Krugman cikke a közvetlen veszélyt jelentő Fideszről, magyarul

[…] a demokrácia iránti bizalom legnagyobb mértékben azokban az országokban csökkent, ahol a legmélyebb volt a gazdasági válság.

És legalább egy országban, Magyarországon aláássa a demokratikus intézményeket, éppen mostanában.

Magyarország egyik jelentős pártja, a Jobbik az 1930-as éveket idéző rémálom: romaellenes, antiszemita, és van még egy katonai szárnya is. A közvetlen veszélyt azonban a Fidesz, a kormányzó jobbközép párt jelenti.

A Fidesz elsöprő parlamenti többséget szerzett tavaly, legalábbis részben gazdasági okokból. Magyarország nem csatlakozott az euróövezethez, de jelentős problémái keletkeztek a nagyarányú deviza alapú hitelfelvétel miatt, és őszintén szólva az akkor kormányzó baloldali és liberális pártok rossz gazdálkodása és korrupciója miatt is. Most úgy tűnik, a Fidesz, amely tavasszal a parlamenti többségével keresztülvert egy új alkotmányt, állandósítani akarja a hatalmát.

A részletek bonyolultak. Kim Lane Scheppele, a Princeton egyetem Jog és Közügyek programjának igazgatója, és figyelmesen követi a magyarországi eseményeket, azt mondja, hogy a Fidesz egymást átfedő intézkedésekre támaszkodik az ellenzék elnyomásában. A tervezett választójogi törvény olyan választási csalást jelentő választókörzeteket hoz létre, amelyek szinte lehetetlenné teszik, hogy más pártok alakítsanak kormányt; megnyirbálták az igazságszolgáltatás függetlenségét és a bíróságokat párthívekkel töltötték fel; az állami médiát pártorgánumokká alakították, és lecsapnak a független médiára; egy alkotmány-függelék törvényjavaslat pedig ténylegesen kriminalizálná a vezető baloldali pártot.

Mindez együttvéve a tekintélyelvű uralom újbóli bevezetését jelenti a demokrácia papírvékonyságú fátyla alatt, Európa szívében. És példa rá, mi történhet sokkal szélesebb körben, ha ez a válság tovább tart.

Nem világos, mit lehet tenni Magyarország tekintélyelvű elcsúszása ügyében. Az amerikai külügyminisztérium, becsületére legyen mondva, nagyon odafigyel a kérdésre, de alapvetően európai ügyről van szó. Az Európai Unió elmulasztotta a lehetőséget, hogy már az elején elhárítsa a hatalom megragadását, részben azért, mert az új alkotmányt akkor verték keresztül, amikor Magyarország töltötte be az EU soros elnöki tisztségét. Most már sokkal nehezebb lesz visszafordítani az elcsúszást. Európa vezetői mégis jobban teszik, ha megpróbálják, különben azt kockáztatják, hogy elveszítenek mindent, amit képviselnek.

És újra kell gondolniuk kudarcos gazdaságpolitikájukat is. Ha nem teszik, még nagyobb visszalépés vár a demokráciára – és könnyen lehet, hogy az euró összeomlása lesz a legkisebb problémájuk.

http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=107222

Eredeti: http://www.nytimes.com/2011/12/12/opinion/krugman-depression-and-democracy.html?_r=1