Az ország bukóban: Ma reggelre 1/3 fölé emelkedett a magyar államcsőd objektív valószínűsége

A piacok szerint annak valószínűsége, hogy Magyarország 5 éven belül csődbe megy, ma reggel 34,6%-on állt, azaz egyharmad fölé emelkedett.

(Módszertan: favágó. Veszem a napi CDS = http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CHUN1U5:IND értéket (ami most 602,179), és behelyettesítem abba a Cumulative probability of default (CPD) = 0,0016*CDS^0,84 képletbe, amit a http://www.cmavision.com/learning/sovereign-risk-reports oldalon található jelentések alapján számoltam ki – mivel a jelentések a képletet, amivel dolgoznak, titkolják (nekik is kell élni vmiből:))

A CDS az a mérce, amire nem lehet azt mondani, hogy “szubjektív”, meg hogy “kérdéses a kockázati besorolást végző intézmények hitelessége”, mivel ezt nem a kockázati besorolást végző intézmények, hanem közvetlenül a piacok állítják be ( http://www.investopedia.com/terms/c/creditdefaultswap.asp ). A CDS árfolyama (amiből a CPD-t, a csődkockázatot számítják) elsősorban attól függ, hogy a CDS-be fektetők mit tartanak racionálisnak, amikor a saját és az általuk kontrollált pénzt költik (ti. a vásárláson nyerni szeretnének). Ehhez használják a kockázati besorolást végző intézmények értékeléseit, de ezt nyilván ők is korrigálják a hitelességükkel. Ha van egyáltalán valami, ami objektív értékelés (és nem szubjektív kockázatértékelés), akkor ez a pénzükkel fogadók értékelése.

Orbán objektíve párját ritkítóan rossz teljesítményt nyújt: http://amexrap.org/fal/objektiv-osszehasonlitas-bajnai-vs-orban

De ez a kisebbik baj.

A nagyobbik az, hogy ezt nem is fogja fel.

“A magyar gazdaság teljesítménye, a kormány gazdaságpolitikája és a költségvetési számok világosan mutatják, hogy semmilyen valódi ok nincs Magyarország leminősítésére” http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/semmilyen-valodi-ok-nincs-magyarorszag-leminositesere + “Szerintem tegyünk helyre egy-két dolgot. Ezek a hitelminősítők nem rendelkeznek először is jogosítvánnyal országminősítések végrehajtására, csak és kizárólag cégeket minősíthetnének.” http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/11/13/13/Gyulekeznek_a_viharfelhok_a_magyar_gazdasag_felett.aspx – fogalmaz.

Még mindig abban a hitben cselekszik, hogy a minősítő intézményekben van a baki, és amit ő kívánatosnak tart, azt az egész világnak kívánnia kell. Ezúttal nem hazudik: nem csak kommunikációs fogás a részéről, hogy mindenki más a hibás, csak ő nem, hanem valódi, tiszta hit. Ha képben lenne, akkor a jelen szituban nem a világot próbálná kétségbeesetten megtéríteni, hanem olyan jelzéseket adna, hogy fogja az adást, és (idővel majd) ahhoz képest cselekszik.

Mivel nem látja át a helyzetet (különben nem beszélne hülyeségeket), ezért nem is számíthatunk arra, hogy javít a – saját és országa – helyzetén.

Ennnél egy kicsit gyorsabban kéne tanulni azt a közgazdaságtant, Viktor. Az ilyen szituk ugyanis hajlamosak hirtelen eldurvulni.