Pannon Közösség: a vezető hiányzik

Időnként nekem is eszembe jut, hogy milyen dilettáns módon sikkadt el ez http://amexrap.org/fal/pannon-kozosseg az egész. Szerintem egyáltalán nem a Bebes és köztem volt összeveszés (nem is nevezném igazából annak) miatt fulladt ki a projekt, hanem mert nem olyan ember állt az élén, akinek ideje lett volna erre, illetve talán valamivel nagyobb hite is.

Néha eszembe jut, hogy vajon papíron még létezik-e az egyesület (én nem léptem ki, nem kaptam értesítést arról, hogy ügyészségi vizsgálat után törölték volna a nyilvántartásból – igaz: tagdíjat sem fizetek), mi van a számlára befizetett tagdíjakkal, nem gondol-e valaki arra (én igen, de mivel eléggé átpolitizált, ezért nem hiszem, hogy köztisztviselőként kellene a rugó szerepét eljátszanom) arra, hogy életet leheljen bele?!

A természetes térségi együttműködéseknek nagyobb szerepet kellene kapniuk, de ezeknek először maguktól kell működniük – és utána is. Talán a megyéknek kellene, hogy legyen olyan – akár önként vállalt – feladata, hogy a helyi kezdeményezéseket felkarolja, technikai segítséget adjon, koordináljon az egyes projektek között.

Egyébként azóta – még 2006-ban – láttam erre működő példát: Finnországban 19 ilyen önszerveződő közösséggel fedték le az országot, melyek a pályázatok kiírásában, bonyolításában, a pénzek elosztásában működnek közre. Lélekszám alapján kisebb magyarországi megyényi egységekre kell gondolni, pl. a Satakunta Szövetség (székhelye: Pori) kb. Vas megyényi lakossal bír. Igaz, hogy vannak régiók, de azoknak kb. akkora a hatásuk és a szerepük, mint nálunk. És az is igaz, hogy az EU által – állítólag – megkövetelt önkormányzatisággal, választott testülettel ezek nem rendelkeznek, gyakorlatilag munkaszervezetként működnek.

Írásodból úgy látom, hogy inkább örömmel tekintesz vissza, én sajnos szégyenkezve – mert ez nyilván az én szégyenem is.