Kedves Föld S. Péter!

Mi lett volna, ha Fehér Sándor nem romának születik? Valószínűleg nem lett volna ilyen tehetséges hegedűművész és tanár, nem dolgozott volna a Concordiánál, (legalábbis nem ebben a pozícióban), és akkor nem történt volna meg vele ez a szörnyű tragédia, de elsősorban nem lehetne vele és a származásával kapcsolatban ekkora baromságokat leírni, mint amiket Ön leír.

Érdekes módon én éppen elég elismerő, egyben mértéktartó hazai és külföldi sajtómegjelenéssel találkoztam vele kapcsolatban. Mint volt crew member magam is posztoltam egy ilyen cikket a Facebook Carnival Cruise Lines Crew csoportjában, hogy méltó módon emlékezhessünk rá!

Az, hogy hős volt-e vagy sem, és hogy miként tekintünk rá, bocsásson meg, de nem a származásával van összefüggésben, mint ahogyan azt Ön feltételezi! Mint volt crew member biztosíthatom róla, hogy a legénységnek kötelessége segíteni az evakuálást minden tekintetben. Tehát az, hogy gyerekeknek segített feladni a mentőmellényüket, az nem hőstett (a gyermekek szüleinek szemében biztosan az), bár kétségkívül lélekjelenlét kérdése, és szemben a kapitány viselkedésével (aki meg fogja kapni a büntetését)
mindenképpen példamutató, de nem rendkívüli.

Az, hogy miért is ment vissza valójában a hajótestbe (hegedűért?, saját pénzért?, másokat menteni?), azt valószínűtlen, hogy valaha megtudjuk, mindenesetre nem tűnik túl józan döntésnek elhagyni a master stationt egy süllyedő hajón. Ezzel nem akarok sugallni senkinek semmit, sem az érdemeit lekicsinyíteni! A választ csak ő tudhatja!

Én éppen ezért – a teljes igazság ismerete nélkül, csak az objektív tényeket figyelembe véve, és nem azért mert roma – kellemetlenül érezném magam, kétkedve fogadnám, hátsó szándékot és a zenész tragédiájának önös érdekek céljából való kisajátítását feltételezném abban, ha az Ön által hiányolt közszereplők és politikusok eltúlozva méltatnák érdemeit, utcát akarnának elnevezni róla, szobrot akarnának állíttatni neki, stb… Lehetségesnek tartom azonban, hogy például egy alapítvány viselje a nevét, ám úgy gondolom, egy ilyen igénynek a megfogalmazódására, és ezáltal emlékének ápolására Fehér Sándor családja, barátai és zenésztársai a jogosultak.

Méltó képpen emlékezni róla; mint kiváló zenészről, hegedűtanárról és feladatát tisztességgel végző crew memberről: ez a mi feladatunk! Én az Ön helyében megtisztelném az emlékét és a családját azzal, hogy nem az ő nevét használva rasszistázok!