Orbán-csomag: kb. gratula

Összességében: +. Nem a mi világunk, lyukas, torz és elnagyolt, de a szokott (és múlt héten demonstratíve reprodukált) hazai színvonalhoz képest, általában: respect:) Persze ez nem kell, hogy könnyelműségre csábítson: a globális nyilvánosság előtt folytatólagosan elkövetett ön- és közveszélyes mutatványok által szilárdan megalapozott státuszból nehéz szabadulni. A magyar kormány túl hosszú saját árnyékot vet ahhoz, hogy egyszerű legyen túllépnie rajta: de legalább próbálkozik.

Sajnos annyira azért nem próbálkozik a kormány a javítással, hogy ennek érdekében Orbán konkrét számokat (pl. a kívánatos 3,8%-os hiánycélt) is kiejtene a száján. Talán mert elfelejtette. Vagy mert nem tartja fontosnak. De ugye nem azért, hogy ezután se keveredjen majd hazugságba?

Részletesebben:

Semmiképp sem kapitális baklövés. Végre:)

Illeszkedik saját deklarált politikájukba (ez nem evidens!)

Populizmust visszafogja a legszükségesebbre, kivéve a pártfinanszírozást (21. pont), mert az bizony messziről bűzlik. A http://amexrap.org/kormanyprogram2010 permanens boszorkányüldözése után kész felüdülés. Legalábbis ami az Indexes összefoglalóból átjött belőle.

Jól kezeli a komplexitást http://dilbert.com/blog/entry/adams_complexity_threshold : egyszerű, könnyen feldolgozható válaszokat ad.

Nyugtatja, talán egyelőre meg is nyugtatja a piacokat.

Még részletesebben:

1. + adócsökkentés: az ilyesmit szeretjük
2. [?] egykulcsos, családi adózás: kevés az infó
3. + kisadók eltörlése: szuper
4. ? adózáson kívüli jövedelem bevezetése: nekem új, még nincs véleményem
5. + egyenesági öröklés adómentes: miért ne?
6. 0 gyerekkedvezmények: erős népnemzethez sok gyerek kell
7. + engedélycsökkentés: egy csomó biztosan felesleges volt
8. [?] egyszerűsített munkavállalás új szabályai: kevés az infó
9. + zugpálinkafőzés: jópofa, és a jó irányba (a http://j.mp/partprogram első pontja és http://amexrap.org/fal/drinks-religion-and-amexrap felé:) tett első lépés
10. + áfamentes adományozás: szuper, ebből még akár civil élet is lehet
11. [?] előre a kistermelőkért: kevés az infó
12. + Széchenyi kártya keret növelése: saját régi és nem rossz kezdeményezésük kiterjesztése
13. [?] Uniós források a kkv-k felé: kevés infó; de ennél rosszabb irányt is el tudnék képzelni
14. + Költségstop a közszférában: ez magáért beszél:)
15,16. [?] Közbérek átalakítása: vajon mi felé?
17. + Kiszervezések felülvizsgálata: ok, ha nem a beszervezés lesz a konklúzió
18. 0 Végkielégítések 98%-os adója: populizmus, de legalább nem az adófizetők pénzéből
19. – Max 2M Ft-os állami fizetések: ez általában hülyeség, populizmus, és középtávon butább állami menedzsereket jelent, de Simorral valamit kellett kezdeniük, ha már Orbán arcát vesztve nem tudja kirúgni
20. + állami tulajdonú vállalatok bértömeggazdálkodása: Battle Royale!
21. – Pártok költségvetési támogatása -15%: Lehet, hogy tényleg nem amatőrök voltak a múlt heti forintroppantással, hanem jól megszedték magukat rajta? Vagy már előre is bíznak az államlenyúló pártgépezetben? Első pillantásra populista, képmutató, cikikus és rossz intézkedés. Hacsak nem kapcsolódik össze valahogyan a 10. ponttal és valami ilyesmivel: http://en.wikipedia.org/wiki/Matching_donations De ez csak amatőr vélemény, ilyesmik http://www.ekint.org/ekint_files/File/tanulmanyok/apartfinanszirozasalapelvei.pdf olvasása után lenne érdemes valami tisztességes kormányoldali javaslattal előállni a parlamentben – persze ki gondolja, hogy Orbánnak itt tisztességes szándékai lennének?
22. 0 komisszárok: tényleg ez a legjobb ötletük a költségvetési pazarlások felszámolására?
23. 0 bútor-, mobil- és kocsistop a költségvetésnél: demonstratív, nem több, de nem is kevesebb.
24. ? állami lakáshitel-csőd intézet: nekem új, még nincs véleményem
25. – bankadó: ez abban támogatja a bankot, hogy lenyúlja az ügyfeleit, amit az állam tovább nyúl. (De ez legalább nem speciális magyar hülyeség, hanem már globálisan megszokott, pl. http://www.abc.net.au/worldtoday/content/2010/s2921343.htm . Mintha a trambulin helyett a medencében intéznéd a kisebb dolgaidat.) Ehelyett inkább az ügyfeleknél kéne hagyni a pénzt: http://amexrap.org/fal/a-nagyon-jo-nok-es-a-nagyon-rossz-hitelek-partunk-hitelverseny-programja és a pénz- és bankrendszer rendszerszerű hibáit kezelő megoldásokra lenne szükség – igaz, ez utóbbihoz több ész is kevés lenne itthon. Úgyhogy a mérleg: rossz, de legalább nem kínos.
26. + lakáscélú devizahitelek visszafogása: bizony, ezt valahogyan meg kell oldani
27. [?] másodlagos élelmiszervizsgálat: ez vajon mi? Csak nem erre gondolnak: http://amexrap.org/fal/partunk-elelmiszerbiztonsagi-programja ?:)
28,29. 0 Közüzemi díj és kilakoltatási moratóriumok: itt csak időt kérnek. Hátha közben valami értelmesre jutnak. Bár ez szisztematikus munka http://amexrap.org/fal/nyugi-nyugat nélkül meglehetősen valószínűtlen.