az európai alapértékek védelmében. Az Európai Bizottság elnökének címzett levél egyes bukaresti sajtókommentárok szerint kimondatlanul is Romániát és Magyarországot vette célba.

  Victor Ponta kijelentette: az ő olvasatában csak Magyarországnak szólt a figyelmeztetés. “Romániában egy vesszőt sem változtattunk az alkotmányban, míg Magyarország állandóan módosítja az alaptörvényt. Romániában sajtószabadság van, és a jegybank valóban független, tehát semmiben sem hasonlít a helyzetünk Magyarországhoz, úgyhogy nem akarom, hogy egy kalap alá vegyenek” – mondta Ponta.

  A román miniszterelnök szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a politikai egyensúlyozás kedvéért mutogassanak Romániára is. “Ha nem vigyázunk, ez politikai alapon fog menni: egy tőlük, egy tőlünk. Vagyis ha Orbán úr néppárti politikus, akkor legyen mellette valaki a szocialistáktól, Romániából” – fejtegette Victor Ponta. A román miniszterelnök azt mondta: támogatná egy erősebb számonkérési mechanizmus kidolgozását, amelyre szerinte most Magyarország miatt van szükség.

  “Joggal írta rólam egy publicista, hogy semmi sem idegesít jobban, mint amikor Orbán Viktorhoz hasonlítanak. Ez nem személyes ügy, de ami Romániában történik, egyáltalán nem hasonlít a magyarországi eseményekhez, úgyhogy nem fogadom el ezt a párhuzamot. Tudom persze, hogy sok zenész összekeveri Budapestet Bukaresttel, de szeretném, ha a politikusok és a sajtó nem követnék el ezt a tévedést” – mondta Victor Ponta.

  http://hvg.hu/vilag/20130319_Ponta_kikeri_maganak_hogy_Orbanhoz_hasonl

  4. Tegnap: Orbán megsértődik, hogy kimondták a nevét:

  Budapest, 2013. március 21., csütörtök (OS) – Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára 2013. március 21-én sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula Budapestre akkreditált román nagykövetet. Az államtitkár neheztelését fejezte ki Victor Ponta román kormányfő 2013. március 19-i Adevarul nevű román újságnak adott interjúja miatt, és a román fél magyarázatát kérte. […] Rámutatott, hogy a román fél a miniszterelnöki nyilatkozattal csatlakozott a Magyarországot megalapozatlanul bírálók táborához. Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy Románia nyíltan lépett fel Magyarország ellen, s ez a megnyilvánulás ellentétes az európai együttműködés szellemiségével és a magyar–román stratégiai partnerség gyakorlatával. […] Győri Enikő nyomatékkal kérte, hogy ne kerüljön sor a magyar–román kétoldalú kapcsolatokat terhelő, és a magyar közvéleményre negatív hatást gyakorló nyilatkozatokra, mert ezek kárt okoznak.

  http://os.mti.hu/hirek/84266/a_kulugyminiszterium_kozlemenye-1_resz http://os.mti.hu/hirek/84267/a_kulugyminiszterium_kozlemenye-2_resz

  5. Erre ma a román külügyminisztérium azt sérelmezi, hogy Kövér korábban nyilvánosan kijelentette, hogy nem csak Orbán büdös, hanem Ponta is, csak ezt Európa nem teszi szóvá a románoknak, mert minden román politikus kurva:

  A román fél ugyanakkor Kövér László házelnöknek egy televíziós nyilatkozatát nehezményezte, amely Bukarest szerint sértő Romániára és a román politikustársadalomra nézve.

  A házelnök a köztévé A Lényeg című műsorában azt mondta: Románia nem kap olyan negatív megítélést az EU-ban, mint Magyarország, pedig ott “lenne mit keresni és találni”. Kövér László megfogalmazása szerint utóbbira azért nem kerül sor, mert a román politikusok pártállástól függetlenül vezényszóra nyúzzák le saját állampolgáraik bőrét a multik és a külföldi pénzügyi csoportok érdekében. […]

  “A román külügyminisztérium azt várta volna, hogy a magyar fél az Országgyűlés elnökének elfogadhatatlan nyilatkozatára reagáljon aggodalommal” – olvasható a bukaresti kommünikében.

  http://www.maszol.ro/index.php/belfold/10292-ujabb-diplomaciai-csorte-budapest-es-bukarest-kozott

  Na itt tartunk az észlények vitájában.


