Tagged: Transzparencia Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

 • Mázsa Péter 10:09 on 2012.05.29 Permalink |
  Tags: , , , Transzparencia   

  http://kimittud.atlatszo.hu

   
 • Mázsa Péter 08:41 on 2012.05.10 Permalink |
  Tags: , , , , Transzparencia,   

  Kizárták az Országgyűlés vitájából Novák Elődöt a Kubatov-botrány feszegetése miatt 

  Lezsák Sándor az Országgyűlésről szóló törvény biztosította keretek közt végleg kitiltotta Novák Elődöt a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájából, miután a levezető elnök szerint a tárgytól eltérően beszélt a Kubatov Gábor nevével fémjelzett listázásról a Jobbik képviselője.

  A Jobbik alelnöke azt fejtegette, hogy a javaslat kizárólag arról szól: utólag akarják törvényesíteni az ún. nemzeti konzultációt, melyről Jóri András adatvédelmi biztos megállapította, hogy jogszerűtlen, s ezért le is váltották őt a cikluson átnyúló mandátumának lejárta előtt. A nemzeti konzultációnak álcázott propaganda és törvénytelen adatgyűjtés igenis kapcsolódik Kubatov Gábor balatonszárszói beszédéhez, melynek kiszivárgása óta egyértelművé vált: a Fidesz pártigazgatója a párt elnökségének jóváhagyásával működteti törvénytelen adatbázisát, melyben nyilvántartják, ki melyik pártnak a szimpatizánsa.

  A vitában az MSZP képviselői is többször hivatkoztak a Kubatov-botrányra, miközben a Jobbik által évek óta követelt vizsgálóbizottságot továbbra sem támogatják az ügyben, pedig már csak a szocialisták aláírásai hiányoznak ahhoz, hogy a Házszabály szerint szükséges egyötödnyi képviselői kezdeményezés összegyűljön a testület kötelező felállításához.

  Jobbik Magyarországért Mozgalom

  A nemzeti konzultációnak álcázott propaganda és törvénytelen adatgyűjtés igenis kapcsolódik Kubatov Gábor balatonszárszói beszédéhez, melynek kiszivárgása óta egyértelművé vált: a Fidesz pártigazgatója a párt elnökségének jóváhagyásával működteti törvénytelen adatbázisát, melyben nyilvántartják, ki melyik pártnak a szimpatizánsa.

  Novák Előd, Jobbik

  Előzmény: http://amexrap.org/fal/google-commies-neven-uj-szolgaltatast

   
 • Mázsa Péter 04:28 on 2011.10.20 Permalink |
  Tags: , Transzparencia   

  Kiderült: tényleg nagytőkés-háló irányítja a világot / Revealed: the capitalist network that runs the world 

  Másrészt viszont ez természetes / But the super-entity may not result from conspiracy:
  “The […] study […] is strong evidence that simple rules governing TNCs [TransNational Corporations] give rise spontaneously to highly connected groups” “The Occupy Wall Street claim that 1 per cent of people have most of the wealth reflects a logical phase of the self-organising economy.”

  http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed–the-capitalist-network-that-runs-the-world.html & http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1107/1107.5728v2.pdf

   
  • admin 12:11 on 2011.10.21 Permalink | Log in to Reply

   Daniel A. Nagy commented on your link:.
   Daniel ezt írta: “”When the team further untangled the web of ownership, it found much of it tracked back to a “super-entity” of 147 even more tightly knit companies – all of their ownership was held by other members of the super-entity – that controlled 40 per cent of the total wealth in the network.”
   In other words, the management of these companies can exercise enormous power without even a penny of personal investment. The 400-years old structure of joint-stock corporation with legal personhood is deeply flawed.”

