Háborús bűnökről szóló információk megosztása: fontos esemény, nem csak az USA, de az emberiség számára is

Gábor Nagymajtényi Fontos esemény ( http://www.bradleymanning.org/news/bradley-mannings-own-words-blowing-the-whistle-on-war-crimes ), nem csak az USA, de az emberiség számára is. A kérdés, hogy az információ szabadsága-e a fontosabb, vagy a nemzet biztonsága ( még ha ez nem is forgott jelen esetben veszélyben, de nyilván ezzel vádolják ). Woodward szerint “megköszönni kéne, nem bűntetni”. A védelem is erős lapokkal nyit, hisz a vád ellenében a háborús bűnök információinak megosztásával szerintük az információ szabadsága érvényesült, mely alkotmányos kérdésként veti fel a történetet, s ezzel nem Manning tevékenységét téve a téma középpontjába.
4 hours ago · You and Attila Széplaki like this.

Gábor Nagymajtényi ami még roppant érdekes, hogy Manning több mint három év magánzárka, megalázás ( indokolatlanul meztelen tartás … ) után a kezdeti ijedt, megszeppent kiskatonából egy büszke, kemény emberré vált. nem semmi pszichikai teljesítmény.
4 hours ago · Like

Mázsa Péter Ez tényleg nagyon érdekes, írhatnál ebből egy rövid szösszenetet az amexrapra. Bár nyilván nem kapna 350+ megosztást, mint a http://amexrap.org/fal/microsoft-ugy cikked:)
3 hours ago · Like

Gábor Nagymajtényi Péter, nem vagyok jogász, nincsenek emócióim se az ügyben, csak mint roppant érdeklődő kivülálló figyelem az eseményeket. Nincsenek infóim. Az MS sztorinak lesz folytatása, de az már nem érzelmi alapon, hanem digitális közösségi alapon dontpara!
3 hours ago · Like

Mázsa Péter ok. de semmiképp sem morális kérdésként vetetted fel a sztorit, hanem morálisként és intézményesként, mint ahogy ők is. Ez teszi érdekessé a problémát.
3 hours ago · Like

Gábor Nagymajtényi Ha rendszerszinten filozofálgatunk, akkor ugye látható az eddigi háborús bűncselekmények kérdésében, hogy valójában az arra hivatott szervezet ( ENSZ ), nem tölti be a megfelelő kontrollt. ha valaki nyer egy háborút, akkor utána mint győztes, elitéli az ellent. na de jelen esetben tovább megyünk, hisz ha elismernék egy ilyen intézményt, akkor nem kéne engedélyt is kérni a beavatkozás megkezdésére? hisz akkor már ott tartunk, mi a jogi alapja az iraki háborúnak? a morális eldöntetlenség megfejelve egy globális intézmény hiányával a szabályzás globális igényével túlmutat a nemzeti érdekeken, és nyilván ezt itt most nem fog sikerülni áttörni. mert milyen világ lenne, ha nem lehetne Aleppo-ban szírek tízezreit lelövetni, mert az oroszok nem akarják hagyni az izraeli légierőnek, hogy iráni célokat lövöldözzenek. megszűnne a diplomácia és a biztonságpolitika igénye, ha ez szabályzottan ( kontrollal, és megfelelő elrettentő büntetési képességgel ) menne. gondoljunk csak bele, milyen nehéz volt a németeket ismét katonai táncba vinni afganisztánban, hisz a második világháború elvesztése után, morálisan kellett túllenni ( még mindig nincsenek – de folyamatosan dolgoznak rajta ), hogy a hadseregük milyen háborús bűnöket követett el.
3 hours ago · Like

Gábor Nagymajtényi a világkormányban még kevéssé hiszek
3 hours ago · Like

Mázsa Péter az hivatkozásodban általad olyan találóan felvetett probléma: probléma. Ilyenként való azonosítása az első lépés. Olyan probléma, amire a jelenlegi rend (a nemzetközi) nem ad választ. Ez a második lépés. Az ENSZ (mint az államok demokráciája) és egy hipotetikus világkormány (mint egy hipotetikus globális demokrácia végrehajtó szerve) nyilván nem megoldások. Ez a harmadik lépés.
3 hours ago · Like

Gábor Nagymajtényi na de ha elismerik hogy probléma, akkor megoldást is kell rá találni! és ezzel már csávába kerülnek. viszont, ha nem ismerik el, akkor a saját alkotmányukkal fognak szembe menni. szép per lesz.
3 hours ago · Like

Gábor Nagymajtényi ha jogtudós lennék, biztos ezzel az esettel szeretnék foglalkozni
2 hours ago · Like

Mázsa Péter Szerintem onnan nézve nincs itt bibi, tekintve az elejét: “We the people of the United States […]”
2 hours ago · Like · 1

Gábor Nagymajtényi Magyarázd ez Putyinnak!
2 hours ago · Like

Gábor Nagymajtényi Vagy Merkelnek, vagy a kínai vezetőknek!
2 hours ago · Like

Mázsa Péter Úgy érted, h ha az USA védi az emberi jogokat külföldön [“A múlt század utolsó évtizedében Koszovóban a jugoszláv állam saját polgárai ellen tömeggyilkosságba kezdett. A NATO koszovói beavatkozása kapcsán két értékrend: az emberi jogok („háborúpárti”) támogatói, köztük a magyar állam, és a vesztfáliai rend (izolacionista, beavatkozás-ellenes: „pacifista”) támogatói, köztük az Egyesült Nemzetek Szervezete küzdöttek meg egymással. Václav Havel írta a beavatkozás ideológiájaként: „míg az államot az ember, az embereket Isten teremtette” (Kosovo and the End of the Nation State, The New York Review of Books, June 10, 1999, 6.).” http://beszelo.c3.hu/cikkek/irak-mint-alkalom ] akkor miért nem védi otthon?
2 hours ago · Like · 1

Gábor Nagymajtényi Nyilván az USA is tanult, és már nem mint állam, hanem mint szövetség ( NATO ), védi , de igen.
2 hours ago · Like

Mázsa Péter Kérdés, hogy 1. mire terjednek ki az emberi jogok és 2. kinek kell védenie őket. ad2. Elég perverz az a szitu, hogy az emberi jogokat az állami jogsértésektől kizárólag államoknak, államok szövetségének vagy államok demokratikus rendjének kell megvédenie. Igazad van abban, hogy az USA itt furi szituban találja magát, amelyre a nemzetközi rend keretei között nem lehet morális megoldást találni – ilyen értelemben ez a probléma a nemzetközi rendben ide http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_undecidable_problems tartozik. ad1. Még ha lenne is olyan szervezet, amely (célszerűen egy másik, tehát nem a nemzetközi rendben) eredendően az emberi jogokat lenne hivatott védeni (nyilván részben az állami túlkapások ellen), kérdéses, hogy az emberi jogok kiterjesztése arra is, hogy szolgálatban lévő állami katonák infót szivárogtathassanak ki emberi jogokat sértő állami katonai műveletekről, stabil egyensúlyi morális rendszerre vezetne-e. Az a morális sejtésem, hogy (hacsak nem vagyunk tök liberálisak olyan értelemben, hogy az államot kizárólag az egyénnel kívánjuk megalapozni http://www.amazon.com/dp/0230573746 ) nem: de ezt a sejtésemet még ellenőrizni kell.
about an hour ago · Like · 1