  [Illusztráció: Kurva Kövér, http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/3489688/Obese-man-who-weighs-38-stone-poses-naked-for-calendar.html ]

   
 • Mázsa Péter 11:08 on 2012.08.02 Permalink |
  Tags: , , , , Románia   

  Romania In Hungary’s Footsteps Different Victor Same Strategy… 

  Romania In Hungary’s Footsteps: Different Victor, Same Strategy “On January 1, 2012 with an ammended Constitution in place, a once praised EU accession candidate, Hungary, proved that rule of law and consolidated judicial institutions are not at all irreversible. A new shift of power brought to Budapest the necessary political power that allowed Viktor Orbán and the FIDESZ government to silence the Hungarian Constitutional Court, one of the strongest and most active Courts in Central and Eastern Europe. It does not come as surprise, when Romania, considered by EU officials a laggard in fulfilling EU’s conditionality, goes along the same path as Hungary, when deciding to deprive the Romanian Constitutional Court of its powers. […]” http://verfassungsblog.de/romania-hungarys-footsteps-victor-strategy/

   
 • Mázsa Péter 14:18 on 2012.06.07 Permalink |
  Tags: , , , Románia, ,   

  Semjén kihazudja Orbánt a nemzetpolitikából 

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter szerint a kormány soha nem folytatott a határon túli magyar közösségeket megosztó tevékenységet, ezért határozottan visszautasítja, hogy Magyarország beavatkozna bármely külhoni magyar közösséget, így az erdélyi magyar közösséget érintő választási kampányba.

  http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/semjen-a-kormany-sosem-folytatott-a-kulhoni-magyar-kozossegeket-megoszto-tevekenyseget

  Ehhez képest:

  [Magyar Szó:] A Miniszterelnök úr kormánya a korábbi szlovákiai és a mostani szerbiai választások során kiállt egy magyar nemzeti párt mellett. Mi vezérelte e döntése során?

  [Orbán Viktor:] – Az a meggyőződésem – és a beszélgetések, valamint viták után ez lett a magyar kormány hivatalos álláspontja is –, hogy létfontosságú, hogy a magyar állam határain kívül élő magyar közösségeknek saját politikai képviseletük legyen. Mi ebben a tekintetben az etnikai, a nemzeti alapú magyar pártokat támogatjuk. Ezért mi úgy teszünk különbséget, hogy vannak egyfelől a magyar pártok és vannak másfelől a vegyes pártok. A vegyes pártokkal nekünk sok tennivalónk nincs, majd diplomáciai kapcsolatba fogunk lépni velük, ha az élet úgy hozza, hogy jól szerepelnek egy választáson. De az etnikai pártok a magyar közösségeknek a másik országban működő politikai képviseletei. Ezért így is viszonyulunk hozzájuk.

  http://magyarszo.com/fex.page:2012-05-05_Gyogyulnak_a_regi_sebek.xhtml

  Szegény Semjén
  1. olyan tájékozatlan, h nem ismeri a kormány (Orbán) álláspontját, vagy
  2. olyan hülye, hogy nem látja az ellentmondást,
  3. hazudik, vagy
  4. úgy értelmezi a “vannak egyfelől a magyar pártok és vannak másfelől a vegyes pártok”-féle kormányálláspontot, hogy “a határon túli magyar közösségeket megosztó tevékenységet” éppen a Fidesz mögé nem beálló külföldi pártok folytatják.

  Vagy mind együtt?:)

   
 • Mázsa Péter 15:43 on 2012.05.05 Permalink |
  Tags: , , Románia, , ,   

  létfontosságú, hogy a magyar állam határain kívül élő magyar közösségeknek saját politikai képviseletük legyen. Mi ebben a tekintetben az etnikai, a nemzeti alapú magyar pártokat támogatjuk. Ezért mi úgy teszünk különbséget, hogy vannak egyfelől a magyar pártok és vannak másfelől a vegyes pártok. A vegyes pártokkal nekünk sok tennivalónk nincs, majd diplomáciai kapcsolatba fogunk lépni velük, ha az élet úgy hozza, hogy jól szerepelnek egy választáson. De az etnikai pártok a magyar közösségeknek a másik országban működő politikai képviseletei. Ezért így is viszonyulunk hozzájuk. A vegyes pártokkal a tapasztalataink negatívak. Felvidéken is volt kísérlet vegyes párt létrehozására, és semmiféle javulás nem állt be az ott élő magyarok életkörülményeiben, a jogaik sem szélesedtek ki, nem gyarapodtak a vegyes párt működésének hatására. Van tapasztalatunk a Délvidéken is, amikor az egyik párt soraiban ülő magyarok esetében a nemzeti szempontokat felülírták a pártszempontok. Például a kárpótlási törvény esetében a szerbiai parlamentben kifejezetten a saját nemzetük, a magyar nemzeti közösség ellen szavaztak. Amit a magyar párt soha sem tett és nem is tehet meg. Ezek a példák jól mutatják, hogy fontosak az etnikai, tehát a magyar nemzeti alapon szerveződő politikai pártok a Kárpát-medencében.

  Orbán Viktor
   
 • Mázsa Péter 07:52 on 2010.05.05 Permalink |
  Tags: Esterházy, Hírek, , Románia   

  “A legmagasabb román irodalmi kitüntetést, az „Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor”t adományozta Traian Basescu államfő Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar írónak 60. születésnapja alkalmából.”

  http://umsz.manna.ro/aktualis-roviden/esterhazy_megkapja_a_legmagasabb_roman_irodalmi_kituntetest_2010_05_05.html

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player