 • Mázsa Péter 17:53 on 2011.02.14 Permalink |
  Tags: , Transzparencia   

  “Matolcsy György Miniszter Úr részére […] Értesüléseink szerint a Magyar Villamos Művek Zrt. kezdeményezni fogja a Vtv. [az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény] olyan irányú módosítását, hogy az információszabadság érvényesülését biztosító rendelkezéseket eltöröljék. […]

  Tisztelt Miniszter úr! Tudomásunk szerint a Magyar Villamos Műveken belül már dolgoznak a Vtv. módosító tervezeten, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül vagy egyéni képviselőnél lobbizva kívánnak a Parlament elé terjeszteni. Jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium gyakorolja az államot megillető tulajdonosi jogokat az állami vagyon, így az állami tulajdonú gazdasági társaságok felett. […]

  Kérjük, hogy tájékoztasson bennünket arról, hogy valóban készül-e a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jognak a drasztikus korlátozását célzó tervezet, és ha igen, kérjük, hogy ismertesse velünk a Minisztérium álláspontját […]” http://tasz.hu/informacioszabadsag/nyilt-level-matolcsy-gyorgy-reszere-kozerdeku-adatok-megismerhetosegerol

   
 • Mázsa Péter 19:49 on 2010.12.27 Permalink |
  Tags: , , Transzparencia   

  Bréking: Putyin rendelete – a teljes Orosz állam áttér a szabad szoftverekre 

  Magyar ferdítés: http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=hu&u=http://open.cnews.ru/news/top/index.shtml%3F2010/12/27/421556

   
  • admin 20:29 on 2010.12.27 Permalink | Log in to Reply

   Mázsa Péter Tiszta Kill Bill 4 Microsoft, nem?:)
   18 perce · Tetszik
   Gábor Nagymajtényi Ááááá, az egy csóró ország, ahol nem volt más lehetőség!
   Nálunk sokkal jobb az MS!
   11 perce · Tetszik
   Mázsa Péter Lehet, h nem is baj, ha Ovi Putyinizálódik?:)) Csak sajnos nem ott, ahol kéne
   8 perce · Tetszik
   Gábor Nagymajtényi Biztos van oka, miért döntött így 🙂
   Meg kéne kérdezni 🙂
   7 perce · Tetszik
   Mázsa Péter Persze. Hodorovszkijt ma vágták 8 évre börtönbe, kellett vmi konc a haladó népnek. Te ülnél érte 8 évet?:)))
   3 perce · Tetszik
   Gábor Nagymajtényi Az elveimért? Igen.
   2 perce · Tetszik
   Hajnal Zoltán викилеакс?
   körülbelül egy perce · Tetszik
   Gábor Nagymajtényi ‎:)
   körülbelül egy perce · Tetszik
   Mázsa Péter ‎:)) @gábor: nyugi, lesz még rá alkalmunk
   24 másodperce · Tetszik
   Gábor Nagymajtényi Péter: tudom 🙂

  • Stankovits György 20:56 on 2011.01.19 Permalink | Log in to Reply

   Rettegünk, rettegünk?

 • Mázsa Péter 15:21 on 2010.10.16 Permalink |
  Tags: , , , , , , , , , , , , Transzparencia, ,   

  Why the U.S. Has Launched a New Financial World War — and How the Rest of the World Will Fight Back http://www.alternet.org/economy/148481/why_the_u.s._has_launched_a_new_financial_world_war_–_and_how_the_rest_of_the_world_will_fight_back_?page=entire

  Mit gondoltok? / What do you think?

   
 • Mázsa Péter 13:17 on 2010.09.15 Permalink |
  Tags: , , , , , , , Transzparencia, Tűzoltás   

  Devizahitel-válság: mit tehetne a kormány a tűzoltás mellett, favágás helyett? 

  Mint bizonyára értesültetek róla, fideszes képviselők valamit kidolgoztak a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére.

  Hogy pontosan mit, arról mi, mezei állampolgárok nem tudhatunk (a szöveget nem találtuk a neten: miért is nem??), de az újságírók kb. így értik a javaslatot:

  “1. Megtiltanák az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást
  2. Megtiltanák az önkényes kamatemelést
  3. Előírnák a középárfolyam alkalmazását
  4. Előírnák az ingyenes előtörlesztés lehetőségét
  5. Fizetésképtelenség esetén a bankok nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat
  6. Az [ingatlan-fedezet?] aktuális piaci érték[é]nél többet nem követelhetnének a bankok
  7. Kérelem esetén öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a futamidő
  8. Ezek az intézkedések nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlan hitelezésére” http://www.premium.hu/cikk/lakoingatlan/mentoterv_a_bankok_szerint_ezt_igy_nem_38630

  A javaslatok értékelésére ennyi infó alapján mi magunk nem merünk vállalkozni, amire viszont felhívnánk a figyelmet, az a következő:

  mi lenne, ha a változatosság kedvéért a politikai elit ezúttal nem csak tüzet próbálna oltani jobb-rosszabb módszerekkel, hanem proaktív intézkedésekkel is próbálná megelőzni az ilyen helyzetek kialakulását?

