Tagged: Taktika Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 17:04 on 2012.12.22 Permalink |
  Tags: , , , Taktika   

  Ha az egész világ átvenné a mi módszerünket, röghözkötöttségi rekordokat lehetne felállítani! Ha valaki különböző országokban végzi BSC, MSc, és PhD tanulmányait, s ezalatt Erasmus vagy egyéb ösztöndíjat is kap, szerencsés esetben akár négy országban is röghöz lehetne kötve egyszerre!

  Oborny Beáta
   
 • Mázsa Péter 12:57 on 2012.04.25 Permalink |
  Tags: , , Taktika   

  Okos, de Magyarországon felsülne az eszével 

  Via https://www.schneier.com/blog/archives/2012/04/amazing_round_o.html

   
 • Mázsa Péter 17:13 on 2012.01.24 Permalink |
  Tags: , , , Taktika   

  Az oroszok adták a legjobb elemzést Orbán taktikájáról 

  Íme:

  […] a múlt szerdán az Európai Parlamentben szokatlanul visszafogottan beszélő Orbán Viktor nyilvánvalóan legyőzte ellenfeleit, mivel álláspontját képes volt úgy feltüntetni, mint Magyarország nemzeti érdekeinek megvédését az európai színtéren a szocialisták és liberálisok balról érkező pártpolitikai támadásaival szemben. […]

  a magyar kormány egyelőre további támaszokat keres magának Brüsszellel való konfliktusában, s ez ügyben a regionális szolidaritás mellett az otthoni “hazafias nacionalista érzésekre” támaszkodhat. E két tényező kihasználására irányuló próbálkozás végképp egyértelművé vált a szombati budapesti tömegtüntetés után […]

  http://posztinfo.hu/kiemelt/magyarorszag-kettehasitotta-az-europai-uniot

  Az eredeti:

  […] Далее обсуждение в Европарламенте в дебатах pro и contra Венгрии пошло по партийному сценарию. Против выступили фракция социалистов и демократов (Ханнес Свобода), фракция зеленых (Даниэль Кон-Бендит), группа либералов (Ги Верхофстадт). В защиту В.Орбана и его политики высказалась фракция Народной партии (Жозеф Доль), в которую входит венгерская Фидес. В итоге по дебатам в среду в Европейском парламенте В.Орбан, очевидно, переиграл своих противников. Свою позицию он смог представить, как защиту национальных интересов Венгрии на европейском уровне против партийных политических нападок слева социалистов и либералов. Положение в среду в Европарламенте как-то могло бы изменить участие в дебатах представителей венгерской оппозиции. Но данную возможность противники венгерского премьера не предусмотрели.

  Одновременно на уровне ЕС стал формироваться другой образ конфликта Венгрии с Брюсселем – борьбы новой молодой демократической Европы против чрезмерных притязаний Европы старой. Самое существенное здесь для Венгрии – это поддержка Польши. 17 января в день объявления Еврокомиссией претензий к Венгрии польская партия PiS провела в Варшаве у здания представительства ЕС демонстрацию протеста под лозунгом “Руки прочь от Венгрии”. На следующий день польский премьер Дональд Туск вынужден был сделать заявление: “Польша оказывает политическую поддержку венгерскому правительству против чрезмерного европейского политического действия, хотя позиция Европейской комиссии является юридически оправданной”. Польский премьер заметил, что в Европейском парламенте в венгерском вопросе царит дух истерии. Таким образом, политически Польша, как правящая партия, так оппозиция, оказалась единой в вопросе поддержки Венгрии. Провенгерские демонстрации прошли в Польше и в субботу. Помимо Польши поддержка Венгрии была заявлена и в соседней Литве. 18 января группа депутатов в литовском сейме выступила против нападок Брюсселя на эту страну.

