1/3 fölé emelkedett Magyarország csődkockázata: hol áll ezzel a teljesítménnyel Orbán a világban?

A piacok szerint annak valószínűsége, hogy Magyarország 5 éven belül csődbe megy, ma reggel 34,00%-on, azaz majd’ egyharmadon áll.

(Módszertan: favágó. Veszem a napi CDS = http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CHUN1U5:IND értéket (ez ma 589,69 volt), és behelyettesítem abba a Cumulative probability of default (CPD) = 0,0016*CDS^0,84 képletbe, amit a http://www.cmavision.com/learning/sovereign-risk-reports oldalon található jelentések alapján számoltam ki – mivel a jelentések a képletet, amivel dolgoznak, titkolják (nekik is kell élni vmiből:))

De ettől még lehetne, hogy Orbán rendkívül jól teljesít: ha például a világ éppen dőlne össze, és Magyarország nyilvánvalóan kevésbé dőlne, mint a világ, tehát ha egyre kevésbé lennénk kockázatosak, mint a legkockázatosabb versenyzők, akkor Orbán elismerést érdemelne.

Szóval hogyan teljesítenek miniszterelnökeink a világ legkockázatosabb országainak menedzsereihez képest?

Ennek kiderítésére vettem a http://www.cmavision.com/learning/sovereign-risk-reports oldalon található jelentéseket (az utolsó csak ma lett ingyen nyilvános, és az első negyedév végére vonatkozik). Mivel ezek a jelentések 2009-cel kezdődnek, csak a Bajnai kormányt tudtam összehasonlítani a 2. Orbán kormánnyal.

Íme:

Az eredmény egyértelmű, és Orbán szempontjából megszégyenítő. Annak ellenére, hogy lenyúlta a magánnyugdíj tulajdonunkat, és annak egy részét az államadósság törlesztésére fordította, ismét és tartósan sikerült a tavaly év végi állapotba visszasüllyednie (a grafikonon a “lefelé” világszinten rosszabb teljesítményt jelent), ami rosszabb, mint a Bajnai kormány elejének legrosszabb teljesítménye – azaz rosszabb, mint ahonnan Bajnai kiemelte az országot.

[Vonatkozó irodalom: http://amexrap.org/fal/a-mukedvelo-atommernok-7-pontja ]