Helyreigazítás: az Orbán erőszakos tüntetőkkel való kapcsolatára utaló Amerikai #Wikileaks távirat nem hírszerési jelentésen alapul

Erre a helyreigazításra nem kért senki. De úgy érzem, az Orbánnak (és/vagy munkatársainak) a 2006-2007-es erőszakos tüntetésekben való felelősségét vizsgáló esetleges jövőbeni bírósági eljárás tisztességéhez szükséges tisztázni az alábbiakat.

2010 végén a Spiegel azt állította, hogy egy, a Budapesti követségről származó diplomáciai távirat azt állítja, hogy a Fidesz kapcsolatban állt az “erőszakos tüntetőkkel”:

One of the classified US embassy cables, which originated at the embassy in Budapest, discusses a demonstration organized by Fidesz and the party’s links to “violent protestors.” “Much as we saw Viktor Viktor Orbán at his best in a recent meeting with Ambassadors, this escapade (regarding the protest march – editor’s note) shows that he is still equally liable to play with fire.”

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,736706,00.html

2011.01.04-i bejegyzésünkben ezt írtuk:

Egyelőre egyetlen Budapestről eredő diplomáciai távirat tartalma sem elérhető nyilvánosan, de a Wikileaks-esek állítólag több újságnak (pl. NYTimes-nak, és lehet, hogy a Spiegelnek is) odaadták a teljes anyagot. […]
Az erőszakos tüntetések 2006 szeptember 17-e után kezdődtek, úgyhogy elképzelhető, hogy idővel nyilvánosságra kerül majd néhány, Orbán szerepével kapcsolatos információ a Wikileaks-táviratokból.

http://amexrap.org/fal/orban-gate-lehetseges-egyaltalan-hogy-tenyleg-a-spiegel-birtokaban-van-egy-orbant-zavargasszervezessel-vadolo-wikileaks-cable

5 nappal, később, tavaly január 9-én már arról tudósíthattunk, hogy “A Spiegel nem hazudott – Megjelent az első 2 Budapesti, Orbános diplomáciai távirat a Wikileaksen“:

Az April H. Foley nagykövet aláírásával 2007. február 8-án írt, 07BUDAPEST163 azonosítójú dokumentum ( lásd: http://213.251.145.96/cable/2007/02/07BUDAPEST163.html [ most: http://wikileaks.org/cable/2007/02/07BUDAPEST163.html ]) szerint létezik egy hosszú jelentés, amely a (2006) őszi demonstrációk kapcsán elemzi a Fidesz kapcsolatait az erőszakos tüntetőkkel:

¶5. (C) Comment: […] With the recent release of a lengthy report on the
fall demonstrations which highlights FIDESZ’s links to the
violent protestors (ref b), their latest act of “civil
disobedience” will likely underscore questions regarding
their commitment to the rule of law. Much as we saw Viktor
Orban at his best in a recent meeting with Ambassadors (ref
a), this escapade shows that he is still equally liable to
play with fire. End Comment.

Foley

Sajnos a ‘ref b’ jelű jelentés a Fidesz és az erőszakos tüntetők kapcsolatáról nem hozzáférhető, legalábbis egyelőre.

A titokzatos ‘ref b’ jelű jelentés valószínűleg két részból áll, számozása valószínűleg egyrészt 07BUDAPEST135 esetleg 06BUDAPEST135 lehet, másrészt ennél valamivel korábbi (lásd: “Ref: a) budapest 135 and previous“).

A ‘ref b’ jelű jelentés tartalmával kapcsolatban annyi a fenti idézet alapján (azaz az eredeti olvasása nélkül) is megállapítható, hogy az egyértelműen megkérdőjelezi a Fidesz (2006-os) elkötelezettségét a jogállam iránt. A fenti (2007-es) idézetben ezt személyesen a nagykövet is megkérdőjelezi + úgy tartja, hogy Orbán továbbra is “hajlamos a tűzzel játszani” (“he is still equally liable to play with fire“

Utána sokáig semmi, aztán augusztus 30-án kikerült az összes Amerikai követségi távirat (vö.: http://pastebin.com/SBq9Xpsr ) – és a “ref b)” csak nem bukkant elő! (A “ref a)” http://wikileaks.org/cable/2007/02/07BUDAPEST135 pedig irrelevánsnak bizonyolt a téma szempontjából.)

De akkor mire hivatkozhatott Foley?

Hosszú idő után most esett le a tantusz. Összehasonlítottam a Gönczöl-jelentés (“Vizsgálati jelentés a
2006. szeptember–októberi fővárosi demonstrációkkal, utcai rendzavarásokkal és rendfenntartó intézkedésekkel kapcsolatos eseményekről
” megjelenési dátumát (2007. február 2., 11 óra) a Foley-távirat ( http://wikileaks.org/cable/2007/02/07BUDAPEST163.html ) írásának dátumával (2007-02-08 07:07), és nyomban kivilágosodtam: Foley a Gönczöl-jelentést (pontosabban egy erről szóló napilap-összefoglalás fordítását “Ref: […] b) budapest daily”) csatolta a táviratához! Valószínűleg erre a hosszú (261 oldalas) jelentésre utalt, amikor azt írta, hogy “lengthy report on the fall demonstrations which highlights FIDESZ’s links to the violent protestors”. (És mi még azt gondoltuk és azon spekuláltunk, hibásan, hogy az Amerikaiak többet tudtak, mint mi, és ez alapján a többlet-tudásuk alapján kötötték a Fideszt az erőszakos tüntetőkhöz.)

