Cenzúratörvény / Censorship law in Hungary: Nyílt levél Neelie Kroes uniós biztosnak / Letter to Neelie Kroes, European Digital Agenda Commissioner

A TASZ álláspontja szerint a kormány médiatörvény módosítási szándékai nemcsak elégtelenek, de helyenként még szigorúbb feltételeket írnának elő, mint a jelenleg hatályos törvény.

Neelie Kroes digitális politikáért felelős EU-biztos, az Európai Bizottság alelnöke januárban vizsgálatot indított a magyar médiatörvények európai uniós joggal való összhangja miatt. A Kormány módosítási javaslatot készített a törvényről, amely sajtóhírek szerint Neelie Kroes támogatását élvezik. A TASZ szerint a módosítások nemcsak az Uniós Biztos kifogásait nem orvosolják, de helyenként még a hatályos szabályozásnál is korlátozóbb eredménnyel járna elfogadásuk.

Így például a kormány módosítási javaslata szerint a televíziók és rádiók esetén a tájékoztatási kötelezettséget új szabály határozná meg, az arányosság és a demokratikus közvélemény biztosítása érdekében. Ez azonban még közvetlenebb tartalmi beavatkozást jelent a média szerkesztési szabadságába, mint a hatályos szabály. A TASZ reméli, hogy az arányosság nem jelenti a politikai pártok hatalmi helyzete szerinti arányosságot a tájékoztatás tekintetében. A demokratikus közvélemény követelményét pedig a világon még sehol sem tudták kielégítően törvényben definiálni, pontosan azért, mert nem lehet: éppen attól demokratikus egy közvélemény, hogy az nem törvényben kerül meghatározásra.

A származási ország elvével kapcsolatban a kormány javaslata ugyan megoldaná a televíziók és a lekérhető szolgáltatások esetében az uniós joggal való harmonizációt, azonban a módosítás felemásra sikerült, így a Médiahatóság továbbra is felléphet a külföldi rádiókkal, valamint az online és nyomtatott sajtóval szemben.

A regisztrációs kötelezettségre vonatkozó szabályok változása pedig azt eredményezi, hogy egy újabb, 1 millió forintig terjedő pénzbíráság kivetésére adna lehetőséget a törvény.

A TASZ nyílt levelében azt kéri Kroes biztostól, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormánnyal és vizsgálatát terjessze ki további érintett uniós jogszabályok vizsgálatára, valamint a sajtó- és szólásszabadság szempontjából is vizsgálja a magyar törvényt. http://tasz.hu/szolasszabadsag/tasz-nyilt-levelet-irt-mediatorveny-modositasa-miatt-neelie-kroes-unios-biztosnak

A nyílt levél teljes szövege: http://tasz.hu/files/tasz/imce/kroes_level_magyar0223.pdf

The HCLU [Hungarian Civil Liberties Union] wrote a letter to Neelie Kroes to express our grave concern about the amendment proposed to the Hungarian Press and Media Act and the Media Services and Mass Media Act by the Hungarian government which it has been said is supported by Commissioner Kroes.

The HCLU’s position is that Hungarian media laws constitute violations of European Directives in many details as well as that of the Charter of Fundamental Rights of the European Union. Furthermore some points of the proposed amendments are even more restrictive on freedom of the press than the earlier versions. http://tasz.hu/en/freedom-of-speech/letter-neelie-kroes-european-digital-agenda-commissioner

Letter to Neelie Kroes download: http://tasz.hu/files/tasz/imce/kroes_letter_0223.pdf