Új országos csúcsok: 36,8% az 5 éven belüli magyar államcsőd valószínűsége, 318,68 Ft az euró

A piacok szerint annak valószínűsége, hogy Magyarország 5 éven belül csődbe megy, ma reggel 36,8%-on állt, amí új országos csúcsot jelent.

(Módszertan: favágó. Veszem a napi CDS = http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CHUN1U5:IND értéket (ami most 647,990), lásd a képet:

és behelyettesítem abba a Cumulative probability of default (CPD) = 0,0016*CDS^0,84 képletbe, amit a http://www.cmavision.com/learning/sovereign-risk-reports oldalon található jelentések alapján számoltam ki – mivel a jelentések a képletet, amivel dolgoznak, titkolják (nekik is kell élni vmiből:))

A CDS az a mérce, amire nem lehet azt mondani, hogy “szubjektív”, meg hogy “kérdéses a kockázati besorolást végző intézmények hitelessége”, mivel ezt nem a kockázati besorolást végző intézmények, hanem közvetlenül a piacok állítják be ( http://www.investopedia.com/terms/c/creditdefaultswap.asp ). A CDS árfolyama (amiből a CPD-t, a csődkockázatot számítják) elsősorban attól függ, hogy a CDS-be fektetők mit tartanak racionálisnak, amikor a saját és az általuk kontrollált pénzt költik (ti. a vásárláson nyerni szeretnének). Ehhez használják a kockázati besorolást végző intézmények értékeléseit, de ezt nyilván ők is korrigálják a hitelességükkel. Ha van egyáltalán valami, ami objektív értékelés (és nem szubjektív kockázatértékelés), akkor ez a pénzükkel fogadók értékelése.

Orbán objektíve párját ritkítóan rossz teljesítményt nyújt: http://amexrap.org/fal/objektiv-osszehasonlitas-bajnai-vs-orban