Öt perces szabadságharc

Nem tetszik a cenzúra lehetősége (pl. Wikileaks reakciók, magyar médiatörvény)? A bosszankodás és tiltakozás nem sokat ér, ha a hatalom már a látszatot sem félti. De egyéni szinten könnyedén megvívhatod szabadságharcodat és megteremtheted a szólásszabadságodat öt perc alatt, kényelmesen (luxus, nem? semmi vérontás). A Tor böngésző (és a mögötte lévő hálózat) szétkapcsolja a fizikai azonosságod (IP címed) és az internet-használatod közötti kapcsolatot. Ehhez csak ki kell bontani egy tömörített filet:

1. Nyisd meg az
https://www.torproject.org/download/download.html.en
weboldalat.

2. Válaszd ki a megfelelő változatát a “Tor Browser Bundle”-nak (pl. Windows, Mac vagy Linux) és töltsd le a filet.

3. Ha van bedugható USB memóriád, dugd be. (Ha nincs, akkor ne dugd be, az se baj.)

4. Bontsd ki a letöltött tömörített filet. Windowsban ez csak annyit jelent, hogy dupla-kattintasz a letöltött tor-browser-1.3.15_en-US.exe nevű filera. Ha megkérdezi, hogy hova tegye a kibontott fileokat, akkor válaszd az USB memóriát, ha van (így bárhol használhatod). Ha nincs, akkor bárhová.

5. Nyisd meg a “Tor Browser” mappát, és dupla-kattints a “Start Tor Browser” hagyma-ikonjára. Kész is vagy. Gratulálok, megvívtad szabadságharcodat! Ebben a böngészőben azt csinálsz, olvasol, írsz, amit csak akarsz, és senki nem tehet ellene semmit, mert nem is tudja. (Azért a lakcímedet és a személyi számodat ne írd oda.)

Ha nem voltam elég világos, megnézheted YouTubeon is az egészet
http://www.youtube.com/thetorproject#p/a/u/0/KgWV7rSCK-s
Vagy kérdezz itt.

Ha még 5 percnél is több időd van a szólásszabadságra, akkor megtanulhatod még, hogy hogyan tedd a weboldaladat (blogodat) is a Tor mögé, mint rejtett szolgáltatás.
http://www.torproject.org/docs/tor-hidden-service.html.en

Töltsd le még és tanuld meg használni a GnuPG-t is
http://www.gnupg.org/
, és küldd el nyilvános kulcsodat ismerőseidnek is. Használd a Mozilla Thunderbird email programot, és tedd rá az Enigmail
http://enigmail.mozdev.org/download/index.php.html
kiterjesztést, amivel egy kattintással tudod majd aláírni és titkosítani emailjeidet is.

Ha érdekel a szólásszabadság, ennyit legalább érdemes megtanulni. Ha másért nem, akkor csak a digitális aláírás és privát levelezés lehetősége miatt is megéri. Másrészt sokkal jobb érzés, mint a tehetetlen panaszkodás.