  Mire gondolunk?

  1. A kormány nyúlja le pártunk proaktív hitelverseny programját
  http://amexrap.org/fal/a-nagyon-jo-nok-es-a-nagyon-rossz-hitelek-partunk-hitelverseny-programja , de legalábbis vegye észre, hogy a tüzek ellen nem csak tűzoltással, hanem építészeti eljárásokkal is érdemes lehet küzdeni.

  2. Ha már itt tartunk, bukjanak rá a hitelkártya-bizniszre is, mondjuk úgy, hogy tanulnak az okosabbaktól, és az Amerikában aug24től hatályban lévő hitelkártya-transzparencia törvényt 1az1ben átveszik tőlük.
  A törvény szövege itt http://www.govtrack.us/congress/billtext.xpd?bill=h111-627 , a Fehér Ház összefoglalása a törvényről itt http://www.whitehouse.gov/the_press_office/Fact-Sheet-Reforms-to-Protect-American-Credit-Card-Holders/ , a Wikipediáé itt https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Credit_CARD_Act_of_2009 olvasható.

  Ti kinéztek legalább ennyit a politikusainkból?? Mer’ én nem.

   
  • admin 13:02 on 2010.09.17 Permalink | Log in to Reply

   gelsystem 2010.09.15. 14:45:51
   a kérdésre a válasz: semmit vazeeeeeee!
   mert amit tehetne, azzal levágná a fejőstehenet.
   most inkább erőlködik az ellenkező irányba, csak hogy ez veszélyes, mert az ország jelentős rész vagy nem vett föl hitelt, vagy ha felvett: rendesen törleszti………
   két szék között a padló lesz…..ezért húzzák az időt,
   Válasz erre Moderál

   newtehen · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.15. 15:17:36
   Semmit nem tett. Aki bedőlt, az már bedőlt, aki meg nem, azt meg már nem kell megmenteni. Erről (IS) sikerült a töketlenkedés miatt lecsúszni, minusz pár 10% szavazó.
   Válasz erre Moderál
   rexter · http://lyric.blog.hu 2010.09.15. 15:19:14
   elég nehézkes kérdés. aloban a fő gond az, hogy sokan hitelt hitelre vettek, kcosit, tvt, lakást. mert sajnos ott tartunk h tisztességes munkával csak egy nagyon szűk, nagyon okos réteg tud elég pénzt keresni itthon ezekre a dolgoka. a nagy átlag jó esetben örököl vmit, ha még ez se sikeról, akkor sokan hitelbol vesznek mindent.

   na de a másik oldal sem teljesen érthető, akik habzó szájjal mondják h jaj miért vettél föl te paraszt hitelt. mert abba sem árt belegondolni, hogy a hitelt többségében itthon költik el az emberek, itthon vesznek tvt, lakást, autót, hifit, kaját vagy befizetik az elmaradt számlát. tehát lesz pénze az autokereskedonek, a boltosnak, az ingatlanosnak mert a polgártárs elkölti a boltjában a hitelt, tehát lesz munka, kell a munkaerő. de már eljöt, sőt szerintem még rosszabb lesz, mikor az embereknek már hitelből sem lesz pénze, mégjobban csökken a fogyasztás, még több ember kerül utcára. és akkor sajnos lehet h már azok is hitelt vennének fel, akik eddig a hitelt felvevőket fikázták..

