Tagged: Szegénység Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 00:36 on 2013.01.28 Permalink |
  Tags: , Szegénység, Szégyen   

  Pár mondat a szégyen társadalmáról – Nagy Ferenc beszéde: Szolidaritás éjszakája, Blaha Lujza tér 

  A szégyen társadalmáról beszélek, ahol jelenleg élünk. Mert szégyen az apropó, amiért itt állunk a téren, és szégyen az, hogy 2013-ban Magyarországon hosszú sorban állnak emberi lények a hideg téli utcán egy tál meleg ételért. Tehát ne szégyelljünk a minket átjáró, mindent körülölelő szégyenről beszélni.

  Attól a pillanattól fogva, hogy a szégyen társadalmába születsz, előbb tanulod meg mi tilos, és amire véletlenül nincs regula, az is feltételesen szabad.

  A szégyen társadalmában első perctől fogva gyilkos versenypályára lépsz, ahol hatos dobással van esélyed kilépni a pástra. Némelyek kezébe a dobókocka minden oldalán hat pötty van, de sokak kezébe olyan kerül, amelyiknek minden oldala üres.

  A szégyen társadalmában nem számít ki vagy, hanem ki áll mögötted, kitől függsz, ki irányít, kinek embere vagy. Mindig az számít ki mondja és nem az, hogy mit. Ha magasra jutottál szabadon hazudhatsz, ha kicsi vagy, az igazadért is eltaposnak.

  A szégyen társadalmában a bűn a barátod, a kritika az ellenséged. Kívülről kontrollálnak: a hatalmi érdekek kormányoznak, a lelkiismereted van ellenzékben.

  A szégyen társadalmában úgy lehetsz erős, ha félelmet keltesz. Tisztességre tisztességtelenséggel tehetsz szert, becsületre becstelenség által. Megaláz a hosszú sor a főkapu előtt, és megaláz a kiskapuk rendszere, melyek elé parány előnyök reményében tolakszol. Kompromittál minden kompromisszum, hogy sose lázadj; hogy a mocskos alkuk rendszerének jó polgára lehess.

  A szégyen társadalmában minden játszma nullösszegű: benne a nyertes is vesztesnek érzi magát, viszont nem illik elismerni a vereséget. A pályán minden szögletes: a szabályok és az őket elgondoló fejek is. A felelősség labdája egyedül kerek. Legfőbb cél az, hogy minél messzebb rúgd el magadtól.

  A szégyen társadalmában jobb, ha elrejted értékeidet, mert általuk csak irigyeket szerzel. Jobb ha eltakarod könnyedet, mert általuk csak kárörvendőket. A szád panasszal legyen tele, hogy mutasd, áldozat vagy, és ezért felelni kell valakinek. Ha neked rossz, csak azért lehetséges, mert másnak ebből nyilván haszna származik. A szégyen társadalmában ezért alapkérdés a „cui prodest” (kinek haszna?), hogy kijelölhessük rossz közérzetünk ellenségeit. E rendben a büszkeség gyanússá tesz, a hála örökké kötelez.

  A szégyen társadalmában a hír pletykákon alapul. Nem tudhatod pontosan mi igaz, mi hamis propaganda. A lépcsőházban kedvesen köszönnek, a hátad mögött feljelentenek. Négy fal közé rejtőzve élheted meg nyugalmadat. Őszinte szeretetet híján az alkohol vagy egyéb drog simogatja meg törődött buksidat. A kicsinyke jólétnek, az átmeneti függetlenségnek, a szimulált békéknek kemény feketepiaci ára van.

  A szégyen társadalma magányos kicsiny jégszigetekből áll. Rajtuk hajótöröttként tengődnek a szégyen Titanicjának kihajított potyautasai, akiket senki nem ment meg, de az útiköltséget rajtuk is behajtották. A köztük cirkáló hajó első osztályán a szabadság feliratai virítanak, mert a szabadság előjog, míg a fedélköz az alázatos ballaszté, amit karitatív okokból tűr el a legénység. Légy hát büszke, hogy egyelőre a fedélzeten tartózkodhatsz és szégyelld magad, mert súlyod lassítja a sebességet, viszont gyorsítja a
  süllyedést.

