A Terézvárosi Kereskedők és Vendéglátók Egyesületének Nyilatkozata a West Balkánban történt tragikus halálesetekkel kapcsolatban

A Terézvárosi Kereskedők és Vendéglátók Egyesülete mély megrendülését és részvétét fejezi ki a január 15-én a West Balkánban történt tragikus haláleset minden érintettjének, az elhunytak családjainak, rokonságának, barátaiknak, szeretteiknek és ismerőseiknek.

Meggyőződésünk, hogy az ügy kivizsgálásban eljáró hatóságok alapos vizsgálatának eredményeként a közvélemény hamarosan részletes tájékoztatást kap arról, mi történt pontosan január 15-én este, mi okozta a három fiatal halálát.

Mindaddig, amíg nem ismerhetjük meg a körülményeket, elhamarkodottnak tartanánk a felelősök megnevezését, legyen szó az üzemeltetőről, a rendezvény szervezőjéről, a biztonsági szolgálatról, a hatóságokról vagy bárki másról. Felkérünk mindenkit, hogy a felfokozott érdeklődés ellenére csak megalapozott információkat tegyenek közzé, amelyek nem találgatáson alapulnak.

Helyesnek és elengedhetetlennek tartjuk azonban annak átgondolását, miként érdemes és kell kezelni azt a tényt, hogy az elmúlt időszakban számos olyan –részben vagy egészben- vendéglátóipari egység jött létre, amelyek adott esetben több ezer fős tömegrendezvényeket bonyolítanak le. Ez az örvendetes fejlődés az érintettek fokozott felelősségét vonja maga után, olyan mérvű felelősséget, amelyet kizárólag átgondolt, együttes munkával lehet ésszerű keretek között tartani.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy az egyesület tagjai a szükséges szakhatósági engedéllyel rendelkező, a jogszabályoknak megfelelően működő vendéglátóhelyek, amelyekben az üzemeltetők minden jogszabályi előírás betartására és betartatására nagy hangsúlyt fektetnek, ideértve a törvényben meghatározott alkoholvásárlási korhatárt is.

Álláspontunk szerint a jelenlegi törvények a nemzetközi és az EU szabályozásnak megfelelően alapvetően kielégítően szabályozzák a vendéglátóipari szolgáltatásokat, ezért, ha az derülne ki, hogy egyes esetekben nem minden jogszabály került betartásra, nem a jogszabályok módosítása, hanem azok betartatása az elsődleges megoldás.

Kérünk minden vendéglátóst, hatóságot, önkormányzatot és egyéb illetékes intézményt –illetve azok illetékes képviselőit-, nem utolsó sorban a szórakozni vágyókat, hogy higgadtan, önvizsgálatot tartva és önmérsékletet gyakorolva, konstruktív partnerként együttműködve járjanak el annak érdekében, hogy gyermekeink és mi magunk nyugodt szívvel szórakozhassunk bármely szórakozóhelyen, bármely rendezvényen.

Az Egyesület, mint a kulturált szórakoztatásban érintettek fokozottan felelős szervezete, felajánlja együttműködését és segítségét a hatóságoknak és a jogalkotónak, annak érdekében, hogy a a tragédia kivizsgálását követő tanulságok levonása során mindenki számára megnyugtató eredmény szülessen.