Az ellenzékek víziója: közel a Naphoz

Előzmény: http://amexrap.org/fal/ciki-szuksegszeru-zsenialis

Az LMP nem reagált érdemben a nyilatkozat-tervezetre. Meglepően minimalista hozzáállás: vajon mi fontosabb akadt ennél a hétvégi kongresszusukon?

  [Épp edzésre mentem a Récsei Centerbe, amikor beléjük botlottam: sütit szerettem volna venni a cukiban, ahol rengeteg LMPs ült kongresszusuk szünetében. Végül inkább mégsem zavartam őket a kókuszgolyómmal:]

Érdekes hír: a Jobbikot http://www.parlament.hu/irom39/00016/00016-0003.pdf nem bántja az oroszok ostorozása – ez meglepő, az oroszok adnak az ilyesmire: lehet, hogy kacsa a Jobbok-orosz kapcsolat? Vagy inkább arról van szó, hogy az oroszbántást legalábbis kompenzálja a szemükben az Országgyűlésnek a Szálasi-féle kormánnyal és a holokauszttal tevezett közösségvállalása (nem lenne meglepő). Csak annyit javasolnak, hogy a nyilatkozat

 • győzelem helyett esélyről beszéljen (ez értelmes ellenzéki hozzáállás), és
 • minden értéket a keresztény és nemzeti eredetből vezessen le (jobbegyenes a Fidesz-KDNP-nek).

Lehet, hogy a Jobbiknak meg az a taktikája a Fidesszel szemben, hogy mivel nem elég nemzeti-keresztény gerincű (érdekes gerinc ez, önmagában is megér egy misét:), ezért saaajnos nem tudja elfogadni a tervezetet, és így nem bántja meg az oroszokat? Ügyes!

Orbán helyében elfoganám a Jobbik javaslatait (végülis, Szálasi mellett igazán elférnek!), már csak a vicc kedvéért is.

A szociknak tetszik a nyilatkozat-tervezet címe („Legyen béke, szabadság és egyetértés”). Mást alig hagynának belőle változatlanul http://www.parlament.hu/irom39/00016/00016-0004.pdf http://www.parlament.hu/irom39/00016/00016-0005.pdf:

 • Kivennék a nácikkal való történelmi közösségvállalást (éljen-éljen),
 • de anélkül, hogy felhívnák az eredeti javaslat náci vonatkozásaira a figyelmet (pedig milyen magasra ütött labda!),
 • és nem értékelik saját történelmi szerepüket (ill. jogelődeik történelmi szerepét) sem. Annak ellenére sem, hogy a nyilatkozat-tervezet is és ők is beszélnek a történelemről (pedig milyen kiváló alkalom lett volna!).

Ez utóbbi azt mutatja, hogy ha valaha valaki igazán új szocialista pártot szeretne alapítani, elég, ha tisztázza a viszonyát a szocializmushoz, máris elválik a jelenlegiektől / elválnak tőle a jelenlegiek.

 • A szocik is direkt a nemzet érdekéért (náluk ez = köz érdekéért) akarnak fáradozni (eszerint pl. Hegellel meg Heideggerrel semmi bajuk nem lehetne, de pl. Adam Smith láthatatlan keze vagy Ayn Rand nem lenne jó elvtárs),
 • sőt, a kötelességünkké is tennék a közszolgálatot.
 • A magyarok kötelességévé. (Pl. az Amexrap identitásának részét jelentő külföldi kisebbségieket ők is kihagynák a nagy nemzeti összefogásból.)
 • De lagalább nemzeti korporatista (fasiszta) áthallások nélkül.
 • Mindennek némileg ellentmond az általuk javasolt közös értékek sorrendje:

1. Demokrácia (akkor miért is panaszkodnak, hogy a többség uralkodik?)

2. Szabadság és rend (a mellérendelő ‘és’ szép húzás, kár, hogy mindkét érték a ‘demokrácia’ alárendeltje; ugyanakkor így a rend előbbre került, mint a Fidesznél)

3. A munka után bekerült a tudás, mint fontos érték, és mint a Gyurcsány-kormány egyetlen kb. profi zöld könyvének tanulsága (röviden: bizony bizony, tanulás nélkül nehéz lesz a munka).

Értékelés:

Úgy látszik, a lehet más maciknak ami nem zöld, nem túl érdekes. A jobbik meg a balabbik macikat a “nemzeti érdek” fogalma (és erős átdolgozás) mentén lehet behajtani a málnásba — ha egész véletlenül nem a felelőtlen ellenzéki széthúzás demonstrálása a cél. Közülük a szoci maciknak még távolról sem áll össze az agyuk a zsigereikkel (meg a múltjukkal): a szöveget teljesen átírva is sikerült annak korlátait nagyrészt, és saját korlátaikat teljesen megőrizniük.

Az Amexrap szerint meg ti mindannyiuknál jobban csinálnátok.