Devizahitel-válság: mit tehetne a kormány a tűzoltás mellett, favágás helyett?

Mint bizonyára értesültetek róla, fideszes képviselők valamit kidolgoztak a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére.

Hogy pontosan mit, arról mi, mezei állampolgárok nem tudhatunk (a szöveget nem találtuk a neten: miért is nem??), de az újságírók kb. így értik a javaslatot:

“1. Megtiltanák az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást
2. Megtiltanák az önkényes kamatemelést
3. Előírnák a középárfolyam alkalmazását
4. Előírnák az ingyenes előtörlesztés lehetőségét
5. Fizetésképtelenség esetén a bankok nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat
6. Az [ingatlan-fedezet?] aktuális piaci érték[é]nél többet nem követelhetnének a bankok
7. Kérelem esetén öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a futamidő
8. Ezek az intézkedések nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlan hitelezésére” http://www.premium.hu/cikk/lakoingatlan/mentoterv_a_bankok_szerint_ezt_igy_nem_38630

A javaslatok értékelésére ennyi infó alapján mi magunk nem merünk vállalkozni, amire viszont felhívnánk a figyelmet, az a következő:

mi lenne, ha a változatosság kedvéért a politikai elit ezúttal nem csak tüzet próbálna oltani jobb-rosszabb módszerekkel, hanem proaktív intézkedésekkel is próbálná megelőzni az ilyen helyzetek kialakulását?

Mire gondolunk?

1. A kormány nyúlja le pártunk proaktív hitelverseny programját
http://amexrap.org/fal/a-nagyon-jo-nok-es-a-nagyon-rossz-hitelek-partunk-hitelverseny-programja , de legalábbis vegye észre, hogy a tüzek ellen nem csak tűzoltással, hanem építészeti eljárásokkal is érdemes lehet küzdeni.

2. Ha már itt tartunk, bukjanak rá a hitelkártya-bizniszre is, mondjuk úgy, hogy tanulnak az okosabbaktól, és az Amerikában aug24től hatályban lévő hitelkártya-transzparencia törvényt 1az1ben átveszik tőlük.
A törvény szövege itt http://www.govtrack.us/congress/billtext.xpd?bill=h111-627 , a Fehér Ház összefoglalása a törvényről itt http://www.whitehouse.gov/the_press_office/Fact-Sheet-Reforms-to-Protect-American-Credit-Card-Holders/ , a Wikipediáé itt https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Credit_CARD_Act_of_2009 olvasható.

Ti kinéztek legalább ennyit a politikusainkból?? Mer’ én nem.