   viszont az is szörnyű, ez a nagy kivárás, meg csodavárás, csomóan még ha vhogy tudnák akkor sem fizetik a részleteket mert “ugyis mindenki tartozik”. NEM LESZ CSO-DA EM-BE-REK. jólenne megérteni. nemtom milenne a megoldás, mert ha mindenki visszafogja drasztikusan a fogyasztást h a hiteleket fizesse, akkor az megint önmagunk farkába harapás. el kellene kezdeni termelni, vhogy az ázsiai piacról pénzt szerezni, de ne úgy, hogy pár tucat embernek legyen jó, hanem hogy az egész országnak. az se árt ha mindenki megpróbálna végre dolgozni alibizés helyett, értelmetlen főiskolák helyett, sőt esetleg külföldön is, és onnan hazaküldeni a pénzt. nehéz dolog ez, de ha így haladunk itt csak még rosszabb lesz minden, rengeteg dolgon kellene változtatni.
   Válasz erre Moderál
   jeriko 2010.09.15. 15:34:27
   @rexter: “mert ha mindenki visszafogja drasztikusan a fogyasztást h a hiteleket fizesse, akkor az megint önmagunk farkába harapás”

   Aha. És azt hogy csinálod, hogy nem fogod vissza a fogyasztást, miközben fizeted a hiteleket?
   Válasz erre Moderál

   newtehen · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.15. 15:36:59
   @jeriko: Itt kéne akkor most hogy olyasmi következzen, hogy az európai árak mellé jönnének az európai bérek mondjuk…

  • admin 13:55 on 2010.09.18 Permalink | Log in to Reply

   Lord_Valdez 2010.09.18. 13:01:27
   Hozna-e ez szavazatot? Nem? Akkor meg miért foglalkozna vele egy politikus?
   Válasz erre Moderál

   Amexrap · http://amexrap.org 2010.09.18. 13:54:24
   @Lord_Valdez: pontos diagnózis:)

 • Mázsa Péter 16:54 on 2010.05.12 Permalink |
  Tags: checklist, , , , Transzparencia   

  “This document sets out agreements reached between the Conservatives and Liberal Democrats on a range of issues. These are the issues that needed to be resolved between us in order for us to work together as a strong and stable government. It will be followed in due course by a final Coalition Agreement, covering the full range of policy and including foreign, defence and domestic policy issues not covered in this document.”

  http://libdems.org.uk/latest_news_detail.aspx?title=Conservative_Liberal_Democrat_coalition_agreements&pPK=2697bcdc-7483-47a7-a517-7778979458ff

   
 • Mázsa Péter 10:15 on 2010.05.12 Permalink |
  Tags: , , , , , , , Transzparencia   

  Török Gábor félreérti Orbán Viktort 

  Négy éve írtam Gyurcsány Ferencről “Államjövő-kép” c. cikkemben:

  Meggyőződésem, hogy a miniszterelnök jövőbeli politikai jelentősége a következő egy évben egyetlen általa befolyásolható változótól függ: hogy sikerül-e végül olyan világos, összefüggő jövőképeken alapuló, az egyéni és csoportérdekek legteljesebb tudatában összerakott, összecsiszolt reformokat elindítania, amelyeket párttársai, koalíciós partnerei, potenciális és tényleges választói, és különböző más stratégiai partnerei kristálytisztán meg tudnak különböztetni az őket is sújtó, pusztán bevételnövelési vagy kiadáscsökkentési célú megszorításoktól. http://www.es.hu/index.php?view=doc;14841

  Neki nem sikerült.

  Egyrészt azért nem, mert nem volt érkezése az “összefüggő jövőképeken alapuló, az egyéni és csoportérdekek legteljesebb tudatában összerakott, összecsiszolt” reformok 1. szisztematikus kidolgoztatásához, 2. a stratégiába illeszkedő, a “hogyan igen” típusú javaslatokat a legszélesebb körben meghalló, megfontolt miniszterelnöki kommunikációjához, 3. mindezek alapján a körükről és sorrendjükről való informált döntéshez, — hát még 4. a türelmes végigvitelükhöz!

  Másrészt pedig azért nem sikerült neki, mert egy idő után már kiszaladt alóla a talaj:

  […] there are good [empirical] reasons to think that politically insecure leaders may not be the most effective reformers, even if they may be eager ones. […] governments with long time horizons and great patience in executing reforms should be the most successful reformers. Unfortunately, […] precisely the wrong type of government is likely to jump on the reform bandwagon.” http://www.zotero.org/mazsa/items/127594997

  Ettől még a számára (ugyanott) javasolt stratégia négy év múlva is érvényes maradt:

