A menyasszonyon esett erőszak és a Szabad Művészek

Nem akartam szólni a Szabad Művészek javaslatainak http://nemma.noblogs.org/2013/01/23/a-szabad-muveszek-vitaindito-javaslatai/ tegnapi offline vitáján, mert
1. a szöveghez képest nagyon meta a véleményem
2. nem vagyok művész
3. csak kéretlen vendég
4. későn is érkeztem, úgyhogy a felkért véleményeket nem hallottam
5. és korán mentem tovább (a budapestinstitute.eu közgazdászos évnyitójára): fogalmam sincs, hogy a szöveg javítása nem teszi-e észrevételeimet feleslegessé.

De itthon, az Amexrapon, miért ne beszélhetnék fonnyadt zöldségeket?

Szóval mit mondtam volna infografikám kiegészítéséül, ha lengendás gátlásosságomat a nyílt színen levetkőzöm? Mi volt a bajom az eredeti szöveggel?

Kicsit messziről kezdem, de gyorsan odaérek.

Szerencsétlen Orbánnak az a C-terve (A-terv: sikerességétől rajongva választják újra, B-terv: törvényesített választási csalással választják újra), hogy ha mégis elveszti a választásokat, akkor valami töketlen kerül helyette hatalomra, aki benne marad a Fidesz játékterében, és a (Fidesz-Jobbik tömegtüntetésekkel támogatott) természetes jogérzéke miatt nem meri a Fideszes alaptörvényt méltó történelmi helyére, a szemétdombra juttatni: http://amexrap.org/fal/9-ev-alatt-hal-meg-az-uj-alkotmany-a-nemzetkozi-tapasztalatok-szerint

Orbán most a B-tervben hisz, de okos emberként C-nek nagyobb, mint 0 valószínűséget tulajdonít.

Így 2 szcenárió releváns a számára:
Szcenárió I.: a nemzet marad kormányon
Szcenárió II.: nemzetellenes kormány alakul, és a nemzet ellenzékbe szorul.

Ez a 2 szcenárió 3 olyan szereplőt választ ki a tömegből, akik a Szabad Művészek javaslatai szempontjából relevánsak:
1. a kormány (amerikai értelemben véve a szót, incl. local government)
2. a nemzeti alaptörvényes egyesületek, mint a Magyar Művészeti Akadémia, és
3. az egyéb (akiket a szemléltető ábrámban a nemzet Hobbes nyomán “a nemzet testén élősködő férgek”-ként jellemez), mint a Szabad Művészek és tagjaik.

Amikor a nemzet van kormányon, akkor a kormány képviseli a nemzet érdekeit, amikor pedig a nemzet ellenzékben sanyarog a nemzetellenes kormány alatt, akkor a nemzeti alaptörvényes egyesületek.

Ha valakinek kétsége van, olvasson Kötcsei beszédet: http://www.hirextra.hu/2010/02/18/megorizni-a-letezes-magyar-minoseget-orban-kotcsei-beszede-szorol-szora

Namost. A Szabad Művészek javaslata gyakorlatilag, leszámítva a flittereket, arról szólt, hogy ki legyen az intézmények tulajdonosa.

A javaslatuk az, hogy ne a kormány (azaz ne az 1. szereplő), hanem a “szakma”.

Ezzel a javaslat benne is marad a Nemzeti Játéktérben, és egyben de facto a Magyar Művészeti Akadémia mellé áll, hiszen a “nem (1.) a kormány” (azaz a szakma) ki más is lehetne a fenti kontextusban, mint a (2.) Magyar Művészeti Akadémia és társai? Talán (3.) a nemzet testén élősködő férgek??

Röviden: a Szabad Művészek javaslata ugyan a Nemzeti Játéktérben játszik, de nem érzékeli az összes szereplőt: nem reagál a 2. nemzeti alaptörvényes egyesületek létére. Ha nem a kormány lesz a tulaj, hanem a “szakma”, akkor a szakma nem lesz más, mint a Magyar Művészeti Akadémia, belső nyilvánossággal, demokráciával, stb.

Mentségükre szolgáljon a Szabad Művészeknek, hogy a MagyarMuzeumok.hu sokkal politikusabb javaslata http://magyarmuzeumok.hu/tema/1027_palyaztatassal_vagy_anelkul sem jobb. Ők, ellentétben a Szabad Művészekkel, láthatóan érzékelik az összes releváns szereplőt a nemzeti játéktérben, és érdemben reagálnak is rájuk, amikor lényegében ezt javasolják: a tulajdonos ne csak a nemzet legyen. Ez a javaslat azonban egyáltalán nem reagál az Orbán előtt álló valódi problémára, amit mi fent a Szcenárió II-vel írtunk le, és így, hasonlóan a Szabad Művészek javaslatához, ugyancsak irreleváns.

Visszatérve a Szabad Művészekhez. Elvileg ugyan lehetne erény is, hogy egy olyan állapotot cizellálnak, amely a létező világok legjobbika, nem pedig azt, ahol magyar nemmagyarnak a farkasa. De anélkül, hogy tisztáznák, hogy miért és hogyan kívánnak kilépni a Nemzeti Játéktérből, sajnos, mint a fenti elemzés mutatja, javaslatuk eredeti szövegével benne ragadnak.

Annak ellenére is, hogy minden egyes kitételük komoly szakmai tapasztalatokról árulkodik, és megfelelő kontextusba, pl. egy értelmes alkotmányba helyezve valóban megfontolásra érdemes szöveget tettek volna le az asztalra.

De itt távol állunk a megfelelő kontextustól.

EMBEREK!
AMÍG KÖZÉPEN A FODROKAT IGAZGATJUK, A SAROKBAN ERŐSZAKOLJÁK A MENYASSZONYT!

Reménykedve várom a javított szöveget.