Amerikai üzenet az oroszoknak: Egyesítsük a Déli Áramlatot a Nabuccoval! + Amexrap hírmagyarázat

Az Egyesült Államok tegnapelőtt nyilvános üzenetet juttatott el Oroszországnak arról, hogy szerinte érdemes lehet egyesíteni az Orosz Déli Áramlat és az EU-USA Nabucco projekteket. http://www.euractiv.com/en/energy/us-says-south-stream-and-nabucco-could-merge-news-501107

A dolog fizikailag nyilván nem lenne nehéz:

Az oroszoknak kicsit délebbre kéne húzni a vezetéküket (hogy pontosan merre, az kérdéses: a grúzokkal fasírtban vannak: talán ezt is a tengeren keresztül?), onnan pedig picit vastagabb közös vezetéket építhetnének az Unióval.
(Az építési költségek alapján is megérné a projektek egyesítése: egy vezeték áteresztő kapacitása asszem az átmérő negyedik hatványával nő, azaz pl. egy 2x akkora átmérőjű vezeték 16x annyi gázt képes szállítani, miközben a vezeték telepítésének ára ennél persze lényegesen kevésbé növekszik.)

Az ötlet sem új, még Magyarországon és nyilvánosan sem, pl. Vajda György írta még 2007-ben:

Egyébként lehet, hogy nem is lesz két vezeték. A Kék áramlat egy anatóliai török csomópontba fut be, ide a Nabucco is becsatlakozhat, és nem elképzelhetetlen, hogy ebből a csomópontból egyetlen vezeték szállítja a két forrásból származó gázt nyugatra. http://nol.hu/archivum/archiv-442801

A dolog persze nem ilyen egyszerű. Sőt, izgalmasabb, mint egy krimi:)

A felállás kb a következő:

Az oroszoknak az lenne az ideális állapot, ha csak ők szállítanának gázt Európába, így az “oszd meg és uralkodj” elv alapján az egyes Uniós országokkal külön-külön tárgyalva jó drágán adhatnák el a gázukat. Gyakorlatilag ez a szitu most, amikor az Unió (amelynek elsősorban keleti, azaz a politikailag kevésbé súlyponti része függ az orosz gáztól) nem képes és/vagy hajlandó vásárlásait koordinálni.

Mi kellene ennek az – oroszok számára rendkívül kedvező – állapotnak a hosszú távú fenntartásához? Az oroszok jelenleg gyakorlatilag csak Ukrajnán keresztül tudnak szállítani Dél- és Közép-Európába: kellene nekik egy vezeték, amelyik nem megy át Ukrajnán, mert különben az Ukránok einstandolhatják a gázt, ami keresztülfolyik rajtuk. Ez az Ukrajnát kikerülő orosz vezeték lenne a Déli Áramlat.

E tervükhöz még az is kellene, hogy az Európaiak ne legyenek képesek vagy hajlandóak az Oroszoktól való, az eddiginél lényegesen nagyobb függetlenséget biztosító Nabucco gázvezeték felépítésére és gázzal való megtöltésére, amit az Európaiak a Nabucco felépítése esetén leginkább a Kaszpi tengerrel határos országok gázmezőiből (tehát nem csak az oroszokon keresztül) tudnának megtenni.

És ezen folyik a csata, már évek óta. Déli Áramlat vagy Nabucco? (és/vagy más, kisebb, összefoglalóan Déli Folyosóként http://www.euractiv.com/en/energy/europes-southern-gas-corridor-great-pipeline-race-linksdossier-498558 emlegetett projektek, pl. amiben Orbán óta http://www.miniszterelnok.hu/cikk/alairtak_a_bakui_nyilatkozatot Magyarország is aktívan kiveszi a részét)

Most eltekintve az aktuális politikájuktól, Iraknak és Iránnak elvileg a Nabucco állna érdekében: ha lesz Nabucco, akkor abba be tudnak csatlakozni.