  1) Biztosítani kell, hogy a magyar […] választók […], megértsék a […] szituációt, és valódi részt vállaljanak a stratégia valóra váltásában. Makroreformokat maroknyi ember kormányzati módszerekkel vagy tekintélyelvű utasításokkal is képes végigvinni. Máshol kifejtettem, hogy a mikroreformok sokkal bonyolultabb stratégiát és taktikát igényelnek […], de ezeken túl sok-sok önkéntes résztvevő munkáját is igénylik. Ez utóbbi munkafolyamatnak a státusa nem végrehajtás, hanem inkább kreatív kitalálás. Az “ész a központban, végrehajtók a terepen” hozzáállás nem tanácsos. Sikeres csak egy hiteles keretstratégia lehet, amelyet az elkötelezett emberek és csoportok energiával és tartalommal töltenek meg: éppen azzal, hogy megvalósítják, jól csinálják, sőt valószínűleg ők maguk csinálják meg. A lehető legtöbb embert kell motiválni a célok és a feladatok értékességének és kivitelezhetőségének kommunikálásával, és azzal, hogy ezúttal tényleg mindenki ezt kívánja tőlük. Piacot kell teremteni a változás számára, és hagyni kell, hogy mások is döntsenek változások kezdeményezéséről. Megfelelő ösztönzőkre és látványosan szimbolikus akciókra van szükség, amelyek szavak nélkül is hitelesen adják tovább a bonyolult reformkezdeményezések lényegi üzeneteit.

  Török Gábor, aki régi kedves ismerősöm, és akinek az elemzéseit a kezdetektől szívesen olvasom, tegnap egy idézet köré építette Orbán Viktor és Pintér Sándor Ózdi túrájáról írt Áleseményen a helyszínelők? c. bejegyzését:

  […] az ilyen típusú „álesemények” elsősorban a média kedvéért (értsd: figyelmének felkeltése érdekében) születnek, ahogy erről Bajomi-Lázár Péter is ír: „Az álesemény […] fogalma nem arra utal, hogy az ilyen események a valóságban ne történnének meg, hanem azt jelenti: ezeket az eseményeket pusztán azzal a céllal szervezik, hogy a média hírt adjon róluk. Az álesemény megfordítja a hírműsorok logikáját: nem az látszik, ami van, hanem az van, ami látszik.” Fontos felfigyelni az első mondatra: nem arról van szó, hogy az ilyen alkalmak értelmetlenek lennének, hiszen esetünkben a tájékozódás, az információszerzés lényeges részét képezi a politikai döntéshozatalnak. Az azonban már a média szempontjaihoz történő alkalmazkodással függ össze, hogy ehhez a leendő kormányfő és minisztere nagy felhajtás keretében felkerekedik, és olyan helyekre utazik, ahol a sajtó lényegesen izgalmasabb vágóképeket tud készíteni, mintha a képviselői irodaház egyik unalmas tárgyalójában lenne szó ugyanerről.

  Szerintem e gondolatmenettel szemben Orbánék kivonulása inkább az általam négy évvel ezelőtt javasolt (7pontos) stratégia fent idézett 1) pontjáról szól.

  Ezzel persze nem állítom, hogy Orbán reformokat szeretne (bár le a kalapom a világszínvonalon is kiemelkedő minőségű diákhitel-rendszer általa való kidolgoztatása és bevezetése előtt), vagy hogy terveinek bármi köze is lenne az általam javasolt stratégia további 6 pontjához (mint ahogy Gyurcsányéinak sem volt):

  Csupán annyit állítok, hogy ha Orbánnak van államjövő-képe (márpedig miért ne lenne?), akkor annak tartalmától majdnem teljesen függetlenül, az ahhoz vezető út első lépéseként pontosan azt és csak azt kellett cselekednie, mint amibe a tegnapi Ózdi zarándoklatával kezdett.

  Különösen a Jobbikkal a hátában. [Update:] a frontján.

  Navigare necesse est.

   
 • Mázsa Péter 14:28 on 2010.04.09 Permalink |
  Tags: , , , , Mashup, , , Transzparencia,   

  “Google Commies néven új szolgáltatást vezet be az amerikai szoftveróriás, amelyet a Fidesszel kötött adatcsere-szerződés jóvoltából először a magyar felhasználók tesztelhetnek.”

  http://fricska.blog.hu/2010/04/09/google_commies

   
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel
Get Adobe Flash player