5 pont a tudományos vagy hétköznapi linkek és hivatkozások gyűjtésének korszerű módjáról


Teázás közben kérdezte egy barátom, hogy mit használok azon linkeknek és tanulmányoknak az összegyűjtésére, amelyeket valamilyen szempontból érdekesnek ítélek – most, hogy a delicious.com-nak befellegzett.

Kérdésére itt válaszolok, hátha másnak is hasznos lesz.

A delicious fontos funkciót töltött be: ahelyett hogy elolvastam és elfelejettem volna az olvasott cikkeket, lehetőséget nyújtott arra, hogy

  • későbbi felhasználásra összegyűjtsem őket
  • egy olyan helyen (pl. a http://delicious.com/allamreform címen), ahol nem csak egy számítógépről, hanem bármely számítógépről elérhettem őket
  • úgy, hogy amely linkeket nem privát használatra szántam, azok bárkinek hozzáférhetők lettek (lásd pl. http://hu.wikipedia.org/wiki/Államreform_Bizottság cikkben a Külső hivatkozások alatt)
  • mégpedig bárkinek, aki egy adott téma (pl. http://delicious.com/allamreform/ekormanyzat ) iránt érdeklődött: a linkeket címkékkel (tag-ekkel, pl. ekormányzat, adó, bűnözés, 2006, adat) és címkekötegekkel (bundle-kkel, nálam: 1. Tartalom, 2. Forma, 3. Hely, 4. Idő, 5. Jelentőség, 6. Projekt, 7. Szervezet, 8. Egyén) láttam el, hogy könnyebben visszakereshetők legyenek.

Azért kezdtem el veszettül gyűjteni a (privát accountom mellett az /allamreform) linkeket, mert amikor az Államreform Bizottság tagja voltam, a Bizottság titkára (Draskovics Tibor) rendszeresen az ülést megelőző nap nyújtotta be a … kétesnél kétesebb minőségű javaslatokat, és csak egy napom volt felkészülni a fenyegető veszedelmek ellen:) Így aztán jó előre gyűjtöttem a muníciót – a neten.

Viszont a delicious szomorú sorsra jutott. A Yahoo tavaly eladta http://en.wikipedia.org/wiki/Delicious_(website)#Delicious_under_Avos_Systems , és azóta szerintem kevésbé használhatató: pl. a címkekötegek alatt csak kattintásra látszanak a címkék (pl. itt: http://delicious.com/allamreform/tag_bundle/1.Content ), az egész a képekre lett optimalizálva, arra se igazán jól.

Az első bekezdés kérdése arra vonatkozott, hogy

  • mit használok és
  • mit javaslok használni

a linkek gyűjtésére.

[Mindenekelőtt: Honnan jönnek a számomra érdekes linkek? Én (a direkt keresések http://scholar.google.com mellett) a https://www.google.com/reader oldalt használom arra, hogy az érdekes blogok és hírforrások frissítéseire feliratkozva azokról automatikusan, egy helyen kapjak értesítést: külön-külön nyilván nem lennék képes követni azt a jelenleg 333 blogot, amelyek híreit a readerben minden nehézség nélkül olvashatom.]

[0. Amit linkgyűjtésre használok, de nektek csak kérdőjelekkel javasolt használni, az továbbra is a delicious. Tudomásom szerint sajnos továbbra is ez az egyetlen szolgáltatás, amely címkekötegeket is nyújt, ami nélkül intenzív tag-elés esetén nehezen lehetne boldogulni. Bár az /allamreform accountomat jelenleg nem használom, de van egy privát accountom, ahol gyűjtöm a vonatkozó anyagokat is, és ha szükség lesz rá (mint ahogy nincs), azt a jelenleg +1040 linket ripsz-ropsz be tudom rakni az /allamreform alá.]

