Hogyan fogyókúrázz rendkívül tudományosan?

Sok rossz módszer van, amelyek mögött mind olyan történetek állnak, amelyek hihetően hangzanak – de persze végül nem működnek.

Mi az, ami működik?

1. Az első pont a könnyebb része a dolognak, mert nem kell rajta különösebben gondolkozni: egyszerűen csak le kell fogyni. Ez a való világban úgy megy, hogy
1.1 kevés kalóriát veszel magadhoz +
1.2 mozogsz (téli kedvencem az ellipszis tréner) +
1.3 méred magad.

Gyarorlatilag mindhárom szükséges hozzá, és így kb napi átlag 8-10 dekát lehet leadni, ha hosszú távon (legalább 2 hónapon át) tudod tartani magad.

Ha akaraterőd zokni, használj okos, helyes megfontolások alapján működő, külön az esendő emberekre méretezett eszközöket, mint a
http://www.stickk.com (vö. http://www.polc.hu/konyv/nudge/714236/ ) meg a
https://www.beeminder.com (vö. http://lesswrong.com/lw/7z1/antiakrasia_tool_like_stickkcom_for_data_nerds ).

2. A bonyolultabb – és itt jön a tudomány része – az elnyert súlyod megtartása.

Dán kutatók vettek vagy ezer felnőttet, először lefogyasztották, aztán csoportokra bontották őket, majd a csoportokat fél évig különböző (de mindegyiket alacsony zsírtartalmú http://pediatrics.about.com/od/nutrition/a/low_fat_foods.htm ) kajákra fogták, mégpedig úgy, hogy e 2. fázisban már nem kellett visszafogniuk magukat: a saját csoportjukhoz tartozó ételekből annyit ehettek, amennyit csak akartak.

Nem igazán szeretném leírni a módszertant (aki kíváncsi, kezdje az olvasást itt http://www.physorg.com/news/2010-11-danish-obesity-riddle.html ), de a végeredmény a következő: azok nyertek, akik a magas fehérjetartalmú ( http://lowcarbdiets.about.com/od/whattoeat/a/highproteinfood.htm ) és a szénhidrátokból pedig az alacsony glikémiás indexű ( http://www.tutitippek.hu/blog/glikemias-index.php bal oszlop) étrendet fogyasztották. Az ő súlyukat látjátok az alsó görbén:

A felnőttekhez tartozó gyerekeket egyáltalán nem fogyasztották, de a 2. szakaszban csak azt ették, amit a szüleik. A gyerekek közül is az alacsony zsír + magas fehérje + alacsony glikémiás indexűek nyertek, sőt, közülük a túlsúlyosak aránya 15%-kal csökkent.

(Fontos, h nem kevés, hanem alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat érdemes enni – a kevés szénhidrát bajt okoz, vö: http://www.pnas.org/content/106/36/15418.short magyarul http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid=2742 , és http://www.ajcn.org/content/92/4/967.short )

Cél: hogy messziről elkerüljük a rendeteg pirospozsgás Amerikai tinédszert, akik egyre inkább kitöltik a térképet:

Vidám fogyást!