Orbán-gate: A Spiegel nem hazudott – Megjelent az első 2 Budapesti, Orbános diplomáciai távirat a Wikileaksen

A Spiegel nem a levegőbe beszélt, amikor arról írt, hogy az amerikai diplomaták tudomása szerint a Fidesz kapcsolatban állt az “erőszakos tüntetőkkel” (lásd korábbi bejegyzésünket: http://amexrap.org/fal/orban-gate-lehetseges-egyaltalan-hogy-tenyleg-a-spiegel-birtokaban-van-egy-orbant-zavargasszervezessel-vadolo-wikileaks-cable ).

Az April H. Foley nagykövet aláírásával 2007. február 8-án írt, 07BUDAPEST163 azonosítójú dokumentum ( lásd: http://213.251.145.96/cable/2007/02/07BUDAPEST163.html ) szerint létezik egy hosszú jelentés, amely a (2006) őszi demonstrációk kapcsán elemzi a Fidesz kapcsolatait az erőszakos tüntetőkkel:

¶5. (C) Comment: […] With the recent release of a lengthy report on the
fall demonstrations which highlights FIDESZ’s links to the
violent protestors (ref b), their latest act of “civil
disobedience” will likely underscore questions regarding
their commitment to the rule of law. Much as we saw Viktor
Orban at his best in a recent meeting with Ambassadors (ref
a), this escapade shows that he is still equally liable to
play with fire. End Comment.

Foley

Sajnos a ‘ref b’ jelű jelentés a Fidesz és az erőszakos tüntetők kapcsolatáról nem hozzáférhető, legalábbis egyelőre.

A titokzatos ‘ref b’ jelű jelentés valószínűleg két részból áll, számozása valószínűleg egyrészt 07BUDAPEST135 esetleg 06BUDAPEST135 lehet, másrészt ennél valamivel korábbi (lásd: “Ref: a) budapest 135 and previous“).

A ‘ref b’ jelű jelentés tartalmával kapcsolatban annyi a fenti idézet alapján (azaz az eredeti olvasása nélkül) is megállapítható, hogy az egyértelműen megkérdőjelezi a Fidesz (2006-os) elkötelezettségét a jogállam iránt. A fenti (2007-es) idézetben ezt személyesen a nagykövet is megkérdőjelezi + úgy tartja, hogy Orbán továbbra is “hajlamos a tűzzel játszani” (“he is still equally liable to play with fire“).

A másik nyilvánosságra került, 10BUDAPEST34 jelű, 2010 január 22-i diplomáciai távirat (lásd: http://213.251.145.96/cable/2010/01/10BUDAPEST34.html ) semmi izgalmasat sem tartalmaz – esetleg az lehet figyelemre méltó, hogy a távirat kommentár része Orbánt kb. inkorrekt nyomulógépnek (“bare-knuckled political brawler“) tartja.

Ebből egyrészt világos, miért nem örültek az Amerikaiak a diplomáciai táviratok kiszivárgásának:), másrészt úgy látszik, hogy Orbán a hivatalos Amerikában még tavaly év elején is is vér ciki volt.

Azt hiszem, azóta nem változott a véleményük.

Mármint pozitív irányba.

***
Frissítés, 2012.02.21: Helyreigazítás: az Orbán erőszakos tüntetőkkel való kapcsolatára utaló Amerikai #Wikileaks távirat nem hírszerési jelentésen alapul http://amexrap.org/fal/helyreigazitas-orban-eroszakos-tuntetok-amerikai-wikileaks