  A szégyen társadalmában nem azt kérdik mi a bajod, hanem azt, ki elől veszed a kórházi ágyat. Nem azt miért köhögsz, hanem azt, hogy kit fertőztél meg, ki elől szívod el az egészséges levegőt. A legfőbb érték nem az ember, mert annak haszna vagy kára relatív. A legfőbb érték tehát az az önérdek, mely minden más érdeket maga mögé utasít.

  A szégyen társadalmában a zászlót nem érted vonják fel, hanem hogy vigyázzállásba merevedj. A pap, a tanár, a könyv, az ima, a jog, az alkotmány nem tudásra, épülésre való, hanem tekintélyhordozónak. A hivatal, a tévé, rádió utasításra való, nem a közszolgálatnak. Szavazáskor téged irányító zsarnokot választasz, nem a képviselődet. A közpark a parkőröknek épül, az utcakereszteződés szabálysértést behajtó rendőrnek; az iskola elő-börtönnek, felnőttkorig tartó emberi csomagmegőrzőnek; a munka a gyors, szakszerű leselejtezésnek, a nyugdíj a fájdalmas eutanáziának.

  A szégyen egyházában a templomi harang gőgösen szól – az alázatnak, nem a részvétnek.

   
 • Mázsa Péter 16:27 on 2012.11.06 Permalink |
  Tags: , , Szegénység   

  A hajléktalan emberek ábrázolása a médiában – javaslatok a sajtó munkatársainak 

  http://avarosmindenkie.blog.hu/2012/06/09/a_hajlektalan_emberek_abrazolasa_a_mediaban_javaslatok_a_sajto_munkatarsainak

  (Via BorbásR)

   
 • Mázsa Péter 10:27 on 2012.10.14 Permalink |
  Tags: , Szegénység   

  Teleki tér, 1918. Teleki tér, 2012. Populizmus helyett 

  Teleki tér, 1918:

  Teleki tér, 2012:

  Na persze az okok nélkül mindez populizmus lenne.
  Fidesz-interpretáció:

  1. “a 2010-ben még ott tartott Magyarország, mint Görögország, de megmentette magát az összeomlástól”
  2. “a mindeközben közben nem voltak megszorítások” (illetve ennek alfaja, a “nem csökkent a nyugdíjak reálértéke”)
  3. “a megadóztattuk a bankokat és a multikat”
  4. “a megmentettük a devizahiteleseket”
  5. “a megmentettük a középosztályt a lesüllyedéstől” http://index.hu/belfold/2012/10/13/nem_eleg_egyszer_mondani_hogy_szeretlek/

  Amexrap-interpretáció, h az orvosság ölte meg a beteget:

  az adósság rossz, cselekvései szabadság (általában) jó, de nem mindegy, milyen úton-módon szabadulnánk az adósságtól: ha cserébe borogatjuk a jogállamot, kinyírjuk a befektetők bizalmát, és lenyúljuk az adófizetőket meg az állampolgárokat, akkor nem az adósság lefojtó hatását, hanem a buta ellenintézkedések még lefojtóbb hatását tapasztaljuk a növekedésre és a szabadságra. http://amexrap.org/fal/re-re-az-index-fideszes-cikkerol

  Jóslat:

  az Orbán által okozott gazdasági válság következményeinek elhárítása érdekében Orbán parlamentáris demokrácia és a 2014-es választások helyett “más típusú politikai rendszert” vezet be. http://amexrap.org/fal/meg-nagyobb-valsag-orban-b-terve

  Melyik értelmezést tartod helyesnek?