  Таким образом, можно констатировать, что неделя после предъявления Еврокомиссией 11 января ультиматума Венгрии была с успехом использована венгерским правительством. Оно имело время подумать и избрало, в конечном итоге, для начала правильную тактику действий в Брюсселе – маневр между фракциями Европарламента. Что касается Евросоюза, то здесь венгры смогли представить в регионе выгодную для себя версию конфликта с Брюсселем. Водораздел пошел по линии стран старой и новой Европы. Обозреватели венгерского еженедельника Hetek расценили происшедшее на прошлой неделе, как преднамеренный раскол Евросоюза, учиненный В.Орбаном. Последнее не очевидно.

  Пока что нынешнее венгерское правительство ищет себе дополнительные точки опоры в своем конфликте с Брюсселем. Опереться здесь оно может на региональную солидарность вне Венгрии и чувство патриотического национализма внутри страны. О попытке использования двух этих факторов окончательно стало ясно после проведенной в Будапеште в субботу 21 января массовой проправительственной демонстрации. […]

  http://regnum.ru/news/polit/1491107.html

   
 • Mázsa Péter 18:44 on 2011.01.11 Permalink |
  Tags: , , Taktika   

  “[…] természetesen én is nyílt dolgok elkötelezett híve vagyok vagy mi, de nem számítok azon cégek közé, akik a megélhetési szabad szoftver harcosok. sajnos ezekkel a cégekkel nem egyszerű az élet, a professzionalizmustól messze állnak, azonban ezt jelenléttel és marketinggel ellensúlyozzák. ez be is jön nekik, azonban hatalmas károkat okoznak, amelyeket az ügyfelek nehezen tudnak kiheverni és ezzel pozícióba hoznak egy három éves microsoft beszerzést.

  a legnagyobb probléma a dokumentumformátummal van. persze lehet valami nyílt, meg nem annyira nyílt, azonban el kell fogadni, hogy jelenleg magyarországon a defacto dokumentumformátumok a microsoft office alapformátumok. lehet ez ellen politikailag fellépni, de ettől még a tény az tény. a microsoft annak idején ezt remekül csinálta, le a kalappal.

  akik úgy akarnak egy céget vagy intézményt más programra átállítani, hogy ezt nem veszik figyelembe, azok kudarcra vannak ítélve. nem szabad elfelejteni, hogy a legfontosabb az ügyfél, a munkavégzés és az adatok felhasználhatósága. ez az elsődleges cél. […]

  a legtöbb elvérző projektet a defacto dokumentumformátumok megfelelő kezelésének hiánya okozza. egy microsoft word-ben készített doc fájlt nem minden esetben sikerül teljes mértékben betölteni a libreoffice-ba (doc import), majd azt úgy elmenteni a doc formátumba (doc export), hogy egy microsoft word-ben megnyitva a kívánt eredmény produkálja.

  azt hiszem ezzel el is jutottunk mondandóm végére. jelenleg a libreoffice fejlesztéseket a doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx formátumok megfelelő importjára és exportjára kell fordítani. ez a kulcsa az átállásoknak és nem más. […]” http://kemenczy.hu/myblog/2011/01/libreoffice/

   
 • Mázsa Péter 00:36 on 2010.10.06 Permalink |
  Tags: , , , , , , , Taktika   

  Az oroszok “az elmúlt 1000 év leghidegebb telére” készülnek – vajon eljut hozzánk a gázuk? 

  Orosz meteorológusok szerint Európában kivételesen hideg lesz a tél. “Bár az előrejelzések a következő hónapra csak 70%-os pontosságúak” – nyilatkozta Vadim Zavodchenkov, a Fobos meteorológiai központ vezető szakértője – “a hideg telet viszonylag valószínűnek tartom”.

  A cikk szerint Közép-Oroszországban már most is tartósan néhány fokkal hidegebb van, mint a sokévi átlag. A nyári negyvenfokos hőség és szmog után a moszkvai hatóságok jelenleg a rendkívüli hidegre készülnek.