A probléma az, hogy a Gönczöl-jelentés, ahogy én látom, csak két helyen ír a Fidesz és az erőszakos tüntetők kapcsolatáról, itt:

A hosszú idő óta ható tendenciák és az aktuálisan felmerülő okok, indokok és ürügyek indulatot és agresszivitást gerjesztő gócait a Fidesz vezető csoportjának a politikája rendezte össze egységesnek látszó, a valóságban azonban távolról sem egységes jelenséggé. A párt a 2002-ben elszenvedett választási veresége óta folytatott engesztelhetetlen, támadó politikát, amelyet a 2006-os újabb vereség után felcserélt egy gyors sikerrel kecsegtető kormánybuktató stratégiára. Ezért hihették egy ideig joggal a szélsőjobboldali, radikális csoportok vezetői és tagjai, hogy a tekintélyes ellenzéki párttól nemcsak biztatást kapnak, de az mögöttük is áll. A zavargás azonban nem kapta meg a várt széles körű társadalmi támogatást, és ezért a hatalmi és rendfenntartó egységek hatékonyságának hiányai ellenére a demokrácia megmenekült. [51. oldal]

és itt:

Kuncze Gábor Békéscsabán Orbán Viktort vádolja hazugsággal. Szerinte hazudik Orbán, amikor azt mondja, hogy a Fidesznek semmi köze sincs ahhoz, ami most az országban történik. Szerinte a Fidesz szervezi vidéken a különböző rendezvényeket. [117. oldal]

itt pedig a kapcsolat hiánya, és max. a Fideszes szervezők amatőrségére és hanyagságára való utalás tűnik fel, a 2006 október 23-i Fidesz-veréssel kapcsolatban:

A rendelkezésre álló bizonyítékok tehát arról szólnak, hogy mindaz, ami történt, nem elszigetelt események véletlen összjátékaként következett be. „Egyértelmű bizonyítékok vannak arra – mondta az országos rendőrfőkapitány –, hogy a randalírozókat, ezen a törvénytelen eseményen részt vevő tüntetőket tudatosan, szándékosan húzták rá a Fidesz nagygyűlésére, a Fidesz összejövetelére. Egyértelmű bizonyítékok vannak arról, hogy a rendőrség ezt megpróbálta megakadályozni.” […]
A rendőrség időben egyeztetett az október 23-i Fidesz-rendezvény szervezőivel, sőt a közeledő agresszív tömegre is felhívta a figyelmüket. A műsorvezető azonban az ünnepség befejeztével nem tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy mi folyik a közelben. A gyülekezési törvény szerint a résztvevők kötelesek a helyszínt elhagyni, amikor a szervező befejezettnek nyilvánítja a rendezvényt, a rendőri felszólításnak pedig mindenki köteles engedelmeskedni. A műsorvezető 17.43-kor hívta fel az embereket arra, hogy hagyják el a helyszínt, és a rendezvényről az Erzsébet-híd és a Kálvin tér felé távozzanak. A résztvevők zöme így is járt el. Egy órájuk volt a javasolt útvonalakon távozni.
[163. oldal]

Valószínűleg erre, és a távirat alapján csak erre utalt Foley úgy, hogy “FIDESZ’s links to the violent protestors”!

Amerika (incl. Foley) nem vádolható Gyurcsányizmussal (lásd pl. ezt a cikket).

Foley, egy téves napilap-összefoglalóra alapozva, egyszerűen csak nagyot mondott.

Értékelés:
Az Amexrap privát rendőrségi információkból és néhány megjelent cikkből (pl. http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=396126 ) következően viszonylag nagy valószínűséget tulajdonít annak, hogy a Fidesz képviselői és az erőszakos tüntetők képviselői ténylegesen kapcsolatban álltak és egyeztettek egymással 2006-ban.

Foley azonban valószínűleg nagyott mondott, amikor írása tanúsága szerint kizárólag egy hosszú jelentésre, vélhetően a Gönczöl-jelentésre (nem pedig autonóm, és még nyilvánosságra nem került hírszerzési jelentésre), pontosabban a jelentésről szóló napilap-tudósításra alapozva kijelentette, hogy a Fidesz és az erőszakos tüntetők kapcsolatban álltak egymással – miközben a napilap-tudósítás alapjául szolgáló Gönczöl-jelentés ezt a kapcsolatot sajnos elmulasztotta felfedni.

Olvasóinktól elnézést kérünk.