Orbán-gate: Lehetséges egyáltalán, hogy tényleg a Spiegel birtokában van egy, Orbánt zavargásszervezéssel vádoló Wikileaks cable?

[Frissítés: http://amexrap.org/fal/orban-gate-a-spiegel-nem-hazudott-megjelent-az-elso-2-budapesti-orbanos-diplomaciai-tavirat-a-wikileaksen ]

A Spiegel azt állítja, hogy egy, a Budapesti követségről származó diplomáciai távirat azt állítja, hogy a Fidesz kapcsolatban állt az “erőszakos tüntetőkkel”:

One of the classified US embassy cables, which originated at the embassy in Budapest, discusses a demonstration organized by Fidesz and the party’s links to “violent protestors.” “Much as we saw Viktor Viktor Orbán at his best in a recent meeting with Ambassadors, this escapade (regarding the protest march – editor’s note) shows that he is still equally liable to play with fire.” http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,736706,00.html

Kérdés, hogy léteznek-e Budapestről származó kiszivárgott táviratok.

Igen.

A Guardian összeállításában található egyik link szerint 734 olyan diplomáciai távirat nyilvánosságra kerülése várható, amely a Budapesti követségről ered:

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AonYZs4MzlZbdEdmOURKSlA5SEtWTWlDaUgtODJWVkE&hl=en&authkey=CPW5uvsF#gid=1

Egy másik linkjük http://www.google.com/fusiontables/DataSource?dsrcid=317391 alatt található adatbázis szerint az első Budapesti eredetű kiszivárgott távirat 2006 március 14-i keltezésű, az utolsó 2010 február 25-i. Íme, a Budapesti táviratok és keltezésük szemléltetve:

Egyelőre egyetlen Budapestről eredő diplomáciai távirat tartalma sem elérhető nyilvánosan, de a Wikileaks-esek állítólag több újságnak (pl. NYTimes-nak, és lehet, hogy a Spiegelnek is) odaadták a teljes anyagot.

(Ha valaki még a nyilvánosságra kerülésük előtt közelebbit szeretne tudni a táviratok tartalmáról, megnézheti a diplomáciai táviratokhoz használt kézikönyvben http://bofs.blog.is/users/10/bofs/files/us-dos-tags-terms-handbook.pdf , hogy melyik címke ( tag ) mit jelent, azaz az így felcímkézett távirat kb. miről szól.)

Az erőszakos tüntetések 2006 szeptember 17-e után kezdődtek, úgyhogy elképzelhető, hogy idővel nyilvánosságra kerül majd néhány, Orbán szerepével kapcsolatos információ a Wikileaks-táviratokból.

[Ha érdekel a Wikileaks evolúciója és működése, hallgasd meg Stefan Marsiske magyar nyelvű előadását holnap Budapesten a Meetup-on: http://www.meetup.com/newtech-42/calendar/15541475/ ]