Nagy Budapesti Hurka Teszt

Biztos epedve várjátok már, hogy megosszam veletek, hogy ki nyerte a HEBK [Hentesnél Evők Baráti Köre] hurka tesztjét, de meg kell értenetek 40 hurka megkóstolása után négy gyerek között, szombat délután nem lehet írni. Sőt a rákövetkező nap még két vendéggyerekkel sem lehet írni, hétfőn meg elönti az embert a civil foglalkozásából eredő ártalom, azaz a munka, akkor meg azért nem lehet. Így maradt az írás keddre, de most aztán tényleg nekilátok.

Ám mielőtt megosztanám veletek, hogy melyik hentes nyerte a HEBK Nagy Budapesti Hurka Seregszemléjét, engedjétek meg, hogy felidézzem egy kicsit a szervezés nehézségeit és szépségeit. Ahogy azt a képen is láthatjátok szépen felkészültünk Budapest első nagy hurka seregszemléjére. A város legkülönbözőbb pontjairól, több mint 20 hentestől érkezett véres és májas hurka, és beesett még néhány versenyen kívüli szereplő is, így összesen cirka 50 hurkát kóstolhattunk meg. A szervezettségre jellemző, hogy minden érintett hentesről volt szépen megcsinált címtáblánk, így nem fenyegetett az a veszély, hogy összekeverjük a csodás termékeket. Karácsony Sándor jóvoltából profi szavazólap is készült, aminek az lett a következménye, hogy az első fél órában csak a nyálunkat csorgattuk, és a hurkák küllemét pontoztuk nagy-nagy önfegyelemmel. Hozzátenném, hogy a rovatkiosztást és a súlyozást Sándorral együtt ötlöttük ki, tehát a szemle során elviselt lelki megpróbáltatások miatt szívrohamot kapó két törzsevő halálában engem is terhel a felelősség.

Lassan rátérvén az eredményekre, meg kell mondjam nektek, hogy 50 hurkát nem lehet megkóstolni, ezt egészen biztosan elrontottuk. Így aztán összevissza kóstoltunk, bár mindvégig rendkívül fegyelmezetten, de az összesítéskor minden hurkára leadott pontokat átlagolnunk kellett az adott hurkát értékelők számával. Most mondhatjátok, hogy ez micsoda egy dolog, meg hol itt a reprezentativitás, de kellett volna eljönni, oszt ott megmutatni, hogy mekkora májerek vagytok. Ez itt kérem egyébként is egy baráti kör, amint azt a neve is mutatja, ha TÜV tesztet akartok, rendeljétek meg, de hurkánál a töréskár kimutatásának majdnem semmi értelme nincs.

Most már tényleg az eredményeknél maradva, jelentenem szükséges, hogy Budapest hurkái nem egyformák. Vannak rizsesek (sokan) és zsemlések (kevesen), sósak és majoránnások, de legnagyobb különbségek mégis az állagba mutatkoznak. A kemény fűrészporostól a finoman át a petyhüdt szétfolyósig minden van, és az élvezeti érték szempontjából ennek talán nagyobb jelentősége van, mint az íznek, legalábbis ez olvasható ki a pontozásból. A jó hurkából éles késsel igeis lehet vágni egy, ha nem is szeletet, de karikát mindenképen, az ennél puhább hurkával az értékelők szerint valami baj van, és ezen bizony sokan elvéreztek.

Maradva a pontoknál és a győzteseknél, nem hagyhatjuk szó nélkül abbéli megállapításunkat, hogy a párolás nem a megfelelő eljárás a hurka elkészítésénél, nem véletlenül mondja a köznyelv azt, hogy hurkát sütök, és nem azt, hogy hurkát posírozok. A túl párás közegben sütött hurka laza marad, a zsírok nem távoznak, ellenben megszívja magát. Gyanítom, hogy egynémely hentesek azért választják mégis ezt a megoldást, mert a pultban a lámpa alatt a hurka gyorsan szikkad, de nem ez a jó megoldás a kiszáradás elkerülésére, hanem az, hogy sűrűn sütünk keveset.

Kicsit talán eltértem a szigorú értelemben vett eredményhirdetés forgatókönyvétől, de szabad legyen e helyütt elmondanom, hogy az itt közölt eredmény csak némi korlátozással jelenti azt, hogy a győztes süti a legjobb hurkát Budapesten. Az ismert világ hentesinek is csak mintegy harmadát tudtuk tesztelni, de mozgalmunk folyamatosan erősödik, eltökéltségünk nőttön-nő, így előbb utóbb tényleg a végére járunk a nagy kérdésnek.

Addig legyen elég annyi, hogy 2012 tavaszán, egészen pontosan múlt szombaton a legjobb hurkát Budapest általunk tesztelt hentesei közül a Dohány utca 47-ben sütötték. Gratulálunk, különösen ahhoz, hogy az egység mind a véres, mind a májas kategóriában első helyen végzett, 8,23, illetve 8,34 ponttal.

[Forrás: Hentesnél Evők Baráti Köre]

A részletes eredményeket itt láthatjátok: