Jövő hét szombati történet: hogyan kapok két évet a Magyar Gárda elleni tüntetésért?

Mint tudjuk, a feloszlatott, “a Jobbikhoz erősen kötődő” Magyar Gárdának volt tagjai százával állnak polgárőrnek:

A Magyar Gárdának van ötlete arra, hogy a feloszlatás ellenére tovább működjön. A részleteket nyár közepén, nagyszabású rendezvényen készülnek nyilvánosságra hozni. Időközben gárdisták polgárőr egyesületet alakítottak: a szervezet a tervek szerint rövidesen országos méretűvé válik.

[…] Volner János, a Jobbik parlamenti képviselője, aki korábban a gárda szóvivője volt, kifejtette, hogy reményei szerint a Magyar Gárda „megszűnik üldözött szervezett lenni”. De akárhogyan is alakul, mindenképpen meg fogják találni a módját annak, hogy a gárda tovább létezzen. A jobbikos politikus lapunk kérdésére megerősítette: gárdisták polgárőr egyesületeket hoznak létre. Tájékoztatása szerint tömeges jelenségről van szó, a szervezeti háló pár hónapon belül „valószínűleg országos lefedettségűvé” válik. [ http://nol.hu/belfold/20100519-szazaval_mennek_polgarornek_a_magyar_garda_tagjai]

Ha a “részleteket nyár közepén, nagyszabású rendezvényen készülnek nyilvánosságra hozni”, akkor erre nincs alkalmasabb időpont július 3-a szombatnál:

7. § Július első szombatja országos polgárőrnap. [2006. évi LII. törvény a polgárőrségről; a lenti idézetek is innen vannak, hacsak másképp nem jelzem]

Ennek érdekében a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Budapesti tagozata, vagy valami ilyesmi, három nappal az esemény előtt, pont egy hét múlva szerdán bejelenti a rendőrségnek és a sajtónak, hogy hétvégén nagyszabású polgárőr avatásra és demonstrációra kerül sor Budapesten, a Hősök terén.

De az Amexrap sem alszik ám! Másnap, csütürtökön, a Szimpla Balatonban, a havi rendes pártsörözésen párttagságunk egyhangúan úgy határoz, hogy szombaton úgyis esik az eső, felruccanunk Pestre, hogy ha lesz, ami lesz, akkor mi meg nyilvánosan kifejezzük ellenérzésünket a nemzeti szocialista polgárőrségek ellen.

A rendőrségnek nincs jogalapja a polgárőrség napja ünneplésének a megakadályozására, úgyhogy a rendezvényt bizony megtartják.

Nekünk nincs három napunk, hogy ellentüntetésre kapjunk engedélyt, ezért engedély nélkül álldogálunk ketten az Amexrap-tábla alatt Philippel.

És itt jön a két év.

Mint tudjuk:

1. § […] (2) A polgárőr e törvény alkalmazásában a helyi polgárőr szervezet tagja, a Büntető Törvénykönyvben meghatározottak szerint – tevékenysége ellátása során – közfeladatot ellátó személy, aki önként vállalja a polgárőrség tevékenységében való közreműködést.

4. § A polgárőr tevékenysége során jogosult a szabálysértés, bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, illetve a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt visszatartani.

Egyik méltóságos országgyűlési képviselő uram, mondjuk Vona Gábor polgárőr, aki gárdamellényben tette le képviselői esküjét (de a vele kapcsolatos feljelentés állásáról azóta sem hallottunk), szolgálatba helyezi magát, és felszólít a szabálysértő ellen-demonstrációnk abbahagyására.

Mint később az eljárás során Vona elmondja, ekkor fenyegetve fogja érezteni magát, így aztán előkerül a jogosan magánál tartott gázspréje:

3. § (6) A polgárőr kizárólag jogos védelmi helyzetben használhat gázspray-t.

Én a szememhez kapkodok, közben valaki behúz Vonának, akinek elered az orra vére. Az esetről nem készül videó, de több tanú akad a környéken, akik szerint rátámadtam Vonára. Vona rendőrt hív, aki tökéletesen törvényesen bevisz, hiszen tanúk igazolják, hogy erőszakot követtem el közfeladatot ellátó személy ellen.

Az 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről szerint

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak

230. § A 229. § rendelkezései szerint büntetendő, aki az ott meghatározott cselekményt közfeladatot ellátó személy ellen követi el.

Azaz a polgárőr elleni erőszak úgy büntetendő, mint a Hivatalos személy (pl. rendőr) elleni erőszak.

A nyarat előzetesben töltöm, ősszel bíró elé kerülök. Az ügyész nyolc évet kér, a 229. § (3) bekezdése miatt:

Hivatalos személy elleni erőszak

229. § (1) Aki a hivatalos személyt vagy a külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan vagy felfegyverkezve követik el.
(3) Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a (2) bekezdésben meghatározott csoport szervezője vagy vezetője, valamint, ha a hivatalos személy elleni erőszakot fegyveresen követik el.

Szervezett keretek között, egy gyanús bejegyzetlen párt képviselőjeként, Philippel csoportban, blogbejegyzéssel igazolható módon az esemény kezdeményezőjeként + előre megfontolt szándékkal követtem el az erőszakot – érvel az ügyész.

A bíró viszont jóindulatú lesz, és a törvényi minimumot szabja ki, tekintettel büntetlen előéletemre.

Azaz két évet kapok.

Törvényesnek eddig törvényes, amit leírtam. De, Kedves Barátaim, Üzletfeleim és Párttársaim, ti mit gondoltok: jól van ez így?

Vagy mindegy?