  Ha igazuk van az oroszoknak, rajtuk kívül nekünk is szükségünk lesz némi fűtésre, miközben hull a hó, fúj a szél, és Dimitrij Lénáról mesél.

  Ezzel több gond van:

  1. Oroszország gázkitermelése tavaly a 2008 évi csúcs 82%-ára esett vissza, és (a tegnapelőtti, azaz okt4-i napi termelési adatokból extrapolálva) bár növekszik a kitermelés, de év végén még mindig csak a 2008 évi 92%-ánál tart majd.

  2. Az oroszok már a szokott farkasordító hidegben is egyre inkább gázfüggők (2005: gazdaságuk energiafogyasztásának 55%-a gáz, 1992-ben még csak 49%-a) – hát még egy esetleges medvefagyasztó hidegben!

  3. Mi (Mao.) pedig gazdaságunk gázfogyasztásának 54%-a erejéig (2006-os adat) az orosz gázcsapon lógunk,

  4. és sajnos a hazai kitermelésünk 2009-re az 1985-ös csúcs 35%-ára(!) csökkent, és most arányaiban itt tart:

  5. Még ami hivatalosan nem az oroszoktól jön, nagyrészt az is onnan ered:

  A Magyarországra érkező gáz 70 százaléka orosz mezőkről, a Gazpromtól jön. Két vezetéken, az egyik Beregdarócnál ér át a határon Ukrajna felől, a másik (jóval kisebb) vezeték pedig Baumgartennél, Ausztria felől lép be az országba. Az 1996-ban átadott nyugati vezeték csak látszólag oldja az egyoldalú függőséget: abból ugyanúgy a Gazprom gáza jön.

  6. Alternatív gázforrások – lesznek. Egyszer. Talán.

  A Krk szigetétől induló gáz sorsáról egy tavaszi hír szerint 2013-ig biztosan nem döntenek, és a létesítmény 2017-ig biztosan nem kezdi a szállítást.

  A Nabucco [a nemorosz gázhoz nemoroszországon keresztül vezető vezeték] – egy másik tavaszi hír szerint – legalább 2018-ig halasztódik. (Gondolom, az amerikaiak szokás szerint ki is vannak akadva az Európaiak töketlenkedésén:)
  [Off-topic: Tudom, hogy mind az oroszok, mind az amerikaiak hülyének néznek, de nekem tetszik Vajda György javaslata:

  A Kék áramlat [az orosz cucc] egy anatóliai török csomópontba fut be, ide a Nabucco is becsatlakozhat, és nem elképzelhetetlen, hogy ebből a csomópontból egyetlen vezeték szállítja a két forrásból származó gázt nyugatra. Ez a feltételezés nem irreális, hiszen a legnagyobb európai gázszállító, az EON, és a legnagyobb orosz gázszállító, a Gazprom éppen most fonódik össze, és éppen Magyarországon. Az EON érdekeltségeinek negyedét átengedi a Gazpromnak, az pedig cserébe kitermelési lehetőséget biztosít Szibériában az EON-nak. Miért ne építhetne közös vezetéket ez a két vállalat?]

  Az új kormányunknak van értelmes oroszfüggőség-csökkentő kezdeményezése (nem is szeretik érte: erről majd máskor:) de egyelőre még senki sem tudja, mikor lesz abból gáz.

  7. A Lőrincz Csaba barátom által (nyugodjék békében!) szorgalmazott és Matolcsy György jelenlegi miniszter által már régóta képviselt politika közel áll az Unió energiapolitikája fő irányához, ti. a megújuló energia erőteljes támogatásához (ami meg nyilván tetszik az amerikaiaknak). Ez azonban láthatóan csak a függőségünk növekedésének megállításához lehet elégséges:

  Szóval, röviden:
  Az oroszok továbbra is nyeregben vannak, és ez mai tudásunk szerint jó darabig így is marad. Ki is használják rendesen: ha hihetünk a (referencia nélküli) számításoknak, egyre több bőrt húznak le a pannon pumáról:

  7. És akkor még nem is beszéltünk Ukrajnáról, aki télen (nyilván bőrlehúzás elleni buzgalmában) einstandolni szokta a rajta átfolyó gázt. Emlékeztek tavaly év elejére?

