Hidegfúzió: mintha valami alakulna

Már hónapok óta követem a legújabb hidegfúziós fizikusról, Andrea Rossiról szóló híreket a neten. A pasi azt ígéri, hogy egy kis nikkelporból és hidrogénból fúzióval energiát állít elő, mégpedig kb. szobahőmérsékleten.

Fúziót (ami természeteben a csillagok, pl. a Nap belsejében fordul elő) már régebben is állított elő az emberiség, pl. az ún. hidrogén-bombák belsejében, csakhogy ott a reakció beindításához atombombát használtak “gyutacsnak”, és úgy érték el a fúzió beindulásához szükséges magas, több millió fokos hőmérsékletet. Fúzióval lényegesen nagyobb energiát lehet előállítani, mint atommaghasítással (ami az atomerőművekre és az atombombákra jellemző) és rengeteg egyéb előnye is van http://en.wikipedia.org/wiki/Fusion_power#Advantages Ha sikerülne fúzióval energiát előállítani alacsony hőmérsékleten is, az főnyeremény lenne az emberiség számára.

A hidegfúzió 1989 óta http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_fusion#Fleischmann.E2.80.93Pons_experiment tudományos körökben igencsak rossz hírbe keveredett. A mostani vállalkozó, Andrea Rossi is furcsán jár el, kísérleteinek leírásai másodlagos forrásokból származnak ( http://www.e-catworld.com/2011/10/what-did-the-e-cat-test-achieve ) – de ki tudja, mi hogyan cselekednénk, ha a globális energia-lobbival állnánk szemben? Eredményeit úgy kell kihúzni belőle ( http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3126617.ece ) és a tudósok nem szívesen kommentálják (pl. http://www.foxnews.com/scitech/2011/11/02/andrea-rossi-italian-cold-fusion-plant/ ).

Ami mégis érdekessé teszi a dolgot, hogy a pasi eladott már néhány 1 megawattos erőművet http://ecat.com/ecat-products , darabonként 2 millió dollárért (amivel állítólag kb. tized áron lehet energiát termelni, mint normálisan), sajnos egyelőre csak titokzatos vásárlóknak. Ha átverés, akkor legalább nagyszabású: kétmilló egy-egy szabvány konténerért valami zacskókkal nem rossz vásár, ugye?

De – mint ma kiderült – valószínűleg egy amerikai egyetemnek is sikerült elpasszolnia egyet http://www.e-catworld.com/2011/11/rossi-new-sale-of-1-mw-e-cat-plant-made-to-normal-customer úgyhogy idővel nyilvános és tőle független teszteket is láthatunk majd.

Úgyhogy elhatároztam, hogy most már hírt adok róla.

Reménykedjünk együtt a Nobel-díjában.