Internetadó vs. információbiztonság

Körülbelül egy éve nem írtam új bejegyzést információbiztonságról a neten, de ma az a hír, hogy újra felütötte a fejét az internet felhasználás megadóztatásának teljesen elképesztő ötlete arra késztetett, hogy néhány gondolatot megosszak ennek az információbiztonságra gyakorolt lehetséges hatásairól.

Koromból adódóan van szerencsém emlékezni az Internet elterjedésének alapelvére ami úgy hangzott: “Fizess a csatlakozásért”. Ez a több, mint húsz éves alapelv egészen jól működött, az alapinfrastruktúra kialakításával azonnal lehetővé is vált bárki számára a világháló elérése. Mindez persze még akkor volt, amikor nem költöttek dollármilliárdokat nagyon nagy telekommunikációs cégek arra, hogy a felhasználást mérhetővé, így mennyiség alapon számlázhatóvá tegyék. Ez volt mindennek a kezdete.

De nézzük, kinek is lenne jó egy Internet forgalom után fizetendő adó. Senkinek. Hogy miért? Azért, mert elképesztő korszakot nyitna az ún. cyber háború és cyber crime területén.

A proxy szolgáltatások azonnal bezárnának, hiszen komoly kiadást jelentene az üzemeltetésük. A hang és video stream alapú szolgáltatások azonnal megszűnnének, ugyanilyen okokból. Az Internetes telefonálás, videohívás funkciók használaton kívülre kerülnének.

A széles sávú Internet elterjesztésének kormányzati szándéka kudarcba fulladna, mivel a tehetősebbek már használják, most mindenhol épp a szegényebb, elmaradottabb régiók felzárkóztatásán dolgoznak, hogy még több fogyasztó (felhasználó) legyen. Az adó pont ezt a szándékot verné szét pillanatok alatt.

A felhő alapú szolgáltatások azonnal elveszítenék a még ki sem alakult felhasználóikat, a mobil eszközök, okostelefonok, tabletek használata visszaszorulna, mivel drága lenne az üzemeltetésük.

A VPN szolgáltatásokat nem használná senki, kimúlna a távmunka, a home office. A távmenedzsment, monitoring rendszereket lekapcsolnák, a távoli log-gyűjtést abbahagynák. A szerverek munkaállomások biztonsági frissítéseit kikapcsolnák, így spórolva a forgalmazáson. A biztonság jelenlegi piszkosul alacsony szintje is megszűnne.

A kibertámadások el nem képzelhető sikerességgel támadnák a magán, céges és kormányzati felhasználókat. A szervereket azért lenne érdemes feltörni, hogy tartalmat csempésszenek rájuk, ahonnan azokat el lehet majd érni, így bújva ki az adózás alól. A pornó tartalom átköltözne a feltörhető vállalati és kormányzati szerverek millióira, forgalomgeneráló vírusok millióit terjesztenék az anarchiát hirdetők. Világszerte a leggyengébb biztonsággal a kormányzati rendszerek rendelkeznek, Magyarországon a legtöbb Internet forgalmi adót maga a kormányzat fizetné. Persze azt is közpénzből.

Egy ilyen adó bevezetése felértékelné a DOS, DDOS támadásokat, érdemes lenne minél többet indítani, így okozva nem csak túlterheléses, hanem túlszámlázásos incidenseket.

A kormányprogram az elektronikus szolgáltatások bevezetését célozza a közigazgatásban, miközben az analóg fizetőrendszereket szépen kinyírják, minden az on-line megoldások felé kényszeríti a felhasználókat.

Szóval nem tudom, kinek jutott mindez eszébe, de rendkívül gyorsan felejtse el.