  Az ukrán Naftogaz gázipari vállalat szerda reggel közölte, hogy Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át. Az orosz exportőrnél, a Gazprom gázvállalatnál viszont azt mondták, ennek az az oka, hogy Ukrajna közép-európai idő szerint reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják.

  Vegyük észre, hogy a “gázfegyver” (azaz a szállítás visszafogása) a legnagyobb termelés esetén is alkalmazható: 2009 elején pl. közvetlenül az orosz kitermelési csúcs után sült el!

  Bár normális telet feltételezve van másfél havi gáztartalékunk, én a parásabb pógárok helyében egyik hétvégén kipucolnám azt a búbos kemencét a tisztaszoba sarkában.

   
 • Mázsa Péter 14:19 on 2010.07.16 Permalink |
  Tags: , , , , Taktika   

  Sztreccs 

  Emlékeztek még, hogy tavaly szeptemberben arra a hírre, hogy “Nyúlásmérő bélyegekkel ragasztgatta tele a Margit híd szerkezetét a független statikus. Kiderült, alaposabb szakértői számításokat kell végezni, mint gondolták”?

  Később, novemberben, az a határozat született, hogy “Maradnak a nyúlásmérő bélyegek”.

  A 26. párthatározatunk kimondja, hogy “A hídon átballagva, a felújítást megszemlélve jutott eszünkbe egy új projekt: ezt is Falírni kell. Jelszó (hogy el ne felejtsük a témát): bélyegek.”

  A projekt a következő. Szeretnénk megtudni, hányan gondolják azt, hogy a hídfelújítási munkák végső szakaszában vagy valamivel utána kiderül, hogy a híd nyúlik.

  Ha azt gondolod, hogy a Margit hídról a felújítás után váratlanul kiderül, hogy sajnos nyúlik, és emiatt újabb néhány milliárdot kell rá költeni, akkor nyomd meg a Tetszik gombot.

   
 • Mázsa Péter 17:16 on 2010.05.16 Permalink |
  Tags: , , , , , , , , , , , , , , Taktika, , ,   

  Ciki vízió, szükségszerű stratégia, zseniális taktika 

  P/… számú politikai nyilatkozattervezet
  a Nemzeti Együttműködésről

  Budapest, 2010. május

  Előterjesztő: Orbán Viktor

  Az Országgyűlés …/2010. (…) OGY POLITIKAI NYILATKOZATA

  a Nemzeti Együttműködésről

  „Legyen béke, szabadság és egyetértés.”

  A XXI . század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét.

  A magyar nemzet önrendelkezésért vívott küzdelme 1956-ban egy dicsőséges, de végül vérbe fojtott forradalommal kezdődött. A küzdelem a rendszerváltás politikai paktumaival folytatódott, és végül szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság helyett eladósodásba, felemelkedés helyett szegénységbe, remény, bizakodás és testvériség helyett mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott. A magyar nemzet 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez.

  A győzelmet a magyar emberek a régi rendszer megdöntésével és egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításával vívták ki. A magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

  Mi, a Magyar Országgyűlés képviselői kinyilvánítjuk, hogy a demokratikus népakarat alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert azokra a pillérekre emeljük, amelyek nélkülözhetetlenek a boldoguláshoz, az emberhez méltó élethez és összekötik a sokszínű magyar nemzet tagjait. Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai.

  A Nemzeti Együttműködés Rendszere minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl élő magyarok. Lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik.

  Szilárd meggyőződésünk, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében megtestesülő összefogással képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat. Ez a roppant erőket felszabadító összefogás minden magyar embert, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján a világnak, nagy reményekre jogosít, és hosszú évtizedek után megadja a lehetőséget, hogy a magyarok végre megvalósíthassák saját céljaikat. Erre tesszük fel életünk most következő éveit.