1. Tavaly alaposan átnéztem a kínálatot (és most e cikkhez is felületesen), és akkor a http://pinboard.in/tour szolgáltatást találtam optimálisnak, fenntartható business modellel ( https://pinboard.in/help/fee ): ha a delicious valamiért már végképp tarthatatlanná válna (azaz: ha végleg lemondanék arról, hogy bízzak a jövőjében), akkor valószínűleg ide vinném át a gyűjteménye(i)met – feltéve, hogy a fejlesztője végre implementálja már, hogy nem csak címkézni lehet a mentett cikkeket, hanem a címkéket kötegekbe is lehet rendezni, mint a delicious-ön).

2. Egy 2009-ben elkezdett kutatás elején vágtam bele a https://www.zotero.org ( https://www.zotero.org/mazsa/items ) használatába. Csodálatos szerkezet: egy kattintással menthető benne nem csak a link, hanem az adott linkhez tartozó teljes weblap is, jó metatag-elt honlapok esetében teljes hivatkozással. Teljes könyv- és paperhivatkozások ugyancsak egy kattintással menthetők benne. A hivatkozások később gyönyörűen integrálhatók a főbb szövegszerkesztőkbe. Az egyes hivatkozáskhoz a teljes paper-ek is csatolhatók (pl. pdf-ben), azaz minden egy helyen és egy kattintással működik.
Ki kell próbálni: tiszta, száraz érzés.

2.1. A zotero-t összekötöttem a http://www.mendeley.com accountommal, így amit a zotero-n elmentek, az jelentkezik ott is (másra nem is használom).

2.2. Mivel a zotero gyűjteményem a csatolt weboldalak és pdf-ek miatt meglehetősen nagy (kb 8GB) és sérülékeny volt, ezért a backup-ot is meg kellett oldani. Először kb. félévenként mentegettem pedrive-ra, de ez nyilván nem különösebben biztonságos megoldás: ha kiégett vagy leöntődött volna a gépem, és öt hónapos a pendrive-backup-om, akkor öt hónapnyi gyűjtésem szállt volna el. Vehettem volna a zoteronál online backup lehetőséget: http://www.zotero.org/support/storage , de a google drive-val oldom meg a kérdést kb. negyedannyiért (itt összehasonlíthatod a gdrive-ot a többi versenyzővel: http://www.engadget.com/2012/04/24/google-drive-vs-the-competition-dropbox-skydrive-icloud/ ). Néha egy mozdulattal bekapcsolom a backupot (azért nincs default bekapcsolva, hogy ne fogyasszon állandóan memóriát), és a többi automatikus: így havi egy ötszázasért (de ha 5GB alatt lenne, akkor ingyen!) a gépem mellett a neten is állandóan rendelkezésre állnak a legfontosabb (nem bizalmas) dokumentumaim.

3. A zotero meg az /allamreform outputjait kiteszem a http://friendfeed.com/mazsa linkre (a friendfeed aggregálja a neten szétszórt különböző cuccaid közül azokat, amelyeket egyben szeretnél nyilvánosságra hozni), ahonnan beillesztem a http://mazsa.com elejére, jobb híján, amíg ez utóbbit nem kezdem komolyabban venni:)

4. Ha ma kezdeném a gyűjtést, a zotero mellett megfontolnám a linkek http://twitter.com -on való gyűjtését, ahol nyilván hashtag-elném http://support.twitter.com/articles/49309-what-are-hashtags-symbols a linkeket. Bár ezt nagyon meggondolnám: karakterszám-limitáció nem enged meg olyan intenzív tag-elést, mint amit a specializált bookmarking szolgáltatások engednek.

5. A Twitterrel sok más baj is van (a legfőbb: http://www.theglobeandmail.com/news/technology/digital-culture/ivor-tossell/twitter-hands-your-data-to-the-highest-bidder-but-not-to-you/article2439680/ ) ezért a Twitter mellé a http://thinkupapp.com használata elengedhetetlen. Ezzel a facebook-os és google+os linkjeidet ( http://thinkupapp.com/docs/userguide/datacapture.html ) is használhatóvá, kereshetővé teszed.

Te (mi helyett) mit javasolnál még?