Milyen világba milyen tankönyvet?

2gyakorló tanár, egymástól függetlenül kérdezték priviben, hogy pontosan mi is a bajom Hoffmann Rózsa, az oktatásért felelős kormánypolitikus “világlátásával”. Pl. miért “kétlem erősen”, hogy “a Hoffmann diagnózisa alapján készülő terápia olyan irányba vezeti-e az oktatást, ami szükséges lenne a globális videó által ismertetett világban való helytálláshoz.”

Egyikük azt is kérdezte, hogy “hogyan lehetne érzékeltetni” azt a világot, ami felé haladunk.

Érdekes feladat. Sokfelől meg lehet közelíteni a kérdést. Végül arra jutottam, hogy kulturális szempontból érdemes.

Mutatom.

Ez most folyik Japánban. A kiscsaj, aki énekel, Hatsune Miku. Jól látjátok: ő egy hologram.

Rendben van: Vidékre pár év alatt érnek Pestről a dolgok. És Pest és Tokió között is van egy kis csúszás. De. Ez nem változtat azon, hogy hamarosan e fiatalok gyerekeinek kell majd előadnotok magatokat. Az osztálytermekben.

Az ilyenekhez szokott gyerekeknek:

Kb. ilyen könyvekből + közös olvasási élményekből:

Kb. így néz majd ki egy biosz-fejezet:

Persze nem azt állítom, hogy ez lesz a helyzet Magyarországon. Hanem azt, hogy ez lesz a helyzet azokban az országokban, amelyek a nyugdíjas-lerakodó telep státuszánál többre vágyik a világban.

Ha Sir Ken Robinson (akinek az előadásából készült a képregényes videó) rendkívül vidám eredeti előadásából szeretnétek benyomásokat szerezni, tessék:

Namármost. Szerintetek Hoffmann Rózsa fogja az adást?? (Pl. itthon készülnek már ezek a könyvek? Vagy ha nem, legalább van esély arra, hogy a tanulók angolul el tudják majd ezeket olvasni, meg tudják majd az ilyesmit http://www.onlinecollegecourses.com/2010/10/20/100-incredibly-useful-youtube-channels-for-teachers/ hallgatni?)

Most kihagyok pár lépcsőfokot, és sokkal de sokkal kevesebbet kérdezek:

Rózsika néni találkozott már valaha valakivel, aki kb. képben van?

Hoffmann Rózsának nem a “világlátásával” van baj. A világot tökéletesen látja.

Egyszerűen más világban él, mint ami van, és különösen, mint ami jön.

Nem biztos, hogy itt. De a világban.