  Budapest, 2010. május 14.

  Orbán Viktor

  Fidesz — Magyar Polgári Szövetség

  http://www.parlament.hu/irom39/00016/00016.pdf

  Magyarra fordítva:

  1. Az ország visszanyerte 1945-ben, az orosz csapatok bevonulásával elvesztett szuverenitását:

   • 1991-46=1945
  • Implicit üzenetek:
   • Magyarország 1944. március 19-i német megszállása nem számít (gondolom, hogy az oroszok ne felszabadítóként, hanem megszállóként érkezzenek 1945-ben),
   • a holokauszttól (zsidók, cigányok, melegek, egyéb resztli) az ismét szuverén magyar állam – legyünk finomak – legalábbis nem zárkózik el.
  • Értékelés:
   Ez bizony ciki.

   Orbán az első mondattal elvesztette az antinácik (erre a státuszra az MSZP biztosan jelentkezik, az LMP valószínűleg) támogatását a nyilatkozathoz.

   De a sztori nem erről szól.

   A nyilatkozat által nem kimondott, de belőle feketén-fehéren kiszámítható zsidózás, cigányozás, melegezés, stb. (összefoglaló néven: zsidózás) azt jelenti, hogy szerzője a Jobbikot tartja legveszélyesebb stratégiai ellenfelének, taktikája pedig nem a Jobbiktól való elhatárolódás, vagy az explicit zsidózás (az ellenfél vitorlájából a szél kifogása), hanem a puhapöcs (implicit, összekacsintós, letagadható) zsidózásnak és a Jobbik oroszokról való leszakításának zseniális, egyetlen évszámba sűrített keveréke.

   Orbán ugyanis a Jobbikot csiki-csuki helyzetbe zárta. Hogyan? Tegyük fel, hogy a Jobbik tényleg oroszbérenc. Ekkor, ha a nyilatkozatot nem írja alá a Fidesszel együtt, akkor akárminek, pl. zsidóbérencnek is el lehet mondani. Ha pedig aláírja, akkor meg elveszítheti az oroszok támogatását.

  • Amexrap:
   A becsületes náci a homlokán hordja meggyőződését. Nem szeretjük a nácikat – a szalonnácikat, az implicit, összekacsintós nácikat és a taktikai nácikat sem. Az okos szalámizáshoz képest kicsit talán butuska álláspont, de a miénk. Lehet, hogy félreértjük a politikát, és soha sem lesz kétharmadunk:), de nincs mit tenni: ami náci, az nem mi vagyunk. Akkor sem, ha Orbán nem tehet mást, mint hogy megkísérli felszalámizni a Jobbikot, különben a Jobbik, a sok kis balabbikok, no meg az Amexrap:) több oldalról őrlik fel a behemót Fideszt.

   Továbbá, jobbnak látnánk, ha egy, deklaráltan az együttműködést szorgalmazó politikai manifesztum a közös értékeket, küldetést, nagy célt és jövőképet tisztázná, kb. e formula szerint, vigyázva arra, hogy a vízió minimalista (értsd: nem csak a Fidesznek és szavazóinak vállalható) legyen. Röviden: közös vízió legyen, ne párttaktika.

   Erre persze lehet mondani, hogy tetszett volna az Amexrapnak kétharmadot szerezni – és erre semmi érdemit sem tudnánk válaszolni. Fiatalok vagyunk, na.

  2. 1989-ben nem volt sem rendszerváltás, sem rendszerváltozás. Az átmenet évei kezdődtek. A szuverén magyar állam 1945-ben megszakadt szép történelme a Fidesz-MPP maradéktalan hatalomra kerülésével (2010) lesz ismét méltó régi, nagy híréhez.

  • Implicit üzenet:
   (Többek között) a Fidesz és a Kisgazdapárt közös kormányzása a zavaros átmenet része.