  ***
  (Fotók: kepkonyvtar.hu és
  Ételt az Életért Alapítvány)

   
 • Mázsa Péter 08:05 on 2012.09.16 Permalink |
  Tags: Csoda, , , Szegénység   

  Csoda. És tanulságai 

  Hogy néha nagyszerű dolgok is történnek…

  Tavaly májusban a fáradhatatlan, nagyszerű Daróczi Ági egy este nálunk elmesélte, hogy a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú édesanyja, azaz az ugyancsak megölt Csorba Róbert özvegye és megmaradt két gyereke nem képes a történtek után az amúgyis romos házukban lakni, rokonoknál húzzák meg magukat. Azon munkálkodik, hogy megpróbálna összegyűjteni annyi pénzt, hogy valahol máshol lehetne nekik egy házat építeni, ahol valahogy új életet kezdhetnének. Írt is egy rakás levelet közismert hírességeknek és politikusnak, de egy hijján még válaszra sem méltatták.
  Meséltem aztán én ezt a történetet ismerőseimnek úton-útfélen, többek között két külföldi barátomnak, akik egyszerűen annyit mondtak: ők finanszíroznák a ház felépítését. Hihetetlen, nem?
  ÉS IGEN, A CSODA MEGTÖRTÉNT! SOK-SOK MUNKÁVAL ÉS VISZONTAGSÁGGAL A HÁZ ELKÉSZÜLT, CSORBÁÉK KÉT HETE BEKÖLTÖZTEK.
  Nagyon okosan, átgondoltan megcsinált ház, komoly hőszigeteléssel, gáz ÉS (átkapcsolható) vegyes tüzelésű kazánnal, hogy ha valamikor nem győznék fizetni a gázszámlát, se fagyjanak meg… Nagyon sok önkéntes, rokonok és idegenek segítettek az építésben; az egész szervezést Daróczi Ági vitte a hátán. Áldja meg érte a Jóisten.
  És hát innen is köszönet a két elképesztően nagyvonalú támogató barátunknak! Mesehősök, esküszöm.

  Ma édes, családias ünnepség volt Csorbáéknál, szívmeleg vendéglátással. (remek fasírozott volt például!)
  Édes Istenem, az özvegy kb egyidős a legkisebb gyerekemmel. És nagyon szép.

  A realitás persze – teljesen ésszerűen – itt is bejelentkezik:

  (az ottkészült fotókat végül – elővigyázatosságból – levettem… 🙁

  http://szm.hu/blog/2012/09/15

  Amexrap: nagyon köszönjük Szüts Miklós:

  nagyon köszönjük Daróczi Ágnes:

  nagyon köszönjük két ismeretelen külföldi finanszírozó:

  Mennyiben érezzük magunkat hibásnak:
  nagyon. Azt hittük, anélkül, hogy utánagondoltunk és utánanéztünk volna, hogy az állam (pl. a magyar állam) funkciói közé tartozik, hogy a fajgyűlölet áldozatait legalább anyagilag kártalanítsa. Tévedtünk.
  Ehelyett a magyar állam olyan beruházás(ok)at finanszíroz 2,5 milliárd forintból, ahol az adófizetők pénzének semmi keresnivalója:

  A római-parti gát megépítéséről már hosszú évek óta folyik a vita. Az előző városvezetés azon az állásponton volt sokáig, hogy az érintett, 3 kilométer hosszan és körülbelül 70 hektáron elterülő, védelem nélküli területen mindenki úgy építkezett, hogy tudta: árterületre építkezik. Ezért a Királyok útja – Nánási út vonalán lévő fővédvonalon túl nem akart külön gátat.

  http://index.hu/belfold/budapest/2012/09/04/jovore_gat_lesz_a_keritesek_mellett_a_romai-parton/

  2014 után
  1. az új országyűlésnek tennie kell róla, hogy

  • a bíróság által fajgyűlölet áldozatainak minősített Magyarországi lakosok anyagi kártalanításáról törvény szülessen, amely alapján
  • felül kell vizsgálni az eddigi áldozatok anyagi helyzetét is, és
  • Magyarország hivatalos köszönetét kell kimondani azoknak, akik akkor, amikor a magyar állam nem helyesen működött, segítettek a fajgyűlölet áldozatainak,

  2. az új kormánynak bírósággal meg kell vizsgáltatnia, hogy a Római parti beruházás esetében volt-e olyan, aki hűtlenül vagy hanyagul kezelte http://www.drkovacstamas.hu/hutlen_kezeles_hanyag_kezeles az adófizetők pénzét.

