Ma reggelre 40% fölé emelkedett a magyar államcsőd objektív valószínűsége

Minden terv szerint halad: a befektetők láthatóan egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak annak, hogy elnök leszek http://amexrap.org/fal/ha-en-elnok-lennek 🙂

A forint meg 322 kürül [frissítés:] 324 fölött, de az már csak hab a tortán.

Nyilván az is lehet, hogy a kormány csak a tárgyalási pozícióját szeretné erősíteni azzal, hogy nem fogadja el előre az IMF + az EU várható feltételeit. De ha ez a taktikája, nem biztos, hogy ilyen nyomás alatt addig is kibírja (a forinttal meg a jegybank-tartalékkal együtt), amíg megkezdődnek a tárgyalások.

(A rend kedvéért ide másolom a győzelmi jelentéseim alkalmával már megszokott szöveget is:

A piacok szerint annak valószínűsége, hogy a magyar állam 5 éven belül csődbe megy, ma reggel 40,18%-on állt, ami ismét új csúcsot jelent.

(Módszertan: favágó. Veszem a napi CDS = http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CHUN1U5:IND értéket (ami most 719,510), és behelyettesítem abba a Cumulative probability of default (CPD) = 0,0016*CDS^0,84 képletbe, amit a http://www.cmavision.com/learning/sovereign-risk-reports oldalon található jelentések alapján számoltam ki – mivel a jelentések a képletet, amivel dolgoznak, titkolják (nekik is kell élni vmiből:))

A CDS az a mérce, amire nem lehet azt mondani, hogy “szubjektív”, meg hogy “kérdéses a kockázati besorolást végző intézmények hitelessége”, mivel ezt nem a kockázati besorolást végző intézmények, hanem közvetlenül a piacok állítják be ( http://www.investopedia.com/terms/c/creditdefaultswap.asp ). A CDS árfolyama (amiből a CPD-t, a csődkockázatot számítják) elsősorban attól függ, hogy a CDS-be fektetők mit tartanak racionálisnak, amikor a saját és az általuk kontrollált pénzt költik (ti. a vásárláson nyerni szeretnének). Ehhez használják a kockázati besorolást végző intézmények értékeléseit, de ezt nyilván ők is korrigálják a hitelességükkel. Ha van egyáltalán valami, ami objektív értékelés (és nem szubjektív kockázatértékelés), akkor ez a pénzükkel fogadók értékelése.

)