Nem lesz viszont Nabucco a rengeteg gáz nélkül, amely a Kaszpi-tenger keleti partján lévő országokban termelhető ki:

Látható, hogy Nabucco-esetben a gáznak Azerbajdzsánon és Grúzián kell átmennie – Irán még kellemetlenebb lenne, vö.: http://www.stratfor.com/weekly/20110110-turkish-role-negotiations-iran . (Továbbá a gáznak meg is kell érkeznie Azerbajdzsánba; a Kaszpi tengeri vezetékhez viszont a türkmének szerint http://euobserver.com/9/31616 az oroszok, mint part menti állam engedélyét is meg kell kapni.) Egy csomó konfliktus és stratégiai mozgás, amikről e térségben a hírekben olvashatunk, nem független a gáztól és az oroszok érdekeitől.

Az oroszok továbbá a Nabuccót közvetlenül a gázmezőkön is próbálják szárítani, azaz az Uniós vezeték megvalósításának esélyeit csökkenteni azzal, hogy egyezséget kötnek Közép-Keleti volt szovjet köztársaságokkal, mint gázforrásokkal (hiszen a Déli Áramlaton, Oroszországon keresztül is lehetne szállítani azt a gázt Európába – mondják) és az Azeriekkel, pl. http://www.euractiv.hu/gazdasag/hirek/orosz-azeri-kegyelemdofes-a-nabucconak-001559 .

Ráadásul a Türkmének nincsenek rászorulva Európára, mint gázuk fogyasztóira (sem Oroszországra, mint gázuk szállítóira): Afganisztánnal és Pakisztánnal együtt gázt fognak vezetni Indiába http://www.business-standard.com/india/news/us-says-pleasedtapi-agreement/119587/on , és már vezetnek Kínába http://en.wikipedia.org/wiki/Central_Asia_%E2%80%93_China_gas_pipeline .

Barroso, az Európai Bizottág elnöke, holnap utazik Azerbajdzsánba és Türkmenisztánba. Azerbajdzsánt szeretné nyilvánosan elkötelezni az EU stratégiája szerinti energia-kooperáció mellett, és nyilván a Türkmén találkozó céljai sem túlságosan eltérőek. Kérdés persze, hogy a legutóbbi Türkmenisztáni Wikileaks dokumentumok alapján kirajzolódó megbízhatatlan és rendkívül korrupt kormánnyal hogyan lehet megegyezésre jutni.

Eddig a tények, innen a spekulációk.

Miért pont Olaszországot választották az Amerikaiak annak bejelentésére, hogy egyesíteni kívánják a Nabucco-t a Déli Áramlat orosz projekttel?

Valószínűleg azért, mert Berlusconi és a hozá közel álló olasz olajvállalat ENI “zavarba ejtően” jó viszonyban van az oroszokkal, vö.: http://www.wikileaks.ch/cable/2009/01/09ROME97.html . Az amerikaiak az olaszokkal való tárgyalásokon vetették fel ezt az új tárgyalási pozíciót.

Miért változott az Amerikai álláspont?

Ebben valószínűleg több tényező is szerepet játszott. Részben lehetséges, hogy úgy vették észre, hogy Közép-Keleti pozíciójuk meggyengült. Az amerikaiak számára a Közép-Kelet bonyolult terep, ahol gyakran kell választani az érdekeik és az általuk képviselt értékek között (vö. pl. http://www.wikileaks.ch/cable/2009/09/09BAKU749.html ) Nem tudom, hol tartanak most az ottani játszmáik: elképzelhető, hogy rájöttek, hogy az oroszok beleegyezése nélkül tényleg nem lesz elég gáz a Nabucco-ba.