   
 • Mázsa Péter 09:10 on 2012.09.11 Permalink |
  Tags: , , , , , Szegénység   

  Amerikai kutatók: októbertől globális éhséglázadások várhatók. Magyarországon is erősen emelkednek az élelmiszerárak 

  A New England Complex Systems Institute http://necsi.edu/about modellje szerint:

  In times of food crises, starving people take to the streets. Hunger leads to desperation, and desperation to violence. NECSI has shown that surges in unrest coincided with food price peaks in 2007-01 and 2010-11:

  Food prices (blue) and food price model (red) including projected increases in coming months. The social unrest threshold, corrected for inflation (purple dashed line) is a level of food prices that is likely to cause food riots of impoverished populations and social disruption:


  http://necsi.edu/research/social/foodprices/briefing/

  Érdekes infó az MIT Technology Review-ból:

  On 13 December last year, the group wrote to the US government pointing out that global food prices were about to cross the threshold they had identified. Four days later, Mohamed Bouazizi set himself on fire in Tunisia in protest at government policies, an event that triggered a wave of social unrest that continues to spread throughout the middle east today.

  http://www.technologyreview.com/view/425019/the-cause-of-riots-and-the-price-of-food/

  Eredeti kutatás (2011): http://arxiv.org/pdf/1108.2455v1.pdf
  (cf. http://cliodynamics.info/PDF/Turchin_JPR2012.pdf )

  Magyarországi helyzetkép: Erős drágulás jön a nyári kánikula után http://www.portfolio.hu/gazdasag/eros_dragulas_jon_a_nyari_kanikula_utan.172564.html

  Vö.: http://news.slashdot.org/story/12/09/10/2228225/complex-systems-theorists-predict-were-about-one-year-from-global-food-riots

   
  • admin 11:09 on 2012.09.11 Permalink | Log in to Reply

   Daniel A. Nagy Nálunk október egyébként is rioting season, szóval asszem a hosszú hétvégét valami nyugisabb helyen töltöm.
   about a minute ago · Like · 1

  • admin 11:10 on 2012.09.11 Permalink | Log in to Reply

   Gábor Nagymajtényi
   kafa
   Like · · 5 · about an hour ago ·

   Molnár Péter Nemrég én is lázadtam, mikor a Mekiben késett a hagymakarika. Teringettét. Komolyra fordítva a szót, aggasztó nagyon 🙁
   about an hour ago · Like

   Gábor Nagymajtényi durva
   about an hour ago · Like

   Dorottya Graczka Nyilván fegyverkezésre kell költeni, a lázadók ellen, nem pedig kaját juttatni nekik pazarlás helyett. Because fuck logic. 🙂
   about an hour ago · Like · 1

   Gábor Nagymajtényi volt egy cikk tegnap hogy az egész világon megszüntetni az éhezést évi 30md usd lenne, ami pontosan 8%-a lenne az éves fegyverkezési kiadásoknak
   about an hour ago · Like · 1

   Molnár Péter Ha jól emlékszem, ez a 30MD USD csak a szenegáli helyzetre vonatkozott, de tévedhetek én is 🙂
   about an hour ago · Like

