“A Külügyminisztérium közleménye a német külügyi államminiszter kijelentéséről”

2011. április 19. 12:23
A magyar Külügyminisztérium megdöbbenéssel vette tudomásul a német külügyminisztérium államminisztere, Werner Hoyer által közzétett közleményt http://amexrap.org/fal/we-are-observing-developments-in-hungary-with-much-attention-and-some-worry a magyar alkotmány elfogadásáról.
A Hoyer államminiszter által tett észrevételek alapvetően magyar belpolitikai folyamatokat értékelnek. A Külügyminisztérium számára a nyilatkozat azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert az alkotmányozás folyamatáról a német külügyi vezetés, köztük Hoyer államminiszter is, több alkalommal is részletes tájékoztatást kapott. A tájékoztatás során többször hangsúlyoztuk, hogy – Hoyer államminiszter állításaival szemben – az új alkotmány nem szűkíti a kisebbségek jogait, nem korlátozza a jogállamiságot és nem sérti a közös európai értékeket, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti azokat.

A fentieken túlmenően különösen elfogadhatatlan, hogy a nyilatkozat visszautal a médiatörvényre, amelyet a magyar országgyűlés az Európai Bizottság által megfogalmazott konkrét kifogások alapján módosított, ezzel is bizonyítva a közös európai értékek iránti elkötelezettségét.

Reméljük, hogy a jövőben, szem előtt tartva a magyar – német kapcsolatok intenzitását és baráti jellegét, nyilatkozatok helyett kétoldalú tárgyalások során sikerül eloszlatni az esetleges aggodalmakat.

Németh Zsolt parlamenti államtitkár

http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/a-kulugyminiszterium-kozlemenye-a-nemet-kulugyi-allamminiszter-kijelenteserol-kulugy

Vö.:

Mi jól emlékszünk, hogy szabadságharcunkat 1956-ban a szocializmus nevében tiporták el. És arra is jól emlékszünk, hogy a 20. század pusztító eszmeáramlatait egytől egyig más országokban találták fel, és más nemzetiségű agytrösztök fejéből pattantak ki. A nemzeti szocializmus és kommunizmus ideológiájának feltalálói között egy magyar nevet sem találni (az utolsó néhány szót szótagolva mondja, taps, amely folyamatos a következő mondatok alatt is). Senkitől sem tűrünk hát kioktatást, és mindenkitől elvárjuk, hogy Magyarországnak és a magyaroknak megadja a kijáró tiszteletet. (vastaps, ováció, bekiabálások)

http://www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=58533:orban-viktor-beszede-marcius-15-en

Frissítés:

Németország nem avatkozhat bele a magyar alkotmányozásba

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármely más országból – akár Németországból is – beavatkozzanak a magyar alkotmányozási folyamatba – reagált a miniszterelnök szóvivője a német külügyi államminiszter hétfői nyilatkozatára.
Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta: egy ilyen “beavatkozási kísérlet” ellentétes Németország és Magyarország szövetségesi kapcsolatával, valamint az államközi érintkezések szokásaival.
A szóvivő hozzátette, “Magyarországnak évtizedeken keresztül el kellett tűrnie, hogy más fővárosból akarták megmondani, mit tegyünk illetve tehetünk, vagy hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Ez az időszak véget ért”.

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-kulugyminiszterium-kozlemenye-a-nemet-kulugyi-allamminiszter-kijelenteserol