Másrészt lehetséges, hogy másféle, az oroszok szempontjait jobban figyelembe vevő megközelítést alkalmaznak. Na nem a Berlusconi-féle “közvetítői”, gyakorlatilag az oroszok játszmájában a báb szerepét betöltő álláspontot http://www.wikileaks.ch/cable/2009/01/09ROME97.html fogadják el. Remélhetőleg inkább arra reagálnak, ami Oroszország valódi érdeke lenne, ha az orosz politika nem túlnyomórészt a gáz körül forogna.

Ennek megértéséhez először fedjük fel az orosz szempontokat.

Vajon mit jelent az oroszoknak az amerikai üzenet, hogy egyesítsük a Déli Áramlatot a Nabuccoval?

Első pillantásra semmit. Ha az oroszok szempontjából nézzük, ez az ajánlat nem különbözik attól a 2 évvel ezelőtti Európai Uniós ajánlattól http://www.euractiv.hu/gazdasag/hirek/az-eu-oroszorszagot-is-bevonna-a-nabucco-projektbe-001398 , hogy Oroszországot vonjuk be a Nabucco projektbe. (“Oroszország soha nem fog szállítani oda [a Nabuccoba] semmit” – http://www.today.az/news/business/79184.html , de ezt Putyin még azelőtt nyilatkozta, mielőtt a közös vezetékről szóló, részleteiben ismeretlen amerikai ajánlat elhangzott volna.) Oroszország mindkét esetben elvesztené azt a jelenlegi pozícióját, hogy gyakorlatilag monopolpozícióban van a Közép-Kelet Európai gázszállítások terén.

Ez azonban így nem igaz. Ha valakit bevonnak egy projektbe, az nem ugyanaz, mint ha egyenrangú félként közös projektet hoznak tető alá vele. Az utóbbi esetben sokkal többet érhet el. Ha Amerika és Európa jól összerakott ajánlattal kínálja meg az oroszokat, az csodákra lehet képes. Sztem kb. ebben a szellemben lenne érdemes közelíteni az oroszokat:

Jóban szeretnénk lenni az oroszokkal. Nagyon jóban. De nem ám úgy, hogy kedvükre tegyenek erőszakot rajtunk! Aktívan elő kell segítenünk, hogy idővel képesek és hajlandóak legyenek leszállni kedvenc anyagukról. Stratégiai partnerükké kell válnunk – egy olyan közös stratégiában, amely az orosz államot (elitet) leválasztja végre Oroszország anyácska gázos emlőiről.
Ez utóbbi nekik egyedül nem fog menni – az orosz elitet és Oroszországot már rég elragadta a világszerte jól ismert átok, a Holland Betegség – olyasmi ez nagyban, mint amit a hazai kispályán a költségvetési és uniós pénzek lenyúlásánál tapasztalunk vagy sejtünk.
Érezniük és tudniuk kell, hogy számíthatnak ránk. Mert mi vagyunk azok, akik igazán érezzük: akkor is kétségbe vannak esve, amikor otthon vagy külföldön korruptak.
Persze azt is elég nehéz elképzelni, hogy ennyi bénázás után és közben Magyarország hitelesen el tud köteleződni egy ilyen stratégia mellett, Magyarország és Oroszország közös érdekében – és egyáltalán nem Amerika érdekei ellen.
De mit lehetne felajánlani az oroszoknak (ne feledjük: a gázlobby képviselőinek), hogy komolyan vegyék e stratégiánkat? Segítsünk nekik nem leállós hajtóműveket beszerezni a repülőgépeikhez? Vagy küldjünk biosz-szakos kutatókat a tervezett orosz Szilícium-völgybe? Nem tudom: ezt már találja ki a mindenkori kormány:) http://amexrap.org/fal/feri-ez-ciki

Egy ilyen, ügyesen összerakott csomag szétválaszthatná Oroszország és a Gazprom – jelenleg alaposan összefont – érdekeit.

Jó lenne ismerni az Amerikai ajánlat részleteit – gondolom halkan, hátha vki figyel a Wikileaksnél:)