Fehér ember

Föld S. Péter cikke:

Ha Fehér Sándor 38 éves néhai honfitársunk nem romának születik, akkor most róla szólna az egész magyar közélet. Nemzeti hős lenne, politikusok, közszereplők méltatnák az érdemeit, idővel utca is viselné a nevét, de egy kisebb szobor biztosan kijárna neki.

Fehér Sándor azonban nem „fehér ember”, hanem cigány volt. Szebben szólva roma. És ez a körülmény óvatosságra készteti azokat, akik ilyen kérdéseken szoktak rugózni. Azokat, akiknek érvek és gondola­tok helyett készen kapott igazságaik vannak. Magyarán: előítéleteik.

Fehér Sándor halálának körülményei máig tisztázatlanok. Annyit tudni, hogy évek óta zenélt a Costa Concordia nevű hajón, és január közepén, másokkal együtt, azért kellett meghalnia, mert a luxushajó kapitánya letért az előre tervezett útvonalról, hogy kedvében járjon egyik beosztottjának. Az étterem vezetője, hála a kapitány jóindulatának, közelről láthatta
a szülőföldjét.

Fehér Sándor, aki nem csak játszott a hegedűjén, de másokat is tanított
a hangszerén, többé nem láthatja azt a helyet, ahol született. Sem közelről, sem távolról. Más helyeket sem láthat már soha, pedig voltak ilyen tervei: ősztől Amerikába készült, hogy a mostaninál is magasabb szinten taníthasson.

Mindebből már nem lesz semmi. Hogy pontosan mi történt, hogyan keletkezett fején a seb, nem tudni. Túlélők még látták, hogy a már megdőlt hajó fedélzetén két kisgyerekre mentőmellényt adott, majd visszament a hajótestbe. Újabb megmentendők után kutatott, vagy kedvenc hegedűjét szerette volna kimenekíteni – talán egyszer ez is kiderül…

Most csak annyit tudunk, amit idáig is tudtunk: hogy az emberi aljasság határtalan. Mert az inter­neten, ahol minden megjelenik, nem kevés faragat­lan hozzászólás is olvasható a zenész halálával kap­csolatban. Volt olyan élőlény – megszokásból majd­nem embert írtam –, aki szerint Fehér Sándor azért ment vissza a hajó belsejébe, hogy hátrahagyott értékeket lopjon. A hozzászóló véleményét kizárólag arra alapozza, hogy Fehér Sándor cigány volt.

Békeidőben is gazemberség az ilyesmi, tragédia idején pedig különösképp.

Fehér Sándor, a Costa Concordia magyar muzsikusa meghalt. A világsajtóban elismerően írtak róla – nem ő tehet arról, hogy hazájában hős nem lehet, leg­följebb áldozat.

http://www.metropol.hu/cikk/839231

Sandor Feher, a 38-year-old Hungarian violinist who was working as a musician on the ship, helped several children put on lifejackets before returning to his cabin to retrieve his violin.

His body was found inside the wreck by divers searching the capsized ship.

http://news.discovery.com/human/heroes-of-concordia-crash-121901.html

(Via Tóth István János)