30 milliónként: Visszakéri az Egyesült Államok a Magyarországra visszatérő ösztöndíjasokra fordított kiadásait?

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Nem hagy nyugodni egy probléma, ezért fordulok Önhöz. Biztos lesz rám ideje, hiszen a többi problémát már a hét elejére megoldotta. Ha itt esetleg nem alkalmas, akkor holnap hatkor az Ötkertben is meg tudjuk beszélni. Azért elmondom itt is.

Az van, hogy a PhD fokozatomat Amerikában szereztem, szakterületem egyik elismert doktori programjában. Nem is volt így olcsó, mert igen, volt ott tandíj is. (Ott nem cicóznak ezzel sokat, simán “tuition fee” a neve.) Erre nekem nem igazán volt pénzem, de okulásomat az évek során (különféle ösztöndíjak formájában) összesen mintegy 30 millió forintnyi amerikai adófizetői dollár támogatta. (Lazán, inkább lefelé kerekítve számoltam ezt, nem foglalkoztam most unortodox inflációkkal, gazdasági válságokkal, árfolyamváltozásokkal stb.)

Azoknak a kedves, de ezek szerint igen bamba amerikaiaknak viszont nem jutott eszükbe ez a remek hallgatói szerződés (népnyelven, hiszen Ön is a nép fia: röghöz kötés). Talán alkotmányellenes lenne ez (és ez ott még probléma is), talán csak tényleg ilyen ötletszegény és lúzer egy népség ez az amerikai. Így tehát könnyedén lepattantam, és most vidáman (na jó, időnként azért nem annyira vidáman) hasznosítom itthon az általuk finanszírozott tudásomat.

Mi ugye megvilágosodtunk, tudjuk már, hogy mi a helyes, még akkor is, ha ők ilyen élhetetlenek, hogy nem vigyáznak a pénzükre. A keményen dolgozó amerikai nép dollárjait használtam fel, tehát ha leléptem, akkor (a mi megvilágosodott tudásunk szerint) fizetnem kellene. Sajnos momentán nem áll rendelkezésemre a kérdéses összeg, de szerencsére magyar állami egyetemen oktatok, tehát joggal feltételezem, hogy az állam boldogan kiperkálja ezt helyettem, hiszen valami ilyesmit lebegtet most is a hallgatói szerződést aláíró hallgatóknak (ha állami szolgálatba állnak, akkor majd utólag kifizeti helyettük az állam, az a gondoskodó).

Ha gondolja, tisztelt Miniszterelnök Úr, megkérdezhetem, pontosan milyen számlára kellene utalni ezt a 30 millát, de ha csak úgy simán áttolja holnap az IRS-nek (a biztonság kedvéért a közlemény rovatba azért írja oda, hogy “Zsolt Bátori’s PhD tuition fee”), biztosan nem lesz belőle para. Szerintem szép és helyes gesztus lenne ez.

További vidám, ötletgazdag hetet, évet, évtizedet kívánva:

Bátori Zsolt

U.i.: Hogy a levelem tele van remekebbnél remekebb csúsztatásokkal? Hogy nem érti? Ugyan már, tisztelt Miniszterelnök Úr, bagatell! Csak figyeljen jobban a szavaimra, egyszer majd hirtelen megérti. Ígérem…

Bátori Zsolt https://www.facebook.com/batori

Fotó: Hallgatói Szerződés égetés https://www.facebook.com/events/256570801138723