Agykárosodást okoz a Centrum vitamin + a fogkrémed egyik nanorészecske összetevője halakban

Azt mindig tudtuk, hogy a nano cuccok gyanúsak: egyik kedvenc világvége-szcenárióm, amikor egy nanorobot (a hajszál ezredrészényi robotka) elszabadul, önszaporodik, és mindent a saját anyagává dolgoz át a Föld felszínén, a fémektől a növényeken át a csecsemőkig ( http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_goo ).

Ha ez neked túl sci-fi, akkor itt a legújabb para: mai hír, hogy az egyik leggyakrabban használt nanorészecskéről, a titánium (di)oxidról bebizonyosodott, hogy gerinces állatok agyába finom kis lyukakat váj: http://eurekalert.org/pub_releases/2011-09/sfeb-ncb091611.php

Azt eddig is tudtuk, hogy a kereskedelemben egyelőre nem túl elterjedt buckyball becenevű nanorészecske (lásd a képen nagyban:)

szétszedi a halakat ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1247377/ népszerűsítve: http://www.wired.com/medtech/health/news/2004/04/62923 ).

Azt is tudtuk, hogy genetikai károsodást okoz a titánium oxid nanorészecske, amiből évi 2 millió tonnát termelnek a világon ( http://newsroom.ucla.edu/portal/ucla/nanoparticles-used-in-common-househould-112679.aspx nézd csak: így néz ki kicsiben:)

(+ így nagyban:)

és otthon egy csomó mindenben előfordul, amit fehéríteni kell, pl.:

Na de kit érdekel ma, hogy egyszer talán majd rákosak leszünk tőle ( http://www.ccohs.ca/headlines/text186.html ) és a génkárosodás a gyerekeink szempontjából sem hangzik jól?

Ami talán jobban felkelti a figyelmet, és máig nem tudtuk, az az, h nem kizárt, hogy a mi gerinces agyunkban is kis lyukak keletkezhetnek tőle, idegelhalással és a sok (unalmas) következményével együtt.

Hol szerezheted be még az elszálláshoz szükséges napi adagot?

Egyél Centrum vitamint: http://www.centrum.com/productlabeling.aspx?BrandProductId=40
Moss fogat fehér fogkrémmel: http://www.oramd.com/toothpaste/toothpastewarning.htm
Vagy fogyassz sok E171-et: http://www.food-info.net/hu/e/e171.htm (“széles körben használatos” “Nincs ismert mellékhatás”).

Jó étvágyat!