  • admin 12:02 on 2012.09.11 Permalink | Log in to Reply

   Eszteragnes Szabo ‎”Aki nem dolgozik ne is egyék…” főleg a nők…, majd nem kapnak enni, mert csak otthon ülnek a békésen éhező családjukban… és tanítják a gyerekeiket írni olvasni, mert nem tudják befizetni őket a iskolába, amiért megbüntetik őket szintén és nem kapják meg a családi pótlékot sem… a pénz tényleg elavult csökevény… mint tudjuk nem lehet megenni…

  • admin 11:51 on 2012.10.18 Permalink | Log in to Reply

  • admin 21:20 on 2012.11.27 Permalink | Log in to Reply

 • Mázsa Péter 10:36 on 2012.06.10 Permalink |
  Tags: , , , , , , Szegénység,   

  I agree wholeheartedly with Becker that capitalism is a superior economic system to any other that has been tried, the others being mainly socialism and communism. The best evidence for this is that out of the 194 countries in the world, I can think of only two that are not capitalist—Cuba, which however is moving slowly in the capitalist direction, and North Korea, the greatest economic failure on the planet. But this statistic indicates that capitalism is a necessary condition of economic success rather than a sufficient condition. […]

  Richard Posner: Capitalism
   
 • Mázsa Péter 16:30 on 2012.06.07 Permalink |
  Tags: , , Szegénység   

  In Hungary, governments […] have drawn up a list of ‘authorised’ public behaviour, so police are now free to harass, threaten or even arrest groups they deem undesirable.

  Freek Spinnewijn and Marc Uhry: Criminalising homelessness is anti-democratic and instigates hatred
   
 • Mázsa Péter 11:38 on 2012.05.28 Permalink |
  Tags: , , , Szegénység   

  Market exchange rules responsible for wealth concentration 

  Two Brazilian physicists have shown that wealth concentration invariably stems from a particular type of market exchange rules – where agents cannot receive more income than their own capital. The authors concluded that maximum inequalities ensue from free markets, which are governed by such seemingly fair rules. This study, published in EPJ B¹, was conducted by J. Roberto Iglesias and Rita de Almeida from the Brazilian National Institute of Science and Technology of Complex Systems, based in Porto Alegre. This Brazilian city is famous for hosting the World Social Forum, which is designed to find alternatives to economic liberalism.

  To study free market models, the authors used statistical mechanics methods focusing on the dynamic of wealth exchange over time. These methods were inspired by Boltzmann’s theory of kinetic energy exchange between gas molecules during collisions. They found that over time, all the available wealth is concentrated among only a few agents. This is represented by a tail-shaped graph that confirms previous studies showing that wealth distribution follows a power law. As a result, the free market is stalled with no subsequent possible exchanges of wealth, even if wealth were distributed evenly from the start.

  The authors concluded that regulations for the rules of wealth exchange are necessary to avoid concentration of wealth and stalling of market exchange. For example, systems in which regulations and taxes give the poorest agent a probability of wealth gain of over 50 percent may prevent wealth concentration and decrease inequalities. Also, the possibility of gains exceeding their own capital is crucial to permit a recovery of the poorer agents and to circumvent market stagnancy. Although such models analyse only an incomplete representation of the market and trade, further research could contribute to defining exchange rules that may help avoid future wealth concentration.

  ###
  References:
  1. Iglesias J.R., de Almeida R.M.C. (2012). Entropy and equilibrium state of free market models, European Physical Journal B (EPJ B) DOI 10.1140/epjb/e2012-21036-1

  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-03/s-mer030712.php

  Full text: http://arxiv.org/pdf/1108.5725.pdf

   
  • admin 12:29 on 2012.05.28 Permalink | Log in to Reply

   Hajnal Zoltán ez érdekesnek tűnik…
   8 perce · Nem tetszik · 1

   Mázsa Péter Bizony: néhány dolgot érdemes újragondolni tőle:)
   3 másodperce · Tetszik

 • Mázsa Péter 10:45 on 2012.05.26 Permalink |
  Tags: Szegénység   

  Egyszerű, de jó: piaci alapú megoldás a hajléktalanságra 

   
 • admin 20:09 on 2012.05.07 Permalink |
  Tags: Szegénység   

  Amexrap-üdvözölet: nesze.hu – Nemzeti Szegénység Portál 

  L László János:

  Szia!

