Hihetetlennek tartom, hogy 11 éve ugyanazok a kérdések mennek a Múzeum kapcsán, mintha nem zajlott volna le ez a vita

“Szálasi Ferenc, a tökeltes bűnbank” c. cikk-idézetünkre (vö.: http://amexrap.org/fal/szalasi-ferenc-tokeletes-bunbak ) Máthé Áron, a Terror Háza Múzeum volt munkatársa válaszolt. A szerk.

Egyszerűen hihetetlennek tartom, hogy 11 éve ugyanazok a kérdések mennek a Múzeum kapcsán, mintha nem zajlott volna le ez a vita.

Az a helyzet, hogy a Múzeum NEM fókuszál a 44 őszét megelőző kérdésekre, csak nagyon röviden, bevezetésként.

Azért nem fókuszál, mert
1. nem ez a témája (ennyi erővel bármiről lehetne szó),
2. azért sem, mert erre a célra jött létre a Holocaust Múzeum.

Hogy valakinek más a narratívája ezekről a kérdésekről, azért azt hiszem nem lehet a THM-t hibáztatni.

Horthyról egyébként érdemes átfutni Krisztián Ungváry interjúját: http://hvg.hu/itthon/20121220_Ungrvary_interju_horthyrol . Ez egyfajta szempont, és talán segít helyretenni Horthy szerepét. Más, hogy a “beteg testrészek” kijelentésével nemhogy egyet nem tudok érteni, de ízléstelennek is tartom.

A holocausttal kapcsolatban alighanem Schmidt Mária: A holocaust helye a magyar zsidóság modernkori történetében c. tanulmánya ( http://www.magyarholocaust.hu/mh011190.html ) az, ami a legjobban összefoglalja a problémákat és az előremutató kérdéseket. A társadalmi felelősség kérdésében Ablonczy Balázs és Novák Attila közösen jegyzett állításai között szerepel erről is egy passzus.

Namost, a saját meglátásom a Karsai által is emlegetett felelősség és “szembenézés” kérdésében, hogy
1. a bűnösöket megbüntették
2. a túlélő zsidóság kárpótlása egyrészt megtörtént, másrészt folyamatos
3. A bűnösök megbüntetése sajnos egy olyan kontextusban történt, ahol őket összemosták másokkal, és ez egy deficitet hagyott maga után,
4. a társadalmi felelősség mantrázása nem túlságosan előremutató, Magyarország akkoriban olyan szűk mozgástérrel rendelkezett, hogy nem kis eredmény, hogy a deportálásra csak 44ben került sor,
5. a korabeli antiszemitizmus kérdését nem lehet utólagosan számonkérni, ezt csak a korszakból kiindulva lehet megérteni,
6. az állandó múlt-ostorozás helyett jó lenne a hídverésre alkalmas témákat vizsgálni, pl. az embermentők szerepét.

Végül elnézést a kukacoskodásért, de a “tudtok válaszolni” ( http://amexrap.org/fal/szalasi-ferenc-tokeletes-bunbak/comment-page-1#comment-56738 ) némileg félreérthető, mivel akár azt a látszatot is sugallja, hogy esetleg nem tudunk/tudnak.

Pedig egyszerűbb a kérdés: tekintve, hogy ezekre a kérdésekre 10 évvel ezelőtt már válaszok születtek, feltételezem, hogy nem is akarnak.