Észlények vitája 5pontban: Orbán-Ponta: Kinek szagosabb a lába? Kövér: minden román politikus kurva

Események időrendben:
1. Vélehetően a német külügyminiszter megbízásából 2013 február 13-án elkészül egy mesterterv Orbán és Ponta kezelésére:

Recent illiberal turns in Hungary and Romania have prompted the question what, if anything, the EU could and should do to protect liberal democracy within member states.

http://amexrap.org/fal/az-orbanra-szabott-nemet-holland-finn-dan-terv

2. Németország, Hollandia, Finnország, Dánia március 8-án levelet ír Barrosonak, hogy politikai mechanizmus kell az Európai alapértékek biztosítására. Bár a levél nem említi Orbánt, pl. a Bloomberg egyértelműen úgy látja, hogy a sztori róla szól:

While the letter didn’t mention any specific EU member, Hungary has been criticized by Germany and other countries for violating rights such as the independence of the judiciary that are seen as fundamental to the bloc’s cohesion.

http://amexrap.org/fal/politikai-mechanizmus-kell-az-europai-alapertekek-biztositasara

3. Szerda: Ponta szerint nem az ő lába büdös, hanem Orbáné:

Victor Ponta román miniszterelnök elutasítja, hogy Romániát egy kalap alá vegyék Magyarországgal, és őt személy szerint Orbán Viktorhoz hasonlítsák – derült ki abból az interjúból, amelyet az Adevarul.ro portál készített kedden a román kormányfővel.

[…] Pontát a német, finn, dán és holland külügyminiszter leveléről kérdezték, akik egy erősebb számonkérési mechanizmus bevezetését sürgették az unióban, az európai alapértékek védelmében. Az Európai Bizottság elnökének címzett levél egyes bukaresti sajtókommentárok szerint kimondatlanul is Romániát és Magyarországot vette célba.

Victor Ponta kijelentette: az ő olvasatában csak Magyarországnak szólt a figyelmeztetés. “Romániában egy vesszőt sem változtattunk az alkotmányban, míg Magyarország állandóan módosítja az alaptörvényt. Romániában sajtószabadság van, és a jegybank valóban független, tehát semmiben sem hasonlít a helyzetünk Magyarországhoz, úgyhogy nem akarom, hogy egy kalap alá vegyenek” – mondta Ponta.

A román miniszterelnök szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a politikai egyensúlyozás kedvéért mutogassanak Romániára is. “Ha nem vigyázunk, ez politikai alapon fog menni: egy tőlük, egy tőlünk. Vagyis ha Orbán úr néppárti politikus, akkor legyen mellette valaki a szocialistáktól, Romániából” – fejtegette Victor Ponta. A román miniszterelnök azt mondta: támogatná egy erősebb számonkérési mechanizmus kidolgozását, amelyre szerinte most Magyarország miatt van szükség.

“Joggal írta rólam egy publicista, hogy semmi sem idegesít jobban, mint amikor Orbán Viktorhoz hasonlítanak. Ez nem személyes ügy, de ami Romániában történik, egyáltalán nem hasonlít a magyarországi eseményekhez, úgyhogy nem fogadom el ezt a párhuzamot. Tudom persze, hogy sok zenész összekeveri Budapestet Bukaresttel, de szeretném, ha a politikusok és a sajtó nem követnék el ezt a tévedést” – mondta Victor Ponta.

http://hvg.hu/vilag/20130319_Ponta_kikeri_maganak_hogy_Orbanhoz_hasonl

4. Tegnap: Orbán megsértődik, hogy kimondták a nevét:

Budapest, 2013. március 21., csütörtök (OS) – Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára 2013. március 21-én sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula Budapestre akkreditált román nagykövetet. Az államtitkár neheztelését fejezte ki Victor Ponta román kormányfő 2013. március 19-i Adevarul nevű román újságnak adott interjúja miatt, és a román fél magyarázatát kérte. […] Rámutatott, hogy a román fél a miniszterelnöki nyilatkozattal csatlakozott a Magyarországot megalapozatlanul bírálók táborához. Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy Románia nyíltan lépett fel Magyarország ellen, s ez a megnyilvánulás ellentétes az európai együttműködés szellemiségével és a magyar–román stratégiai partnerség gyakorlatával. […] Győri Enikő nyomatékkal kérte, hogy ne kerüljön sor a magyar–román kétoldalú kapcsolatokat terhelő, és a magyar közvéleményre negatív hatást gyakorló nyilatkozatokra, mert ezek kárt okoznak.

http://os.mti.hu/hirek/84266/a_kulugyminiszterium_kozlemenye-1_resz http://os.mti.hu/hirek/84267/a_kulugyminiszterium_kozlemenye-2_resz

5. Erre ma a román külügyminisztérium azt sérelmezi, hogy Kövér korábban nyilvánosan kijelentette, hogy nem csak Orbán büdös, hanem Ponta is, csak ezt Európa nem teszi szóvá a románoknak, mert minden román politikus kurva:

A román fél ugyanakkor Kövér László házelnöknek egy televíziós nyilatkozatát nehezményezte, amely Bukarest szerint sértő Romániára és a román politikustársadalomra nézve.

A házelnök a köztévé A Lényeg című műsorában azt mondta: Románia nem kap olyan negatív megítélést az EU-ban, mint Magyarország, pedig ott “lenne mit keresni és találni”. Kövér László megfogalmazása szerint utóbbira azért nem kerül sor, mert a román politikusok pártállástól függetlenül vezényszóra nyúzzák le saját állampolgáraik bőrét a multik és a külföldi pénzügyi csoportok érdekében. […]

“A román külügyminisztérium azt várta volna, hogy a magyar fél az Országgyűlés elnökének elfogadhatatlan nyilatkozatára reagáljon aggodalommal” – olvasható a bukaresti kommünikében.

http://www.maszol.ro/index.php/belfold/10292-ujabb-diplomaciai-csorte-budapest-es-bukarest-kozott

Na itt tartunk az észlények vitájában.


[Illusztráció: Kurva Kövér, http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/3489688/Obese-man-who-weighs-38-stone-poses-naked-for-calendar.html ]