A műkedvelő atommérnök 7 pontja – avagy mi a bajom Orbánnal

Látod ezt az egyszerű atomerőmű-szimulátort?


http://esa21.kennesaw.edu/activities/nukeenergy/nuke.htm

A feladat: dugd be a fűtőrudakat és állítsd be a hűtővíz áramlását úgy, hogy egyrészt elkerüld a leolvadást (Csernobilt és Fukushimát), másrészt energiát is nyerj ki a rendszerből.

Kb. erről szól egy atomerőmű főmérnöke. Próbáld csak ki, első néhány alkalommal tuti leolvasztod.

Miről szól a mindenkori miniszterelnök? Nagyon egyszerűen erről a szimulációról:


http://www.theeconomystupid.eu/introduction.html

http://insightmachines.com/tes

Feladat: állítsd be a bevételek és kiadások arányait és mértékékeit úgy, hogy ciklus végén megnyerd a választásokat.

Namármost. Vegyük a pillanatnyi miniszterelnökünket.

Ki hiszi el neki, hogy – miután Gyurcsány elásta magát – az új miniszterelnök úgy nyerte meg a választásokat, hogy elvégezte a házi feladatát, azaz
1. átnézte a szakirodalmat, milyen feltételezésekkel érdemes élnie, milyen egyenletek húzódnak meg kis nyitott gazdaságunk működése mögött,
2. ennek alapján összerakott egy alap makro+politikai szimulációt (mint a fenti, csak kissé valószerűbbet, a szakirodalom és a többi rengeteg szimuláció alapján),
3. régebbi magyar adatokon tesztelte,
4. a nemzetközi tapasztalatok alapján összeszedte, milyen mikro-változtatásokat (ésszerűsítéseket) végezne az egyes társadalmi-gazdasági alrendszerekben, és ennek mi felelne meg a makro-modellben,
5. futtatta a választások előtti adatokkal, a külgazdaságra vonatkozó jövőbeli explicit feltételezések alapján,
6. ennek alapján kialakította a kívánatos gazdaságpolitikáját, és
7. (MINDEZEK alapján) a választási programját? (+ a szimulációját a választások utáni fejlemények alapján folyamatosan updateeli, hogy adott esetben racionális alapokon tudjon közbelépni, ha valami váratlan fejlemény jön közbe)

Szerintetek így járt el a pasi (ill. vezető közgazdásza), vagy inkább a 7. ponttal kezdte (és fejezte be)??

Szívesen látnátok “Read my lips: n-e-m l-e-sz-n-e-k m-e-g-sz-o-r-í-t-á-s-o-k” Viktort Pakson, a már olvadozó fűtőrudak közelében, a népszerűségi versenyen elért kiváló eredménye alapján???

Bejegyzésem 3., egyben utolsó szimulációja: szimuláljuk Orbánt a saját politikája által rákényszerített korlátok nélkül. Tételezzük fel, csak a kísérlet kedvéért:), hogy a pasi tényleg nem végezte el a házi feladatát, de saját korábbi hülyeségei nem korlátozzák választások utáni cselekvését. Modellezzük azt, hogy mit kellett volna cselekednie a választások után, majd pedig 1 évvel a választások után, amikor számára is kiderült, hogy a gazdaság nem csupán az ő feje után megy. Modellezzük – veled, aki elég értelmes vagy ahhoz, hogy ilyeneket olvass, és akinek az atomerőművel ellentétben itt nyilván megvan az a sejtésed, hogy mit kéne tenni.

Menj a http://www.theeconomystupid.eu/introduction.html http://insightmachines.com/tes oldalra, és ezen az egyszerű szimuláción próbáld ki, miniszterelnökként mit érnek hangzatos elképzeléseid. Állítsd be az általad az adott kiinduló szituban optimálisnak vélt kezdeti adó- és kiadási értékeket, nyomj néhány fordulót ezekkel az értékekkel (6forduló = 1év), majd a tapasztalatok alapján módosíts az értékeken, ha nagyon ciki a helyzet.

Na, elkezdted rángatni a gazdaságot az 1. év után, amikor nem jöttek be az eredeti elképzeléseid? (Vigyázz: ha nagyon jól csinálod, az elején akkor is ég az arcod!) Sikeresen leolvasztottad a gazdaságunkat (és a politikai bázisodat:))?

Szerinted a valóságban ennél jobb a helyzet? Mi alapján gondolod? Mit látsz, amit én nem?

És ki lenne az, aki miniszterelnök szeretne lenni + képes és hajlandó is elvégezni a házi feladatát, és így más eredményre juthatna? Gyurcsány? Vagy Bajnai??

Na ne.