A Ruandai tömeggyilkosságok és Pintér kapcsolata – avagy mire használja egy diktatúra a korábbi demokrácia belügyminisztereit?

Sokan vallják, hogy a jogállamot nem szabad a személyes adatok gyűjtésében korlátozni, hiszen nem fog visszaélni vele, a diktatúra esetében pedig mindegy, milyen adatállományokkal rendelkezik, kiszemelt áldozatait mindenképpen megtalálja. Ezt a vélekedést a történelem cáfolja. Friss példa a 90-es évek brutális ruandai polgárháborúja.

A hutuk uszítói a birtokukba került nyilvántartások alapján a rádióban beolvasták a meggyilkolandók nevét és autóik rendszámát is. A társadalmi berendezkedés változásával könnyűszerrel megvalósítható a jogellenes felhasználás, akár a jogszerűen összegyűjtött adatokból.

Mégsem mindegy tehát, hogy a még konszolidált hatalom milyen adatvédelmi rendszert alakít ki. [ http://ekint.org/ekint_files/File/tanulmanyok/e_szemelyazonositas_adatvedelem_ekint-1.pdf ], 21. oldal

Az új államvédelmi hatóság, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ [NIBEK] 2012-től online, real-time szívja le az adatbázisokat az országban:

A Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ az együttműködő szerv által kezelt […] adatot – e törvény eltérő rendelkezése hiányában – az azt tartalmazó adatkezelési rendszerből közvetlen elektronikus adatkapcsolat útján […] szerzi be. [ http://www.parlament.hu/irom39/05004/05004.pdf 15.oldal]

Melyek ezek az együttműködő szervek, amelyeknek az adatbázisaihoz az épp aktuális Pintéreknek azonnali hozzáférésük lesz?

Az együttműködő szervek: a
a) rendőrségi […] szerv,
b) belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési […] szerv,
c) […] terrorizmust elhárító szerv,
d) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal,
e) a további polgári nemzetbiztonsági szolgálatok,
f) a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat,
g) az idegenrendészeti hatóság,
h) a menekültügyi hatóság,
i) az állampolgársági ügyekben eljáró hatóság,
j) a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve,
k) a büntetés-végrehajtás központi szerve,
l) a közlekedési hatóság,
m) a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv,
n) a központi útiokmány-nyilvántartó szerv,
o) a bűnügyi nyilvántartó szerv,
p) a szabálysértési nyilvántartás tekintetében az adatkezelői feladatokat ellátó szerv,
q) a közúti közlekedési nyilvántartó szerv,
r) a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv, valamint
s) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényeket nyilvántartó szerv. [13-14. oldal]

Ennyi már bőven elég a demokratikusan összeszedett adatok tömeggyilkosságra való használatához egy diktatúra kialakulása vagy kialakítása esetén.

Mit mond erre Pintér?

[…] a Belügyminisztérium kijelenti, hogy a NIBEK átlátható, hatékony munkát fog végezni, hozzájárulva Magyarország nemzetbiztonságának és közbiztonságának megóvásához. Napjaink biztonsági kihívásaira csak úgy lehet eredményes választ adni, ha az érintett állami szervek közötti információk áramlása képes megfelelni a legújabb kor igényeinek és követelményeinek. A korszerű technikák felhasználásával a NIBEK egységesíti a különböző nemzetbiztonsági és rendészeti szervek adatkezelését, gyorsítja az adatelemzéseket. […] http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/a-belugyminiszterium-reakcioja-a-nibek-kel-kapcsolatos-kifogasokra

Pintér gondolatmenete alapján nyilván a Ruandai tömeggyilkosságok előkészületei (amelyek akkor még csak “az adatelemzések gyorsítását” szolgálták) is megfeleltek a legújabb kor igényeinek és követelményeinek.

Végülis igaza van: amint az adatok összegyűltek, már kezdődhetett is a legújabb kori vadászidény.