  [Kis színes] Tény: szegény öncenzúra nem túl okos Medgyessy 2002-ben a romlást hozta az országra a közalkalmazottak azonnali 50%-os béremelésével: amikor nyilvánosságra hozta okosságát (amelyhez, ellentétben a sajtóban megjelent hírekkel, 1998 után semmi közöm sem volt), átmentem Antal Lacihoz a Külker bankba, konszenzussal megállapítottuk, hogy az érdemi reformtervek + Mao fenntartható növekedési kilátásai ebben a pillanatban értek véget, lementünk a Grinzingibe, és irgalmatlanul berúgtunk bánatunkban. Szilvából. Délelőtt. (Ezzel nemes hagyományt teremtettünk: a kesergést folyamatosan, a durva pálinkázást kb. félévente ismételtük, általában késői ebéd keretében, vagy a Szimpla kertben, míg Laci meg nem halt:( RIP)

  • Értékelés:
   Ez az MSZP számára lesz elfogadhatatlan.
  • Amexrap:
   Ha van átmenet, akkor Orbán politikai nyilatkozat-tervezete még határozottan az átmenet része. De szerintünk nyugodtan tekinthetjük 1989-et valami végének és egy új kezdetének: az országpusztító szocializmus éppen akkor ért véget, az országpusztító, semmi sem drága harc a hatalomért éppen akkor kezdődött. És, mint a fenti 1. pontunkból látható, pl. a Fidesz esetében máig is sok ellenség maradt, pl. a Jobbik, a zsidók, az oroszok. Meg persze a szocik.

  3. Most már jöhet az egység: a magyar nemzet kinyilvánított akarata (a választások eredménye) az egész Országgyűlést arra kötelezi, a Mao-i lakosoktól és vállalkozásoktól pedig elvárja, hogy csatlakozzon a Fidesz által működtetett új rendhez.

  • Implicit üzenet:
   A demokrácia a többség uralma.
  • Értékelés:
   Ez igaz, de

   • Mao nem demokrácia, hanem alkotmányos demokrácia (ha ez zavar vkit, tessék explicite megváltoztatni az alkotmányt), és
   • a demokrácia önmagában nem jó, legalábbis pártunk véleménye szerint, kb.:


   

  Végülis az a kérdés, hogy ez a Nemzeti Együttműködés Rendszere mit is jelent valójában:

  • lehet-e velük mint a mindenkori kormánnyal együttműködni olyan ügyekben, amit ők is (Fidesz) meg a tőlük független mi is (mindenféle és fajta civilek, az Amexrap, tagjaink, az általunk képviselt, a “magyar” generálszósszal nem feltétlenül leöntendő külföldi kisebbségiek, nemzetiségiek, stb.) fontosnak tartunk — ekkor, ha víziójuk és taktikájuk a náci áthallásoktól is megszabadul, welcome,
  • vagy az Orbán által kezdeményezett rendszer az együttműködést csak egy nemzeti korporáció részeként tenné lehetővé:

  The most important claim made by fascism was that it alone could offer the creative prospect of a ‘third way’ between capitalism and socialism. […] Corporation in the fascist sense, by contrast, is a concept which is ultimately intelligible only within the all-embracing vision of an organic, spiritually unified and morally regenerated society. Within this context corporatism refers, more especially, to the various economic policies and institutions by which the union of employers and workers is to be brought about. What mainly characterizes these policies and institutions is an attempt to unite both groups by means which will imbue them with a desire for mutual self-sacrifice in the national interest. Fascist claim, more generally, that only the organic society created by these measures would offer true freedom, by which they mean the release from the petty, egoistic concerns of everyday life and an opportunity for total devotion to the nation and its leader.http://books.google.hu/books?id=tP2wXl5nzboC&pg=PA157

  4. A többi nem érdekes.

  [Folytatás: http://amexrap.org/fal/az-ellenzekek-vizioja-kozel-a-naphoz]

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player