  Csináltunk egy új honlapot.

  http://www.nesze.hu

  Légyszi nézz bele! Ha tetszik az ötlet, oszd meg! Ha nagyon tetszik, akkor segíts te is!

  Ha nem, akkor bocsánat a zavarásért:)

  Üdv: János

  Az Amexrap sok sikert kíván Nektek, és felajánlja, hogy a http://amexrap.org/cimke/szegenyseg címen (RSS: http://amexrap.org/cimke/szegenyseg/feed ) erről a fontos témáról egyrészt saját kezdeményezésre publikál, másrészt, amikor blogszerű kommunikációra és nyilvánosságra van szükségetek, alkalmat ad Nektek és az érdeklődőknek a publikálásra.

  Nesze.hu, Rólunk:

  Lassan kiürül a hűtő, halmozódnak a számlák és a felszólítások, olyan levél is felbukkan előbb-utóbb, hogy kikapcsolják a villanyt. Befizetetlen a banki hitel aktuális részlete, és már kölcsönkérni sincs kitől. Millióknak ismerősek ezek az élethelyzetek Magyarországon, mégis jobbára egyénileg vívja mindenki a maga élet-halál harcát. Sőt sokan – különösen a középosztálybéliek – szégyellik is a helyzetüket, mert azt hiszik, csak ők kerültek ilyen rettenetes szituációba. Eljött hát az ideje, hogy – mindenféle szégyenérzet nélkül – közösség épüljön a hasonló helyzetben lévők összefogásából. Kell egy olyan hely, ahol kibeszélhetjük magunkat, ahol tényleg használható tanácsokat kaphatunk és adhatunk egymásnak, ahol össze vannak gyűjtve azok az információk, amelyekre szükségünk lehet. Mert mindenképpen megoldást kell találnunk a kilátástalannak tűnő élethelyzetünkre, vissza kell szerezni az önbecsülésünket. Együtt talán könnyebb.

  Ez a portál első körben azt a néhány százezer embert célozza, akik egyrészt most kezdenek ismerkedni a szegénységgel, másrészt az interneten való tájékozódás és kommunikálás nem okoz gondot a számukra. Potenciálisan ennek a rétegnek a legnagyobb az esélye arra, hogy kiverekedje magát szorult helyzetéből. Mert ismeri a jogait, képes információkhoz jutni, eligazodik a jogszabályok dzsungelében, vannak ötletei, kreatív – és még nem is adta fel teljesen.

  A nesze.hu kezdeményező csapata egyelőre odáig jutott el, hogy alapszinten feltöltötte ezt az internetes felületet, és nagyjából kijelölte az irányt, amerre haldni szeretnénk.

  Igazi, sikeres portállá csak akkor válik, ha elég sokan akadnak, akik megosztják a tudásukat, tapasztalataikat, ötleteiket a többiekkel. A honlap szerkezete éppen ezért egyáltalán nem tekinthető véglegesnek, majd azok alakítják tovább, akik csatlakoznak hozzánk.

  Várunk mindenkit, aki fantáziát lát ebben a közösségi alkotásban, ami persze nagyon is tétre megy. A tét pedig az, hogy képesek leszünk-e terápiaként szolgálni, praktikus segítséget adni, szakértői adatbázist létrehozni, hasznos tippek gyűjteményét fejleszteni, miközben önsegítő szervezetként is funkcionálunk.

  Ha szimpatikusak a céljaink, csatlakozz te is, olvass minket, oszd meg ezt a helyet másokkal, és tedd hozzá a tudásodat!

  L. László János
  főszerkesztő
  szerkesztoseg@nesze.hu

  http://www.nesze.hu/?module=news&action=show&nid=184047

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player